❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Documental "508" dies: la història de la Cristina Zalba, una dona heroica a l’Oix de 1945.

Una història de valentia protagonitzada per una dona que va lliurar la seva pròpia lluita contra el franquisme, des de casa seva.

0
segons
73
Aportacions
3.700€
De 3.500€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Des de l'Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya iniciem un nou projecte en forma de documental, aquest cop posant la mirada en el rol que van tenir les dones durant el franquisme, especialment en el marc de la lluita antifeixista dels maquis.

I per fer-ho, prenem com a exemple els fets que van ocórrer entre el gener de 1945 i juny de 1946, al Mas la Sala, casa on vivia la Cristina Zalba juntament amb els seus pares adoptius, el seu marit i fills, i on durant 508 dies van mantenir un maqui amagat.

El Mas la Sala, lloc on varen passar els fets. Foto: Marc Planagumà.
El Mas la Sala, lloc on varen passar els fets. Foto: Marc Planagumà.

La Cristina Zalba neix el 7 de maig de 1909 a l’Hospital Clínic de Barcelona i és abandonada i portada l’endemà a la Maternitat de Barcelona. Als 5 anys, l’adopta la família Delós-Solà, de Sant Joan les Abadesses i als 25 anys es casa amb l’Enric Sala.

La família Sala-Zalba, amb la Cristina al centre. Foto cedida pels familiars.
La família Sala-Zalba, amb la Cristina al centre. Foto cedida pels familiars.

A l’octubre de 1940, després de l’aiguat, decideixen traslladar-se de Sant Joan les Abadesses al Mas la Sala, a Oix, lloc on 5 anys més tard passarien els fets que protagonitzen el nostre documental: el 13 de gener de 1945 arriba el maqui Antonio Figueras Cortacans, alias Crispín, ferit i demanant aixopluc al Mas la Sala.

La fermesa i les conviccions de la Cristina Zalba fan possible que acullin al maqui, malgrat les reticències del marit. És ella també que s’encarrega de cuidar-lo i portar-li menjar.

El maqui Antonio Figueras mirant des del seu amagatall dins del Mas la Sala (fotograma del documental).
El maqui Antonio Figueras mirant des del seu amagatall dins del Mas la Sala (fotograma del documental).

Al cap d’un any i mig, ja amb les ferides més recuperades, Crispín decideix que és hora de reunir-se amb els seus a França, a la Manère, i és la Cristina que l’acompanya a peu, de nit, fins a la frontera.

La Cristina i l
La Cristina i l'Antonio es despedeixen a la frontera (fotograma del documental).

La Cristina i en Crispín no es tornaran a veure mai més, malgrat que mantindran correspondència per carta que serà interrompuda degut al rebuig de l’Enric.

La família Sala-Zalba finalment es traslladarà el 1954 a Castellfollit de la Roca, pel desig que té la Cristina de que els seus fills (Joan, Josep i Maria) vagin a l’escola. Finalment, la Cristina morirà el 21 d’agost de 2001 a l’edat de 91 anys.

Per què fem aquest Verkami?

La realització d’un documental porta associada uns costos materials i personals elevats. A més, aquest documental compta també amb escenes de ficció, cosa que ha suposat ampliar l'equip professional i invertir-hi més hores de treball i preparació.

Tots aquests costos no poden ser assumits per l’associació i per això iniciem una campanya de recollida d’aportacions voluntàries que afegirem a ajudes de diverses organitzacions.

Set de rodatge amb una part de l
Set de rodatge amb una part de l'equip. Foto: Aina Planagumà.

Ens ajudes?

L’estrena es té previst que sigui al cinema de la ciutat d’Olot, a la comarca de la Garrotxa.

La visita seria als voltants del Mas la Sala, que pertany al municipi d’Oix (comarca de la Garrotxa). Ocuparia un matí i es visitarien alguns dels indrets clau de la història que narra el documental: llocs on van tenir amagat el maqui abans d’entrar-lo a la casa; l’ermita de Santa Bàrbara de Pruneres; explicar i entendre el paisatge del voltant; possible ruta traçada per la Cristina i l’Antonio.

Qui som?

L’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya som un grup de memòria històrica que ens centrem sobretot en el record de la lluita guerrillera antifranquista. El formem un grup de gent de procedències, edats i professions diverses.

Entre les nostres activitats destacades hi són: la recuperació de les rutes dels maquis i dels guies; el documental sobre el maqui Cisquet; jornades anuals dels maquis; publicacions de llibres; marxes de la retirada i rutes teatralitzades; altres activitats com homenatges, xerrades, actes de record...

L'equip del documental:

El realitzador del documental és en Marc Planagumà i el director d'escena per les parts de ficció, en Marc Plana. L'ajudant de direcció ha estat la Berta Vilaró .

Pel que fa als actors/actriu: Iris Schneider és la Cristina Zalba; Erik Varea és el maqui Antoni Figueras; i Pol Toro en el paper del marit de la Cristina, l'Enric Sala.

Tècnic de so: Manel Tècnic de llum: Leo Dutra Script: Maria González Producció: Aina i Maria Planagumà Maquillatge: Alba Angulo Vestuari: Berta Fernández

I l'equip d'art: Anna i Sara Rodríguez i Joan Altés, amb instagram: @la_fabrica_espai_creatiu.

L
L'equip del documental (falta l'equip d'art i en Marc Planagumà, que estava fent la foto).

Altres entitats col·laboradores que ja ens estan ajudant amb el projecte:

Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme
Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca
Ajuntament de Castellfollit de la Roca
Vitraris: Associació Cultural de Vidreres

A què destinarem les vostres aportacions?

Els diners recollits en aquesta campanya seran utilitzats principalment per pagar: els professionals que han participat en el conjunt de la realització del documental; les despeses de transport, manutenció i allotjament durant els rodatges; el lloguer de vestuari; material utilitzat.

Calendari previst:

On ens pots trobar?

Per a més informació o qualsevol dubte sobre el projecte, pots escriure'ns a [email protected]

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

4 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Raulgd

    Raulgd

    más de 1 año

    Enhorabona per la feina feta

  • Raulgd

    Raulgd

    más de 1 año

    RAUL GONZÁLEZ DEVÍS

  • ramonverges

    ramonverges

    más de 1 año

    Bona feina! Cal recuperar les històries de persones que van aportar el seu granet de sorra a la resistència antifranquista. .

  • Remei Martí

    Remei Martí

    más de 1 año

    Gràcies per la vostra feina.

#02 / Últim rodatge del documental el passat 13 de gener!

Hola a tots i totes! Com ja us vam comunicar, el passat 13 de gener vam gravar les últimes escenes que faltaven de la part de ficció del documental. Curiosament, la data de gravació ha coincidit, per casualitat, amb el mateix dia quan el maqui Antoni Figueras va arribar a La Sala, un 13 de gener d'ara fa 78 anys!

Us deixem un petit vídeo (enllaç youtube) amb alguns fotogrames i fotos i vídeos del making of d'aquell dia. Us seguim agraint enormement tota la vostra ajuda! Sense vosaltres no hagués estat possible!

La data prevista d'estrena del documental és cap al setembre de 2023. Us anirem informant de com gestionem tot el tema de les recompenses a mesura que s'acosti la data d'estrena. Per qualsevol dubte, pregunteu-nos a [email protected]

seguir llegint

#01 / Objectiu 3500€ aconseguit!

Moltes gràcies a totes i tots per fer possible la recaptació de 3500€ per al documental de la Cristina Zalba!

Us mantenim informades de la seva evolució però us podem avançar que el divendres de la setmana que ve es té previst l'últim dia de rodatge de la part de ficció per les escenes que falten d'hivern. Els actors i actriu ja es poden abrigar bé!

Recordeu que per qualsevol dubte podeu posar-vos en contacte a través del nostre correu electrònic [email protected] o consultar la nostra pàgina web maquis.cat

El Mas La Sala protagonitzant un dels dies de rodatge durant el setembre de 2022: l
seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies