❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Vida quotidiana a l'Alt Penedès (1870-2000)

Llibre que mostra la manera de viure i treballar de les darreres generacions al medi rural de l'Alt Penedès a partir del nucli de la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca). Montserrat Sala ha aplegat durant anys testimonis, fotografies i documents que conformen un treball etnogràfic únic i rigorós.

Laia Altarriba

Un proyecto de

Categoría

0
segundos
105
Aportaciones
4.250€
De 4.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

VIDA QUOTIDIANA A L'ALT PENEDÈS (1870-2000).

DES DEL MICROCOSMOS DE LA ROVIRA ROJA (SANT MARTÍ SARROCA)

Montserrat Sala i Figueras, mestra jubilada del nucli de la Rovira Roja (dins el municipi de Sant Martí Sarroca), ha estat aplegant durant anys testimonis i documents que ens parlen de la vida rural a l'Alt Penedès des de finals del segle XIX i tot el segle XX. El resultat és un treball etnogràfic únic i rigorós en format de llibre que mostra com han viscut i treballat les darreres generacions en aquesta comarca a partir del barri natal de l'autora.

EL LLIBRE

El llibre té 600 pàgines i aplega el dia a dia de la vida quotidiana dins l’entorn rural i la seva relació amb els fets socials i polítics del moment: fil·loxera, modernisme, escoles rurals, moviment rabassaire, cooperativisme, guerra civil, postguerra, etc. L'obra recull topònims i maneres de dir de la zona.

Un total de 900 fotografies i il·lustracions acompanyen els textos que relaten la quotidianitat d'un segle de vida al camp.

Entre els diferents pobles de la comarca hi ha moltes similituds en els usos i costums, per això, tot i que se centra en la Rovira Roja, esdevé una crònica de la vida quotidiana de tota la zona.

El treball ha estat possible gràcies a les converses que ha mantingut l'autora amb les persones de més edat, ja que la seva experiència aporta un valuós testimoniatge per a la recuperació de la memòria històrica, no només en el terreny familiar i domèstic, sinó en el terreny públic.

L'obra està estructurada en set blocs temàtics: de les fonts d’informació; dels testimoniatges; dels fets socials i polítics; de les feines agrícoles; dels carruatges; de les costums i festes, i dels personatges.

HOMENATGE ALS HOMES I DONES DEL MÓN RURAL

El treball vol dignificar i retre homenatge als homes i dones del món rural (1870-2000), que les persones que ho van viure puguin retrobar-s'hi i que les noves generacions coneguin aquella manera de viure i treballar. I recordar que l'aportació de pageses, llauners, ferrers, cistellers, mestres, etc. al llarg de la història ha fet possible que la comarca de l’Alt Penedès sigui la que és.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

El llibre ja està escrit i en procés de maquetació, però ara cal fer el darrer pas per fer-lo arribar als lectors. Així que demanem el suport de micromecenes per tal d'imprimir l'obra i poder fer-ho amb la millor qualitat.

La vida quotidiana a l'Alt Penedès l'han construït col·lectivament milers de dones i homes amb el seu treball diari i constant. La Montserrat Sala s'ha encarregat de recollir-la i posar-nos-la a l'abast. I ara demana suport col·lectiu perquè a partir de petites aportacions pugui convertir-se en un llibre.

CALENDARI

Si aconseguim el suport econòmic que demanem el llibre sortirà al carrer a finals d'aquest 2014.

 COL·LABORADORS

Ajuntament de Sant Martí Sarroca

El llibre sobre la vida rural a l'Alt Penedès es fa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca, municipi al qual pertany el nucli de la Rovira Roja.

 RECOMPENSES ALS MICROMECENES D'AQUEST PROJECTE:

Conjunt monumental de l’església romànica i el castell de Sant Martí Sarroca

El Conjunt monumental de l’església romànica i el castell de Sant Martí Sarroca, situat estratègicament al capdamunt del turó de La Roca, està considerat monument històrico-artístic d’interès nacional. L’església és un lloc de pelegrinatge per a tothom qui vulgui conèixer a fons el romànic religiós català, ja que disposa d’una de les construccions d’aquest estil més preuades, en especial el seu meravellós absis del segle XII, el més ric de Catalunya i un dels millors del romànic europeu. El castell, fundat el segle X per Galí de Santmartí, va ser el lloc des d’on es va controlar el Penedès de la mà de Mir Geribert, al segle XI, quan aquest s’autoproclamà príncep d’Olèrdola amb la intenció de crear un comtat independent del de Barcelona.

VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

El VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya és un museu situat a una antiga casa-palau dels reis de la Corona d'Aragó, a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). Antigament s'anomenava Museu de Vilafranca-Museu del Vi.

El museu compta amb amplis fons propis, amb eines i estris antics i moderns, maquetes i models autèntics que reflecteixen l'evolució de la tecnologia aplicada a la vitivinicultura.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

8 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Laia Altarriba

    Laia Altarriba
    Autor/a

    más de 9 años

    Ara que el llibre 'Vida quotidiana a l’Alt Penedès (1870-2000). Des del microcosmos de la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca)' ja ha sortit d'impremta, el podreu trobar i comprar als següents establiments:

    Sant Martí Sarroca:

    Pujadó, Cal Llauner i dalt el castell.

    Vilafranca:

    La Puntual, l'Odissea, Cuscó i Vinseum.

    Barcelona:

    Llibreria Canela (C/ Aragó, 77)

  • Ramon Colet

    Ramon Colet

    más de 9 años

    Bon dia. Vam veure en el cargol i en la Web un parell de fotos familiars publicades en el llibre i ens agradaria poder adquirir el llibre. Com ho podriem fer?

    Gracies

  • Laia Altarriba

    Laia Altarriba
    Autor/a

    más de 9 años

    Bon vespre, informarem aviat de com podreu aconseguir el llibre les persones que no pugueu assistir a la presentació.

    Fins aviat.

  • Mª Carme Alsina

    Mª Carme Alsina

    más de 9 años

    No sé si podré assistir a la presentació del llibre i m'agradaria saber com se m'informarà d'on podré anar-lo a recollir juntament amb el pòster.

  • Laia Altarriba

    Laia Altarriba
    Autor/a

    más de 9 años

    Bon dia,

    el llibre encara no està a la venda perquè encara no està imprès. La previsió és que finals d'any surti d'impremta i al cap de poc fem la presentació. Aleshores, informarem dels llocs on es pot comprar.

    Gràcies!

  • Gloria Marco

    Gloria Marco

    más de 9 años

    Bon dia, voldria saber si ja està a la venta el llibre i a on puc comprar lo?

    Gràcies.

  • Laia Altarriba

    Laia Altarriba
    Autor/a

    más de 9 años

    Bon dia.

    En principi no els enviarem, sinó que els lliurarem el dia de la presentació o us indicarem on podeu anar-lo a recollir. Hi haurà diversos punts i podreu escollir el que us sigui més pràctic.

    Gràcies!

  • gracià

    gracià

    más de 9 años

    Voldria saber si la recompensa del llibre inclou l'enviament al domicili particular meu?

#04 / Ja ha sortit d'impremta el llibre 'Vida quotidiana a l’Alt Penedès (1870-2000)'

El llibre "Vida quotidiana a l'Alt Penedès (1870-2000). Des del microcosmos de la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca)" ja ha sortit d'impremta i el passat divendres 9 de gener es va presentar en un acte a Sant Martí Sarroca a tots els micromecenes que l'han fet possible.

El llibre mostra la manera de viure i treballar de les darreres generacions al medi rural de l'Alt Penedès a partir del nucli de la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca) i ho fa a partir de testimonis, documents i 900 fotografies i il·lustracions sobre 130 anys de vida al camp.

L'autora és Montserrat Sala i Figueras, mestra jubilada de la Rovira Roja, que ha estat aplegant durant anys testimonis i documents que ens parlen de la vida rural a l'Alt Penedès des de finals del segle XIX i tot el segle XX. El resultat és un treball etnogràfic únic i rigorós en format de llibre que mostra com han viscut i treballat les darreres generacions en aquesta comarca a partir del barri natal de l'autora.

leer más

#03 / La història teixida

Francesc Puche, pedagog

Fer un presentació d’un llibre és sempre un plaer. De fet consisteix en posar un punt final al treball laboriós i d’un gran esforç, que en aquest cas ha fet l’autora, la Montserrat Sala.

En primer lloc, és important perquè s’afegeix a d’altres manuals pel que fa a la normalització de la llengua, que en aquestes moments trontolla, així a través del llibre d’inestimable document lingüístic, hi apareixen diversitat de topònims, variants dialectals de la comarca, frases fetes, vocabulari propi de la pagesia del Penedès, i que posa a l’abast de tot tipus de lectors: ja siguin joves que volen conèixer els seus orígens, o bé, gent gran que volen recordar la seva infantesa.

En segon lloc, cal destacar com cada tema va acompanyat d’un lligam fotogràfic, i el valor documental que desvetlla la memòria històrica, per la qual cosa prenem consciència del passat, del present i de les perspectives de futur.

leer más

#02 / Vivències del nostre revell i bell estimat Penedès

Pere Sadurní i Vallès, pagès i folklorista penedesenc

Del mar geogràfic de la Rovira Roja, de Sant Martí Sarroca, l’autora en recull unes instantànies de la seva vida quotidiana, feinera, plena de tradicions, creences i costums, així com del seu grup humà, enclavat tot ell, de 1870 a finals del segle passat.

L’etnografia que no és altre que la ciència que descriu els costums i les tradicions dels pobles, ens dóna les dades necessàries per a conèixer la seva cultura, contemplant la seva manera de viure i el seu tarannà del dia a dia, aportant-hi infinitat de vivències.

L’autora en el seu extens treball, inclou centenars de paraules, tot desxifrant el seu vocabulari: hortícola, de mercat, de treball (llunes), de verema, celler..., tot un món enriquidor, del tot viu, de la nostra història, de les nostres tradicions i del folklore penedesenc.

leer más

#01 / De la Rovira Roja al món

Eloi Miralles, historiador de Vilafranca del Penedès i dels Castellers de Vilafranca

La vocació pedagògica i històriogràfica penedesenca de la Montserrat Sala i la seva estimació per tot allò que forneix de records i de sentiments la nostra quotidianitat, es fan paleses per mitjà d’aquest complet i acurat estudi sobre tot allò –grans i petites coses– que ha generat en la seva cognició la pertinença a un avial i dilecte món de ruralia al qual, malgrat la seva posterior domiciliació barcelonina, s’ha sentit ben lligada, no solament per raó de la seva naixença, sinó també per les seves sovintejades anades i vingudes a la Rovira Roja, al terme de Sant Martí Sarroca, on va passar la infantesa i els primers anys de joventut.

Esdevé curiós el fet que un llogaret com aquest –ben diminut geogràficament sobre el mapa, però agegantat per… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies