❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

La vida d'una flor. La insurrecció anarquista de l'Alt Llobregat i Cardener del 1932

“Cinc dies d'anarquia, no van durar més que la vida d'una flor” (Federica Montseny)

PEWMAFILMS

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
160
Aportacions
12.946€
De 12.500€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

El documental busca rescatar un episodi poc conegut de la història de Catalunya i de l'estat espanyol.

Aquest episodi és La insurrecció anarquista de l'Alt Llobregat i el Cardoner, en la qual es va proclamar el Comunisme Llibertari en alguns pobles.

Federica Montseny es va referir a aquest fet de la següent manera: “Cinc dies d'anarquia, no van durar més que la vida d'una flor”

La insurrecció llibertària de l'Alt Llobregat va ser la primera de les tres insurreccions anarquistes en el període de la República espanyola abans de la Revolució Social de 1936. Va passar durant diversos dies a la segona meitat del mes de gener de 1932 als pobles de la comarca del Berguedà entre el riu Llobregat i el seu afluent el riu Cardener. L'arrelament de l'anarquisme i de la CNT va ser molt important a Catalunya i als territoris de l'Alt Llobregat i Cardener .El capitalisme havia arribat a aquesta comarca en forma d'explotació a colònies fabrils de teixits principalment i a la indústria minera. En aquestes colònies obreres, els patrons tractaven de controlar les relacions socials dels seus treballadors, i evitar la seva sindicació a través de l'amenaça de perdre els seus llocs de treball, i per tant els habitatges on habitaven al costat dels centres fabrils amb les seves famílies.

El diumenge 17 de gener de 1932 es va convocar una vaga al municipi de Berga, que s'estendrà l'endemà a altres localitats de la comarca, entre elles el poble de Fígols, on les dones del tèxtil i els miners de Sant Corneli inicien la vaga perquè siguin respectats els acords salarials aconseguits. La vaga serà un èxit i l'atur total. Però la vaga tenia un programa propi en aquest municipi, va tornar a una vaga revolucionària impulsada per col·lectius anarquistes. D'una assemblea entre homes i dones del municipi sorgeix l'acord de proclamar el comunisme llibertari per escombrar els patrons industrials de la comarca. La CNT decideix donar suport a la iniciativa dels treballadors insurreccionats; es desarma la Guàrdia Civil i el Somatén (policia rural catalana), es penja la bandera roig-i-negra de l'Ajuntament de la localitat, s'aboleix la propietat privada i s'assegura l'abastament d'aliments. Fins i tot el dimecres 20 de gener de 1932 es van convocar unes eleccions populars per sufragi universal per constituir la comuna lliure de Fígols en què van ser elegits un delegat general juntament amb vuit delegats representatius més. La tendència revolucionària de la vaga, no obstant això, no triomfa completament a Berga o a Manresa, però sí que va ser un èxit en pobles com Sallent, Cardona, Balsarany o Súria. En aquests pobles es proclama per primera vegada el Comunisme Llibertari.

El documental a través d'entrevistes a Historiadors, experts, familiars de persones que hi van participar en la revolta, gent de la zona busca reconstruir els fets, així com analitzar-ne el context i la importància en l'imaginari col·lectiu de la zona. D'altra banda, utilitzarem com a recurs la veu en off de les cròniques d'Eduardo de Guzmán, un periodista afí a les idees anarquistes, que va ser enviat especial pel diari "La Tierra" durant els dies de la Insurreció. El documental tindrà una durada aproximada d'una hora i farà servir imatges d'arxiu juntament amb diferents recursos gràfics per reconstruir la història.

Periòdic de l
Periòdic de l'època informant sobre l'arribada de l'exèrcit per acabar amb la revolta

Manresa va ser un dels nuclis importants de l
Manresa va ser un dels nuclis importants de l'anarquisme

Sallent va ser un dels pobles on va triomfar la insurrecció, a la plaça alguns anarquistes van cremar els diners
Sallent va ser un dels pobles on va triomfar la insurrecció, a la plaça alguns anarquistes van cremar els diners

Entrada de las minas de Sant Corneli en Figols
Entrada de las minas de Sant Corneli en Figols

Berga , ciutat amb gran implantació de l
Berga , ciutat amb gran implantació de l'anarquisme

Dolors Marín. Historiadora
Dolors Marín. Historiadora

Full volant que circulà per Sallent, i que anuncia la proclamació de la revolució social. Font: memoria.cat
Full volant que circulà per Sallent, i que anuncia la proclamació de la revolució social. Font: memoria.cat

Miguel G. Gómez. Historiador i militant de CNT
Miguel G. Gómez. Historiador i militant de CNT

Amadeu Oliva, investigador i fill de participant a la Insurrecció
Amadeu Oliva, investigador i fill de participant a la Insurrecció

Mina de Suria
Mina de Suria

Aconsegueix recompenses exclusives

Sou vosaltres els i les mecenes els qui feu que aquest documental sigui possible, igual que els col·lectius, sindicats, associacions i totes les entitats que veuen important rescatar la memòria de les lluites del passat per aprendre i que serveixin d'inspiració per intentar crear un present i un futur més just i lliure.

Les recompenses pels i les mecenes són variades: enllaç de visionat, aparició als crèdits finals, bossa amb un disseny personalitzat, cartell del documental, entrades presencials per a les projeccions.

Els col·lectius, entitats, sindicats, associacions o institucions tenen recompenses pensades a visibilitzar la participació del seu col·lectiu al documental apareixent el seu logotip i algunes recompenses inclouen presentacions físiques del documental.

Qui sóc/som

Pewmafilms és la productora amb què signa els documentals Gonzalo Mateos Benito. Estic especialitzat en documentals històrics centrats en el moviment obrer i el moviment anarquista.

D'aquesta manera he realitzat diferents documentals com: "Durruti, hijo del pueblo" Veure documental,"En la Brecha,anarquistes contra Franco" Veure documental, "Salvador Seguí; història d'un anarcosindicalista"Veure teaser o "Aquí no va pasó na, un recorrido por la represión franquista a la província de Salamanca" Veure teaser

Pewmafilms forma part d'ACATS una associació que fa anys que treballa a Catalunya fent documentals vinculats als moviments socials donant veu a les seves reivindicacions, per aquí podeu veure la nostra pàgina web i la feina que fem. ACATS

Els documentals anteriorment esmentats han tingut força bona acollida i han estat visionats per milers de persones i alguns d'ells emesos en televisions com Betevé

A què destinarem les vostres aportacions

Aquest documental, igual que els anteriors realitzats, són documentals finançats per persones, organitzacions i col·lectius que estan interessats a rescatar la història del moviment anarquista i la seva lluita per una societat més justa.

El documental no compta amb finançament públic i és per això que sou els mecenes i les mecenes els qui ho feu possible. L'ideal per poder fer el documental amb més mitjans i en millors condicions seria superar els 15000 euros i el més òptim seria arribar als 20.000 és per això que a part de la campanya de verkami es treballaran altres vies de finançament.

Un documental d'aquest tipus porta diversos mesos de treball intensiu i un equip tècnic i material.

Normalment, la indústria del documental treballa amb pressupostos bastant més alts que els mitjans que puguem aconseguir nosaltres, és per això que els diners obtinguts aniran destinats a poder cobrir els costos materials i salarials de les persones que treballessin al documental, ja que som treballadors autònoms, intentant que aquestes persones no estiguin precaritzades.

  • Documentació i guió - 1000 euros

  • Enregistrament d'entrevistes i ubicacions- 1000 euros

  • Enregistrament de plànols de dron - 800 euros

  • Banda sonora - 500 euros

  • Disseny de cartell i línia gràfica - 1000 euros

  • Compra i lloguer de material - 600 euros

  • Edició i postproducció - 5000 euros

  • Comissions, recompenses, impostos - 2600

Calendari previst

El documental es realitzarà durant l'any 2024 i la seva presentació pública està pensada per al gener del 2025 coincidint amb l'aniversari de la insurrecció anarquista. Durant tot el procés de realització del documental, els i les mecenes estareu informats i informades de la seva evolució.

+ Info

Xarxes socials

Segueix el projecte també al Instagram de ACATS
Instagram pewmafilms
Instagram Gonzalo Mateos Benito
També estem a Twitter

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

19 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Roman

    Roman

    aproximadament 1 mesos

    アナーキー万歳

  • Alcutar

    Alcutar

    aproximadament 1 mesos

    La solidaridad nuestra mejor arma para mantener nuestra historia viva.

    Un fraternal abrazo

    Salut.!!

  • PEWMAFILMS

    PEWMAFILMS
    Autor/a

    aproximadament 1 mesos

    Gracias por vuestro apoyo Anarcosindicalistas de Fraga,Clara y las más de 120 personas que habéis apoyado el proyecto.

  • Anarcosindicalistas de Fraga

    Anarcosindicalistas de Fraga

    aproximadament 1 mesos

    Enhorabuena por el trabajo de recuperación de la historia de lxs de abajo

  • Clara

    Clara

    aproximadament 1 mesos

    Gracias por hacerlo. Esperamos que lleguéis al mínimo:)

  • Ernesto Rodrigo

    Ernesto Rodrigo

    aproximadament 2 mesos

    Un grano no hace el granero pero ayuda al compañero. Gracias por estar ahí metiendo granos de arena en los engranajes del olvido para detenerlo. Montañas de Libertad Recuperando Memoria, Zucaina, Castellón, Alto Mijares

  • PEWMAFILMS

    PEWMAFILMS
    Autor/a

    aproximadament 2 mesos

    Muchas gracias Anónima por tu apoyo

  • PEWMAFILMS

    PEWMAFILMS
    Autor/a

    aproximadament 2 mesos

    Muchísimas gracias por tu gran apoyo Miguel Ángel y tu contribución a que se conozca esta historia. Salud

  • Miguel Ángel Fernández Fernández

    Miguel Ángel Fernández Fernández

    aproximadament 2 mesos

    Todo un placer. Salud y anarquía...

  • Anonima

    Anonima

    2 mesos

    De ahí parten muchas patas que derivarán en hechos posteriores. Y cuanto más se conozca y se sepa, más patas partirán. ¡¡¡A por ello!!!

#03 / Gràcies al suport de totes ho hem aconseguit / Gracias al apoyo de todas lo hemos conseguido

Gràcies al suport de totes, hem aconseguit l'objectiu i el documental ja és una realitat. Totes les aportacions, incloses les aportacions sense recompensa, rebran l'enllaç de visualització i les diferents recompenses al gener del 2025. Gràcies per la confiança i ara ens esperen mesos de treball.

Si voleu veure regularment el contingut que creem i diferents documentals i reportatges, podeu veure'ls al següent canal de youtube
canal de youtube

Gracias al apoyo de todas, hemos conseguido el objetivo y el documental es ya una realidad. Todas las aportaciones, incluidas las aportaciones sin recompensa , recibirán el enlace de visualización y las diferentes recompensas en enero de 2025. Gracias por la confianza y ahora nos esperan meses de trabajo.

Si queréis ver regularmente el contenido que creamos y diferentes documentales y reportajes, podéis verlos en el siguiente canal de youtube.

canal de youtube

Gonzalo Mateos Benito

Pewmafilms

ACATS

#02 / Entramos en la recta final / Entrem a la recta final

Como habréis visto, Verkami nos ha dado la opción de ampliar el plazo de la campaña, unos cuantos días más para poder llegar al objetivo. Muchas gracias a todas la personas y colectivos que habéis colaborado en este proyecto y en anteriores.

JUNTAS LO CONSEGUIREMOS

Com podeu veure Verkami, ens ha donat l'opció d'ampliar el termini de la campanya, uns quants dies més per poder arribar a l'objectiu. Moltes gràcies a totes les persones i col·lectius que heu col·laborat en aquest projecte i en anteriors.

JUNTES HO ACONSEGUIREM

#01 / Estem a l'equador de la campanya moltes gràcies pel suport / Estamos a mitad de la campaña muchas gracias por el apoyo/

Estem a l'equador de la campanya, moltes gràcies pel suport, ja som més de 80 personis i col·lectius que han donat suport a aquest projecte.

Com a anècdota, sabies que Durruti va ser deportat el 1932 diversos mesos a Fuerteventura juntament amb desenes d'anarquistes fruit de la repressió a la Insurrecció Anarquista de l'Alt Llobregat i Cardener? Tot aquestes històries i moltes més són els que podreu veure al documental, però per això necessitem ser moltes més.

Durant aquests 20 dies restants, continuarem difonent la campanya de finançament i us demanem que si alguna de vosaltres forma part d'algun col·lectiu valoreu recolzar aquest projecte: col·laborant o difonent la campanya.

Gràcies pel suport

Estamos a mitad de la campaña. Muchas gracias por el apoyo, ya somos mas de 80 personas y colectivos que han apoyado este proyecto.

seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies