❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

TAL COM RAJA: Com s'ha rentat la roba al Lluçanès ?

Recull d'històries úniques i irrepetibles del fet de rentar la roba a principis del s.XX, al Lluçanès, quan encara no existia la rentadora. Per transmetre, reviure i recordar en els moments presents, històries del passat. Creant un llibre d'imatges i vivències viscudes en generacions anteriors.

colectiu fem safareig

Un proyecto de

Categoría

0
segundos
34
Aportaciones
1.140€
De 1.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

QUI SOM ?

Som tres dones que formem el col•lectiu Fem Safareig: la Carme Arnau, la Dolors Puigoriol i la Pilar Marmi. Vam iniciar una recerca l'any 2007 per recuperar la memòria oral i arquitectònica del fet de rentar la roba en els diferents indrets del Lluçanès. Aquest viatge ens ha portat a ordenar i a redactar un conjunt de documentació i recerca relacionats amb la cultura popular i social dels pobles d'aquesta comarca.

QUÈ VOLEM FER ?

Per tal que quedi constància d'aquesta informació ens agradaria poder realitzar aquest recull de vivències personals i socials amb l'edició d'un llibre. Amb la finalitat que en quedi memòria històrica i així puguin passar de generació en generació unes veus i unes històries úniques i irrepetibles.

Fent aquesta recerca s’ha tornat a donar vida a aquests llocs, tan presents en la memòria de la gent. Aquests indrets s’han restaurat, s’han netejat, i s’han tornat a involucrar una altra vegada a la vida dels pobles. I es poden tornar a visitar, fer-hi una trobada familiar, veïnal... La manera com s’ha rentat la roba al llarg del temps és un punt de referència de la manera com han viscut les diferents generacions de les diverses societats al llarg de la història. Sobretot en el món femení, ja que la dona ha estat la principal protagonista d’aquesta tasca en aquesta recerca.

QUÈ HI TROBARÀS AL LLIBRE?

Per què te’n puguis fer una idea, t’ho expliquem breument :

A través d’un acte tan quotidià i aparentment senzill, la manera de rentar la roba en el transcurs del s. XX, veurem com han canviat moltes coses al llarg d’aquests anys. Fent un recorregut pels catorze pobles del Lluçanès s’aniran desgranant històries explicades per les mateixes o mateixos protagonistes, viscudes en primera persona o en el record llunyà de faules i explicacions dels seus avantpassats. Coneixerem, recollirem i llegirem unes quantes anècdotes i vivències, explicades amb molta sensibilitat i cura, sobre el transcurs del temps en els pobles del Lluçanès, aquells temps tan difícils i alhora tan esforçats per tal de sobreviure enfront les diferents circumstàncies de cadascú.

Fer aquest recull ens permetrà conèixer llocs, persones, anècdotes... i així poder transmetre, reviure, recordar i rememorar moltes persones.És un recull creat amb molt d’amor i estima en el qual podrem gaudir, experimentar, aprendre i, fins i tot, reviure moments amb les diferents imatges i explicacions.

També coneixerem les diferents eines i vocabulari que s’utilitzaven, com s’ha rentat la roba al llarg dels temps, secrets i receptes de l’elaboració del sabó i, al mateix temps, farem memòria d’un seguit de frases fetes i paraules que, de generació en generació, s’han transmès amb la cultura popular. Coneixerem un grapat de curiositats i futileses relacionades amb aquest fet tan simple com indispensable.

Esperem que t’agradi el nostre llibre, que està ple de records i vida.

Gaudeix-ne.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • colectiu fem safareig

    colectiu fem safareig
    Autor/a

    casi 12 años

    Bon dia Meritxell,quan acabem els 39 dies que ens queden,veurem quanta gent som i u decidirem i us informarem dels dies que es fara.gràcies fins aviat

  • Meritxell

    Meritxell

    casi 12 años

    Bona iniciativa! M'agradaria saber quan seria el curs d'elaboració de sabó natural. Gràcies.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies