❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Aromis: Per un safrà d'orígen 100% català i ecològic

El nostre safrà es conrea tot a Catalunya. La nostra voluntat és destinar recursos per aconseguir recuperar les varietats autòctones al 100%. Aquest objectiu requereix un esforç de temps i de diners. I a més ho fem en cultiu respectuòs amb el medi. Amb la teva col·laboració, esperem aconseguir-ho!

Aromis

A project of

Created in

0
seconds
11
Patron
455€
From 5.075€
Contribute to the project

Objectius

El safrà d'Aromis es conrea tot a Catalunya. Tanmateix, els bulbs per plantar-lo poden tenir dos orígens. Uns venen d'antics cultius de masies catalanes, de les que hem aconseguit bulbs pertanyents a varietats autòctones de safrà, però la majoria encara els hem d'adquirir fora de Catalunya, per plantar-los aquí. Ens assortim a l'Aragó.

La nostra voluntat és destinar recursos per aconseguir recuperar les varietats autòctones al 100%. Aquest objectiu requereix un esforç de temps i de diners. Amb la teva col·laboració, esperem aconseguir-ho!

I ho farem amb la successiva reproducció dels bulbs procedents dels antics cultius de la Conca de Barberà i les comarques veïnes que intregren el projecte. Volem tenir un safrà fet a Catalunya i d'orígen 100% català. És pèr això que una de les recompenses inclou l' apadrinament de parts d'aquest cultiu recuperat.

Un altre dels objectius dins la campanya de difusió és la de publicar un llibre, on explicarem història i tradició del safrà al nostre territori, usos tradicionals del safrà a la cuina però sobretot usos potencials del safrà a la cuina actual.

Per altra banda, al llarg d'aquest any volem realitzar diferents accions de difusió del safrà amb l'objectiu d'explicar les seves propietats i de quina forma es pot aplicar a la cuina actual, ja sigui domèstica o professional.

A què destinarem les vostres aportacions

A recuperar poc a poc les varietats autòctones d'aquest cultiu tan nostre en el passat i que volem que torni a tenir la seva importància dins la pagesia catalana.

A posar el safrà al lloc que es mereix en una cultura mil.lenària com la nostra. A que una cuina reconeguda com la nostra pugui tenir un ingredient de referència a la nostra cuina de qualitat i cultivat a casa nostra.

També, a elaborar material promocional físic necessari per donar a conèixer el conreu i l'ús del safrà produit a la Conca de Barberà i a les comarques veïnes on hi ha situats zones de cultius de safrà.

I això ho volem materialitzar en la edició d’un llibre i posteriorment a totes les accions necessàries per difondre’l entre els ciutadans afeccionats a la bona cuina i als bons professionals del món de la restauració.

Sobre les recompenses

Les recompenses, que podeu veure a la columna de la dreta, poden incloure tres tipus de productes o serveis:

Llibre sobre el safrà, en procés d'edició, que tindrà entre 50 i 75 pàgines, on hi podreu trobar referències històriques del safrà tant pel que fa a cultiu i comercialització com a usos a la cuina de casa nostra, referències als mètodes de cultiu i finalment indicacions sobre l'ús del safrà a la cuina actual i les seves propietats vers la salut.

Visites als nostres camps de cultiu, en algun cas durant els dies de plantació, que s'esdevé a primers de setembre, i en altres durant els dies de floració a finals d'octubre o primers de novembre.

Productes que contenen safrà i herbes dels nostres cultius, com els que podeu veure a la foto. Que en el cas del safrà, si opteu per apadrinar rebreu el pot de safrà dels vostres bulbs, amb l'opció de compra de més safrà procedent d'aquests fent reserva prèvia.

Calendari previst

En finalitzar la campanya de mecenatge començarà l’edició del llibre el qual es preveu tenir-lo llest a finals d'agost. A partir de llavors i en funció de l'opció triada, s'enviaràn o es podrán recollir els diferents lots que integren les modalitats de recompenses. Tot i així, qui vulgui la resta de productes, que inclouen cadascuna de les recompenses, abans de l’edició del llibre els podrá recollir personalment amb cita prèvia a les instal.lacions d’ Aromis.

Acabada la campanya es concretaran les visites amb aquelles persones que van escollir les opcions que inclouen visites. Les visites seràn el mes de setembre i el mes de novembre

+ Info

Des de fa vuit anys, hem reprès l'interès pel conreu i la utilització del safrà a Catalunya com a complement al conreu de la vinya, l'olivera i el cereal i per recuperar aquest cultiu a Catalunya i al servei de la cuina catalana.

Durant la baixa edat mitjana (segle XI), es va estendre el conreu del safrà per tot Catalunya i especialment, a la Conca de Barberà i les seves comarques veïnes, fins a constituir-se en un referent comercialitzador i exportador de l'espècie a tot Europa gràcies a les bones condicions climatològiques del territori i van fer que, desde Barcelona s'esportès aquesta especie tan preuada a les grans ciutats de la Mediterrània i del nord d'Europa.

Amb el conreu d'aquesta especie, se'n feien perfums i tints, i també s'utilitzava com un complement per a la cuina. Com ara, era una de les espècies més cares i apreciades degut a l'elevada mà d'obra necessària per a l'obtenció d'aquesta flor i va comportar que amb el pas del temps, els pagesos de la nostra terra optessin per altres tipus de conreu més productius, com per exemple la vinya o el cereal
A partir de l'any 2008, els néts d'aquells pagesos que conreaven safrà van voler recuperar el conreu tradicional de plantes aromàtiques i condiments que s'havia desenvolupat durant molts segles, i entre elles el conreu del safrà.

En els darrers anys, hem iniciat un projecte col.lectiu per donar valor al territori i al sector primari mitjançant el conreu del safrà que s'ha consolidat gràcies als més de 40 petits productors repartits per 12 comarques de l'interior de Catalunya, tot creant una marca pròpia per a la comercialització del safrà català, sota la denominació Aromis.

En els pròxims anys volem promoure la utilització del safrà com a ingredient condimentari per a la nostra cuina tradicional, així com potenciar que entre els cuiners professionals s'incorpori aquest sabor d'antany en plants de la nostra cuina tradicional i per a les noves creacions culinaries. Volem fer un servei a la cuina catalana recuperant un ingredient clau de la cuina que es produeixi al nostre país i molt en la filosofia de proximitat. Un ingredient que a més té unes qualitats que van més enllà de les culinàries, entre altres atributs positius per a la salut hem de destacar-ne la seva elevada capacitat antioxidant.

I, com a objectiu prioritari, volem culminar la recuperació de les varietats autòctones per a aconseguir un safrà d'orígen 100% català i en cultiu ecològic.

+ Info a mitjans

2016

TV3 - DIVENDRES

2015

EL TEMPS - gen 2015

2014

TV3 – VALOR AFEGIT (a partir del minut 7´30) | TV3 – EL MEDI AMBIENT | RÀDIO 4 – ANEM DE TARDA – Ruth Troyano (a partir del minut 34´) | CATALUNYA RÀDIO – El MATÍ – Territori i Taula | ETS EL QUE MENGES - febrer 2014 | AGROCULTURA - gener 2014 | LA MAÑANA - oct 2014 | EL PUNT-AVUI - oct 2014 | DIARI DE TARRAGONA - oct 2014 | EL PUNT-AVUI - oct 2014 | LA VANGUARDIA - Nov 2014

2013

TV3 - ELS MATINS | CATALUNYA RADIO – LA TRIBU – La Cuina d’En Nandu Jubany | CULTURA I PAISATGE - Núm 7 | LA CONCA 5.1 - feb 2013 | REGIÓ 7 - abril 2013

2012

EL PUNT-AVUI - L'Econòmic - des 2012 | CUINA - des 2012 | LA VANGUÀRDIA - nov 2012 | DIARI DE TARRAGONA - nov 2012 | HOMO GASTRONOMICUS - nov 2012

+ Info a xarxes

Facebook | Twitter | Bloc | Web

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

0 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

5€
0 backers

Llibre en format pdf
+ correu d'agraïment en el que us l'enviarem el llibre digital.
+ constar al capítol d'agraïments del llibre.

10€
1 backer

El llibre.
+ correu d'agraïment en el que us l'enviarem en format pdf.
(també podreu recollir-lo en format paper a les nostres instal.lacions)
+ constar al capítol d'agraïments del llibre.

25€
2 backers

El llibre.
+ Una ampolla 250 ml de vinagre de poma amb safrà i estragó bio.
+ Enviament a casa dins del territori de Catalunya, per altres destinacions consultar.
+ constar al capítol d'agraïments del llibre.

33€
5 backers

El llibre.
+ Un pot de safrà bio sel.lecció autòctona Conca per a 70 racions.
+ Una ampolla 250 ml de vinagre de poma amb safrà i estragó bio.
+ Enviament a casa dins del territori de Catalunya, per altres destinacions consultar.

40€
1 backer

El llibre.
+ Un pot de safrà bio sel.lecció autòctona Conca per a 70 racions.
+ Una ampolla 250 ml de vinagre de poma amb safrà i estragó bio.
+ Al novembre, visita per a dues persones (i fills si en teniu) als camps florits per a conèixer i participar en el procés de recol.lecció i obtenció dels brins de safrà i tast de productes. En definitiva, gaudireu de l’espectacle cromàtic que ens ofereix la flor de safrà!
+ constar al capítol d'agraïments del llibre.

70€
0 backers

Un llibre.
+ Un pot de safrà bio sel.lecció autòctona Conca per a unes 70 racions.
+ Una ampolla 250 ml de vinagre de poma amb safrà i estragó bio.
+ Una ampolla 250 ml d'oli amb safrà i taronja bio.
+ Un pot de sal amb safrà i bitxo bio.
+ Un pot de gelea de safrà.
+ Al novembre, visita per a dues persones (i fills si en teniu) als camps florits per a conèixer i participar en el procés de recol.lecció i obtenció dels brins de safrà i tast de productes. En definitiva, gaudireu de l'espectacle cromàtic que ens ofereix la flor de safrà!
+ constar al capítol d'agraïments del llibre.

95€
2 backers

El llibre.
+ Un pot de safrà bio sel.lecció autòctona Conca per a unes 70 racions.
+ Una ampolla 250 ml d'oli amb safrà i taronja bio.
+ Una ampolla 250 ml de vinagre cabernet amb herbes bio.
+ Un pot de sal amb safrà i bitxo bio.
+ Un pot de gelea de safrà.
+ Al juliol visita per a dues persones (i fills si en teniu) als camps de cultiu per participar a la plantació dels bulbs de safrà, amb l' apadrinament d'una sèrie de cultiu.
+ Al novembre visita per a dues persones (i fills si en teniu) als camps florits per a conèixer i participar en el procés de recol.lecció i obtenció dels brins de safrà i tast de productes. En definitiva, gaudireu del procés d'obtenció del safrà, apadrinareu una part del projecte i obtindreu un reconeixement en les partides recol.lectades.

Cookies help us to offer our services. Continuing to browse entails acceptance of their use.