❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Restaurem la Ripoll!

Restaurar la màquina del ferrocarril transpirirenc exposada a Ripoll. Reconèixer la importància del ferrocarril en la societat i la cultura ripollesa en el marc de Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013. Inauguració de la restauració en el marc d'una jornada temàtica.

Jordi Munell

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
16
Aportaciones
325€
De 4.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Volem restaurar la màquina del ferrocarril transpirinenc que està exposada al Passeig del Ferro de Ripoll. Per reconèixer la importància del ferrocarril en la societat i la cultura ripollesa en el marc de Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013.

Celebrarem la restauració amb una jornada temàtica, amb visites guiades al patrimoni ferroviari de Ripoll i la història de la línea de FFCC transpirinenc i del ferrocarril miner de Sant Joan de les Abadesses.

L'actual estat de conservació de la locomotora 1006 de Ripoll, després de varis anys de bretolades i pintades, ens fan ser conscients de la necessitat de preservar-la per a les generacions futures, per poder homenatjar la nostra història i la de centenars de famílies ferroviàries que han contribuït a la societat i cultura ripollesa des del S. XIX, al llarg del S.XX i l'actual.

La locomotora és un testimoni excepcional per poder organitzar i oferir un taller pedagògic adreçat a alumnes d'arreu per explicar la història de la industrialització i del ferrocarril al nostre país, la singularitat tècnica de la línia transpirinenca i de la línia minera de Toralles.

UNA MICA D'HISTÒRIA

La sèrie 1000 de RENFE és una remesa de set locomotores de tren elèctriques construïdes expressament per la línia de tren Ripoll-la Tor de Querol, l’actual línia 3 de Rodalies de Catalunya.

De fet, popularment se les coneix amb el nom de “Ripoll”. Es caracteritzaven per tenir una forta potència, que permetien superar els forts desnivells d’aquesta línia ferroviària d’alta muntanya. Aquestes locomotores, en desús des de 1987, han sigut les que han prestat servei durant més anys de Catalunya.

Les màquines van entrar en servei el 1929, coincidint amb l’electrificació a 1.500 volts de la línia Ripoll-Puigcerdà, la primera en electrificar-se de tota la xarxa espanyola. Per això, funcionà paral·lelament a les locomotores de la sèrie 242 (de la 205 a la 211, i la 221). Van servir per a remolcar vagons tant de mercaderies com de passatgers, inicialment entre Ripoll i Puigcerdà, tot i que també van operar al ramal de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses per enllaçar amb les mines de carbó d'Ogassa.

A finals de 1929, les locomotores es van transferir a la Companyia dels Camins de Ferro del Nord d'Espanya i el 1941 van passar a formar part del material rodant de RENFE. Coincidint amb aquesta data, van començar a prestar servei a d’altres trams de la xarxa ferroviària de Catalunya, més enllà del tram Ripoll-Puigcerdà, per a trens tant de passatgers com de mercaderies.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

A la restauració de la màquina i al reconeixement de les contribucions rebudes (edició de material, blog, cartelleria, festa d'inaugurar la restauració) i l'organització d'una jornada temàtica en homenatge a la històrica del ferrocarril a Ripoll i la seva contribució a la societat i cultura del poble i del país.

CALENDARI

Temps estimat : 3 mesos a partir del tancament del finançament.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

19 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Sapus

    Sapus

    casi 10 años

    Com va el projecte? Heu obert una altre via per aconseguir finançar la restauració?

  • Josep Collell

    Josep Collell

    10 años

    Hola: La maquina en miniatura a quina escala es i a on esta. Qui n´es el propietari. Gracias.

  • Jordi Munell

    Jordi Munell
    Autor/a

    10 años

    Estem mirant de tornar a engegar per mitjà d'un blog i anar reben t subscripcions

    Gràcies

    Per a més informació

    Xavier Diez

    [email protected]

    Secretari d'alcaldia

  • Z

    Z

    10 años

    Ja s'ha acabat el projecte?

    No es pot tornara a engegar, si és així potser caldria una major difusió en Associacions d'amics dels ferrocarrils d'arreu de Catalunya i per qué no d'Espanya.

    Es una llàstima l'estat en q. es troba

  • Jordi Perera

    Jordi Perera

    más de 10 años

    Voldria fer una aportacio de 100, on en tinc que adreçar, ja que penso que aconseguir els 29 padrins que falten no es gaire dificil, es questió d'implicar-se una mica i marcar uns objectius. Contacteu i en podem parlar. Gracies

  • Jordi Munell

    Jordi Munell
    Autor/a

    más de 10 años

    La locomotora és propietat de Renfe, pesa unes 75 tns i actualment el preu del ferro de desballestament no arriba als 250 €/ Tn

  • Josep Solé

    Josep Solé

    más de 10 años

    Sr. alcalde de Ripoll, la locomotora apartada a l'entrada de Ripoll és troba allí perquè el valor del ferro és molt menor que el valor de la feina de desballestar-la.

  • Jordi Munell

    Jordi Munell
    Autor/a

    más de 10 años

    Efectivament; té raó.

    Es va repintar al voltant del 2000/2001 i en els darrers 10 anys no s'hi ha fet cap actuació i s'ha accelerat la degradació.

    En aquests moments la situació econòmica municipal és molt minsa i molt pitjor dels darrers anys; i no és possible poder destinar gaire recursos; per aquest motiu es va engegar aquesta campanya i hem demanat ajut a Renfe i Adif.

    També passat el temps cal preguntar-se si el lloc per a conservar-la és el més adient, tot i que plantejar el seu trasl.lat és molt costós i cal trobar un lloc alternatiu, possiblement al costat de les antigues cotxeres, dipòisit d'aigua i girador. La inversió per a restaurar aquests elements també és molt elevada.

  • Josep Solé

    Josep Solé

    más de 10 años

    Quan l'ajuntament de Ripoll va demanar la màquina per a ser exposada, hauria d'haver pensat que també s'hauria de fer un manteniment. Una pintada en genera un altre, si quan aparèixer la primera no es fa res, comença la degradació.

  • Jordi Munell

    Jordi Munell
    Autor/a

    más de 10 años

    Aquest és un objectiu que comparteixo.

    La cessió va condicionada a ser capaços de fer la inversió en la seva restauració i ara mateix l'economia municipal no ho permet.

    Aquests elements estan catalogats i protegits, petò no hi ha diners per a restaurar.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies