❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

"Enllà del foc". La Safor se'ns crema

Davant dels desastres ecològics soferts a la nostra comarca, des de l'Ecomuseu Vernissa Viu hem volgut respondre amb un projecte obert i compartit amb la societat. Es tracta d'una exposició-blog-llibre-actuació sobre els terribles incendis, que ens ajude a reflexionar-ne.

Família Ródenas Iranzo

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
113
Aportaciones
3.460€
De 3.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Davant dels desastres ecològics soferts a la nostra comarca (La Safor), des de l’Ecomuseu Vernissa Viu hem volgut respondre amb un projecte obert i compartit amb la societat. Ens han arribat molts missatges de suport i d'impotència tant per part de socis i sòcies, veïns i veïnes, com de persones anònimes davant de la impossibilitat d'actuar. És per això que la nostra associació ha volgut donar resposta i actuar amb aquesta campanya. Es tracta d'una exposició-blog-llibre-actuació sobre els incendis terribles que hem patit a la comarca de la Safor (País Valencià) aquests set últims anys, des del Mondúver, passant pel Toro i els dos episodis dramàtics de la vall de Venissa, que en alguns casos han superat també els límits de la nostra comarca.

Sabem que cada any quan acaba l'estiu molta gent, també les institucions i administracions públiques, obliden fàcilment el drama d'aquests incendis que destrueixen hàbitats d'animals, ecosistemes sensibles, espais i paisatges que són vitals per a l'economia del territori i per a projectes innovadors i generadors com el nostre, l'Ecomuseu Vernissa Viu. Amb l'objectiu que aquesta problemàtica no caiga en l'oblit, hem cregut necessari posar sobre la taula la cara amarga i crua de les flames, tot i la seua duresa i dramatisme, per recordar al llarg de tot l'any que els boscos i el territori rural requereix de gestió, de finançament i de cura, perquè el nostre medi genera molt més que tot això i ens és imprescindible.

L'EXPOSICIÓ

Hem comboiat i animat cinc mestres fotògrafs de la nostra comarca (Ximo Ferri, Natxo Francés, Àlex Oltra, Àlex Ruiz i Juantxo Ribes) per tal de recollir en 50 imatges de diferents formats el drama que han suposat aquests incendis forestals a la Safor.

Les imatges recorreran els incendis, el territori i la gent amb diferents episodis del foc: des d'aquell ocorregut fa set anys al Mondúver fins al més recent, fa pocs mesos, a la vall de Vernissa.

El grup d'escriptors i escriptores de la Safor Saforíssims ens ha brindat el seu recolzament i redactaran textos per a cadascuna de les imatges.

La inauguració de l'exposició anirà acompanyada d'una jornada, amb un recital dels textos que acompanyaran les imatges i una taula de professionals que analitzarà la situació de les nostres muntanyes i en proposarà solucions. L'exposició serà itinerant i quedarà a disposició de tots els col·lectius, escoles, universitats i centres culturals que ho demanen.

EL BLOG

Elaborarem un blog on apareixeran totes les empreses, associacions i persones col·laboradores. Li donarem difusió mediàtica a nivell de comarca i país, perquè entenem que és un tema preocupant i de rellevància pública. El manteniment d’un blog en el temps aconseguirà que el mecenatge dels participants tinga un efecte més durador i visible. De la mateixa forma, anirem actualitzant-lo a mesura que l'exposició mantinga la itinerància i anem inaugurant-la a diferents espais. Aquest instrument permetrà mantenir el projecte viu. Així mateix, el blog es recolzarà en les xarxes socials Twitter i Facebook.

EL LLIBRET

Publicarem un catàleg, que eixirà a la llum en finalitzar la primera exposició, amb l'objectiu d'arreplegar les opinions més interessants del llibre de visites i per recollir la impressió de les persones que l'han visitada i que van patir de prop el pas de les flames. El catàleg inclourà imatges de l'exposició i els textos de l'associació Saforíssims, que les hauran acompanyades.

L'ACTUACIÓ

Finalment es realitzarà una acció de restauració d'un dels ecosistemes cremats a una de les finques afectades de la Vall de Vernissa. Aquesta acció s'obrirà a tota la gent que haja participat del projecte i a la resta de la societat civil amb l'objectiu de concretar en un fet tangible al territori el projecte. Aquesta acció es realitzarà a mitjançant d'un acord de custòdia del territori amb un dels propietaris que participen a l'Ecomuseu Vernissa Viu.

FONTS DE FINANÇAMENT

La recerca d'empresariat que vullga implicar-se en el projecte per tal de mostrar el seu compromis amb el territori serà una de les fonts que explorarem. En cas de generar beneficis, complementaran les partides comentades anteriorment per tal de millorar quantitativament i qualitativa el producte.

PERÍODES

El projecte estarà finalitzat a desembre de 2012 i l'exposició s'inaugurarà en una sala de Gandia durant aquell mes o a gener de 2013.

ANTECEDENTS

L'experiència de l'ecomuseu Vernissa Viu en el maneig de projectes semblants al plantejat és molt diversa i estesa en el temps. Des del 2006 hem promogut i coordinat projectes molt diversos, sempre units a la generació d'economia responsable amb el territori a la vall de Vernissa. Alguns dels projectes realitzats han estat: la signatura de 12 acords de custòdia del territori amb diferents propietaris de la vall per tal de donar supoart i ajudar finques d'agricultura ecològica, forestals i de secà... Seguint directrius de responsabilitat territorial, hem organitzat i coordinat 4 edicions del 'Voluntariat per la custòdia del territori', que ajuda els propietaris que tenen cura de la terra i realitzen la seua activitat sense maltractar-la; hem muntat quatre edicions de l'Ecomuseu a l'escola per tal de fomentar l'educació ambiental de proximitat a les escoles de la Vall de Vernissa; hem publicat una guia de la vall i del seu patrimoni natural i cultural; publiquem anualment una revista relacionada amb aquests temes, hem organitzat cursos d'agricultura ecològica, de ramaderia responsable, de jardineria ecològica...([www.vernissaviu.wordpress.com*]).

Volem reaccionar, volem fer veure que no podem romandre quiets ni quietes, i que lluitarem i treballarem perquè no torne a passar, però necessitem la vostra complicitat. Ens ajudes?

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

1 comentario

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Rehan

    Rehan

    más de 11 años

    Salimos un poco dormidos en los prmoreis minutos, pero una vez el equipo se fue entonando el resultado mejorf3. De todas formas creo que jugar contra un equipo con las dificultades del Alcobendas, hace que te depistes un poco me1s de lo habitual. Por cierto, muchas felicidades por la nueva web!!! Ya era hora!!!

Volver a todas las actualizaciones

#10 / Dimecres 22 de maig entreguem les recompenses als i a les mecenes.

No podeu fallar. El dimecres 22 de maig a les 20 hores en la Sala Coll Alas entregarem les recompenses a tots i totes els qui heu aportat perquè aquest projecte siga realitat. Us esperem!!

El dimecres passat dia 15 de maig va tenir lloc una taula rodona en torn als incendis forestals, el seu motiu, el seu funcionament i com afrontar el futur immediat en torn aquest element natural que s'ha tornat d'un temps ençà problemàtic. La taula la van formar; Jesús Villaplana (biòleg), José Mª Peiró (Enginyer de Forests), Joan Maronda (Cap dels agents forestals a la demarcació on s'inclou la Safor) i Xavier Ródenas (Enginyer de Forests). Al debat van acudir aproximadament 40 persones i va ser intens i molt enriquidor. Envoltats i envoltades de les imatges fotogràfiques dramàtiques i alhora magnífiques de Ximo Ferri, Juantxo Ribes, Àlex Ruiz, Natxo Francés i Àlex Oltra, el debat encara va tenir si cal més encaix i no van faltar l'autocrítica i també la crítica al govern de la Generalitat i al model territorial que han desenvolupat al País Valencià, un model fonamentat en la construcció que no ha parat el mínim d'atenció al territori com un espai rural, de vida i també generador d'economia responsable.

Dimecres 22 de maig, tindrà lloc la última de els activitats programades a la Sala Coll Alas de Gandia, dins del marc de la expo "Enllà del foc", organitzada pel col·lectiu Vall de Vernissa. Serà a les 20 hores i consistirà en la presentació del llibre-catàleg de la exposició i en la entrega de les recompenses als més de 100 mecenes que han fet possible aquest projecte i també aquesta exposició.

1 comentario

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

  • Àngel

    Àngel

    casi 11 años

    No us hi podré acompanyar. Si em dieu on puc arreplegar-les... ho faré. Gràcies.

#11 / Encara no tens la teua recompensa?.

Fa unes setmanes en un acollidor homenatge als mecenes i a les mecenes, alguns de vosaltres vau recollir les vostres recompenses, però encara falteu molts per recollir-les. De moment, els qui no les vau recollir, podreu passar per el bar del Casal Jaume I de Gandia, gestionat pels companys i companyes de la FiGa, on estaran les recompenses durant un mes. Gràcies al companys i companyes de la FiGa per oferir-se a custodiar les recompenses. Passeu a partir de demà dimecres dia 26 de juny fins al 31 de juliol. Les persones que són pròximes a Jordi Puig o a Xavier Ródenas que es posen en contacte amb ells per tal de rebre la recompensa.

Moltes gràcies pel teu suport.

Esperem que t'haja agradat la recompensa en cas de tenir-la i si no, anima't i passa a per ella!

#10 / Dimecres 22 de maig entreguem les recompenses als i a les mecenes.

No podeu fallar. El dimecres 22 de maig a les 20 hores en la Sala Coll Alas entregarem les recompenses a tots i totes els qui heu aportat perquè aquest projecte siga realitat. Us esperem!!

El dimecres passat dia 15 de maig va tenir lloc una taula rodona en torn als incendis forestals, el seu motiu, el seu funcionament i com afrontar el futur immediat en torn aquest element natural que s'ha tornat d'un temps ençà problemàtic. La taula la van formar; Jesús Villaplana (biòleg), José Mª Peiró (Enginyer de Forests), Joan Maronda (Cap dels agents forestals a la demarcació on s'inclou la Safor) i Xavier Ródenas (Enginyer de Forests). Al debat van acudir aproximadament 40 persones i va ser intens i molt enriquidor. Envoltats i envoltades de les imatges fotogràfiques dramàtiques i alhora magnífiques… leer más

#09 / Demà divendres 26 d'abril inaugurem el vostre projecte!

Demà inaugurem l'exposició que ha sigut possible gràcies al teu suport. Durant el mes que estarà exposada (fins al 25 de maig), hem organitzat diferents actes als quals estaríem encantats i encantades de rebre-vos.

Adjuntem el programa per a que us reserveu algun dels dies!

La entrega de recompenses als mecenes i a les mecenes serà el dimecres 22 de maig a les 20 hores a la sala on està la exposició (sala Coll Alas de Gandia).

#08 / Ja tenim data d'inauguració de la exposició!

Salut per totes i tots, després d'uns mesos de treballs, ja tenim el projecte enllestit. Inaugurarem la exposició a la Sala Coll Alas de Gandia, el dia 26 d'abril (divendres), a les 20 hores. El catàleg també el tenim maquetat i prompte entrarà a impremta (en edicions 96). Posteriorment un dia cap al final de la exposició que durarà un mes, celebrarem la entrega de recompeses als mecenes i a les mecenes (per fí!).

Ja us informarem del dia de la entrega de recompenses. De moment apunteu-se a l'agenda el dia de la inauguració!!! Adjuntem fullet que ha editat l'Ajuntament de Gandia per tal d'informar de la expo.

Us esperem a totes i tots!!!

Moltes gràcies, la vostra aportació ja està visualitzant-se!!!

#07 / Quins són els següents passos?

Benvolguts i benvolgudes mecenes, com sabeu hem finalitzat la primera fase del nostre projecte "Enllà del foc", que consistia en aconseguir el màxim de finançament a través de microcenes. Vosaltres ho heu fet possible, moltes gràcies. Ara estem a la segona fase, dialogant en empreses per tal de que també aporten mecenatge. El territori és cosa de tots i totes i és un dels nostres objectius implicar als sectors que sempre els hi ha costat més. Us anirem informant de com ens va perquè ara el projecte també es vostre. Com us haureu adonat, verkami no es cobra les vostres aportacions fins que el projecte arriba a la quantitat establerta (en aquest cas 3.000 euros). Per això no us van cobrar al moment i ho van fer passats gairebé els 40 dies després de començar el projecte. I ara què? Doncs ara estem preparant les vostres recompenses i necesitem que ens envieu a [email protected]leer más

#06 / Finalitzem aquesta primera etapa!

Amigues i amics, queden menys de 24 h. per cloure el termini per recollir el finançament per a dur a terme el projecte, una fita que hem assolit.

La data d'este esdeveniment que vam penjar al facebook, es referia a això.

Podeu apurar estos moments publicant als vostres murs l'enllaç.

En qualsevol cas, vos donem les gràcies per haver-nos ajudat en esta part inicial.

Ara rebreu un correu per tal de dir-nos quin nom voleu que possem com a mecenes i informant-vos de com podeu rebre la vostra recompemsa. Ho farem al mail que vau possar per tal de fer-vos mecenes.

'Enllà del foc' continuarà, amb el disseny de l'exposició, el catàleg, l'actuació a la Vall de Vernissa i amb la seua versió web -i les xarxes-; el vostre nom de mecenes apareixerà en tot això!

Esperem que ens continueu acompanyant en aquest bonic viatge que està sent "Enllà del foc".

Salut!

#05 / Ho hem aconseguit. Gràcies!

Enhorabona a totes i tots! Amb la vostra ajuda ho hem aconseguit. El projecte ‘Enllà del foc’ serà possible gràcies a tots i totes vosaltres, qui d’una o altra manera hi heu col·laborat. Hui hem arribat a l’objectiu pressupostat per fer realitat el nostre somni i el vostre projecte.

Perquè sempre hem pretés que el sentíreu com a propi, vostre. I creiem que així ho heu entés, participant de totes les maneres possibles, tant econòmicament com amb la difussió -tant necessària- i, com no, la participació al blog: entrant-hi, aportant les vostres fotografies i comentaris…

També cal agrair el suport a les empreses sumades al projecte. Si encara no heu fet la vostra aportació, esteu a temps; queden cinc dies i tota pedra farà paret.

A totes i tots… per estar aquí. Moltes Gràcies!

Miquel Camarena, president del Col·lectiu Vall de Vernissa.

#04 / 236 carícies al Facebook

"Enllà del foc" no para de crèixer i d'anar més enllà. I és gràcies a vosaltres que esteu recomanant el projecte a les vostres amistats i parlant d'ell a les xarxes i al carrer. Ahir l'equip tècnic del projecte vam estar treballant una estona, planificant i repassant coses i no podíem més que, en un temps trist pels drames humans que estem patitn, tenir un destell de llum i d'alegria als ulls. El projecte està aconseguint els seus objectius, estem prop dels 3.000 euros, els mitjans han prestat atenció al projecte, les empreses comencen també a sumar-se però sobretot, les vostres opinions, els vostres "m'agrada", les vostres fotos... ens parlen de la transformació que desitjaven, aquella que ja vam dir al començament, la del camí de l'odi i la impotència cap a la creativitat i la construcció d'alguna cosa positiva.

Hui al Facebook tenim 236… leer más

#03 / Arribem al 50% del finançament en 10 dies

Fa 10 dies, el Col·lectiu Vall de Vernissa, amb l’Ecomuseu Vernissa Viu, va presentar el projecte ‘Enllà del foc. La Safor se’ns crema. El drama dels incendis forestals a la nostra comarca’, una iniciativa que inclou una exposició itinerant, un catàleg, una pàgina web i una posterior intervenció de regeneració sobre el territori.

Abans de poder dur-lo a terme, però, el col·lectiu requereix del finançament necessari (3.000 €), que tenim previst recollir amb el sistema de micro-mecenatge, a este portal. Al llarg de 40 dies, la gent que ho desitge pot fer aportacions d’entre 5 i 100 €, a canvi de les quals rebrà unes contraprestacions (samarretes, fotografies, el catàleg de l’exposició, etc.).

Els deu primers dies, dels 40 previstos, el projecte ha aconseguit el 50% del finançament. Des del Col·lectiu, hem volgut mostrar el nostre… leer más

#02 / Un projecte que creix

Ja han passat quatre dies i el nostre projecte en comú no ha deixat de crèixer. L'esteu fent vostre i d'això es tractava. Enllà del foc va nàixer principalment per a que la gent trobés la forma de respondre davant d'un fet que va generar impotència i tristor. Pensem que ho estem aconseguint perquè esteu fent comentaris a les xarxes, compartint les notícies, acceptant les invitacions... Ja hem rebut fotos d'aquells dies dramàtics de diferents persones que estem penjant al blog del projecte (http://enlladelfoc.wordpress.com). Igualment, en quatre dies hem aconseguit 535 euros i tot plegat ens espenta a seguir lluitant per una gestió responsable del territori.

Moltes gràcies pel vostre suport i la vostra energia que ens està arribant de moltes formes diferents.

Endavant!

Enllà del foc... una altra gestó del territori és possible.

#01 / Per respondre davant dels incendis a la Safor...més enllà del foc

No podíem deixar passar els dies sense una resposta davant del que estava passant a la nostra comarca i, per extensió, arreu del País Valencià. Per això, el Col·lectiu Vall de Vernissa es va posar a treballar, com sempre fa, constantment i en silenci, recordant la frase de l'estudiós de Llocnou, Josep Camarena: els pobles silenciosos. Així va nàixer "Enllà del foc", una projecte per tal de visualitzar el drama dels incendis forestals a la nostra comarca. Fer veure, a pesar del pas del temps, el desastre que suposa el foc per a uns ecosistemes joves, poc preparats encara per a defensar-se'n. Pels que ja ho saben i ho han vist, recordar-ho quan el pas dels dies ens els vagen allunyant. I pels qui ho han patit, els qui hi tenen terres o viuen en aquells paisatges, donar-los l'oportunitat de participar en una resposta, poder pensar que han fet alguna cosa per dir 'no', i sentir-nos útils, sentir que la seua ràbia ha generat alguna cosa bella.

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies