El 26 de junio... ¡ Estrenamos nueva web !
×

Descripción del proyecto

Projecte impulsat per: Marc Planas, Lluís Galter i Lluc Salellas.

Utilitzar l’explicació de la vida del personatge (advocat i activista gironí) Sebastià Salellas per narrar l’episodi d’aquell tipus de persones que es van endinsar en la política i en el món social de l’esquerra des de l’antifranquisme, van creure en la democràcia i hi van participar activament fins que el seu desencís els va portar a ser una mena d’apartats de l’status quo mentre es mantenien ferms en els valors de l’esquerra.

Per saber-ne més del personatge:
Editorial Vicent Partal sobre Tià Salellas
Entrevista a Vilaweb
Imatges Primer Memorial Tià Salellas
Roda de Premsa Judici Totures Estrasburg

El debat principal sobre el qual vol parlar el documental que és el de: dues maneres d'entendre l'esquerra, els que s'aferren als valors, la coherència, les propostes rupturistes envers els que creuen en formar part de l'engranatge per fer des de dins tant com es pugui. Un debat que va ser present a la vida de Sebastià Salellas i que és part de l’actualitat informativa dels Països Catalans.

És doncs, un projecte de memòria història d’un personatge conegut en el món alternatiu i de l’extrema esquerra catalana que ha de servir també per aportar més debat i profunditat a molts dels temes que són d’actualitat avui en dia.

El procés de producció, gravació i gestació del documental està previst entre estiu del 2012 i hivern del 2013. El documental s’estrenaria en el marc del Cinquè Memorial Sebastià Salellas (maig 2013).

PREGUNTES QUE VOL RESPONDRE EL DOCUMENTAL A TRAVÉS DEL RELAT BIOGRÀFIC DE TIÀ SALELLAS

 1. Té sentit parlar de moviment antifranquista? Era realment quelcom homogeni? O simplement compartien un “contra” com a la Guerra de l’Irak, el Transvassament,....

 2. La importància del cristianisme. Com és que la gent que havia begut d’aquesta educació cristiana acaba anant contra aquells (jerarquia i règim) que teòricament avalaven la doctrina catòlica? El discurs de l’antifranquisme veu d’aquest cristianisme de justícia, drets,... o d’altres valors, de la memòria històrica, del maig 68,...?

 3. Per què tothom va creure amb el nou sistema que sorgia l’any 1978? Molt pocs el van posar en dubte (només l’esquerra més crítica). Tothom s’implica en aquest procés?

 4. De la creença en l'esquerra institucional al camí a la decepció. Un regidor atípic? (accepta els okupes, Font de la Pòlvora, crític dins el partit,...). Un procés de distanciament personal envers l’esquerra institucional que és paral•lel al que hi hagué socialment en aquell moment per part de molts catalans i catalanes. Què ho porta això?

 5. Trencament total. Suport a una nova esquerra que neix. Aposta pels canals més transformadors. Té sentit? Quin és el camí? I les contradiccions del personatge i dels militants d’esquerra en un món global i basat en el capital.

PERSONATGES A ENTREVISTAR (CONFIRMATS)
Josep-Maria Terricabras: Catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona i company de Sebastià Salellas en desenes de debats, xerrades i taules rodones arreu del país en defensa d'uns ideals compartits. Com Salellas, ha recorregut i presenciat l'evolució del catalanisme d'esquerres i s'ha mostrat escèptic amb alguns dels camins escollits i accions desenvolupades pels partits d'aquest sector de la política catalana.

Rosa Maria Salellas Única germana de Tià Salellas. Coneixedora de la infància i de moltes de les parts personals de la vida del personatge. És també directora de l'Escola Pública Josep Pallach de Figueres i militant del Partit dels Socialistes de Catalunya. És, per tant, també una persona que aporta perfil propi en el debat plantejat

Joaquim Nadal Polític, historiador i exalcalde de Girona. Van coincidir amb Sebastià Salellas en l'equip de govern de la ciutat entre 1983 i 1991. Aporta un perfil perfecte per donar veu a tots aquells que han cregut en l'evolució dels postulats de l'esquerra tradicional, a més de poder ser crític amb la figura i amb les decisions del personatge.

Benet Salellas: Fill gran de Tià Salellas i continuador del bufet d'advocats que va inaugurar i consolidar el personatge. Més enllà dels lligams personals que hi puguin haver amb Tià Salellas, en Benet podrà reforçar la idea de l'advocacia com un projecte polític i entendre aquesta manera de fer. Analitzarà també les contradiccions ja que les visqueren en primera persona.

Guillem Terribas Llibreter i propietaria de la Llibreria22. Amic de Sebastià Salellas es trobaven cada dissabte a la Llibreria 22 on tenien converses profundes sobre l’actualitat. En Guillem té també suficientment coneixement de l'evolució política d'en Tià i de molts altres gironins i catalans il•lustres que han anat passant per l'esquerra d'aquest país.

Irene Rigau (Conselleria d’Ensenyament): Parella de Tià Salellas a principis dels 70, va participar de diverses accions antifranquistes i actualment és Consellera d'Ensenyament per Convergència i Unió. Una evolució política apassionant que ens servirà per aportar elements al debat així com aspectes de la filosofia d'en Tià Salellas.

Mònica Terribas (Periodista i exdirectora de TV3): Periodista de reconegut prestigi va entrevistar en diverses vegades Sebastià Salellas i el va considerar sempre com un advocat especial, persona de compromís.

Ramon Piqué, David Fernández i Joan Pujolàs Persones de tres generacions dels moviments socials alternatius que han anat sorgint als Països Catalans una vegada la Constitució espanyola ja havia estat aprovada

Estem pendents de confirmar un parell o tres d'entrevistes més

Per a més informació envieu un correu electrònic a guanyaremtiasalellas@gmail.com

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(0)

 • No hay ninguna pregunta
Si quieres saber más pregúntale al autor

'Guanyarem', documental sobre Sebastià Salellas

'Guanyarem', documental sobre Sebastià Salellas

Conseguidos5.080€
de4.000€
100% conseguidos Conseguido!
Traçar la història i els debats de l'esquerra del nostre país relatant la figura de l'advocat i activista gironí Sebastià Salellas que va morir l'any 2008. La seva vida i el seu compromís resumeix el pensament, la manera de fer d'una generació de l'esquerra dels Països Catalans.
Traçar la història i els debats de l'esquerra del nostre país relatant la figura de l'advocat i activista gironí Sebastià Salellas que va morir l'any 2008. La seva vida i el seu compromís resumeix el pensament, la manera de fer d'una generació de l'esquerra dels Països Catalans.
Creado en: Girona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 16 de Julio de 2012.

 
 • Aportando 10€
  8 Mecenas

  Aparèixer als crèdits com a mecenes del projecte.

 • Aportando 20€
  60 Mecenas

  Aparèixer als crèdits com a mecenes del projecte + Còpia del DVD de 'Guanyarem'.

 • Aportando 50€
  QUEDAN 6 RECOMPENSAS (DE 40)

  Aparèixer als crèdits com a mecenes del projecte + Còpia del DVD de 'Guanyarem' + Llibre de recopilació d'articles de Sebastià Salellas + Invitació a l'estrena

 • Aportando 75€
  QUEDAN 8 RECOMPENSAS (DE 20)

  Aparèixer als crèdits com a mecenes del projecte + Còpia del DVD de 'Guanyarem' + Llibre de recopilació d'articles de Sebastià Salellas + 2 invitacions a l'estrena del documental.

 • Aportando 100€
  QUEDAN 2 RECOMPENSAS (DE 10)

  Aparèixer als crèdits com a mecenes del projecte + Còpia del DVD de 'Guanyarem' + Llibre de recopilació d'articles de Sebastià Salellas + Invitació a l'estrena del documental + Dinar per a dues persones al Casal Independentista El Forn

 • Aportando 200€
  QUEDAN 3 RECOMPENSAS (DE 5)

  Una còpia del DVD de 'Guanyarem' + Llibre de recopilació d'articles de Sebastià Salellas + Invitació a l'estrena del documental + Dinar per a dues persones al Casal Independentista El Forn + Pack de llibres + Aparèixer en un lloc preminent dels crèdits com a productor del documental.

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 16 de Julio de 2012.

 

Blog del proyecto (2)

2 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de lluc salellas
lluc salellas
Politòleg, periodista i activista. Nascut a Girona ara 27 anys, treballo al departament de comunicació d'Òmnium Cultural. Per sobre de les formalitats, crec que la vida té sentit gràcies a la implicació social per... Leer más
lluc salellas tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://