❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Documental "Llágrimes de petroli": rastres d'hidrocarburs a l'Amazònia

El projecte documental "Llágrimes de petroli" pretén donar veu a les comunitats indígenes de l´Amazonia peruana afectades per l´activitat petroliera, en especial a las regions afectades pels recents vessaments de petroli de l´Oleoducto NorPeruano, a principis de 2016.

alertamazonica

Un projecte de

Creat a

0
segons
101
Aportacions
4.060€
De 4.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i English

Escull la teva recompensa

Alerta Amazònica és un col·lectiu especialitzat en la realització de documentals sobre conflictes ambientals a la regió andina i amazònica on els pobles indígenes són protagonistes.

En aquesta ocasió, volem realitzar documentar i donar a conéixer la fràgil situació dels pobles indígenes Awajún, Achuar i Huampis, els territoris dels quals són operats per companyies petrolieres des de fa quatre dècades i que han patit recentment dos vessaments de petroli de grans magnituts.

A l'Amazònia Nord del Perú, la successió de fuites de petroli i abocaments d'aigües de formació (molt salinitzades i contaminades amb metalls pesats) ha generat una contaminació endèmica, provocant profunds impactes a la salut ambiental. Les infraestructures obsoletes com els oleoductes, construïts fa 40 anys, en vèncer el seu cicle de vida pateixen trencaments periòdics, abocant milers de barrils a riu i aiguamolls.

Els últims accidents, ocorreguts el 25 de gener i 3 de febrer de 2016 a les províncies de Bagua i Morona, han abocat més de 3.000 barrils de petroli afectant directament entre 6.000 i 10.000 persones, la majoria de comunitats indígenes de les riberes dels rius Chiriaco i Marañón. Però l'aïllament geogràfic d´aquests conflictes ambientals genera una situació d´impunitat corporativa i una desprotecció pels pobles afectats.

Llàgrimes de petroli pretén:

 • Donar veu als afectats i reflexionar sobre la problemàtica de la caducitat de la infraestructura petroliera

 • Aprofundir i difondre sobre la temàtica de la salut ambiental col·lectiva relacionada als passius de l´indústria petroliera.

 • Interpelar a l'Estat i les corporacions sobre l´abast de la responsabilitat ambiental dels accidents i vessaments intencionals de la industria petroliera.

 • Denunciar, mitjançant el protagonisme dels pobles afectats, la cruel s situació d'impunitat ambiental instal·lada a l'Amazònia.

On es realitzarà el projecte?

El rodatge s'iniciarà a Bagua, epicentre d'un dels conflictes més cruents de l'Amazònia, on la mobilització història dels pobles amazònics l´any 2009, fou durament reprimida cobrant-se almenys 20 vides i casos de desaparicions encara per resoldre.

Remuntarem el riu Chiriaco, afectat pel vessament de l'Oleoducto Norperuano. Aquesta infrestructura serà monitoritzada en diferents trams.

El nostre Recorregut ens portarà a l'estació de l´oleoducte d´Andoas, escenari també d´un historial d'abocaments i mobilitzacions dels pobles Awajun i Huampis.

Realitzarem entrevistes a organitzacions indígenes i forces vives de la societat civil de la regió, així com també interpelarem als centres de poder vinculats a la indústria petroliera a Lima.

A més, aprofitarem l´oportunitat per a una organitzador projeccions a Perú dels nostres documentals anteriors, per socialitzar les experiències d'altres pobles afectats pels conflictes del gas de Camisea al riu Urubamba - projectes sorgits també un través d´una campanya de finançament col·lectiu a Verkami, el 2012.

Calendari previst

Realització: Amazònia peruana, agost- setembre 2016

Muntatge: Barcelona, octubre - desembre 2016

Difusió: Durant el rodatge es realitzaran petits vídeos en format noticiari sobre la problemàtica del petroli narrat pels seus protagonistes, que seràn difosos per les xarxes socials.

A l'octubre, publicarem el Teaser per presentar el que serà el documental, el qual intentarem estrenar al gener de 2017.

A partir d'aquest moment, el documental es difondrà en festivals, projeccions obertes en centres culturals, difusió gratuïta per internet i repartiment de còpies a totes les comunitats i organitzacions socials peruanes que han col·laborat al projecte.

A què destinarem les vostres aportacions

El Projecte necessita almenys 4.000€ per la seva execució, destinats integrament al desplaçament a les zones afectades (2.500€) i al muntatge i post-producció del documental (1.500€).

Tot el temps de gravació, una part del temps de l´edició i el material professional destinat a la realització són aportacions voluntàries del Col·lectiu Alerta Amazònica.

Si superem la xifra, destinarem els recursos a la traducció i edició de subtítols a l'anglès i francès i a l´enviament de còpies al Perú.

Sobre les recompenses

Abans de res, volem agrair a totes les persones que han confiat en el nostre treball.

Per recompensar la vostra col·laboració, hem pensat aquesta sèrie de presents:

 • Agraïment als crèdits de la Pel·lícula.

 • Descàrrega gratuïta del documental.

 • Còpies de DVD dels documentals anteriors del col·lectiu Alerta Amazònica: "Los Nahua, 20 años después" (2013), "Alerta Amazónica" (2014), "Asfaltar Bolívia" (2015).

 • Llibres de Marc Gavaldà sobre conflictes del petroli a Amèrica Llatina, com "Viaje a Repsolandia" (2006) i "Gas Amazónico" (2014).

 • Samarreta "Lágrimas de Aceite" disseny exclusiu de l'il·lustrador Pep Gavaldà (http://pepgavalda.blogspot.com.es/)

 • Invitació a l'estrena del film i sopar amb l'equip del documental.

 • Artesania comunitària dels pobles de l'Amazònia.

Sobre nosaltres

Alerta Amazònica! és un col·lectiu radicat a Barcelona que va néixer el 2011 al voltant de la realització d´un documental amb el mateix nom i que donava veu a les comunitats afectades pel projecte gasífer de Camisea, a l´Amazònia del Perú.

Des d´aquel moment, el col·lectiu ha prolongat l´activitat de comunicació de la problemàtica ambiental amazònica, a través del bloc alertamazonica.wordpress.com, i la realització dels documentals Los Nahua, 20 años después (2013), Alerta Amazónica (2014), Asfaltar Bolivia (2015) y los cortos Lliquimuni, la amenaza del petróleo (2014) i Un minuto por el Beni (2015). Aquests treballs han estat sel.leccionats en festivals com el FICMA, Ekozinemaldia, EcoZine, Festival de Pobles Indígenes de Walmapu, entre altres. Tots disponibles al canal vimeo.com/alertamazonica

Marc Gavaldà, ambientòleg i activista dels drets indígenes, ha realitzat nombroses investigacions sobre els impactes del petroli a l'Amazònia. És autor de llibres de com: "Las Manchas del Petróleo Boliviano", 1999; "La Recolonización", 2003; "Viaje a Repsolandia", 2006; "Repsol YPF: un discurso socialmente irresponsable", 2007; "Patagonia Petrolera", 2010 i "Gas Amazónico", 2014. És director dels documentals relacionats amb el tema del petroli: "Vivir sobre el Pozo", 2002; "Tentayapi", 2005; "Patagonia Petrolera", 2009; "Alerta Amazònica", 2014; "Asfaltar Bolívia", 2015. Participa a la campana d'Afectats per Repsol YPF (Repsolmata),l´[Organització Santcugatenca d'Educació Ambiental] i la Xarxa per la Sobirania Energètica . A més, és realitzador: A més del Programa de comunicació audiovisual Contra-Infos a la tele comunitària latele.cat.

Lidia Álvarez, tècnica en recursos naturals i membre del col·lectiu Can Masdeu. Ha estat càmara i productora executiva al documental "Asfaltar Bolívia", gravat a Bolívia el 2014 i que tracta el conflicte de construcció d´un projecte carreter a través del Territori Indígena Parc Nacional Isiboro Sécure.

+ Info

Blog de Alerta Amazónica
vimeo.com/alertamazonica
facebook.com/alertamazonica
twitter.com/AlertaAmazonica

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

6 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

 • alertamazonica

  alertamazonica
  Autor/a

  casi 7 años

  En primer lugar queremos aportar información visual, a través de imágenes sobre el terreno y de animaciones, sobre la pisada territorial de los ductos en la Amazonía.

  Estamos investigando sobre las fechas de construcción y ciclo de vida de estas infraestructuras.

  Estamos recopilando historial de roturas y derrames del Oleoducto Norperuano.

  También queremos tratar los impactos en la salud ambiental por acumulación de hidrocarburos en agua y su ingreso a las cadenas tróficas del ecosistema amazónico.

  Todo ello expresado también a través de las voces de los pueblos directamente afectados.

  Esperamos que nuestro documental sirva de herramienta de difusión y denuncia de una problemática poco conocida.

 • Jason Chao

  Jason Chao

  casi 7 años

  Lagrimas de Aceite propone cuestionar caducidad de oleoductos en Amazonía. Gran problema que padecemos los habitantes de muchos países.

  ¿Cómo pretenden abordar esta problemática?

 • alertamazonica

  alertamazonica
  Autor/a

  casi 7 años

  L´aportació es fa a través de la pàgina: http://www.verkami.com/projects/14817-documental-lagrimas-de-aceite-rastros-de-petroleo-en-la-amazonia

  1. clicar l´aportació que voleu fer al menú de la columna dreta.

  2. us registreu com a usuari de verkami donant un e-mail de contacte

  3. deixeu dades bancàries

  4. La transferència es realitzarà quan acabin els 40 dies de campanya si assolim els objectius marcats, si no, no.

  Moltes gràcies!
  [Equip Alerta Amazònica]

 • Francisco Palacín

  Francisco Palacín

  casi 7 años

  A on s'ha de fer l'aportació ?

 • alertamazonica

  alertamazonica
  Autor/a

  casi 7 años

  Gràcies pels ànims companys. Efectivament són moltes amenaces les que enfronten els pobles amazònics, i la contaminació per petroli impacta especialment a la salut pública dels habitants de les riberes.

 • dam

  dam

  casi 7 años

  Bones. Molta sort en el Verkami, projectes com aquet han de sortir sí o sí. Amb les companyes hem treballat a l'Amazones brasileny i projectes com aquet son imprescindibles. Salut!

#14 / Acceso público al documental "Lágrimas de Aceite"


(Castellano abajo)

Estimades col.laboradores del projecte Lágrimas de Aceite:

 • ja fa mig any que vam estrenar el documental i estem molt contentes per l´acollida i la difusió que està tenint: Ha sigut sel.leccionat en més de deu festivals ( FCAB Barcelona, Cine Amazónico Pucalpa, FOSPA Perú, Censurados Perú, Muestra itinerante Lima, Ecozine Zaragoza, Setmana Documental Social Girona, PanetaDoc Brasil, Cine Indígena Walmapu, Cine Invisible Bilbao..).

 • Hem rebut un premi!: Premio Desarrollo Sostenible Festival Internacional Cine Invisible Bilbao.

 • S´ha traduIt al portuguès i l´estem traduïnt al francès i anglès.

Pel que fa a vosaltres, mecenes del projecte, hem fet dos enviaments per correu i entregues en directe a les diferents projeccions, però encara ens falten adreces per poder realitzar en enviaments: SI NO HAS REBUT RES, ENVIAN´S LA TEVA ADREÇA DE CORREU i seràs inclòs al proper enviament de recompenses.

seguir llegint

#13 / 16J presentació Lágrimas de Aceite

Amics i amigues,

el proper divendres presentem el documental a La Floresta (Sant Cugat). Serà una nova ocasió per entregar les recompenses als que no vau poder venir a l´estrena.

Si no pots venir i prefereixes rebre les recompenses per correu, sisplau envieu-nos l´adreça: alertamazonica@gmail.com


Amigos y amigas,

os convocamos a una nueva presentación que puede ser la ocasión para entregar recompensas. Si vives lejos y aún no lo has hecho, envianos tu dirección postal para hacer el envío de recompensas.

alertamazonica@gmail.com


#12 / Estreno del documental #LagrimasdeAceite

[Castellano Abajo]

Amics i amigues col.laboradores, per fi el moment tant esperat!

El 21 d´abril estrenem el documental que és vostre. Iniciarem l´esperada entrega de recompenses: DVDs, llibres, bosses i samarretes. Us animem a venir a l´estrena i si ens confirmeu presència anirem organitzant les entregues.

Durant el mes de maig i juny volem presentar el documental en altres indrets. Vols organitzar una presentació? posa´t en contacte amb nosaltres.

Els que volgueu rebre les recompenses per correu i encara no ens heu enviat l´adreça , ara és un bon moment.

També en breu, rebreu el link de descàrrega per visualitzar el documental a casa vostra.

Us esperem!


Amig@s colaboradores, llegó el momento!

El 21 de abril estrenamos en Barcelona el documental en el que has participado. Verás tu nombre en los créditos de agradecimiento. Empezaremos a entregar todas las recompensas prometidas: DVDs, libros, camisetas y bolsos.

seguir llegint

#11 / Trailer "Lágrimas de Aceite"

Amics i amigues col.laboradores del projecte. Tenim per fi el gust de compartir el trailer del documental "Lágrimas de Aceite", encoratjant-vos a que el compartiu a les xarxes socials.

A més, per fi us podem anunciar la data de l´estrena del nostre treball, que serà el Divendres 21 d´Abril a l´Espai Fontana de Gràcia, Barcelona.

Ja us donarem més detalls de l´acte i de com ens organitzem per l´entrega de recompenses. De moment, als que viviu a prop: reserveu-vos la data !


Estimad@s colaboradores:

Por fin después de meses de trabajo podemos compartir el Trailer que anuncia el esperado estreno del documental "Lágrimas de Aceite".

Os animamos a difundir y compartir.

Además, os convocamos al estreno oficial del documental que será, de momento confirmado, en el Espai Fontana de Grácia, en Barcelona. Estamos coordinando estrenos paralelos en otros puntos, entre ellos Perú.

En breve, nos pondremos en contacto para organizar la entrega de recompensas.


Trailer Lágrimas de Aceite

seguir llegint

#10 / Agua envenada. Testimonios de las madres de Cuninico

Amics i amigues col.laboradores de #LágrimasdeAceite:

Comencem l´any compartint un nou avanç del projecte que tenim entre mans.

Es tracta d´un fragment de testimonis de dones de la comunitat kukama de Cuninico.

Seguim treballant amb l´edició del documental que esperem difondre en els propers mesos.

Amigos y amigas colaboradoras de #LagrimasdeAceite:

Año nuevo pero pasivos ambientales de antaño. Este es el mensaje del nuevo video denuncia que avanzamos como parte del documental que esperamos tener listo en los próximos meses.

-----------

Agua envenenada. Testimonios de las madres de Cuninico

En junio de 2014 la comunidad kukama de Cuninico, a orillas del río Marañon, Perú, se ve afectada por un derrame de al menos 2.600 barriles de petróleo procedentes de una rotura del… seguir llegint

#09 / L’Amazònia peruana es revolta contra els vessaments de petroli

Amigos y amigas colaboradoras del proyecto #LagrimasdeAceite:

Hace un tiempo que no damos señales. Estamos avanzando en el proceso de edición del documental. Se han incorporado al equipo personas muy valiosas que nos están ayudando a diseñar las animaciones y la música del mismo. Esperamos pronto lanzar el trailer y en pocos meses anunciaros el estreno.

Os compartimos un artículo (en català) que resume el conflicto encendido a raíz de los derrames en la Amazonía, y del cual estamos siguiendo a través de nuestros canales f: https://www.facebook.com/alerta.amazonica y t: @AlertaAmazonica.

Porque los pueblos amazónicos en lucha necesitan nuestro apoyo, o como mínimo nuestra escucha.


Amics i amigues,

estem de ple en l´edició del documental on heu col.laborat. Hem… seguir llegint

#08 / 3 Cortos de "Lágrimas de Aceite"

Amics i amigues,

sembla que en l´anterior correu no van quedar incrustats els videos , així que ho intentem de nou.


Amig@s,

Ya en fase de edición del documental, repetimos el envío de los cortos que no fueron correctamente vinculados en el anterior envío.


Lágrimas (1): Río Chiriaco, a siete meses del derrame

https://vimeo.com/180446614

Lágrimas (2): Derrame de crudo en Nueva Alianza

https://vimeo.com/182387904

Lágrimas (3): Cuninico: Agua y peces contaminados

https://vimeo.com/183279572

#07 / Dos nuevos cortos urgentes del documental "Lágrimas de Aceite"

Estimades colaboradores:

Ja finalitzat el viatge i tenim el gust de presentar-vos dos avanços que resumeixen en pocs minuts la realitat de dues comunitats kukamas que han vist la vida afectada pels vessaments de petroli. Esperem que aquests treballs ajudin a canviar les coses.


Estimados colaboradores de Lágrimas de Aceite:

Ya hemos terminado la filmación y nos entregamos en cuerpo a la edición del documental. De momento, les avanzamos dos cortos que resumen la tremenda situación que viven dos de las comunidades que visitamos, cuyos ríos y peces han sido contaminados.


Lágrimas(3): Derrame de crudo en Nueva Alianza

Lágrimas(4): Cuninico: Agua y peces contaminados

#06 / Río Marañon, nuestro camino. Resumen de un mes de grabación del documental Lágrimas de Aceite

Amics i amigues col.laboradores,

Des d´aquesta ribera del riu Amazonas que és Iquitos, us enviem un resum del que ha estat un mes d´intensa gravació del documental que heu ajudat a tirar endavant. Amb el regust del plàtan fregit us diem de nou: Gràcies!


Estimad@s colaborador@s:

Des de Iquitos, a punto de regresar a Lima y con un viaje de cuatro semanas de navegación y grabación del documental que has ayudado a producir, os mandamos un resumen de esta experiencia. Gracias de nuevo!


Río Marañon, nuestro camino

Hay un punto en la ruta de Bagua a Chiriaco, donde el río Uctubamba se une al Marañón. Se aparece como una serpiente plateada al atardecer. Las llanuras de arroz se van estrechando y la vegetación tropical emerge. En Chiriaco - tres calles y una plaza - la vegetación ya es frondosa y un aire húmedo da cuenta del bosque que ya no te abandona.

seguir llegint

#05 / Dos avances de grabación del documental "Lágrimas de Aceite"

Amics i amigues col.laboradores,

Seguim el trajecte de grabació del documental en que heu col.laoborat. Després de recórrer comunitats Awuajún i visitar dues zones de vessaments de l´oleoducte Norperuano, ens disposem a embarcarnos pel riu Marañon. Des del poblet de Nieva, on hem trobat connexió d´internet, ens permetem avançar-vos uns fragments de la filmació.


Estimad@s colaboradoras:

Ya estamos selva adentro y la grabación del documental cuenta ya con muy interesantes testimonios de los Apus y mujeres de comunidades Awajún del río Chiriaco. Hoy hemos visitado otra zona de derrame a 30 km de la localidad de Nieva, a orillas del río Marañon, desde donde les enviamos este correo.

Tenemos el gusto de avanzarles unos fragmentos editados con urgencia para su difusión.


Marcha Funebre sobre Petroperú

https://www.youtube.com/watch?v=ZeqUcdI7y7A

Río Chiriaco, a siete meses del derrame

https://vimeo.com/180446614

Nos pueden seguir también en:
seguir llegint

#04 / Crónicas de #LágrimasdeAciete (1): Lima

Amics i amigues col.laboradores del projecte Lágrimas de Aceite.

Ja estem en camí i us compartim les primeres impressions. Les podreu anar seguint al blog que hem creat on anirem informant del nostre trajecte: Crónicas 2016


Amigos y Amigas colaboradoras del proyecto Lágrimas de Aceite.

Os compartimos la primera crónica de nuestro periplo amazónico, donde ya respiramos un ambiente cargado de petróleo. Iremos colgando crónicas en el blog que hemos creado: Crónicas 2016


Crónicas de #LagrimasdeAceite (1)

Lima, 19 d´agost 2016.- Preguntas sin respuesta

Hay una mirada que transmite incertidumbre el los ojos de la gente que entrevistamos cuando preguntamos: y ahora qué, cómo salimos de aquí. Un silencio que duele.

¿Qué hacer con un oleoducto amazónico cuyo ciclo de vida expiró, pero no existen recursos para hacer uno nuevo ni otra posibilidad para sacar el crudo de los campos petroleros selva adentro? Contigo pero sin ti: Perú y el Oleoducto Norperuano.

seguir llegint

#03 / Gràcies/Gracias - Hemos finalizado la campaña exitosamente con tu ayuda!

(català a sota)

Estimad@s colaboradores,

acabamos de finalizar exitosamente nuestra campaña de micro-mecenazgo del proyecto documental Lágrimas de Aceite.

Estamos enormemente agradecidas por vuestro apoyo. Ahora nos concentramos a fondo con la producción de este documental que pretende ser voz y denuncia de la injusticia ambiental generada por los derrames petroleros en la cuenca amazónica. A mediados de agosto viajamos a la zona y recibiréis algunos boletines sobre nuestros avances.

GESTIÓN DE RECOMPENSAS

Para evitar gastos de envío, sugerimos aglutinar el reparto de recompensas en los actos de presentación del documental o en un envío con el DVD del documental y el resto de recompensas (libros, dvds, bolso, camiseta, artesanía..) según la aportación. Aún así, si prefieres recibir ya las recompensas y recibir después la copia del documental, por favor indícanoslo.

Nos dirigimos a tí para que nos facilites los datos para las siguientes acciones:

#02 / Queden 5 dies: nou projecte documental #LagrimasdeAceite

(castellano abajo)

Amics i amigues,

primer que tot agrair-vos per la vostra aportació que fa possible que el projecte documental "Llàgrimes de petroli" tiri endavant.

Durant aquest mes, hem estat difonent amb insistència la campanya. Entre altres, hem fet propaganda a l´acte "El Estado del Poder" organitzat per la campanya Dismantle Corporate Power a la Federació Catalana d´ONGs i a la recollida del premi al "Millor curt de denúncia social" pel nostre curt Un minuto por el Beni al Barri Filmets Festival.

També hem avançat en tasques de producció fent pressuposts de compra de materials (un nou trípode, micròfon corbata i lents) i fent contactes amb organitzacions indígenes de Perú. Ressaltem el bon fil establert amb l´organització Cultura Awajún, que podeu seguir al facebook i twitter, això sí, haureu d´aprendre aquest idioma amazònic!

seguir llegint

#01 / Gracias por colaborar, seguimos en campaña.

[Disculpeu-nos que aquest butlletí no estigui en català. Ho deixem per la propera]

Amigos y amigas de Alerta Amazónica,

Os queremos agradecer en este primer tramo de nuestra campaña vuestras aportaciones. Hemos conseguida ya casi un 40% del objetivo.

Durante estas dos semanas hemos intensificado la difusión a través de nuestras redes sociales en facebook: Alertamazonica y Twitter: @AlertaAmazonica.

Os invitamos a seguirnos.

ACTIVIDADES:

También hemos estado presentes en diferentes eventos de colectivos afines como el Festival de Cine Indigena de Barcelona, organizado por la Coordinadora Latinoamericana de Cine de los Pueblos Indígenas (CLACPI) y la ONG Alternativa d´Intercanvi amb els Pobles Indigenes.

Participamos como finalistas en la categoria Cortos Made in Barcelona en el… seguir llegint

Utilitzem cookies pròpies per poder oferir el nostre servei i de tercers per finalitats analítiques i mostrar-te publicitat personalitzada a partir dels teus hàbits de navegació. Accepta totes les cookies punxant “Acceptar” o més informació i configura les teves preferències aquí.