❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Les festes del Maig

Aquest projecte neix d'una investigació antropològica sobre les festes del Maig a Catalunya. Els fruits d'aquesta recerca són un conte infantil, una monografia i un audiovisual, que ara ens proposem publicar.

GRHEC

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
87
Aportacions
3.020€
De 2.750€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Aquest projecte neix d'una recerca antropològica sobre les festes del Maig iniciada l'any 2010. Aquestes celebracions tenen lloc a diversos municipis d'arreu de Catalunya i presenten com a eix comú un arbre que es planta de forma col·lectiva a la plaça del poble.

La mirada antropològica ens ha permès copsar aquest fenomen social i totes les particularitats que l'envolten. Aquest fet no ens ha deixat indiferents, i per aquest motiu hem volgut transmetre aquest coneixement a diferents col·lectius, començant pels més petits fins als més grans.

El resultat d'aquesta investigació l'hem materialitzat en tres productes que recullen aquestes festes des d'una mirada educativa (conte infantil), científica (monografia) i divulgativa (documental etnogràfic), a fi d'apropar el coneixement antropològic sobre la cultura popular a la societat.

De totes les festes que hem observat i documentat, n'hem seleccionat algunes que ens han servit com a mostra de la diversitat de celebracions actuals d'arreu de Catalunya:

La Plantada del Maig a Canyamars

La Plantada de l’Arbre de Maig a Folgueroles

La Festa del Pi de Maig a Sant Llorenç Savall

La Festa de l’Arbre a Dosrius

La Festa del Pi a Castell d’Aro

La Festa del Pi al Figaró

La Plantada del Maig a Òrrius

La Plantada de l'Aubi de Vinebre

Els productes

Un secret molt ben plantat

La Muriel i els seus pares s’han instal·lat, amb la seva rulot, a prop d’un petit poble del Maresme. Els pares de la Muriel escriuen llibres on expliquen els costums dels pobles que visiten. A la Muriel li agrada molt ajudar-los, a més, és molt curiosa i preguntaire. Però s’ensuma que els habitants d’aquest indret li n’amaguen alguna, i està decidida a esbrinar de què es tracta. Descobrirà la Muriel el secret del poble?

Tallar-lo per després plantar-lo

Als Països Catalans, les festes de l’arbre tenen lloc en diferents moments de l’any i sota noms i rituals diversos. Totes aquestes festes tenen un conjunt de característiques i d’elements comuns que fan sospitar un origen al voltant d’un mateix culte. Ara bé, aquestes celebracions presenten avui una rica mostra de manifestacions culturals que ens suggereixen que un culte d’origen incert en el temps s’ha anat revestint i dotant de significats diversos. Lluny de buscar l’origen històric d’aquesta celebració, les autores complementen la descripció tenint en compte altres festes de l’arbre que se celebren actualment en diferents pobles de Catalunya.

Plantant cultura

Què són les festes del Maig? Per què es celebren? Aquest documental etnogràfic no vol donar resposta a l’origen històric d’aquestes festes ni desvetllar el seu significat. A través de cinc capítols es mostren les fases comunes del ritual de la plantada de l’arbre a set pobles de Catalunya. Tot i aquesta estructura comuna, vertebradora, a cada localitat s’hi pot distingir una gran varietat de particularitats.

Qui som

Som l'Eva Cerveto i la Mireia Roca, antropòlogues i membres del Grup de Recerca Històrica i Etnològica de Catalunya GRHEC. Ja fa uns anys que les festes del Maig van despertar el nostre interès. El 2010 la Generalitat de Catalunya, a través de l'Inventari del Patrimoni Etnològic (IPEC), ens concedeix una beca d'investigació i des d'aleshores hem recorregut diferents municipis per tal de documentar-les.

Som les autores de la monografia Tallar-lo per després plantar-lo, les coordinadores del conte infantil Un secret molt ben plantat i del documental etnogràfic Plantant cultura.

Col·laboradors

Per l'elaboració del conte Un secret molt ben plantat

L'Associació d'il·lustradores La Claque s'han encarregat d'il·lustrar, dissenyar i maquetar el conte; la Mònica Ruíz s'ha encarregat d'escriure'l i revisar el text; i en Pep Duran ha fet d'assessor literari.

Per la realització del documental etnogràfic Plantant cultura

La Sílvia Martínez i la Mireia Roca s'han ocupat de l'edició i en Jordi Aliberas de la postproducció.

Per a l'edició de la monografia Tallar-lo per després plantar-lo

La Mireia Roca i l'Eva Cerveto són les autores i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya IPEC en fa l'edició a través de la Col·lecció Estudis sobre el patrimoni etnològic de Catalunya.

A què destinarem les nostres aportacions

Per fer efectiu aquest projecte necessitem mecenes per publicar els tres productes de tirada limitada :

Impressió del conte infantil il·lustrat en color, de 32 pàgines, mida 20x20 i enquadernació fresada.

Impressió de la monografia amb fotografies en color, de 60 pàgines, mida DINA5 i enquadernació fresada.

Impressió de l'audiovisual amb l'estoig DVD i la gràfica exterior impresa

Sobre les recompenses

Per complementar algunes de les recompenses us entregarem una bossa de roba amb una il·lustració de la Mònica Bada, membre de La Claque.

Calendari previst

Els que us animeu a col·laborar obtindreu les vostres recompenses entre els mesos d'abril i maig de 2016.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

0 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies