❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Pensa en vi

Elaborarem els primers vins ecològics i naturals d'Arenys de Munt. Degustarem la vinya i el celler, olorarem paisatge, experimentarem cupatges de coneixements i experiències varies, i ho farem tot de manera sostenible.

Joan Munich

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
76
Aportaciones
2.523€
De 2.400€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

PENSA EN VI
Pensa en vi neix recentment a Arenys de Munt amb l'objectiu d'absorbir i transmetre informació i experiències a totes aquelles persones interessades i encuriosides en el món de la vinya i el vi, sobretot des d'una òptica sostenible i ecològica. Tan per a aquelles persones que vulguin dedicar-se en un futur al cultiu de la vinya i/o producció de vi, passant per als petits productors d'autoconsum fins als curiosos i interessats en conèixer i gaudir de la vinya i el vi.

ELS NOSTRES OBJECTIUS

  • Fomentar l'aprenentatge col-lectiu del conreu de la vinya i l'elaboració de vins utilitzant metodologies sostenibles (ecològiques) .
  • Retrobament històric amb la vinya a Arenys de Mar i de Munt.
  • Potenciar l'estima i coneixença del territori, i del paisatge.
  • Recuperació dels valors culturals vitivinícoles, (recuperar les veremes i les festes del vi...)
  • Dotar de coneixements i recursos sobre aquests àmbits a qui ho vulgui i cultivar d'aquesta manera l'autosuficiència agrària i alimentària.
  • Assessorament en tècniques de plantació, elaboració, permisos...

I pensem que per acomplir tot això, el millor és compartir experiències, coneixements i sobretot el contacte directe amb la vinya, el territori i el celler.

QUI PENSA EN VI

Havent proposat a l'Ajuntament d'Arenys de Munt que sol-licités d'entrar dins la DO Alella o Catalunya. Si finalment s'aproba l'ampliació, aquest fet obrirà un nou ventall d'oportunitats per als qui vulguin dedicar-se a treballar la terra a casa nostra plantant vinya (ja que això permetra comprar drets de plantació) i també a qui vulgui entrar al món de l'elaboració de vi.

Però tot plegat no és gens fàcil, hi ha moltíssims elements a tenir en compte abans de decidir-se a plantar vinya com són els permisos, tria del terreny, escollir varietats de raïm adequades, com encarar la plantació, sembrar, podar, formació dels ceps, emparrar i també, és clar, a l'hora d'escollir la metodologia d'elaboració de vi: com i quan collir, grau del raïm, cupatges, premsada, tipus de fermentacions, temperatures, conservació...

I encara es complica una miqueta més si la metodologia a seguir tant en vinya com celler volem que sigui sostenible (ecològica).

En cas que la nostra zona no entrés dins la DO Alella, aquests coneixements ens poden ser igualment útils ja que cadascú pot elaborar el seu propi vi per a l'autoconsum.i amb els permisos corresponents pot plantar 1000 m2 de vinya també per a autoconsum.

QUÈ VOLEM FER

L'objectiu d'aquest projecte és de recollir fons per poder condicionar un petit espai amb material d'elaboració de vins per a poder posar en pràctica diferents metodologies en l'elaboració de vi i compartir-ho amb tothom qui vulgui participar com a mecenes. Disposem d'un espai i càmera de fred així com de premsa i desrapadora i una petita vinya recent plantada. L'objectiu és d'aconseguir dues tines, material d'anàlisi i quatre bótes de diferents tipus de fustes i volums per a fer pràctiques en la producció de vi blanc i negre, joves i envellits en bóta, així com fer fermentacions en bóta i en cup i provar diferents cupatges amb varietats de raïms diferents. Pretén en definitiva, experimentar al màxim en la producció de vi i així aconseguir d'extreure conclusions pròpies. Amb aquest procés, pretenem aglutinar i apropar tothom qui ho desitgi a aquest món i a participar de tallers i xerrades per a intercanviar coneixements i experiències. I també, és clar, poder provar els fruits d'aquest projecte i avaluar-los.

La proposta és aconseguir fer entre cinc i sis vins diferents, tots ells ecològics i fins i tot un de natural (l'ecològic absolut) Seran els primers vins ecològics fets a Arenys de Munt. Treballant amb varietats típiques de la comarca com garnatxes blanques i negres, pansa blanca, cabernet i/o ull de llebre.

Aquest projecte arrela a Arenys de Munt, però està a l'abast de tothom de la comarca i d'arreu d'on sigui terra endins o mar enllà.

QUÈ OFERIM

Primer de tot, per trobar-nos i conèixer-nos ben aviat, proposem dos tallers de ratafia, l'un l'1 de juliol i l'altre el 15 (a escollir). Tothom qui participi al projecte pot assistir als tallers, i els que escullin la opció taller de ratafia disposaran d'un litre d'anís. La ratafia és un licor digestiu i medicinal compost de nou verda i entre vint i trenta herbes aromàtiques i medicinals de la zona algunes de les quals anirem a recollir el mateix dia a la tarda i a la vesprada realitzarem el taller. Aquest licor ens apropa a la coneixença del nostre territori des d'una òptica botànica i de cultura remeiera ancestral. Coneixerem les espècies vegetals beneficioses més pròximes, aprenent a identificar-les i conèixer-ne les seves virtuts medicinals. Amb aquest taller, aprendrem, també a el-laborar qualssevol licor d'herbes.

Oferim a tothom que participi amb qualssevol aportació de venir durant el segon i tercer caps de setmana (dissabtes i/o diumenges) de setembre d'enguany a la finca de Can Pau Bernadó a Arenys de Munt per particicipar dels diversos processos d'elaboració de vi. Durant aquests dies, la intenció és de veure i aprendre dels processos de fermentació, premsat, desrrapat, trasbals...Farem diferents proves, amb diferents varietats de raïm, farem fermentar raïm blanc i negre i veurem que per obtenir vi blanc i negre cal dur a terme diferents procediments. Desrraparem i premsarem, provarem de fer fermentacions en bóta de fusta, veurem l'espectacle de l'inici de la fermentació, farem remuntats, afegirem els llevats convenients i coneixerem les diferències entre fermentació alcohòlica i malolàctica, provarem els diferents mostos... En definitiva, aprendrem i compartirem diferents mètodes d'elaboració de vins i les seves infinites possibilitats.

El primer cap de setmana d'octubre us proposem també a tothom d'anar a rebre la tardor tot fent una passejada de descoberta del territori en què podrem observar algunes vinyes de recent plantació, coneixerem els avantatges i inconvenients del terreny tan peculiar de la nostra comarca, el sauló, parlarem sobre els diversos factors a tenir en compte a l'hora de plantar una vinya (varietats, peus, empelts, clons, poda, fertilitat, cobertes vegetals, insectes i plantes adventícies i perjudicials, tractaments, emfermetats...) al maresme, reconeixerem els valors paisatgístics de la zona i el potencial agroforestal en general.

Finalment, acabarem fent un esmorzar o degustarem productes de la zona i temporada i algun dels vins que ja s'estan elaborant.

A finals de maig de 2013, realitzarem una presentació i tast dels productes elaborats durant el 2012 tan els diversos vins com la ratafia. Aquesta data és molt important i ja que aquí podrem degustar els diferents productes elaborats i comparar-ne les propietats tot valorant-ne la millor qualitat i comparant les diferències que impregnen els diferents processos d'elaboració, varietats, cupatges...També serà aquest el moment de fer entrega de tots els productes adquirits per cada mecenes en funció de la seva implicació en el projecte. Si algun mecenes no pot assistir, els productes se li faran arribar allí on pertoqui via servei de missatgeria.

Per a commemorar aquest projecte, oferim la possibilitat de posar el nom dels mecenes en les etiquetes dels productes que elaborarem tan vi com ratafia. Seran unes etiquetes no comercials i tan sols a l'abast dels mecenes i col-laboradors del projecte.

I és clar, oferim la possibilitat de poder provar i degustar tots aquells productes que s'elaborin amb un ventall de diferents opcions, combinacions i quantitats.

Salut i vi!

Pensa en vi

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Joan Munich

    Joan Munich
    Autor/a

    casi 12 años

    Ei! fantàstic, em podries dir qui és ? Així podrem fer intercanvi d'experiències. Jo fa temps que vaig cercant algú que com jo vulgui fer ecològic per Arenys. M'encantaria poder-hi contactar i compartir coneixements. Si us plau, passa'm el contacte que m'interessa i molt i a vere si entre tots ens arrisquem a fer vi natural que aquest és un dels meus reptes més agosarats.

  • Oriol

    Oriol

    casi 12 años

    Avui en dia ja es fa vi ecològic arenys de munt. Si vols info envia correu

#05 / Darreres informacions

Benvolguts/des,

Us faig un resum de les darreres activitats.

D'ençà de la fira de la cirera, Pensa en vi va assistir el dilluns dia 25 a explicar per l'emissora el projecte. L'Elena, que també participa del projecte va ser qui em va entrevistar.

El dissabte 29 durant el tast preciós que varen organitzar els amics i amigues de la cooperativa de la Serp, em van permetre, també d'explicar el projecte a tots els assistents mentre anavem provant els seus vins. A tots una abraçada.

El dia 1 de juliol feiem a Can Pau el primer taller de ratafia.

El dia 2 de juliol a radio Arenys provàvem el vi elaborat a Can Pau l'Heretge, el segon vi negre obtingut amb la varietat directe mentre explicava l'origen del nom d'aquest vi d'enguany i també el projecte Pensa en vi.

El dia 3 de juliol Ramon Francas publicava en el seu prestigiós bloc de vins VI-FRANC un article del projecte Pensa en vi, llegiu-lo aquí.

#04 / Fira de la cirera i taller de Ratafia

Benvolguts/des.

Un parell d'informacions:

Aquest diumenge a partir de les cinc de la tarda, Pensa en vi estarà a la riera d'Arenys de Munt celebrant i brindant per sant Joan per la vinya i el vi. Així, doncs, qui vulgui venir hi és convidat. Us animo a convocar a coneguts per brindar amb la ratafia i el vi d'enguany i si sou capaços de convèncer a algú de participar del projecte, tornarem a brindar!

La segona informació fa referència al taller de ratafia del diumenge 1 de juliol. Qui hi vulgui participar, m'hauria d'anar confirmant via correu electrònic i així aniríem concretant. El taller ja fa uns anys que el fem i la dinàmica és la següent: ens trobem a les sis de la tarda a Can Pau Bernadó, fem la ratafia i en acabat sopar de recapte. Podeu convidar-hi a qui volgueu.

Apa, salut i bona revetlla.

#03 / Taller de ratafia

Benvolguts/des.

Pel que fa al taller de ratafia, us informo que per comoditat herbolària farem un primer taller el dia 1 de juliol i per si algú dels qui ha optat per la opció del taller no li va bé, el farem també el dia 15 de juliol com estava previst. Us faré arribar via correu electrònic les instruccions per al taller de ratafia.

Us informo, també, que havent escoltat els suggeriments d'alguns futurs participants, he modificat alguna de les opcions de recompensa en les quals encara no ha participat ningú. Els vostres consells i suggeriments em són molt útils doncs ajuden a millorar el projecte.

Salut.

#02 / 1/5 part del projecte!!

Benvolguts. Estem ja a una cinquena part del projecte. Així, doncs sembla que la cosa pot anar bé. Encara queden 36 dies per endavant.

Aprofito per donar la benvinguda als recent incorporats. En Xavi, en Sergi, la Mariona i la Iaia.

A tots moltes gràcies pel suport i recordeu que sereu els primers de provar els primers vins naturals i ecològics fets a Arenys de Munt. Productes saludables i de proximitat.

Per cert, el proper dimarts, l'amic Nani Capdevila m'ha demanat d'anar a radio Arenys a parlar del projecte. Ja us n'imformaré.

Salut.

#01 / Benvinguda als més ràpids!

Molt bones i moltes gràcies per començar a participar just avui, el primer dia en què ha arrencat el projecte Pensa en vi.

En aquest blog aniré informant de l'evolució de tot el projecte, i si hi ha dubtes o preguntes, endavant demaneu el que faci falta.

Salut!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies