2015 — VERKAMI: 5 años haciendo historia del crowdfunding
×

Descripción del proyecto

QUÈ ÉS L'ANUARI MÈDIA.CAT?
L'Anuari Mèdia.cat és, per sobre de tot, periodisme d'investigació. Presenta dotze reportatges en profunditat sobre dotze temàtiques que durant l'any 2011 han estat silenciades pels mitjans de comunicació dels Països Catalans.

PER QUÈ UN ANUARI AMB ELS TEMES SILENCIATS PELS MITJANS?
Als Països Catalans no existeix la censura, però això no vol dir que la llibertat d'informació estigui garantida. La censura, més enllà de la que apliquen els règims totalitaris i dictatorials, pren moltes i variades formes, i gairebé mai són òbvies. La forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunciació de masses aborden determinades informacions incòmodes per l'statu quo. Per això pensem que és de vital importància assenyalar els temes que haurien d'haver estat notícia i no ho van ser.

DE QUINS TEMES PARLAREU?
No podem dir-vos ara quins són els temes que veuran la llum a l'Anuari del 2012. Encara hi estem treballant i investigant, i fins a l'últim moment hi pot haver canvis. Potser durant els pròxims quaranta dies en podrem donar algun detall. Sí que podem dir-vos que l'Anuari inclourà dotze reportatges sobre temes polítics, socials, econòmics, laborals, ambientals...

COM S'ELABORA I COM ES TRIEN ELS TEMES?
Durant tot l'any 2011, els responsables de Mèdia.cat han anat resseguint l'actualitat per determinar quines són les matèries més obviades. La tria dels dotze temes a investigar ha estat realitzada a partir de la selecció d'un centenar de propostes i d'un buidatge i seguiment minuciós dels principals mitjans catalans. Els dotze temes seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una dotzena de periodistes especialitzats estan treballant-los i investigant-los.

QUINA DIFUSIÓ EN FAREU?
La difusió és la part més important del projecte: l'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum. Per tant, una bona difusió és clau per assolir aquesta fita. La versió impresa de l'Anuari es vendrà a les llibreries a partir d'un acord de distribució amb l'editorial Virus. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta al web de Mèdia.cat. L'Anuari es presentarà en societat el 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió, amb l'objectiu d'assolir el màxim ressò mediàtic.

QUI IMPULSA EL PROJECTE? L'Anuari és una iniciativa de l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundacció Escacc. A més a més, enguany l'Anuari té el suport econòmic i humà del màster La Comunicació dels Conflictes Socials de la UAB, dirigit pel professor de periodisme Xavier Giró. El Col·legi de Periodistes de Catalunya també hi dóna suport finançant-ne la impressió.

PER QUÈ PENGEU EL PROJECTE A VERKAMI?
Creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents socials diferents que treballen per fer-lo realitat. Enguany, aprofitant les oportunitats que ofereix el micromecenatge, volem ampliar la col·laboració a tots els ciutadans interessats a invertir en periodisme d'investigació independent i crític. Les vostres aportacions serviran per garantir uns reportatges de qualitat, assegurar una remuneració òptima pels redactors i editors del projecte, incrementar la difusió del producte (i, per tant, la difusió dels temes silenciats) i consolidar un projecte únic que aborda temes dels quals no parlen els grans mèdia.

QUI COORDINA L'ANUARI?
Els coordinadors de l'Anuari són Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà (@rogerpala) és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col·labora amb mitjans com El Temps, Nació Digital i la Directa. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ja va coordinar l'Anuari del 2011 i enguany repeteix l'experiència. Ho farà en companyia del periodista Sergi Picazo (@sergipicazo). En Sergi treballa a la secció de política d'El Punt Avui. També té un blog, El perseguidor, i col·labora en publicacions com la Directa. És membre del col·lectiu Contrast i ha participat en l'elaboració dels documentals Després de la pau, sobre els processos de reconciliació a Bòsnia i el Líban.

D'ON SURT LA IDEA DE FER UN ANUARI DE TEMES SILENCIATS?
L'Anuari Mèdia.cat pren com a model la iniciativa periodística nord-americana [Project Censored[(http://www.projectcensored.org/). Des de fa gairebé quaranta anys, aquesta iniciativa de la universitat de Sonoma (San Francisco) s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants. El primer Anuari Mèdia.cat fou publicat a mitjans de juny de 2011 i va recollir dotze reportatges sobre els temes més silenciats de l'any 2010, elaborats per un equip de periodistes especialitzats en la matèria que havien d’abordar. Podeu llegir sencer el primer Anuari Mèdia.cat en aquest enllaç.

QUÈ ÉS MÈDIA.CAT? QUÈ ÉS EL GRUP BARNILS?
Mèdia.cat és un observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc amb l'objectiu de treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Ho fem a través de la publicació regular d’informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, i de l'actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que compartíem una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans.

QUÈ FAREU ARA QUE HEU RECAPTAT ELS DINERS QUE DEMANÀVEU?
Haver recollit més diners dels que demanàvem el primer dia ens ha encoratjat per invertir aquests diners de més a ampliar el projecte de l'Anuari. Els nous reptes que ens hem posat són:

 • Si arribem a 3.900 euros, farem un web específic de l'Anuari, complementari i associat a Mèdia.cat, amb un disseny propi i ben treballat, que donarà molta més visibilitat als reportatges que no pas si pengéssim directament l'Anuari en PDF al web.
 • Si arribem a 4.500 euros, farem tres reportatges més. En total, seran quinze els temes silenciats que deixaran de ser-ho.
 • Si arribem a 4.900 euros, podrem assegurar la realització de presentacions públiques de l'Anuari a Palma i València, amb les corresponents campanyes de promoció. I si podem, com que els Pirineus no són frontera, també ho presentarem a Perpinyà.
 • Si arribem a superar la xifra de 4.900, tot el que recaptem a partir de llavors anirà directament destinat a finançar el Grup Barnils, Mèdia.cat i les seves respectives activitats.
 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(1)

 • Bona tarda, fa uns 15 dies vau dir que començàveu a enviar els anuaris... pot ser que encara no m'hagi arribat? Moltes gràcies!

  hecha por sedinis

  Hola Sedinis,

  Doncs hem anat enviant els anuaris a les adreces que els diferents mecenes ens han fet arribar, però hem vist que la teva no l'hem rebuda. No sabem si hi ha hagut algun problema, però et demanem que ens l'enviïs de nou a inof@grupbarnils.cat i et farem arribar l'Anuari tan aviat com sigui possible.

  Gràcies per haver-te ficat en contacte amb nosaltres i esperem solucionar el problema.

  Fins aviat,

  Grup Barnils.

Si quieres saber más pregúntale al autor

Anuari Mèdia.cat:<br> Els silencis <br>mediàtics de 2011

Conseguidos6.350€
de3.200€
100% conseguidos Conseguido!
L'Anuari Mèdia.cat 2012 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum dotze temes silenciats pels mitjans de comunicació catalans durant l'any 2011. Creiem en el periodisme d'investigació, crític i rigorós. Volem dur-lo a la pràctica. Fem-ho possible.
Creado en: Barcelona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 3 de Marzo de 2012.

 
 • Aportando 5€
  23 Mecenas

  Aparició als crèdits de l'Anuari Mèdia.cat 2012 en qualitat de mecenes.

 • Aportando 10€
  66 Mecenas

  Aparició als crèdits + Edició digital de l'Anuari en PDF prèvia a la publicació en paper.

 • Aportando 20€
  114 Mecenas

  Aparició als crèdits + Edició digital de l'Anuari en PDF prèvia a la publicació en paper + Exemplar imprès de l'Anuari 2012.

 • Aportando 30€
  29 Mecenas

  Aparició als crèdits com a col•laborador + Edició digital de l'Anuari en PDF prèvia a la publicació + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + Exemplar imprès de l'Anuari 2011 (només 30 primers mecenes. Si l'Anuari 2011 s'acaba, en el seu lloc donarem 2 exemplars de l'Anuari 2012)

 • Aportando 50€
  RECOMPENSAS AGOTADAS

  Aparició als crèdits + Edició digital en primicia de l'Anuari 2012 + Anuaris impresos de 2011 i 2012 + exemplar del llibre i CD 'Ramon Barnils. Periodista de Referència'.

 • Aportando 75€
  QUEDAN 14 RECOMPENSAS (DE 15)

  Aparició als crèdits + Edició digital de l'Anuari 2012 + 4 exemplars impresos de l'Anuari Mèdia.cat 2012 + Exemplar del llibre i CD 'Ramon Barnils, periodista de referència' + DVD de Batabat.

 • Aportando 100€
  QUEDAN 12 RECOMPENSAS (DE 15)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia de l'Anuari 2012 + 4 exemplars de l'Anuari Mèdia.cat 2012 + Exemplar del llibre 'Ramon Barnils, periodista de referència' + DVD de Batabat + Assistència a un dels Esmorzars-tertúlia del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2012/2013.

 • Aportando 200€
  QUEDAN 8 RECOMPENSAS (DE 10)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia de l'Anuari 2012 + 6 exemplars de l'Anuari 2012 + Assistència a tots els Esmorzars del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2012/2013 + Assistència com a oient a 4 sessions (4 hores) del màster La Comunciació dels Conflictes Socials (UAB)

 • Aportando 400€
  QUEDAN 9 RECOMPENSAS (DE 10)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia de l'Anuari 2012 + 6 exemplars de l'Anuari 2012 + Assistència a tots els Esmorzars del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2012/2013 + Assistència com a oient a 10 sessions (4 hores) del màster La Comunciació dels Conflictes Socials (UAB)

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 3 de Marzo de 2012.

 

Blog del proyecto (11)

11 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de Mèdia.cat
Mèdia.cat
Mèdia.cat, Observatori Crític dels Mitjans, és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que respon a uns dels seus objectius fundacionals: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un ... Leer más
Mèdia.cat tiene 4 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://www.media.cat