❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari dels Silencis Mediàtics de 2014 + nou Mèdia.cat

L’Anuari Mèdia.cat traurà a la llum 12 temes silenciats pels mitjans durant el 2014. Enguany rellancem el projecte amb nou disseny, més info

Mèdia.cat

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
594
Aportaciones
15.580€
De 15.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Què són l'Anuari dels Silencis Mediàtics i l'Observatori Mèdia.cat?

L' Anuari dels Silencis Mediàtics és un projecte de periodisme d'investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. L'Anuari de 2015 presentarà dotze reportatges en profunditat sobre dotze temes que durant l'any 2014 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L'objectiu de l'Anuari Mèdia.cat és aconseguir situar aquests temes en l'agenda dels mitjans i donar-los veu per tal que arribin al coneixement de la societat.

Mèdia.cat, l’Observatori crític dels mitjans, és un portal web que analitza els mitjans de comunicació i treballa per difondre i defensar un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Mèdia.cat publica diàriament notícies sobre el tractament que aquests fan de determinats temes; periòdicament edita informes monogràfics sobre aspectes concrets de l’actualitat i també compta amb una secció d'opinió articles d’opinió al voltant dels mitjans i el periodisme.

Quines novetats presenta enguany l'Anuari?

Per a l’edició del 2015 l’ Anuari presentarà tres novetats destacades. En primer lloc, incorporarà un almanac dels mitjans de comunicació: de manera molt visual i concisa, repassarem els fets més importants relacionats amb el periodisme crític i els silencis mediàtics de cada mes de l’any 2014, i ho farem a través dades, infografies i calendaris amb els temes silenciats. En segon lloc, les pàgines interiors de l’Anuari s’editaran a dues tintes, amb l’objectiu de fer-lo més atractiu i donar més possibilitats a les infografies. En tercer lloc, renovarem el web de l’Anuari i el convertirem en un portal dedicat als Silencis Mediàtics, on es podrà navegar per tots els reportatges publicats en les diferents edicions.

Com serà el nou Mèdia.cat?

Volem renovar l’ Observatori Mèdia.cat per tal que inclogui més anàlisi, més participació i més continguts. Això vol dir, en primer lloc, renovar el web perquè tingui un disseny més actual i adaptable a mòbils i tauletes; i també perquè permeti accedir més fàcilment als continguts. En segon lloc, volem obrir-lo a la participació dels usuaris tot creant continguts col·laboratius fets amb les aportacions dels lectors, així com oferir la possibilitat de deixar-hi comentaris. També ampliarem l’apartat d’opinió amb més articles i opinions de tots els Països Catalans. L’Observatori continuarà publicant articles d’anàlisi diàris i informes amb més profunditat.

A què destinarem les vostres aportacions?

Les aportacions dels micromecenes són bàsiques per què l'Anuari i la renovació de Mèdia.cat siguin possibles. Creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents diferents que treballen per fer-lo realitat.

El 80% del finançament de l' Anuari Mèdia.cat es basa en el micromecenatge. La resta del finançament deriva dels acords amb el suport de sis universitats, els estudiants de les quals redacten sis temes de l'Anuari. Es tracta de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida i el Col·legi de Periodistes. En el cas de l’ Observatori Mèdia.cat, el finançament prové de les quotes dels socis del Grup Barnils i del suport estructural de la Fundació Catalunya, que des de fa un parell d’edicions també col·labora amb l’Anuari Mèdia.cat. Pol·len Edicions és l'editorial encarregada de garantir la impressió i la distribució de l'Anuari en paper.

Els 15.000 euros d’aquesta campanya aniran destinats a:

  • Remuneració als autors dels continguts de l’Observatori Mèdia.cat i de l’Anuari.

  • Renovació de la web de Mèdia.cat, amb nou disseny, noves seccions i nous continguts.

  • Redisseny de l’Anuari Media.cat, amb incorporació de nous apartats i més infografies.

  • Remuneració a la coordinació i l’edició de l’Observatori Mèdia.cat i de l’Anuari.

  • Difusió dels continguts.

  • Impressió, distribució i enviament de l’Anuari Mèdia.cat als mecenes.

Com s'elabora i com es trien els temes de l'Anuari i de l'Observatori?

L'equip de redacció de Mèdia.cat i l' Anuari hem treballat amb un llistat d'un centenar de candidats a "tema silenciat". Per elaborar el llistat hem anat monitoritzant l'actualitat durant tot l'any 2014, seleccionant aquells temes que han tingut menys ressò. També hem fet un buidatge de diverses publicacions, hem realitzat una sèrie de contactes amb periodistes que treballen a mitjans i una entrevistes amb diversos col·lectius socials per esbrinar quines han estat les matèries que, al seu parer, han gaudit de menys espai als mèdia. Els dotze temes finalment seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una dotzena de periodistes estan treballant-los i investigant-los.

Per la seva banda, els temes diaris que tracta l' Observatori Mèdia.cat són escollits després d'un acurat anàlisi del tractament mediàtic que ha rebut un determinat tema el dia o els dies precedents. Algunes vegades, els temes són proposats pels propis usuaris de Mèdia.cat, que envien els seus suggeriments i/o comentaris per correu electrònic. Pel que fa als informes llargs, l'equip de l'Observatori Mèdia.cat, que manté contacte permanent i es troba de manera periòdica, aporta temes i propostes possibles a tractar. Si l'equip els aprova, s'encomanen a periodistes la trajectòria dels quals tingui a veure amb el tema.

Quina difusió fareu de l'Anuari i dels continguts de l'Observatori?

La difusió és la part més important dels dos projectes. L'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum, mentre que l'Observatori Mèdia.cat treballa per analitzar críticament la praxi periodística donant punts de vista alternatius i poc habituals. La versió impresa de l' Anuari es podrà trobar a les llibreries. Quan l'Anuari sigui al carrer en publicarem el llistat. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta al web de l’Anuari.

L'Anuari es presentarà en societat pels volts del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió. Tot seguit farem una ronda de presentacions arreu dels Països Catalans, prioritzant aquells col·lectius i entitats que hagin invertit en el projecte i pobles i ciutats que no haguem visitat encara. El mateix dia que donarem a conèixer l'Anuari Mèdia.cat també presentarem la nova web de l' Observatori Mèdia.cat. A partir d'aquí, els continguts de Mèdia.cat es distribuiran gratuïtament pel portal i per les xarxes socials.

Qui coordina l'Anuari i l'Observatori Mèdia.cat?

Aquest any hi ha hagut un relleu en la coordinació de l’ Anuari Mèdia.cat. La nova coordinadora és Elisenda Rovira (Sant Llorenç Savall, 1985) @elisendarovira. És periodista i ha treballat a diversos mitjans de comunicació, entre els quals hi ha Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Actualment treballa en comunicació en una associació sense ànim de lucre i col·labora amb Mèdia.cat i Racó Català. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. L’Anuari també compta amb el suport en l’àmbit de la producció, realització i edició de continguts de la cooperativa Crític @SentitCritic.

La coordinació i l'edició de l'Observatori Mèdia.cat recau en el periodista Joan Canela (Barcelona, 1974) @JoanCanela. A més de ser redactor a Mèdia.cat, és col·laborador habitual de mitjans com Berria i Il Manifesto o les revistes ONGC i Directa. Ha coordinat la secció d’Internacional de la Directa. Entre 2008 i 2010 va ser corresponsal a Sud-àfrica per a El Periódico de Catalunya, Berria, Il Manifesto i El Temps.

De la promoció, difusió i comunicació d'ambdós projectes se n'encarrega la Laia Soldevila (Linyola, 1985) @Laia_Soldevila, que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils.

Descripció de les recompenses

Informes de Mèdia.cat: L'Observatori Mèdia.cat publica, amb el suport de la Fundació Catalunya, informes periòdics sobre anàlisis del tractament que han fet els mitjans de comunicació sobre un determinat tema d'actualitat. Podeu veure alguns dels informes publicats prèviament, aquí. Les recompenses a partir de 20€ garanteixen la recepció dels informes de 2015 en primícia.

Gintònics contra el silenci: Enguany hem preparat un nou format de presentació dels temes de l'Anuari en primícia per les inversions de 35€ en amunt. Serà una trobada de micromecenes on s'ensenyarà el nou Mèdia.cat i s'explicaran els temes del nou Anuari tot fent un tast de gintònics. Tindreu més detalls de l'acte al llarg de la campanya.

Poster dels silencis mediàtics: Els posters dels silencis mediàtics serà un disseny exclusiu amb infografies d'algun dels elements que configuraran el nou disseny de l'Anuari Mèdia.cat. Durant la campanya, us en avançarem algunes característiques més.

Llibres de la col·lecció 'Periodistes': Des de fa uns dos anys el Grup Barnils i Edicions Saldonar han endegat una col·lecció de llibres per tractar més en profunditat temes que no han trobat el seu lloc en els grans mitjans. De moment, hi ha tres volums publicats: ‘Et presento el jutge Garzon’ de Sònia Bagudanch, ‘Castor: la bombolla sísmica’ de Jordi Marsal i Els senyors del boom’ de Gemma Garcia. Aquests mesos estem treballant en un quart volum, que ja us podem dir que estarà relacionat amb el franquisme i sortirà entre maig i juny d'aquest any.

Llibre 'Vint i Ramon Barnils': Enguany fa 14 anys que el periodista Ramon Barnils ens va deixar. Per recordar-lo, per conèixer-lo i per reivindicar-lo, el Grup Barnils va elaborar, junt amb DAU Edicions, el llibre 'Vint i Ramon Barnils', amb 20 converses amb familiars, amics i coneguts del Ramon, i el documental 'Barnils tal com raja', on es repassa la vida i la trajectòria del periodista. Amb la recompensa, us enviem les dues coses.

Col·lecció Anuari Mèdia.cat: La col·lecció implica rebre les tres darreres edicions de l'Anuari Mèdia.cat en paper + l'edició d'enguany. És una recompensa ideal si voleu tenir tots junts els silencis mediàtics dels últims 4 anys! (*En aquest pack no hi entra la primera edició de l'Anuari, ja que els exemplars estan esgotats).

Sopars tertúlia del Grup Barnils: Amb la recompensa de 300€ hi ha la possibilitat d'assistir, amb el cobert pagat, als sopars periòdics que el Grup Barnils organitza per als seus socis. Són sopars on es fa tertúlia off the record amb alguns dels protagonistes de l'actualitat.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

4 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    casi 9 años

    Hola Pachi, de moment no ens plantegem editar l'Anuari en castellà. De totes maneres gràcies pel teu interès!

  • Pachi

    Pachi

    casi 9 años

    Para cuando un Anuari en castellano?

    Gracias!

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    9 años

    Moltes gràcies Joan!

  • Joanf90

    Joanf90

    9 años

    Enhorabona per l'aconseguit fins ara i molta sort en aquesta última setmana de projecte al Verkami!

#18 / Els noms darrera la 5a edició de l'Anuari dels Silencis Mediàtics

Falten menys de dos dies per tancar la campanya de micromecenatge que ja ha fet possible la cinquena edició de l’Anuari dels silencis mediàtics. Estem molt contents i a la vegada molt enfeinats en què el nou disseny del projecte, l’almanac de temes silenciats, les noves infografies i els dotze reportatges d’investigació d’enguany estiguin llestos per a mitjans de maig, quan presentarem la renovació de l’Anuari i de l’Observatori Mèdia.cat

En aquest article us volem presentar els 12 periodistes (sis dels quals estudiants de periodisme de sis facultats del país) que ja estan treballant per trencar 12 silencis mediàtics que van passar per alt als principals mitjans del país. Aquest és l’equip de l’Anuari 2015:

Blanca Aparisi (València, 1993). Estudiant de Periodisme de la Universitat de… leer más

#17 / Els 25 temes més censurats als Estats Units

Project Censored és una de les inspiracions fonamentals a l'hora de pensar l'Anuari dels silencis mediàtics. Project Censored una iniciativa nascuda el 1976 a la Universitat de Sonoma, als Estats Units, publica cada any una llista dels temes més censurats. Des que el professor Carl Jensen i els seus estudiants van començar aquesta tradició fa prop de 40 anys, el projecte s’ha extès a desenes de facultats i campus compromesos amb la llibertat d’informació d’arreu del país.

Aquesta és la llista de les notícies més silenciades de l’any acadèmic 2013-2014, que van publicar a l’octubre:

1. L’augment veloç de l'acidificació dels oceans posa en perill la vida marina.
És molt conegut que l’ús de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural allibera diòxid de carboni a l’aire. Però és menys… leer más

#16 / L’anuari de paraules i ecologia

Pol·len Edicions. L'editorial i la impremta El Tinter fan possible la impressió i la distribució de l'Anuari dels silencis mediàtics arreu del país.

Per nou any consecutiu, l'editorial Pol·len Edicions i la impremta verda El Tinter ens hem sumat al projecte de l'Anuari dels Silencis Mediàtics, una aposta excel·lent de periodisme d’investigació de qualitat amb el segell del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Crític. En l’edició de 2015, l’anuari tornarà a revelar silencis que cada any lluiten per sortir dels calaixos amb pany d’algunes redaccions o resten oblidats rere la màquina del cafè dels i les editores dels mitjans convencionals.

Pol·len Edicions som una editorial independent, cooperativa, jove, compromesa amb l’ecoedició i el “llibre polític”. A més de distribuir l’Anuari Silencis Mediàtics 2015, que es podrà trobar com cada any a llibreries i punts de venda, garantim en aquesta edició que el projecte pugui ser ecoeditat.

leer más

#15 / Mentides, consens i draps bruts... els temes més rellevants de l'Observatori Mèdia.cat

L'Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat viu un bon moment pel que fa a l'audiència. El 2014 erl portal ha rebut 357.353 visites, el que suposa un creixement del 40% respecte l'any passat i un augment acumulat del 80% en dos anys.

Amb l'audiència a la mà, ens preguntem quins són els temes que han interessat més als lectors de l'Observatori. La pregunta és realment difícil de respondre sense tenir un feedback directe amb els usuaris, però una anàlisi de les notícies més llegides de tota la història de l'Observatori permet trobar alguns patrons comuns entre els articles que han tingut més èxit. Els hem dividit en cinc categories:

  1. Si hi ha un moment en què un observatori crític de mitjans es converteix en realment necessari és quan el consens domina la majoria del ventall informatiu. És llavors quan les audiències de Mèdia.cat es disparen, i més si la versió o línia editorial no és compartida per una part important de la població.

leer más

#14 / Anuari Mèdia.cat + Crític: creixeu i multipliqueu-vos

Roger Palà, cofundador de Crític

Una de les coses que ens vam plantejar quan vam decidir tirar endavant Crític era sí la posada en marxa del nou projecte seria o no compatible amb l’Anuari Mèdia.cat. Ens feia cosa que l’arrencada d’una nova iniciativa de periodisme d’investigació, impulsat per dues persones que havíem estat estretament vinculades l’Anuari, pogués entrar en contradicció amb la proposta del Grup Barnils, de la qual ens sentim part a tots els nivells. Els dos projectes havien tingut un Verkami com a punt d’arrencada. I si estàvem exprimint massa la gallina dels ous d’or? I si estàvem forçant massa la màquina? Hi hauria prou mecenes per finançar-ho tot? Ens trepitjaríem els uns als altres? Hi haurien prou temes per investigar?

Tots aquests dubtes s’han anat dissipant de mica en mica… leer más

#12 / La UAB amb l'Anuari Mèdia.cat

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Pepe Rodriguez, professor del Departament de Periodisme de la UAB

La posada en marxa de la cinquena edició de l’ Anuari dels silencis mediàtics és una excel·lent notícia, tant pel que fa a la seva continuïtat, com per la gran importància que té, i ha de tenir, qualsevol producte periodístic que ens recordi que, com a professió i com a societat, estem molt lluny de fer una bona feina.

Sense un periodisme independent, valent, crític i que aporti rigor, context i profunditat a tot allò que expliqui, no pot haver-hi una democràcia de qualitat. I nosaltres fa ja molts anys que no tenim un periodisme de qualitat, així és que de democràcia potser ni cal parlar-ne. Tenim el que tenim.

leer más

#11 / Un repàs per (alguns) antics silencis mediàtics

El títol d' Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics del 2013 fa pensar en una cosa antiga, un document quasi històric per veure com era el país que no ens havien explicat ja fa gairebé dos anys. Una eternitat en els temps accelerats actuals.

Però una mirada als seus continguts dóna exactament la sensació contrària. Una crònica actual de temes que just ara es troben a l'agenda mediàtica. Un resultat que fa pensar que, o bé els editors de l'Anuari tenen poders d'endevinació o bé, els temps no són tant accelerats com a vegades volem pensar.

Comencem pel més actual: La corrupció. A pesar de la multitud de casos que s'acumulen a les redaccions lluitant per un mínim espai per posar-hi llums i taquígrafs, algú s'ha dedicat a fer-ne una fotografia global? Una visió de conjunt que doni context a la proliferació de denúncies concretes? Com va funcionar la creació d'un mecanisme de corrupció sistemàtica i generalitzada? I aquí està el reportatge 51 imputats i vuit condemnesleer más

#10 / La UPF amb l'Anuari Mèdia.cat

La Universitat Pompeu Fabra, a través de la Facultat de Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Sergi Cortiñas, director del Grau en Periodisme de la UPF

La Universitat Pompeu Fabra (UPF), a través de la Facultat de Comunicació i del Grau en Periodisme, col·labora un any més en el projecte Media.cat i el seu Anuari. Aquesta col·laboració es tradueix en què un o una estudiant del Grau de Periodisme de la UPF elaborarà un reportatge o peça periodística per a la citada publicació.

L’Anuari permet fer una reflexió crítica sobre l’actualitat del periodisme als Països Catalans i permet també donar veu als anomenats silencis mediàtics, és a dir, aquells temes que els mitjans… leer más

#09 / Debat a Twitter: l'Anuari, Mèdia.cat i el periodisme del nostre país

Ara que hem arribat a l'equador de la campanya de micromecenatge per l'Anuari 2015 i la renovació de l'Observatori Mèdia.cat, volem convidar-vos a participar en un debat a Twitter per parlar de les novetats dels dos projectes i reflexionar sobre el periodisme actual.

El proper dijous 26 de febrer, tots els tuitaires que ho vulguin poden intervenir en un debat a Twitter amb Joan Canela, editor de Mèdia.cat, i Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari. El debat estarà moderat pel periodista i antropòleg Miquel Pellicer. Serà a partir de les 19h a través del hashtag #ViuMediacat.

#08 / L’Anuari, 'work in progress'

Hi ha 12 silencis mediàtics del 2014 que a dia d’avui ja ho són una mica menys. Encara no han sortit a la llum, ni se n’han publicat els reportatges, però ja hi ha qui hi treballa a fons. Sis periodistes consolidats i sis estudiants de periodisme d’universitats catalanes estan estirant del fil, repassant dades i buscant fonts per aprofundir en aquells temes que que en el seu dia no es van explicar prou, o amb prou profunditat. La seva feina pacient i tossuda veurà la llum entre finals d’abril i principis de maig, quan publiquem i presentem la cinquena edició de l'Anuari Mèdia.cat. Fa mesos que treballem per fer-lo possible, però en les últimes setmanes hem intensificat la feina. Des d’aquí volem explicar-vos què estem fent i quin és l’estat de la qüestió.

Triar els temes que en formaran part no va ser senzill. Partíem… leer más

#07 / Els joves i l'Anuari

La Universitat de Vic, a través de la Facultat d'Empresa i Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Jordi Serrat, professor de Periodisme a la Universitat de Vic-UCC.

En escriure el nom de Ramon Barnils sento encara aquella veu sarcàstica, punyent i simpàtica que tanta companyia ens feia a Catalunya Ràdio a l’hora del cafè durant la sobretaula. Un record que em fa encara més entranyable la col·laboració i el suport que la Universitat de Vic-UCC dispensa a l’Anuari Mèdia.cat promogut pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

El periodisme d’investigació —per acció o per omissió— torna a ser un concepte que ressona entre l’opinió pública. Em pregunto què diria avui Ramon Barnils de… leer más

#06 / Anuari Mediacat. Una eina per a la formació dels periodistes

La Universitat de Lleida, a través del Departament de Filologia Catalana i Comunicació és una de les sis universitats que col·labora amb l'Anuari dels silencis mediàtics. Un dels seus estudiants serà autor/a d'un dels reportatges de la cinquena edició de l'Anuari.

Laura Bergés, professora del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida.

El projecte Mediacat, amb l’Anuari i l’Observatori crític dels mitjans, s’han convertit per a mi en una eina imprescindible com a lectora de premsa i, encara més, com a docent en estudis de Periodisme. Explicar els fonaments del periodisme i els diversos factors que el condicionen; abordar les teories de la comunicació, com la de l’espiral del silenci o l’agenda setting; o debatre de l’ètica periodística i dels límits i obstacles al dret a la informació, resulta més fàcil gràcies a Mediacat, el grup Barnils i tota la gent que col·labora en fer-los possibles.

leer más

#05 / El Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb l'Anuari Mèdia.cat

Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Un any més des del Col·legi de periodistes de Catalunya donem suport al projecte de l’Anuari Mèdia.Cat. Conjuntament amb sis universitats del país volem posar el nostre gra de sorra a aquesta iniciativa que es consolida amb el pas del temps, i que posa de manifest que el periodisme interessa, i molt. Contribuir a que dotze reportatges que no han ocupat prou l’atenció dels mitjans de comunicació vegin la llum i s’expliquin d’acord amb el nostre Codi Deontològic és una manera de complir amb la finalitat social del periodisme.

Des del Col·legi de Periodistes treballem per la llibertat d’expressió, apostem pel rigor, l’esperit crític i independent i, en nom de la professió, remarquem que avui és més important que mai enfortir el periodisme com a… leer más

#04 / Per un periodisme independent i rigorós

Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya

Aquest és el segon any que, des de la Fundació Catalunya, patrocinem l’Anuari dels Silencis Mediàtics i el portal web Mèdia.cat. Fem aquesta aposta d’acord amb els nostres principis fundacionals que se centren en la defensa dels drets nacionals dels catalans, tant individuals com col·lectius, i especialment els reconeguts per la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, de 10 de desembre de 1948.

És un goig per a nosaltres poder contribuir a posar el focus sobre 12 temes que tenen prou interès i envergadura per sortir en portada als grans mitjans i que en canvi s’han vist marginats, en el millor dels casos, a unes línies de notícies breus.

En un moment com l’actual, caracteritzat per la retallada de llibertats i la pèrdua de drets,… leer más

#03 / Mèdia.cat: Un observatori més potent, més plural, més participatiu

Joan Canela, editor i coordinador de l'Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat

Durant els més de cinc anys de vida de l'Observatori Crític Mèdia.cat, el projecte no ha parat de créixer i consolidar-se. I això malgrat les dificultats i la precarietat amb la que hem hagut de treballar, sovint amb la voluntat i la il·lusió com a principals recursos.

Cada cop més, els nostres informes, les anàlisis diàries, les denúncies i els bitllets d'opinió han anat tenint més i més ressò i les audiències de Mèdia.cat han anat creixent, així com la seva presència a les xarxes socials. Un repte quasi impossible per un projecte molt modest i que recordem que, encara avui, només fa un article al dia.

Personalment, crec que si Mèdia.cat ha assolit aquest èxit no ha estat tant pels seus encerts –que… leer más

#02 / Les novetats de l’Anuari 2015

Elisenda Rovira, coordinadora de l'Anuari dels silencis mediàtics.

L’Anuari torna a la càrrega amb el mateix esperit i el mateix objectiu pel qual va néixer, ara fa cinc anys: aportar llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació, per situar-los a l’agenda i donar-los veu perquè arribin al coneixement de la societat. Enguany inclourà 12 reportatges d’investigació sobre 12 temes que durant el 2014 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu.

Aquest any, però, rellancem l’Anuari amb diverses novetats. Volem aprofundir en l’oportunitat periodística poc habitual que suposa poder mirar enrere, tornar a allò que va passar fa uns mesos amb una nova perspectiva. Per això, l’Anuari incorporarà el que hem batejat com un almanac, que ens permetrà repassar cada mes els fets més destacats i algunes… leer más

#01 / Informar amb llibertat

David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Informar amb llibertat, fàcil de dir i d’escriure però cada cop més difícil de fer. Cada any, quan publiquem l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics insistim en la paradoxa que suposa el fet que cada cop tinguem més mitjans de comunicació i més fonts d’informació i, alhora, cada cop tinguem més la sensació de no estar ben informats. La xarxa, que molts defensen com el gran tòtem de la llibertat i la transparència, sembla que no està acabant de triomfar en la batalla contra els silencis mediàtics. Ha assolit victòries importants, cert. I està marcant el camí a la televisió, la ràdio i el paper, cer també. Però la xarxa no és aliena al sistema. I el problema dels silencis mediàtics és que són sistèmics.

El refranyer diu que el dimoni en sap més per vell que per… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies