❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Contra la llei del silenci, llums i taquígrafs

Edició especial de 4 llibres sobre la corrupció i el frau als Països Catalans: una anàlisi sistematitzada, la cartografia dels principals casos, ampli recull crític de veus expertes en la matèria i guia d'alternatives i estris per fer-hi front col·lectivament.

0
segons
817
Aportacions
32.655€
De 30.000€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

Com rutlla el capitalisme dels amiguets? Per què i quan s'ha produït la corrupció? Quina dimensió exacte té? Com opera avui la indústria del frau? Què implica i què falla? I quin és el preu de la impunitat? Quines han estat les dinàmiques, els personatges i els vincles rotatoris entre poder polític i poder econòmic? Quant ens costa encara?

Front la densa omertà, el projecte 'Llums i taquígrafs' és una edició especial –en caixa– d'un necessari Atles de la Corrupció als Països Catalans. En un exercici contra l'oblit dispers planificat, a mode de brúixola resistent i en 4 llibres acompanyats d'un calendari per a l'any 2016, s'hi recull la dimensió detallada de la corrupció, el frau i la impunitat:

[Volum 1] Llums i taquígrafs: Causes, efectes i costos de la corrupció.
[Volum 2] Temps de canalles: Topografia de casos, condemnes i indults.
[Volum 3] Afònics: veus contra el silenci. 30 personalitats opinen críticament.
[Volum 4] Fent fora la màfia: alternatives i guia pràctica de lluita contra la corrupció.
[Calendari] Calendari anticorrupció 2016

CAIXA 4 VOLUMS
CAIXA 4 VOLUMS

Els quatre volums de ‘Llums i taquígrafs: atles de la corrupció als Països Catalans’ es presentaran dins d’una caixa negra a l’interior de la qual les persones mecenes també hi trobaran, en format desplegable, el Calendari anticorrupció 2016.

Per un atles complert de i contra la corrupció

Llums i taquígrafs és, abans que res, un esforç compartit per posar, precisament, tots els llums i tots els taquígrafs sobre les causes, els efectes i les dinàmiques de la corrupció i el frau als Països Catalans. El 25 de juliol de 2014, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol /ei ei ei vint-i-set felicitats :D!/, confessava en una nota pública que des de finals dels 70 la nissaga disposava de diners amagats a Andorra. La notícia va fer saltar pels aires tot un model elitista, un cicle polític sencer i un règim caduc. Després va arribar la insuficient Comissió d'Investigació sobre Frau Fiscal i Pràctiques de Corrupció Política (CIFEF), que va deixar més preguntes que respostes, més silencis que aclariments i més cortines de fum que tallafocs. La Comissió, però, va operar aleshores com un autèntic mirall que ens desvetllava del cicle viscut. Llums i taquígrafs pretén omplir aquell buit i donar resposta a totes les preguntes sepultades sota l'espesa llei del silenci de l'omertà, avaluant l'anatomia delictiva d'un règim que ens ha demostrar que la corrupció no era del sistema sinó i sobretot el sistema mateix.

Però Llums i taquígrafs és, també, un exercici imprescindible de memòria, com a antídot, i d'alternatives, per a un present i un futurs diferents.Avui, ara i aquí hi ha 605 imputats per corrupció als Països Catalans, 147 investigacions obertes i 700 causes per frau fiscal d'alta volada a Catalunya, així com 2173 procediments en curs arreu de l'Estat. Amb quatre llibres i un mapa, amb totes les lupes posades i els microscopis oberts, Llums i taquígrafs radiografia el capitalisme dels amiguets a casa nostra, mapeja la cartografia del frau i la corrupció als Països Catalans i analitzant l'anatomia de la via catalana a la impunitat de la corrupció.

Quatre volums d'autoria col·lectiva ('Llums i taquígrafs', 'Temps de canalles', 'Afònics' i 'Fem fora la màfia') que quantifiquen, qualifiquen i sistematitzen els centenars de casos de malversació de cabals públics, tràfic d’influències, adjudicacions a dit, suborns i altres irregularitats perpetrades des dels despatxos d’ajuntaments i conselleries d’arreu dels Països Catalans. Burxant en les cinc principals dinàmiques detectades i sovint interrelacionades: el finançament il·legal dels partits polítics; el cicle de la bombolla immobiliària, financera i especulativa; la concertació público-privada; el frau i l'elusió fiscal com a patró de conducta de les elits extractives; i l'economia global del delicte que també colonitza alguns baixos de l'economia catalana. Enmig dels oblits ràpids forçats i la habitual tesi oficial del cas aïllat –des la imprescindible tríada de reconeixement, reparació i garanties de no repetició– el projecte vol recopilar i posar sobre el mapa l'abast d'una xacra que tot ho corca.

La crisi de règim a l’Estat espanyol i el seu impacte als Països Catalans es visualitza en unes altes esferes del poder i en les més altes estructures institucionals directament afectades per la corrupció. Des de la mateixa monarquia; passant per exministres (el 75% dels ministres del darrer govern Aznar han estan investigats o imputats en diverses causes); el tresorer del principal partit polític (Bárcenas); expresidents de comunitats (Matas); membres de governs autonòmics empresonats (Francisco Granados) i condemnats (Munar, Blasco); expresidents de diputacions (Castelló, Lleó); l’expresident de la patronal espanyola (Diez Ferran); dirigents de les caixes d’estalvis (Bankia, Blesa, Rato); dirigents del sindicalisme de concertació (cas ERO andalús o el del dirigent de SOMA-UGT José Ángel Fernandez Villa) fins a empresaris de la construcció (com David Marjaliza o Marcos Martínez) i nombrosos alcaldes i regidors. Així com el 17,58% dels consellers de govern dels Països Catalans que en el període 1980-2014) van ser imputats i vuit d'ells, condemnats. Tota una metàstasi.

Amb tots els noms i tots els mots, així parla Llums i Taquígrafs. Per no oblidar. Del 3% al Mercuri. De Palau a Pretòria. De Palma Arena a la Gürtel. De Filesa a Pallerols. D'Innova a Clotilde. Del cas Treball al les ITV. De Quatrecasas als Carceller. De Suïssa a Lienchenstein. I amb tots els números: 16.000 milions d'euros de frau fiscal català anual, una factura estimada de 40.000 milions d'euros que deixa la corrupció, passant per la cultura de la cobdícia i fins arribar a la ruïna social del paisatge devastat que deixa la crisi.

Són centenars els casos de malversació de cabals públics, tràfic d’influències, adjudicacions a dit, suborns i altres irregularitats perpetrades des dels despatxos d’ajuntaments i conselleries d’arreu dels Països Catalans. Com també innombrables les fortunes que, a l’empara dels governs de torn, han estat indultats o amnistiats després de defraudar a Hisenda. I només l’acció de la societat organitzada, de mitjans lliures i d'alguns jutges tossuts, ha permès dur als tribunals aquests delinqüents de guant blanc. Malgrat sempre operi, finalment, una justícia classista i unes estratègies diletants de defensa que condueixen finalment a la impunitat efectiva i que Llums i taquígrafs també analitza i desmunta críticament.

Un equip en xarxa

Amb l’objectiu de radiografiar la corrupció que ha tingut lloc als Països Catalans des de la Transició ençà, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) -amb el suport de la plataforma Xnet i el Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya- impulsa la present iniciativa pionera. Un projecte en xarxa i en codi obert, en construcció i compartit, amb els apreciats companys i companyes de Xnet –i la seva lluita incansable–, el Grup de Treball contra la Corrupció de Catalunya, una federació cooperativa que aplega esforços; de tants altres periodistes que en aquests 9 mesos de Comissió ens han ajudat a entendre i ens facilitat informació, dades o contactes; i de les imprescindibles acusacions populars socials i veïnals –Barcelona, Sabadell, Reus– que mai han renunciat a la justícia ni s’han resignat davant l’abús i que ens jan ajudat a redactar la guia i directori d'estris, recursos i alternatives en la lluita contra la corrupció. Llums i taquígrafs –per a no oblidar– opera com a un retrovisor de la memòria i dic de contenció, en la lluita inacabada i inacabable contra la corrupció i des d'un compromís en xarxa.

Aquest treball neix a partir de l’estudi sobre la corrupció realitzat els últims anys, de les jornades 'Fem fora la Màfia' de l'abril, de l'experiència concreta de les acusacions populars i també del que ha significat la Comissió d’investigació sobre el Frau i l’Evasió fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política (CIFEF), entre novembre i juliol de 2015. Per part de la CUP, l'equip està conformat pel periodista Àlex Romaguera, en Víctor Reixach, l'Alae Achhab i els exdiputats Isabel Vallet i David Fernàndez. Com a resultat d’aquesta feina, n’ha sortit prèviament la web www.llumsitaquigrafs.cat, que fa una primera aproximació al fenomen de la corrupció i de la qual emanarà part del contingut dels llibrets.

A més recull un ampli ventall d'opinions crítiques sobre el caràcter i dimensió de la corrupció; des de filòsofs com Marina Garcés, Xavier Antich o Santiago Alba Rico; historiadors com Josep Fontana; periodistes com Montse Santolino, Pere Culell, Rafa Burgos, Pere Rios o, de forma pòstuma, Xavier Vinader; economistes com Miren Etxezarreta així com l'exfiscal en cap Jose María Mena o el Síndic de Greuges Rafael Ribó, entre moltes altres.

Finalment, Llums i taquígrafs obre el zoom del capitalisme dels amiguets, des de la constatació que hi ha una altra dimensió de la corrupció, de base politico-econòmica i de caràcter legal o al·legal, que corromp la democràcia, corca l’ètica i bloca les possibilitats de justícia i igualtat social. El rescat bancari, la deutecràcia, les desigualtats creixents, l’ofensiva neoliberal o l’acumulació per despossessió contra una ampla majoria social –formes també de corrompre la democràcia, corcar l’ètica i blocar les possibilitats de justícia i igualtat social– ens recorden, quotidianament, que el capitalisme ha aprés de la màfia tot el que la màfia creia que havia aprés del capitalisme.

L’obra Llums i taquígrafs: atles de la corrupció als Països Catalans, serà editada cooperativament i amb criteris ecològics conjuntament amb Llibres per la Unitat Popular i Edicions Pol·len, publicada el 9 de desembre d'enguany coincidint amb el Dia Internacional de la Corrupció i constarà de quatre volums:

  1. Llums i taquígrafs. Causes, efectes i costos de la corrupció

  2. Temps de canalles. Topografia de caso als Països Catalans

  3. Afònics. Veus contra el silenci

  4. Fent fora la màfia: guia pràctica contra la corrupció

A part dels llibrets, embolcallats en una caixa de cartró, hi haurà un Calendari anticorrupció 2016 i diverses obres relacionades amb el fenomen com a obsequis.

A què destinarem les aportacions

Les aportacions es destinaran a sufragar part dels cost de la iniciativa, espacialment la la impressió dels llibrets, el Calendari anticorrupció 2016, així com la producció, confecció i edició del tot el material. En línies generals, el pressupost inclou les següents partides:

Impressió llibres: 10.000 euros

Coordinació: 6.000 euros

Tramesa recompenses: 3.000 euros

Maquetació: 2.800 euros

Bolcat web: 2.000 euros

Marxandatge: 2.000 euros

Correcció: 1.600 euros

Disseny infografies: 690 euros

Vídeo: 550 euros

Verkami (5%): 1.500 euros

En total, es contempla un pressupost de 30.000 euros. El projecte es complementa i amplia amb el web www.llumsitaquigrafs.cat, operatiu des de finals de juliol i que vol ser un estri de recerca àgil, una hemeroteca actualitzada i una sistematització continuada dels casos de corrupció.

EL CAPITALISME DELS AMIGUETS
EL CAPITALISME DELS AMIGUETS

 Etapes del procés

· 20 d‘octubre: llançament de la campanya de micromecenatge
· 30 de novembre: finalització del Verkami
· 9 de desembre: presentació de l’obra i la resta de materials en un acte públic, coincidint amb el Dia internacional contra la Corrupció.

+ Info

llumsitaquigrafs.cat

Twitter: @llumitaquigraf

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

14 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Jane - Grupo Las Solidari-A-s

    Jane - Grupo Las Solidari-A-s

    más de 8 años

    Me alegra molt* el éxito del proyecto (*si,lo único que se decir en catalá, por desgracia estudié en Everest(colegio Legionarios de Cristo, en mi clase estaba Fernando,nieto de Fraga) -Soy anarco-independentista, confio en que NO invistais a Mas

  • Pere Almera

    Pere Almera

    más de 8 años

    Que passa si no arribeu a la quantitat desitjada? segueix tot endavant i enviareu les recompenses igualment?

    Gràcies!

  • EnricAB

    EnricAB

    más de 8 años

    He fet una aportació al projecte. Els 4 llibres s'enviaran a partir del 9 de desembre un cop s'hagin presentat? Gràcies i endavant!

  • Joan de la CUP

    Joan de la CUP

    más de 8 años

    Si en dones el nº de compte et faig un ingrés.

  • Llums i taquígrafs

    Llums i taquígrafs
    Autor/a

    más de 8 años

    Salutacions! tot el que siguin idees per difondre'l seran d'una gran ajuda. Ens pots escriure a [email protected] per si tens qualsevol suggeriment o proposta. N'estarem encantats i podem buscar noves maneres de donar a conèixer el projecte, amb el convenciment que aquestes petites empentes ens permetran assolir l'objectiu. Una abraçada!

  • Mercè Delgado

    Mercè Delgado

    más de 8 años

    No és una pregunta, és un neguit. Falten pocs dies i em sembla que falta una quantitat considerable, el projecte és prou important perquè es pugui assolir. Potser cal alguna empenta per difondre'l? Salut

  • Llums i taquígrafs

    Llums i taquígrafs
    Autor/a

    más de 8 años

    Salutacions, avui divendres hem obert els donatius de 15 euros, amb què la persona rebrà els quatre llibrets en format digital, el Calendari anticorrupció 2016 i un exemplar del llibre 'Un peu al Parlament'. Gràcies per confiar en nosaltres. Una abraçada!

  • Na Biners

    Na Biners

    más de 8 años

    Bon dia. No es contemplen col.col·laboracions de menys de 30 euros?

    Gràcies.

    Na Biners

  • Llums i taquígrafs

    Llums i taquígrafs
    Autor/a

    más de 8 años

    Salutacions. A part del pack dels 4 llibrets, en les recompenses de 100 i 300 euros obsequiarem les persones mecenes amb obres ja publicades que tracten la corrupció. Es tractaran de llibres publicats per periodistes que aborden el fenomen des de diferents punts de vista. Aviat anunciarem de quins llibres es tracten. Gràcies per confiar en nosaltres. Una abraçada

  • juan

    juan

    más de 8 años

    Cuando indican Pack de llibrets ¿quieren decir los 4 libros?
    [V1] Llums i taquígrafs [V2] Temps de canalles (V3] Afònics [V4] Fent fora la màfia.En las opciones que indican pack de llibrets y añaden libros sobre corrupción ¿a que libros se refieren?

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies