❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Marmotes, ciutadans i científics desvelant el futur del Pirineu

Les marmotes habiten les planes alpines del Pirineu des de fa ben pocs anys, i ens interessa saber quins son els efectes de seva presència sobre la comunitat de plantes i animals d'aquesta serralada. Amb la vostra ajuda podrem continuar un programa de seguiment d'aquesta espècie.

0
segundos
42
Aportaciones
2.615€
De 3.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Qui som

Som la Irene Figueroa i el Bernat Claramunt, del CREAF (UAB), i formem part d'un grup d'investigadors i investigadores joves i amants de la natura que estudiem els ecosistemes dels Pirineus. En aquest projecte, col·laborem amb investigadors de l' UB, del SEFAS (UAB) i de la Universitat de Lió. Ens interessa conèixer com es relacionen els animals que viuen al Pirineu i com serà el futur d’aquest espai natural d’alta muntanya.

Les marmotes del Pirineu

Des dels anys 50 i 80, els Pirineus tenen un nou habitant: les marmotes. En aquella època, el govern francès en va alliberar entre 400 i 500 al vessant nord. Des d'aleshores, s'han expandit a pràcticament tot el Pirineu català i aragonès, i és difícil trobar una vall on no es vegin o se sentin marmotes.

Aquest animal és fàcil de trobar i de seguir, i ens pot ajudar a respondre moltes preguntes sobre elles mateixes i sobre el futur del Pirineu.

Us convidem a col·laborar amb la campanya Marmota 2015

Els darrers set anys de la nostra vida ens els hem passat observant i mesurant la vida d’aquestes famílies de marmotes. Gràcies a aquesta feina, coneixem molt bé la família de la Bruixa, del Nat, o de la Gala.

Tot i això, els programes de finançament de la recerca ja no financen projectes llargs, i a nosaltres encara ens calen uns anys més per tenir dades fiables sobre aquestes famílies.

Com estudiem les marmotes?

Trobem marmotes als prats alpins i subalpins de pràcticament tot el Pirineu català. Les famílies estan composades pel mascle i la femella dominant, subadults de fins a 3 anys, i els petitons que han nascut l'any en curs. No tenen depredadors i no han de competir amb gaires altres animals per aconseguir el seu menjar preferit, ja que les marmotes son herbívores i, als prats alpins, sembla que, per ara, hi ha menjar per a tothom (isards, vaques, cavalls, marmotes, etc)

Per estudiar-les seguim una metodologia anomenada captura-marcatge-recaptura. Aquesta metodologia consisteix en provar de capturar el màxim d'individus d'una regió determinada cada any, i prendre’ls el màxim de mesures. Si aconseguim recapturar-les els següents anys, coneixerem quines marmotes sobreviuen d’un any a l’altre, quines moren, quants fills tenen, amb qui s’aparellen, etc.

Quan les capturem, el primer que fem és adormir-les per evitar l’estrès dels animals. Després les marquem per poder-les reconèixer els següents anys d’estudi (els posem un xip com els dels gossos), els prenem un seguit de mesures, i, un cop es desperten, les alliberem.

A què destinarem les vostres aportacions

Els diners es destinaran bàsicament a acabar de cobrir les despeses de personal, de material, de desplaçament, i de manutenció.

Sobre les recompenses

Les recompenses que oferim son molt variades, i van des d'una fotografia feta a la zona d'estudi, fins a un dia sencer amb nosaltres fent feina de científics, provant de capturar marmotes, marcant-les etc (aquesta visita haurà de ser el mes d'agost).

En funció de les aportacions, us enviarem una samarreta, o podreu apadrinar una marmota i us n'anirem enviant informació, cada mes si hem anat al camp i, per descomptat, any rera any. Si sou una associació, podem venir al vostre local a fer una xerrada sobre la fauna del Pirineu, el canvi climàtic, i/o el nostre treball amb les marmotes.

Calendari previst

Aquest 2015 farem treball de camp el maig i l'agost. Algunes recompenses seran durant aquesta època, i d'altres cap el setembre.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

14 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Whiteri

    Whiteri

    más de 8 años

    Hola! vaig aportar 40€ al projecte. Veig que ha finalitzat sense èxit. Què passarà ara?

  • Eva

    Eva

    más de 8 años

    Quina llástima que no s'hagi aconseguit l'objectiu.

  • Bernat Claramunt

    Bernat Claramunt
    Autor/a

    casi 9 años

    Hola

    envia'm un correu a "[email protected]"

    Salut

    Bernat

  • Paula

    Paula

    casi 9 años

    Hola! Sóc una ambientòloga de 25 anys i m'agradaria molt participar en el projecte en les tasques de camp! Tinc experiència i disponibilitat durant les dates mencionades. Com ho he de fer per participar? Moltes gràcies per adelantat!

  • Bernat Claramunt

    Bernat Claramunt
    Autor/a

    casi 9 años

    Hola Mònica

    estarem al camp la primera quinzena d'agost. En principi, qualsevol dels dies entre el 3 i el 13 d'agost podria anar bé.

    Salut

    Bernat

  • Monica

    Monica

    casi 9 años

    Som una família amb tres nens (9, 12, 13 anys), podríem venir tots 5? ens direu les dates disponibles? No som aquí tot l'agost. Gràcies!

  • Bernat Claramunt

    Bernat Claramunt
    Autor/a

    casi 9 años

    Bon dia

    les campanyes de marmota les fem a La Cerdanya, prop de Bellver.

    Salut

    Bernat

  • Anna

    Anna

    casi 9 años

    Podria saber a quines zones del pirineu fareu el treball de camp aquest estiu?

  • Culamen Gordo

    Culamen Gordo

    casi 9 años

    .es .es .es .es .es .es .es .es .es

  • Bernat Claramunt

    Bernat Claramunt

    casi 9 años

    Sóc ximple esfèric i escric en català

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies