❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Projecte Fabricantes de Bunyola

Celebració del centenari de la Fàbrica de Teixits de Bunyola (1913-2013) amb una exposició i un documental fruit de quatre anys d'investigació, que han estat elaborats a partir de la memòria oral, documents històrics, fotografies i objectes aportats per les dones que hi treballaren.

Categoría

Creado en

0
segundos
59
Aportaciones
1.940€
De 1.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

La Fàbrica de Teixits de Bunyola suposà un trànsit econòmic i sociològic imprescindible per entendre la història del poble. Amb Sa Fàbrica, com l’anomenen popularment els bunyolins, moltes famílies passaren del sector primari de l’agricultura al secundari.

Sa Fàbrica era, fins ara, un dels molts capítols oblidats de la història de Bunyola. Així i tot, la memòria d’aquesta indústria tèxtil és encara una experiència viva, però adormida en el passat, per a moltes treballadores i per a uns pocs treballadors. El projecte Fabricantes ha posat veu i imatges a la memòria i a la història de la Fàbrica.

El pas de l’agricultura a la indústria tèxtil fou important per a tot el poble, no només per la magnitud dels llocs de treball que creà i que alimentà famílies senceres, sinó sobretot perquè la majoria de llocs de feina foren sempre ocupats per dones.

Per a aquests centenars de dones, les fabricantes, anar a Sa Fàbrica fou un canvi revolucionari: passaren del treball al camp, feixuc, fragmentat i precari, a un horari laboral reglat i segur tot l’any i a cobro, assegurant-se la jubilació per a la seva vellesa, de la qual ara gaudeixen moltes d'elles.

QUI SOM

Som un col·lectiu de dones bunyolines que fa quatre anys ens proposàrem revifar i recuperar la memòria i la història de la Fàbrica de Teixits de Bunyola.

OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE

-Recuperar la memòria oral de la Fàbrica.

-Construir la història de la indústria tèxtil bunyolina, recollint els testimonis vius de les seves treballadores, les fabricantes.

-Revaloritzar amb elles i per a elles, la seva contribució al procés històric i econòmic de Bunyola, com a treballadores i ciutadanes.

FEINA REALITZADA

-Més d’un centenar d’entrevistes i converses, enregistrades amb mitjans audiovisuals.

-Recollida de documentació gràfica a partir de fotografies aportades per les persones entrevistades i obtingudes de la recerca en arxius particulars i públics.

-Recollida de documentació arxivística i d’hemeroteca.

-Visites i contactes amb diferents persones, institucions i indústries relacionades amb la fàbrica de teixits de Bunyola, tant a Mallorca com a Barcelona, Tarragona i Puerto Rico.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

-Al muntatge d'una exposició sobre la historia de la Fàbrica i de les fabricantes a partir del material localitzat i recuperat (teixits, eines, objectes, fotografies i documents…) durant els quatre anys de recerca.

-A produir un documental amb els testimonis enregistrats durant les entrevistes fetes en aquests quatre anys (2009-2013).

CALENDARI

Els resultats del projecte es donaran a conèixer el proper mes de setembre durant les festes patronals de Sant Mateu de Bunyola. Les recompenses es lliuraran entre el mesos d'octubre i desembre.

DIVULGACIÓ

-Teaser del documental

-Informació a IB3Notícies

-Reportatge al Diario de Mallorca (22-01-2012)

-Notícia al Diario de Mallorca (13-01-2013)

MÉS INFORMACIÓ
Seguiu el dia a dia del Projecte Fabricantes

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#01 / Inauguració de l'exposició commemorativa i estrena del documental

El Col·lectiu Fabricantes de Bunyola es complau a convidar-vos a visitar l’exposició Sa Fàbrica, patrimoni de Bunyola, que s’inaugurarà el dissabte dia 14 de setembre a les 20h a la Sala Gran de la Rectoria (plaça del Rector Rul·lan, s/n de Bunyola).

L’exposició romandrà oberta fins dia 29 de setembre. L’horari, tant dels dies feiners com dels festius, serà de 19h a 21h.

També us convidam a l’estrena del documental Sa Fàbrica: 1913-1984, que serà el proper diumenge dia 15 al Teatre Municipal (plaça d’Andreu Estarellas de Bunyola), a les 19:00h.

Bunyola, 10 de setembre de 2013

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies