❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Observatori iQ: 300 raons per ser feminista avui

L'observatori iQ el formem un grup d'investigadores socials i periodistes que volem introduir la perspectiva de gènere en el debat social i polític. Ho fem emprant el periodisme de dades i l'anàlisi crítica. Ara volem renovar la nostra web amb 300 noves dades estadístiques i infografies.

Observatori iQ

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
210
Aportaciones
8.400€
De 8.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

iQ és una associació sense ànim de lucre que treballa amb l'objectiu d'introduir la perspectiva de gènere en el debat social i polític. Creiem que la innovació social i el feminisme han d'anar de la mà, i que el periodisme i l'accés a la informació és un recurs clau per als nostres objectius.

Després de cinc anys de feina, des d'iQ volem renovar la web de l’Observatori i el seu contingut per fer un pas endavant en la nostra tasca a favor de la transparència i l'accessibilitat real de la informació. Volem treballar més de 300 dades estadístiques sobre les condicions de la vida quotidiana de dones i homes a Catalunya. A més, també farem un llibre digital amb les infografies i dades més rellevants de la recerca.

Creiem que el periodisme de dades és un antídot contra el miratge de la igualtat i que el millor argument per desmentir les veus que afirmen que el patriarcat està superat és la informació i el periodisme crític.

Perquè l’Observatori iQ és necessari?

Perquè és una eina que aglutina les dades més significatives dels tretze àmbits bàsics de la vida quotidiana a partir de sistemes d’indicadors mòbils. El fet de presentar les dades provinents de fonts molt diverses, de manera ordenada i des d’una mateixa plataforma fa que aquestes siguin veritablement accessibles. A més, presentem les dades a través de representacions gràfiques que en faciliten la comprensió.

Un dels nostres objectius és cooperar amb altres actors per donar més difusió a la nostra recerca. Per això des de fa dos anys col·laborem amb l'equip de Crític impulsant el blog Feminisme Crític, on donem sortida a moltes de les nostres investigacions.

Perquè volem fer una nova web i millorar les dades?

L’estructura de la web és allò que sosté tota la informació que oferim. Ha de permetre trobar de forma senzilla la dada que busques i oferir també una presentació temàtica complerta, si no saps encara quina dada t’interessa.

L’actual web té limitacions: es va crear ja fa cinc anys, en un moment en que l’Observatori no era més que una idea i moltes ganes de materialitzar-la. Avui podem arribar molt més lluny amb un nou suport, versàtil, usable i fàcil de gestionar. A més, volem accedir a més dades. Moltes d'elles, tot i estar recollides per institucions públiques, estan subjectes a taxes i per tant no són d'accés gratuït. Amb aquesta campanya alliberarem informació que ara mateix és de pagament.

Perquè hem optat pel micromecenatge?

Perquè, tot i ser un projecte gratuït i lliure costa diners i està dut a terme per professionals. Perquè el finançament públic (malgrat prestem un servei públic) no fa possible el seu manteniment, i encara menys la seva millora. I, sobre tot, perquè creiem que hi ha feministes que ja avui en són usuàries i usuaris i que volen contribuir a que aquest servei sigui possible, que sigui millor, i que continuï obert a tothom.

Col·laborant amb l’Observatori iQ poses el teu gra de sorra en la lluita contra les desigualtats de gènere i per fer visibles les experiències de les dones, sovint ignorades.Creiem que la informació estadística i de registre públic ha d’estar al servei de la ciutadania. Així ens ajudes a garantir-ne l’accés gratuït i senzill. A més, aportes millores a les condicions de treball de l’equip iQ alhora que millora l’experiència dels i les usuàries.

Si et sumes al projecte, en què invertirem els diners?

La major part de la recaptació és per l’arquitectura i el disseny de la nova web, però també volem destinar una partida a la compra i l'anàlisi de dades estadístiques, i també a dignificar la tasca de les dissenyadores que, fins ara, han col·laborat amb el projecte de manera gratuïta. Per altra banda, part dels diners recaptats aniran destinats a la producció de les recompenses, les comissions bancàries i la comissió de Verkami. Finalment, reservarem una petita part dels diners per oferir una recompensa a les persones de l’equip encarregades de la comunicació i el vídeo de la campanya.

Actualització

Un cop superat l'objectiu de finançament us volem comunicar que tots els diners que seguim rebent fins al final de la campanya aniran destinats a la creació de noves infografies per a les dades que anirem actualitzant properament.

Sobre les recompenses

  • Butlletí periòdic: es tracta de l’enviament d’un butlletí amb l’actualització de les dades de l’observatori.

  • Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’: publicació on es presenten trenta dades estadístiques clau que mostren les desigualtats entre dones i homes en tots els àmbits de la vida quotidiana l'any 2017. Es fa mitjançant infografies i usant un llenguatge planer.

  • Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista avui’

  • Pack Drac Màgic Els treballs de les dones. Aquest pack inclou la col·lecció ‘Els treballs de les dones’: són 3 DVD’s de la Mostra de Films de Dones que conviden a reflexionar al voltant de diversos temes relacionats amb els treballs de les dones en diferents moments de la història, sectors i països del món, i també a qüestionar l’imaginari social que privilegia la masculinitat com a motor de treball i producció. El títols que inclou aquesta col·lecció són: Maquilapolis; Qui compta? Marilyn Waring a sexe, mentides i economia global; Tupperware!

  • Pack Drac Màgic El món vist per les dones. Aquest pack inclou la col·lecció ‘El món vist per les dones’: són 5 DVD’s documentals de la Mostra de Films de Dones que abasta diferents conflictes globals i mobilitzacions socials en les que les dones han estat i segueixen sent protagonistes. Globalització, economia, cooperació, participació, política i identitat de gènere són algunes de les qüestions visibilitzades en aquests treballs. El títols que inclou aquesta col·lecció són: Gendernauts; La quadratura del cercle. Història del Bloc Feminista de Tarragona (1977-2001); Soraya, Nadjet i les altres; El viatge de les samarretes; i Vida y deuda.

  • Taller feminisme crític: es tracta d’una sessió de feminisme personalitzada per a la vostra entitat o col·lectiu. En el cas del pack plus, es tracta de dues sessions personalitzades.

Calendari previst

Qui hi ha darrere aquest projecte?

La creadora de l’Observatori iQ és la Maria de la Fuente. L’acompanyem la Maria Freixanet, la Marta Cels, l'Helena Castellà, la Laia Ramos, l'Èrica Gálvez, la Mònica Morros, la Laia Sánchez, la Laia Martínez i l'actual coordinadora: la Mireia Duran. Som un equip molt divers pel que fa a la formació, la trajectòria professional o l’edat, però ens uneix el nostre compromís amb la lluita feminista i l’interès per la política.

Col·laboren amb els seus dissenys la Monika Francisco, la Maria Villanueva, l'Albert Ybáñez i la Cori Comajuncosa.

I no volem deixar d'esmentar també al Juli Carrere, la Neus Suñer, la Lledó Alfageme, l'Eva Fernández i la Nerea Passeggi, que ens donen suport.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#09 / EL NOU OBSERVATORI iQ JA ÉS AQUÍ!

Estimades i estimats mecenes,

Després de mesos de molt i molt treballar, estem encantades d’anunciar-vos que el nou Observatori iQ ja és una realitat: avui estrenem la nova web!

Com sabeu, fa cinc anys que treballem per tal que totes les dades que trenquen el miratge de la igualtat siguin públiques i accessibles. El fet que aquesta informació estigui a l’abast de tothom permet prendre consciència de la diversitat de la realitat i de les injustícies que es presenten en el dia a dia. Aquest ha estat sempre la raó de ser de l’observatori i ho seguirà sent en el nou Observatori iQ.

Aquesta nova plataforma presenta importants millores respecte l’edició anterior. La nova web ens permet actualitzar les dades de manera més acurada. Els filtres són una de les grans novetats, ja que a través d’ells podem buscar informació desagregada segons diversos factors. És així com fem un gran salt qualitatiu quant a l’obtenció d’informacions, millorant-ne substancialment l'accessibilitat.

leer más

#08 / Notícies sobre el llibre digital i la nova web

Benvolgudes i benvolguts mecenes,

Després de mesos de feina actualitzant dades i infografies, ja hem fet l’enviament del llibre digital d’iQ, una de les recompenses de la nostra campanya de Verkami.

El llibre titulat "Raons per ser feminista el 2017" serà un bon company per a les vacances d’estiu! Els textos, les dades, les estadístiques i les infografies han estat elaborades de manera exclusiva per a l'edició d'aquest llibre. Esperem que el trobeu interessant i que us faci un bon servei!

D’altra banda, els treballs de la nova web, www.iqobservatori.org, estan acabats. Tanmateix hem decidit fer-ne el llançament públic el mes de setembre tal que tingui l’impacte que la web mereix. Per anar fent boca, però, us fem un petit avenç del disseny i també de les noves funcionalitats. Volem destacar el filtre de cerca i l’adaptabilitat per a tots els dispositius.


leer más

#07 / #SaveTheDate: la pàgina web sortirà a la llum el mes de juliol!

Estimades i estimats mecenes,

Després de mesos de suor i molta feina, estem ultimant els detalls per a la presentació de la nova pàgina web de l’observatori, que sortirà a la llum... El proper mes de juliol!

Un cop superada la fase de disseny, estem treballant ja en la programació. Aquí us en deixem un petit avenç!

Alguns de vosaltres ens heu preguntat per la recompensa del llibre digital. Doncs bé, estem elaborant les noves infografies per poder-les incloure al llibre i enllestir l’enviament online, que esperem fer també al juliol.

Abans, durant el mes de juny, comencem ja amb les xerrades i formacions a les entitats i organitzacions que van sol·licitar aquesta recompensa.

Si teniu qualsevol pregunta no dubteu en escriure’ns, us contestarem el més aviat possible!

Gràcies per la vostra confiança,

Equip d’iQ.

#06 / La feina d’iQ no s’atura!

Hola mecenes!

Un cop acabada la frenètica campanya no hem deixat de treballar ni un minut en la nova web i en les vostres recompenses per complir amb el calendari que havíem previst.

Ara sí, ja us podem dir que...

  1. La propera setmana, la primera de maig, començarem l’enviament de les col·leccions de DVDs i la bossa Carregada de raons per ser feminista per correu postal, així que estigueu atentes i atents al correu!

  2. Per als mecenes que teniu com a recompensa la subscripció a Crític, en els propers dies us farem arribar via correu electrònic la informació necessària per accedir a la vostra subscripció.

  3. El llibre digital Raons per ser feminista el 2017 està en procés de creació i el tindrem a punt per enviar-vos-el al juny!

  4. Ja hem començat a contactar amb els mecenes que vàreu sol•licitar xerrades i tallers. Esperem tancar totes les dates aviat.

  5. El que més il·lusió ens fa és poder estrenar la nova pàgina web de l’Observatorileer más

#05 / Moltes gràcies mecenes, iniciem la construcció del nou observatori iQ!

Després de 40 dies de campanya i amb la col•laboració de 210 mecenes, ja podem celebrar que hem superat el nostre objectiu de finançament per fer possible el nou observatori iQ!

Estem molt agraïdes per la gran rebuda que heu donat al nostre projecte i per la vostra confiança. Que puguem seguir treballant amb una plataforma més accessible és gràcies a vosaltres!

I ara què?

Segurament ja s’haurà fet efectiu el càrrec de la vostra aportació. En cas que Verkami detecti algun problema us arribarà un missatge per tal de poder-ho solucionar.

Al llarg de les properes setmanes ens posarem en contacte amb vosaltres per demanar-vos tota la informació necessària per tramitar les recompenses i així assegurar-nos que tot arribi a bon port!

A més, a través del blog de Verkami i també de les nostres xarxes socials Facebook i Twitter us anirem informant sobre la construcció i disseny del nou observatori, perquè estigueu al cas de totes les novetats.

leer más

#04 / Feminisme Crític de la mà de Sentit Crític

A banda de la feina que duem a terme amb la recopilació i presentació a partir d’infografies a la nostra web (www.iqobservatori.org), ja fa gairebé 2 anys que col·laborem amb Sentit Crític en l’elaboració de continguts diversos, però majoritariament amb el blog Feminisme Crític, on afegim una reflexió més extensa respecte les dades estadístiques que presentem. Es tracta de contextualitzar i emmarcar la informació que ens proporcionen les xifres, per comprendre l’abast de l’impacte de gènere.

En els darrers mesos hem posat la lupa en temes com les vulneracions de drets de les dones refugiades, la feminització de la pobresa, la desigualtat de gènere en el món de l’esport o la marca de gènere en els trastorns alimentaris. El blog a Sentit Crític ens serveix d’altaveu per fer arribar més enllà de la nostra plataforma el discurs i l’argumentari feminista recolzat per dades de qualitat.

leer más

#03 / Arriba la 25a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona!

Avui us volem parlar de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, organitzada per Drac Màgic, que ha apostat per #iQverkami des del primer dia contribuint amb diverses recompenses:

Col·lecció “Els treballs de les dones”: són tres DVD de la Mostra que conviden a reflexionar al voltant de diversos temes relacionats amb els treballs de les dones en diferents moments de la història, sectors i països del món, i també a qüestionar l’imaginari social que privilegia la masculinitat com a motor de treball i producció.

Col·lecció “El món vist per les dones”: són cinc DVD documentals de la Mostra de Films de Dones que abasta diferents conflictes globals i mobilitzacions socials en les que les dones han estat i segueixen sent protagonistes. Globalització, economia, cooperació, participació, política i identitat de gènere són algunes de les qüestions visibilitzades en aquests treballs.

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelonaleer más

#02 / Com ho fem? I per què?

Com ja sabeu, iQ pretén contribuir a la innovació social en favor de l’equitat de gènere. Aquesta equitat ha de ser imprescindible si volem un món més just, si volem afrontar els reptes més grans de l’actualitat. L’Observatori iQ està a mig camí entre un sistema d’indicadors d’equitat de gènere i un repositori on-line de dades desagregades per sexe i seleccionades amb perspectiva de gènere.

La major part són dades estadístiques (extretes d’enquestes, per exemple l’Enquesta de mobilitat en dia feiner) però també presentem dades de registre d’administracions (per exemple: nombre de persones matriculades als diferents nivells educatius, provinents del Departament d’Educació).

Per què impulsem aquest projecte?

Per Transparència

Creiem que cal fer efectiu el dret a la informació i fer accessibles i gratuïtes les dades sense biaxos… leer más

#01 / En 48 hores hem assolit més de la meitat del nostre objectiu!

Estimades i estimats miromecenes,

Volem començar aquesta primera valoració agraint efusivament la gran rebuda que heu donat a la campanya per fer possible el nou Observatori iQ. Volíem ser optimistes i la gran participació ha superat les nostres previsions: moltes gràcies de part de tot l’equip d’iQ!

Agraïm les més de 120 aportacions rebudes, que ens fan avançar cap al nostre objectiu, però no obviem tampoc aquella gent que ens recolza i ens ajuda amb la difusió de la campanya! No imaginàvem que en tant poc temps hauríem aconseguit més de la meitat del finançament que necessitàvem. Creiem que això demostra que el periodisme i l’anàlisi crítca en clau feminista és necessària davant del miratge de la igualtat.

Estem convençudes que el nou Observatori iQ no només serà possible, sinó que serà… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies