2015 — VERKAMI: 5 años haciendo historia del crowdfunding
×

Descripción del proyecto

iQ és una associació sense ànim de lucre que treballa amb l'objectiu d'introduir la perspectiva de gènere en el debat social i polític. Creiem que la innovació social i el feminisme han d'anar de la mà, i que el periodisme i l'accés a la informació és un recurs clau per als nostres objectius.

Després de cinc anys de feina, des d'iQ volem renovar la web de l’Observatori i el seu contingut per fer un pas endavant en la nostra tasca a favor de la transparència i l'accessibilitat real de la informació. Volem treballar més de 300 dades estadístiques sobre les condicions de la vida quotidiana de dones i homes a Catalunya. A més, també farem un llibre digital amb les infografies i dades més rellevants de la recerca.

Creiem que el periodisme de dades és un antídot contra el miratge de la igualtat i que el millor argument per desmentir les veus que afirmen que el patriarcat està superat és la informació i el periodisme crític.

Perquè l’Observatori iQ és necessari?

Perquè és una eina que aglutina les dades més significatives dels tretze àmbits bàsics de la vida quotidiana a partir de sistemes d’indicadors mòbils. El fet de presentar les dades provinents de fonts molt diverses, de manera ordenada i des d’una mateixa plataforma fa que aquestes siguin veritablement accessibles. A més, presentem les dades a través de representacions gràfiques que en faciliten la comprensió.

Un dels nostres objectius és cooperar amb altres actors per donar més difusió a la nostra recerca. Per això des de fa dos anys col·laborem amb l'equip de Crític impulsant el blog Feminisme Crític, on donem sortida a moltes de les nostres investigacions.

Perquè volem fer una nova web i millorar les dades?

L’estructura de la web és allò que sosté tota la informació que oferim. Ha de permetre trobar de forma senzilla la dada que busques i oferir també una presentació temàtica complerta, si no saps encara quina dada t’interessa.
L’actual web té limitacions: es va crear ja fa cinc anys, en un moment en que l’Observatori no era més que una idea i moltes ganes de materialitzar-la. Avui podem arribar molt més lluny amb un nou suport, versàtil, usable i fàcil de gestionar. A més, volem accedir a més dades. Moltes d'elles, tot i estar recollides per institucions públiques, estan subjectes a taxes i per tant no són d'accés gratuït. Amb aquesta campanya alliberarem informació que ara mateix és de pagament.

Perquè hem optat pel micromecenatge?

Perquè, tot i ser un projecte gratuït i lliure costa diners i està dut a terme per professionals. Perquè el finançament públic (malgrat prestem un servei públic) no fa possible el seu manteniment, i encara menys la seva millora. I, sobre tot, perquè creiem que hi ha feministes que ja avui en són usuàries i usuaris i que volen contribuir a que aquest servei sigui possible, que sigui millor, i que continuï obert a tothom.
Col·laborant amb l’Observatori iQ poses el teu gra de sorra en la lluita contra les desigualtats de gènere i per fer visibles les experiències de les dones, sovint ignorades.Creiem que la informació estadística i de registre públic ha d’estar al servei de la ciutadania. Així ens ajudes a garantir-ne l’accés gratuït i senzill. A més, aportes millores a les condicions de treball de l’equip iQ alhora que millora l’experiència dels i les usuàries.

Si et sumes al projecte, en què invertirem els diners?

La major part de la recaptació és per l’arquitectura i el disseny de la nova web, però també volem destinar una partida a la compra i l'anàlisi de dades estadístiques, i també a dignificar la tasca de les dissenyadores que, fins ara, han col·laborat amb el projecte de manera gratuïta. Per altra banda, part dels diners recaptats aniran destinats a la producció de les recompenses, les comissions bancàries i la comissió de Verkami. Finalment, reservarem una petita part dels diners per oferir una recompensa a les persones de l’equip encarregades de la comunicació i el vídeo de la campanya.

Actualització

Un cop superat l'objectiu de finançament us volem comunicar que tots els diners que seguim rebent fins al final de la campanya aniran destinats a la creació de noves infografies per a les dades que anirem actualitzant properament.

Sobre les recompenses

 • Butlletí periòdic: es tracta de l’enviament d’un butlletí amb l’actualització de les dades de l’observatori.

 • Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’: publicació on es presenten trenta dades estadístiques clau que mostren les desigualtats entre dones i homes en tots els àmbits de la vida quotidiana l'any 2017. Es fa mitjançant infografies i usant un llenguatge planer.

 • Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista avui’

 • Pack Drac Màgic Els treballs de les dones. Aquest pack inclou la col·lecció ‘Els treballs de les dones’: són 3 DVD’s de la Mostra de Films de Dones que conviden a reflexionar al voltant de diversos temes relacionats amb els treballs de les dones en diferents moments de la història, sectors i països del món, i també a qüestionar l’imaginari social que privilegia la masculinitat com a motor de treball i producció. El títols que inclou aquesta col·lecció són: Maquilapolis; Qui compta? Marilyn Waring a sexe, mentides i economia global; Tupperware!

 • Pack Drac Màgic El món vist per les dones. Aquest pack inclou la col·lecció ‘El món vist per les dones’: són 5 DVD’s documentals de la Mostra de Films de Dones que abasta diferents conflictes globals i mobilitzacions socials en les que les dones han estat i segueixen sent protagonistes. Globalització, economia, cooperació, participació, política i identitat de gènere són algunes de les qüestions visibilitzades en aquests treballs. El títols que inclou aquesta col·lecció són: Gendernauts; La quadratura del cercle. Història del Bloc Feminista de Tarragona (1977-2001); Soraya, Nadjet i les altres; El viatge de les samarretes; i Vida y deuda.

 • Taller feminisme crític: es tracta d’una sessió de feminisme personalitzada per a la vostra entitat o col·lectiu. En el cas del pack plus, es tracta de dues sessions personalitzades.

Calendari previst

Qui hi ha darrere aquest projecte?

La creadora de l’Observatori iQ és la Maria de la Fuente. L’acompanyem la Maria Freixanet, la Marta Cels, l'Helena Castellà, la Laia Ramos, l'Èrica Gálvez, la Mònica Morros, la Laia Sánchez, la Laia Martínez i l'actual coordinadora: la Mireia Duran. Som un equip molt divers pel que fa a la formació, la trajectòria professional o l’edat, però ens uneix el nostre compromís amb la lluita feminista i l’interès per la política.

Col·laboren amb els seus dissenys la Monika Francisco, la Maria Villanueva, l'Albert Ybáñez i la Cori Comajuncosa.

I no volem deixar d'esmentar també al Juli Carrere, la Neus Suñer, la Lledó Alfageme, l'Eva Fernández i la Nerea Passeggi, que ens donen suport.

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(2)

 • He rebut la bossa i els tres dvd, però no la publicació. Dels tres n'hi ha dos que tenen error de disc i no es poden veure... M'agradaria una resposta. Gràcies

  hecha por Lila Thomàs i Andreu

  Hola Lila, Disculpa els errors en els DVD's, si ens comentes quins són els dos que donen error te'ls tornarem a enviar el més aviat possible. Per altra banda, la publicació és digital i encara hi estem treballant, us la farem arribar via correu electrònic a principis del més de juliol. Moltes gràcies per ajudar-nos a tirar endavant l'Observatori iQ!

 • quería aportar 25 y llegué tarde el mismo 12-3, si me dais una cuenta hago transferencia un abrazo

  hecha por Zaida Muxí Martínez

  Hola Zaida, disculpa haver tardat tant en respondre. Si encara estàs interessada en col·laborar, pots contactar amb nosaltres via correu electrònic, a l'adreça info@iquotidiana.org

Si quieres saber más pregúntale al autor

Observatori iQ: 300 raons per ser feminista avui

Observatori iQ: 300 raons per ser feminista avui

Conseguidos8.400€
de8.000€
100% conseguidos Conseguido!
L'observatori iQ el formem un grup d'investigadores socials i periodistes que volem introduir la perspectiva de gènere en el debat social i polític. Ho fem emprant el periodisme de dades i l'anàlisi crítica. Ara volem renovar la nostra web amb 300 noves dades estadístiques i infografies.
L'observatori iQ el formem un grup d'investigadores socials i periodistes que volem introduir la perspectiva de gènere en el debat social i polític. Ho fem emprant el periodisme de dades i l'anàlisi crítica. Ara volem renovar la nostra web amb 300 noves dades estadístiques i infografies.
Creado en: Barcelona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 12 de Marzo de 2017.

 
 • Aportando 5€
  6 Mecenas

  Abraçada virtual de tot l’equip IQ

 • Aportando 10€
  34 Mecenas

  Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 25€
  52 Mecenas

  Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 30€
  RECOMPENSAS AGOTADAS

  Per les més ràpides!

  Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’
  +Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista'
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 35€
  46 Mecenas

  Llibre digital 'Raons per ser feminista el 2017'
  +Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista'
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 55€
  25 Mecenas

  Pack Drac Màgic: 'Els treballs de les dones'

  Col·lecció 'Els treballs de les dones': 3 documentals de la mostra de films de dones: Maquilapolis, Qui compta? Marilyn Waring a sexe, mentides i economia global, i Tupperware
  +Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’
  +Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista'
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 65€
  QUEDAN 2 RECOMPENSAS (DE 10)

  Pack Feminista Crítica

  Subscripció a CRÍTIC durant sis mesos
  +Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’
  +Bossa ‘carregada de raons’
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 75€
  7 Mecenas

  Pack Drac Màgic: 'El món vist per les dones'

  Col·lecció de 5 de documentals: "Gendernauts, La quadratura del cercle", "Història del Bloc Feminista de Tarragona", "Soraya, Nadjet i les altres", "El viatge de les samarretes" i "Vida y deuda"
  +Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017'
  +Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista'
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El teu nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l’equip

 • Aportando 150€
  QUEDAN 1 RECOMPENSAS (DE 10)

  Taller feminista

  Un taller de feminisme crític personalitzat per la teva entitat o col·lectiu
  +Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’
  +Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista'
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El vostre nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l'equip d'iQ

 • Aportando 250€
  QUEDAN 2 RECOMPENSAS (DE 5)

  Taller feminista plus

  Dos tallers de feminisme crític personalitzat per la teva entitat o col·lectiu
  +Llibre digital ‘Raons per ser feminista el 2017’
  +Bossa ‘Carregada de raons per ser feminista'
  +Butlletí periòdic amb les nostres novetats
  +El vostre nom als crèdits del web
  +Abraçada virtual de tot l'equip d'iQ

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 12 de Marzo de 2017.

 

Blog del proyecto (6)

6 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de Observatori iQ
Observatori iQ
iQ és una entitat sense ànim de lucre que vol contribuir a l’equitat de gènere mitjançant la innovació social. Fem recerca, consultoria, formació i divulgació. Leer más
Observatori iQ tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://www.iqobservatori.org