❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Llibre “Calendari de festes del mar”

Un llibre que té per objectiu documentar totes les celebracions festives populars del nostre país que estan relacionades amb la mar

Manel Carrera

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
84
Aportaciones
8.340€
De 8.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

L'any 2012 des de Festes.org vam posar en marxa una col·lecció de llibres “Els llibres de Festes.org” amb l'objectiu d'anar deixant constància, sobre paper, de bona part del material que des de l’any 1999 estem recopilant i publicant al nostre indret web.

Els dos primers volums d’aquesta col·lecció van estar dedicats al foc festiu: el 2012 vam publicar el Calendari de festes amb foc i el 2014 el Calendari de festes amb pirotècnia. L'any 2016 vam començar a explorar la relació entre l'aigua i les festes, i vam publicar el Calendari de festes amb aigua.

QUÈ VOLEM FER ARA?

Quan vam començar a fer el llibre de les festes amb aigua ens vam adonar que les que estaven relacionades amb el mar (l'aigua salada) mereixien, per la seva profusió i especificitat, que li dediquéssim tot un volum sencer. Per això, ara ens proposem publicar el Calendari de festes de la mar, que tancarà la sèrie de llibres sobre l'aigua festiva.

Aquest serà un llibre que omplirà un buit perquè, tot i que hi ha alguns articles dispersos que tracten per sobre la matèria, fins ara mai ningú no havia publicat cap llibre sobre les festes del mar amb l'enfoc i extensió com el que ens proposem fer.

QUINS CONTINGUTS HI HAURÀ?

L'objectiu d'aquest llibre és oferir una perspectiva panoràmica de totes les celebracions festives populars relacionades amb el mar que tenen lloc al nostre país al llarg de l'any.

L'àmbit geogràfic d'aquest treball serà sobretot els pobles i ciutats de la costa del Principat de Catalunya, però també inclourà abundant informació del País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord.

Com en la resta de llibres de la col·lecció, aquest volum anirà resseguint l'any, començant per l'hivern, i s'anirà aturant en totes aquelles festes del calendari tradicional (Cap d'Any, Nadal, Carnaval, Setmana Santa, Sant Joan...) per explicar les particularitats que aquestes tenen en les localitats costaneres.

Evidentment, bona part dels continguts seran celebracions i ritus propis de les comunitats de pescadors i mariners, festes majors, aplecs en ermites, processons... moltes d'elles dedicades a les divinitats protectores de la gent del mar: Sant Elm, Sant Pere, la Verge del Carme, així com maresdedéu, sants i altres guardians de lloc locals.

El llibre inclourà festes especialment seleccionades perquè en la seva seqüència ritual contenen algun element que fa referència directe a l'univers marí, com bèsties festives, personatges fantàstics, àpats gastronòmics, nans i gegants mariners, balls i danses, cançons, jocs populars aquàtics...

També hi haurà espai per als desembarcaments de personatges de tot tipus, des de les arribades per mar de divinitats, les arribades dels Reis d'Orient, els desembarcaments de vaixells plens de pirates i corsaris.... alguns dels quals després acaben donant lloc a batalles de moros i cristians, cercaviles, cavalcades o escenificacions llegendàries o històriques.

Altres tipus de manifestacions festives que s'hi podran trobar seran les fires marítimes, les trobades d'embarcacions de vela llatina, les competicions amb llaguts i altres embarcacions de lleure, com el surf o el patí català...

Farem especial menció dels ritus que se celebren al costat del mar en determinats moments de l'any (els banys de Sant Joan, els primers banys de Cap d'Any...) així com els que s'efectuen quan les barques es posen a mar per primera vegada, ja sigui perquè són noves o perquè han estat restaurant-se durant l'hivern.

Hi haurà festes que se celebren des de fa segles, com les processons religioses o els aplecs en ermites, però també moltes festes de nova creació, com les festes d'indians, les regates d'embarcacions auto-construïdes...

Aquesta vegada fins i tot hi inclourem alguna festa desapareguda perquè, malgrat que s'hagi deixat de celebrar, considerem oportú donar-la a conèixer en tant que representa un model interessant de festa de mar.

Volem que aquest llibre ofereixi una visió el més àmplia possible del patrimoni festiu de la gent de mar del nostre país. Perquè, malgrat que pugui semblar que el mar no és un espai propici per a les festes, el cert és que se'n celebren moltíssimes, amb formats i models ben diferents.

INDEX PROVISIONAL DE CONTINGUTS

Hi haurà una trentena de festes destacades, amb un text desenvolupat i abundants fotografies:

FESTES D’HIVERN

Aplec del Sol Ixent a Palafrugell (el Baix Empordà)

Arribada dels Reis a Badalona (el Barcelonès)

Desembarcada dels Reis a Llafranc (el Baix Empordà)

Festa de la Candelera a l'Ametlla de Mar (el Baix Ebre)

Portafardells del Carnaval de Mataró (el Maresme)

FESTES DE PRIMAVERA

Processó del Crist de la Mar a Benicarló (el Baix Maestrat)

Setmana Santa Marinera a València (l'Horta)

Aplec de la Cisa (Exvots) a Premià de Dalt (el Maresme)

Trobada de patí català a Tamariu (el Baix Empordà)

Moros i Cristians (Es Firó) a Sóller (Mallorca)

Festa dels Corus a la Barceloneta, Aj. Barcelona (el Barcelonès)

Festa del mar (Bot salvavides) a Calafell (el Baix Penedès)

FESTES D’ESTIU

Nit de Sant Joan a les Platges de La Safor (País Valencià)

Festes de Sant Pere a Vilanova i la Geltrú (el Garraf)

Festes de Sant Pere a Cambrils (el Baix Camp)

Festa de Sant Pere al Serrallo, Aj. Tarragona (el Tarragonès)

Festa de Sant Pere i Cantada Havaneres a Calella, Aj. Palafrugell (el Baix Empordà)

Festa major i Toquen a córrer de Tossa de Mar (la Selva)

Festa de la Mare de Déu del Carme a Palamós (el Baix Empordà)

Festes del port a Llançà (l'Alt Empordà)

Festa del Carme a l'Estartit (el Baix Empordà)

Festa major de Lloret de Mar (la Selva)

Festa major (Aplec de l'Amor) de Blanes (la Selva)

Festa major de Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà)

Festa de Sant Vicenç i Aplec Consolació a Cotlliure (el Rosselló)

Fira d'indians a Begur (el Baix Empordà)

Festes de la Mare de Déu de la Ràpita (la Morra) a Sant Carles de la Ràpita (el Montsià)

Festes de la Mare de Déu de l'ermitana a Peníscola (el Baix Maestrat)

Festa de la sal a l'Escala (l'Alt Empordà)

FESTES DE TARDOR

Festa de les veremes a Banyuls de la Marenda (el Rosselló)

Aplec del Bonviatge a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà)

Festa de Sant Simó i Ball de Pescadors a Mataró (el Maresme)

El llibre també contindrà ressenyes, en format breu, d'unes dues-centes altres festes.

ATENCIÓ: Tot i que l'index i la resta dels continguts del llibre estan força tancats, encara podem introduir alguns canvis. Així que si saps d’alguna altra festa que creus que valdria la pena que sortís, no dubtis en enviar-nos la teva suggerència a l’adreça [email protected].

QUINES CARACTERÍSTIQUES TINDRÀ EL LLIBRE?

Aquest llibre tindrà les mateixes característiques que els anteriors, és a dir: 256 pàgines impreses a 4+4 tintes (a tot color) amb paper estucat mat volum de 115 gr., una mida de 240 mm x 167 mm, lligat amb fil, enquadernat en tapa dura, portada aplacada amb paper de teixit (stamping + relleu en sec) i sobrecoberta plastificada. Inclourà més de 400 fotografies a tot color.

A QUÈ ES DESTINARAN ELS TEUS DINERS?

L'experiència adquirida en fer els tres primers llibres ens ha portat a establir en 8.000 euros l'objectiu fixat, diners que serviran per pagar les següents despeses:

Impremta

Serveis Verkami

Alta ISBN

Correcció textos

Disseny gràfic + maquetació

Enviaments dels llibres per correu als mecenes

Aquesta vegada ens proposem fer un tiratge d’entre 500 i 1.000 exemplars, en funció dels diners que aconseguim.

QUI PARTICIPARÀ EN AQUEST PROJECTE?

Per editar aquest llibre tornarem a confiar amb l’Impremta Aubert, de Sant Joan les Fonts i amb el treball de maquetació del dissenyador gràfic Xavi Miret, de Cervera. La definició del projecte editorial, els textos i les fotografies són a càrrec del director de Festes.org, Manel Carrera i Escudé. Les fotografies han estat preses entre els anys 2007 i 2018.

QUAN ENTREGAREM EL LLIBRE ALS MECENES?

Ens comprometem a enviar el llibre acabat al domicili de cada un dels mecenes per les Festes de Nadal de 2018.

Ens ajudes a fer-lo possible?

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

5 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Lluís Sanromà Prades

    Lluís Sanromà Prades

    más de 5 años

    Interessant el projecte. Fent País. Fent cultura. Endavant Manel

  • Ramon Grau

    Ramon Grau

    más de 5 años

    Manel....esperem tenir-lo aviat entre les mans....salut....Ramon Grau

  • Manel Carrera

    Manel Carrera
    Autor/a

    más de 5 años

    Vicente, si que en parlarem de les trobades de vela llatina.... Sortiran referenciades les que tenen més tradició (les que són més antigues) així com les que se celebren en el marc de festes populars. Moltes gràcies per la teva aportació i per la suggerència!

  • Vicente García Delgado Sancho

    Vicente García Delgado Sancho

    más de 5 años

    Crec que si esteu a temps, tenrieu que parlar el tema de les trobades a vela llatina que es fan al llarg de tota la costa catalana y que normalment no coincideixen amb les festes del poble.

  • Josep-Andreu Perez i Mingorance

    Josep-Andreu Perez i Mingorance

    casi 6 años

    Bona feina

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies