❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Lluís Companys, 75 anys després

Aquest projecte és un viatge en el temps, a la matinada del 15 d'octubre de 1940. Volem reconstruir el moment de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys. El dia que Catalunya va entrar a la foscor del franquisme.

Quim Roser

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
58
Aportaciones
6.055€
De 15.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

A quarts de set del matí del 15 d’octubre del 1940, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, Lluís Companys i Jover fou afusellat per ser president de la Generalitat de Catalunya i ha passat a la història per ser l’únic dirigent escollit democràticament que ha estat condemnat a mort i executat per raons polítiques.

El proper 15 d’octubre del 2015 farà 75 anys de la seva mort

Els personatges que varen intervenir en l'execució del 15 d'octubre de 1940

El projecte “Lluís Companys, 75 anys després” és un treball d’investigació que neix amb un doble objectiu: d’una banda, omplir un buit documental; i de l'altra, reconstruir de la manera més fidedigne possible el moment de l’execució del president de la Generalitat Lluís Companys, i explicar què ha significat la seva mort per Catalunya a través de tres treballs complementaris realitzats en tres camps artístics diferents: la fotografia, l’audiovisual i la narrativa.

QUÈ VOLEM FER?

Tots tenim a la ment imatges del nostre president màrtir, dels seus discursos, en actes públics, i, sobretot, de la seva detenció pels fets del 34, tancat en el calabós, i agafant els barrots amb el seu equip de govern. No obstant, no tenim cap imatge de la seva mort, possiblement el fet pel qual és més recordat. Aquest projecte tracta d’omplir aquest buit de l’imaginari col·lectiu.

Lluís Companys empresonat amb tot el seu govern pels fets del 6 d'octubre de 1934

L’objectiu principal de la fotografia de l’afusellament de Lluís Companys és fer una dramatització del moment de l’execució amb els protagonistes que hi van participar, en el mateix lloc i a la mateixa hora.

Aquesta imatge pretén, d’una banda, documentar i mostrar aquest episodi cabdal de la història de Catalunya, així com ser un retrat d’aquell moment, instant en què definitivament s’acabava la Guerra Civil i començava el franquisme. Ja s’havia dissolt la Generalitat i tancat el Parlament i, per acabar amb les aspiracions nacionals, només faltava eliminar físicament el seu President.

Volem fer un retrat fidel de l’esdeveniment, reproduint de la manera més exacta possible tots els elements que n’hi formen part: des de l’escenografia -el lloc i l’hora en que va morir-, la presència de tots els personatges que van assistir a l’afusellament (tenint en compte tots els detalls: com anaven vestits, quines distincions portaven en els seus uniformes, quines armes duien, com estaven distribuïts en el fossar de Santa Eulàlia), i sobretot les emocions expressades en els seus rostres en aquest moment. Un treball fotogràfic en el qual s’estudiarà acuradament la simbologia, els colors, la il·luminació, la composició... a fi i efecte de provocar una emoció en l’espectador.

A la imatge hi sortiran uns 30 personatges, dels quals, 15 sabem qui són, quin càrrec tenien i estem investigant quin grau d'implicació van tenir en aquest procés. Tots eren del bàndol del vencedors de la Guerra Civil: alguns eren franquistes, altres no i fins i tot, n'hi ha que varen acabar a l'exili.

Per a molts, pot ser que Lluís Companys no fos un polític brillant: va tenir una trajectòria discutible, fins i tot, incoherent i oportunista. Però tothom està d’acord en el fet de que va saber morir amb l’enteresa i solemnitat d’un President. Així ho van declarar els seus enemics quan el van veure morir.

Us proposem que ens acompanyeu en aquest viatge en el temps per analitzar aquest fosc capítol la història de Catalunya.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

Les aportacions estaran destinades a la recerca, producció, càsting, vestuari i atrezzo de la fotografia i també la realització d'un teaser del making of del dia de la recreació.

Aquest mecenatge servirà per pagar part de la primera de dues fases del projecte.

CALENDARI

- Primera Fase: De d'ara fins a la tardor s'acabarà la recerca i documentació prèvia i el disseny de producció. La realització de la fotografia i la filmació de la recreació d'aquest moment històric es realitzarà l'octubre de 2014.

- Segona Fase: Durant el primer semestre de 2015 s'escriurà el llibre basat en la imatge de l'afusellament i s'enregistrarà i s'editarà la resta del documental amb entrevistes i els descobriments que estem fent gràcies a la recerca.

La presentació de la foto, el llibre i el vídeo serà el proper 15 d'octubre de 2015, el dia que farà es 75 anys de la mort de Companys.

EQUIP

Elena Serra (Barcelona, 1974)

Guionista, analista, editora i professora de guió de cinema i TV. Amb més de 17 anys d’experiència, ha treballat com a guionista i editora de guió per al Centre de Desenvolupament Audiovisual de la Generalitat de Catalunya i per a productores com Globomedia, Filmax, Arcadia Motion Pictures, i Jaleo Films en més de 40 pel·lícules amb directors com Jaume Balagueró, Daniel Monzón, Fernando Guillén Cuervo, Laura Mañá i Mireia Ros entre d’altres. Ha coescrit la tv-movie Cala Real, i els llargmetratges Romasanta, Prime-Time, Salaam Barcelona i Aqua. Actualment compagina l’editatge de guions, amb l’escriptura del documental La Granada Imaginada i la docència de cinema a ECIB, Taller de Guionistes i a la UPF.

Jordi Finestres (Manresa, 1974)

Periodista, especialitzat en l’àmbit de la comunicació esportiva i política i també en la investigació històrica. Guionista de documentals d’Història per TV com Els diaris de Pascal, Boira negra, Doble joc o La caza del último nazi. Ha publicat més d’una vintena de llibres, entre els quals Josep M. Planes. Set trets al periodisme a la Rabassada, Univers Tísner, El cas Di Stéfano, El Barça en guerra i El Xalet de Puigcerdà. L’any 2005 amb la revista Sàpiens on col·labora habitualment, va aconseguir localitzar i entrevistar a Ramon de Colubí, el militar defensor del President Companys en el procés sumaríssim de l’octubre de 1940.

Raül Capdevila (Vic, 1965)

Vinculat des de 1986 al món audiovisual, va estudiar realització i producció de TV i vídeo a South Times College de Londres. Ha treballat com a operador de càmera, muntador i realitzador, col·laborant amb importants empreses del sector fins a l’any 2000 quan va fundar la productora Espiral d’Acer, en la qual exerceix com a realitzador i productor d'audiovisuals culturals. La seva experiència com a realitzador s’ha desenvolupat sobretot en l’àmbit de la cultura.
www.espiraldacer.com

Quim Roser (Cassà de la Selva, 1970)

Fotògraf professional des de 1993 comença a col·laborar en diferents mitjans de les comarques gironines. El 1999 es trasllada a Barcelona on comença a col·laborar amb El Periódico de Catalunya i La Vanguardia fins el 2007. Ha cobert diferents conflictes a l’Europa de l’Est, a l’Amèrica Llatina i a l’Orient Mitjà. Actualment produeix imatges per publicitat, empreses i institucions. També és professor de fotografia a IDEP i a la UIC.
www.quimroser.cat

SABER-NE MÉS

Publicarem a la web www.lluiscompanys.cat tota la informació de com avança el projecte i per descomptat la llista de tots el mecenes.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies