❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Casa de la JOTA - Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries

La jota, des del cant, la dansa i la instrumentació musical, és element emblemàtic que uneix la cultura popular de Catalunya, el Pais Valencià, les Illes i l'Aragó. La Casa de la Jota és un espai físic, virtual i obert a tothom: un projecte per donar-la a conéixer des de les Terres de l'Ebre.

0
segundos
148
Aportaciones
7.980€
De 7.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Us presentem el projecte CASA DE LA JOTA, al que donem suport Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries.

Volem donar a conèixer la jota com a música catalana i mediterrània. Tant en les seues expressions de cant com de dansa, la jota és l’element emblemàtic i que uneix la cultura popular dels territoris que conflueixen a les Terres de l’Ebre: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i l’Aragó.

AMB AQUEST OBJECTIU FAREM

  • Una Escola d’estiu al Delta de l’Ebre.
  • Cursos a partir de l’octubre a Tortosa.
  • Una exposició itinerant, amb la idea de que pugue viatjar a cada poble que ho demane. Una exposició activa on podreu saber d’on ve la jota, com es canta, com es toca i com es balla…
  • Catalogarem tot l’arxiu que durant 20 anys hem anat recollint Quico el Célio, el Noi I el Mut de Ferreries per poder-lo obrir al públic i que tothom pugue consultar-lo.

COM HO FAREM

Tot això és una empresa molt gran i per fer-ho hem d’anar poc a poc i per parts. Per començar ens calen 7.000€ per posar en marxa tot això en un local que adequarem en la mesura que puguessem anar fent.

Pensem que una bona manera de tirar les coses endavant és a partir de la societat civil: que entre tota la gent que li agrade el projecte hi pose el seu gra d’arena.

Podeu col.laborar aportant al projecte des de 10€ a 3000€. Entre les recompenses pel vostre mecenatge, trobareu moltes opcions: podem dedicar-vos uns versos de jota. enviar-vos un compax, donar-vos una classe de jota, invitar-vos a assistir a un curs, a vindre a l’escola d’estiu al Delta (el Jotacampus), a compartir una rostida i veure les oliveres mil.lenàries a les Terres de l’Ebre, o fins i tot podem vindre a casa vostra a cantar-vos unes cançons.

Tant si sou persones particulars com si sou una associació, un ajuntament o qualsevol altra entitat, teniu moltes maneres d’ajudar-nos i contribuir al naixement de la Casa de la Jota.

***Si a l’Ebre cantem la jota

no és per equivocació.

Hi ha gent que es pensa que ho fem

perquè estem prop d’Aragó.

La jota és tan catalana

com la sardana i el porró***.

LA CASA DE LA JOTA: CENTRE D’INTERPRETACIÓ I ESTUDIS DE LA JOTA DE LES TERRES DE L’EBRE

La Casa de la Jota, promoguda per integrants de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i altres amants de la música popular a través d’una associació cultural ha de ser l’espai físic i virtual on podràs trobar tot allò que vulgues saber sobre la Jota catalana, tant en la seua expressió de cant com de dansa. Un arxiu obert al públic, una exposició permanent, publicacions i tallers, cursos i altres activitats relacionades amb la jota i la música tradicional i popular constituiran la seua oferta inicial, dirigida a estudiosos, artistes, aficionats i públic en general interessat en el coneixement o la pràctica del que està reconegut com l’element més singular i emblemàtic de la cultura popular al sud de Catalunya.

LA JOTA A CATALUNYA: RETROBAR EL SENTIT SOCIAL

El vers cantat és l’element més singular de la música popular a Catalunya, València i les Illes. La jota és la modalitat pròpia de les terres catalanes de l’Ebre: hi ha jotes de ronda, de plegar olives, espaïdes, de segar, de batre...

Ben populars entre finals del segle XIX i principis del XX, els antics cantadors eren homes del camp, pagesos que cantaven i feien de la seua música una funció social. Amb ells s’hauria acabat una manera de viure, però no el cant improvisat el qual segueix comptant amb fidels recuperadors.

El gran mestre Pepe García lo Canalero, desaparegut el 26 de juny de 2004, sempre explicava que de jove havia aprés a cantar divertint-se amb els amics. Avui sembla impensable perquè la societat moderna ha acabat amb aquells temps en els que, tal com explicava el folklorista Joan Moreira, la gent cantava treballant, xalant I pregant. Quan li preguntàvem pel secret de la seua agilitat mental a l’hora de versar, solia dir: ”Cantàvem per poder-nos distreure, mos cantàvem cançons uns als altres. Però no ho haig aprés de ningú… Això no s’ensenya, això surt del cap”.

Segurament és cert que no ho va aprendre de ningú I que això surt del cap, però en la societat actual han canviat les formes d’oci (no hi ha tavernes on es xali cantant) i tampoc hi ha cançons de treball (no es canta a l’oficina). Per això considerem que avui cal preservar i difondre aquest tresor de la nostra música d’arrel, amb l’objectiu de recuperar i reubicar la seua funció social.

**ÀMBITS DE TREBALL I D’ESTUDI

EL CANT, LA DANSA I LA INSTRUMENTACIÓ**

La Casa de la Jota a les Terres de l’Ebre es planteja els seus objectius mitjançant tres grans àmbits de treball i d’estudi: la jota cantada, la jota ballada i formacions i instruments musicals de la jota.

Cadascun dels àmbits es desenvoluparà a través de les activitats i infraestructures que disposaran tant la Casa de la Jota com el Centre d’Interpretació: un arxiu i centre de documentació, un espai adequat per l’organització d’esdeveniments, tallers i jornades d’estudi, una exposició permanent (amb possibilitats d’esdevindre itinerant), cursos i tallers en el propi centre o en qualsevol lloc del territori, així com una web www.lajota.cat i una Escola d’Estiu (Jotacampus) al Poble Nou del Delta.

A.- La jota cantada

Els antics cantadors eren homens del camp que feien del cant una funció social. Entre els segles XIX i XX hi trobem Mariano Manta, Pio Cabet, Carrinya, Güec, Caragol, Perot o Boca de Bou, Canalero, Nicasio, Noro, Codonyol, Teixidor o Fumador.

Amb ells s’acaba una manera de viure, però no la jota cantada, la qual a les Terres de l’Ebre segueix comptant amb fidels recuperadors com Joseret, Guardet o Candret què reprodueixen de forma exquisida l’estil dels cantadors.

En la reproposta musaical, en els darrers 20 anys hi trobem la gent que ha portat la jota a l’escena del nou folk català: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Terrer Roig, Saragatona o Pepet i Marieta en són bons exemples.

B.- La jota ballada

La jota a Catalunya està estretament relacionada amb la festa. Ha esdevingut un símbol de projecció i identificat territorial. El joc entre força i delicadesa, el moviment i la pausa , la provocació i la insinuació, el balancejar i el puntejar, amb una bona dosi de sensualitat i xalera.

La jota ens ha arribat gràcies a la tradició oral i visual, i encara avui la trobem en plena vitalitat en algunes de es seus formes, bé perquè no s’han deixat de ballar mai o bé per l’esforç recuperador de persones, grups i entitats com Ramon Balaguer, Saragatona, Paracota, la Jota a la plaça o la Clavellinera, entre altres exemples de les Terres de l’Ebre o el Priorat.

C.- Formacions i instruments musicals de la jota

Cantada o ballada, la jota es manifesta a través de diferents intruments i formacions musicals que acompanyen el cant o marquen el ritme de la dansa.

Instruments:

  • Dolçaina
  • Guitarra
  • Guitarró
  • Bandúrria
  • Llaüt
  • Trompeta
  • Clarinet
  • Bombardino
  • Acordió
  • Percussions (tabal, ferrets, castanyoles)

Formacions

  • Dolçaina i tabal
  • Rondalla de vent i corda
  • Rondalla de corda
  • Grup folk
  • Banda de música

L’ESPAI: LA CASA DE LA JOTA

La nau d’una antiga fusteria, ubicada a l’avinguda de Caputxins 6 de Tortosa, és actualment la seu de treball, magatzem, i assaigs de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i de la seua productora cultural Túbal SCCL. El grup i l’entitat habilitaran pert del seu espai per al Centre d’Interpretació de la Jota de les Terres de l’Ebre.

A la planta baixa tindran lloc els cursos i tallers i estarà ubicada l’exposició permanent, mentre que a l’altell es podrá consultar l’arxiu.

CENTRE D’ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ

Durant prop de 20 anys de la seua trajectòria artística, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries han anat recopilant informació sobre la jota. Publicacions i documents sonors, material bibliogràfic (llibres, documents, partitures lletres i fins i tot manuscrits) i també audiovisual. Uns materials han estat aportats o cedits al CIJC per Quico el Célio, el NOi i el Mut de Ferreries i altres per terceres persones, coneixedores del treball recopilatori que ha anat elaborant el grup.

Tota aquesta documentació es preten ara revisar i ordenar per tal de posar-la a l’abast de tothom.

El fons del centre de documentació està format actualment per

-Material audiovisual: vinils, cassettes, cd’s, videos i dvd’s.

-Fons bibliogràfic: llibres. revistes, dossiers, treballs d’estudi, partitures, lletres, documents diversos i manuscrits.

L’EXPOSICIÓ

Una exposició permanent i també itinerant oferirà al visitant un aparador d’instruments, vestuari, fotografíes, documents, audiovisual i una galera de personatges i artistes relacionats amb el món de la jota i la música d’arrel a les Terres de l’Ebre.

Es podrá visitar en un horari regular i també mitjançant visites concertades amb grups.

ELS CURSOS I TALLERS

Regularment, el Centre d’Interpretació de la Jota Catalana programarà cursos i tallers de Jota Cantada, Guitarra, Guitarró, Percussió, Dolçaina, Dansa, Folklore i Cultura Popular, així com conferències i debats sobre les diverses temàtiques.

També des del CIJTE s’oferiran aquests cursos a ajuntaments, entitats, associacions o centres educatius i d’esbarjo de les Terres de l’Ebre i de tot el territori català, bé en format intensiu o en programacions regulars i estables.

Una de les activitats que s’ofertaran será ‘Versar cantant’, una proposta pedagógica per reintroduir el vers improvisat a la societat a partir d’un concert participatiu.

Relació d’activitats:

  • Versar cantant. -Jota cantada.
  • Guitarra.
  • Guitarró.
  • Dolçaina.
  • Percussió.
  • Acompanyament de jota amb instruments.
  • Dansa.
  • Folklore.

EL JOTACAMPUS

La Casa de la Jota tindrà la seua Escola d’Estiu: el Jotacampus, que se celebrarà a finals de juliol a la localitat de Poble Nou del Delta. Estarà integrat dins la xarxa de Campus de Cultura Popular de Catalunya i combinarà l’aprenentatge dels diversos àmbits de treball de la jota amb l’oci i el coneixement del territori.

LA WEB

A través de lajota.cat, el CIJTE s’introdueix la xarxa d’internet. A la web es podrà trobar la informació puntual i detallada sobre totes les activitats i també consultar sobre el material disponible a l’arxiu.

Així mateix, servirá per establir un vehícle continuat d’intercanvi i comunicació entre tots els interessats en el món de la jota.

LA BOTIGA

El CIJC acollirà una botiga on es podran adquirir discos, llibres, publicacions diverses, instruments i altres objectes relacionats amb la Música Tradicional i Popular.

L’ASSOCIACIÓ

El CIJTE, promogut per integrants de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i altres amants de la música tradicional i popular, comptarà amb el suport de l’Associació Cultural del mateix nom, creada des de la iniciativa d’aquest grup i amb l’objectiu de desenvolupar les seues activitats i també d’obrir la participació a persones, entitats o institucions interessades en col.laborar en el projecte.

INFORMACIÓ I GESTIÓ

Centre d’Interpretació de la de les Terres de l’Ebre

Túbal. Cultura i espectacles. SCCL

Av. Caputxins 6.. 43500 Tortosa.

Telèfons. 977440561 / 609204120. Fax. 977440561
[email protected]
www.tubalespectacles.com

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

4 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Benvolgut Robert, ara miro el que ha passat amb la teua recompensa. És cert que amb alguns dels mecenes encara no ha estat possible concretar-la manera de complir-la donada la varietat plantejada. També en alguns casos ens ha estat difícil contaxctar perquè el seu nom no es corresponia amb el nic deixat a verkami. Imagino que no és el teu cas. Aquesta tarda mateix t'ho dic.

    Una abraçada i perdona.

    Artur Gaya

  • Robert Roch

    Robert Roch

    casi 11 años

    Xeics! que passa amb les recompenses??

  • Gràcies, Jaume. I gràcies a tothom que heu fet possible tot això. Una abraçada!

  • Jaume

    Jaume

    más de 11 años

    feta l´aportació. Felicitats nois !!

    Jaume-Dissabtes de teatre

#03 / Sense vatros no hauria pogut ser.

Falten 42 hores i ja hem aconseguit tirar endavant la Casa de la Jota. Moltíssimes gràcies a tothom. Des de les més petites aportacions a les més grans, sense vatros no hauria pogut ser. La Casa de la Jota recordarà sempre el vostre nom.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

#02 / El que era difícil ja no ho sembla tant

Benvolguts amics i amigues,

Gràcies a les vostres aportacions hem superat ja la barrera dels 4000€. Ens falten 14 dies per aconseguir els 7000€ que a través de verkami ens permetran posar la primera pedra de la Casa de la Jota. Fins a avui heu estat 62 els mecenes. Podeu ajudar-nos donant a conéixer el projecte a nous potencials mecenes.

Seguiu-nos a través de twitter, facebook o la nostra pròpia web. Estem a punt d'aconseguir-ho. El que era difícil ja no ho sembla tant.

Moltíssimes gràcies a tots i a totes. Si arribem, ens posarem en contacte amb tots vatros per concretar les vostres recompenses.

Una abraçada,

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

#01 / Gràcies per les vostres aportacions!!!

Moltíssimes gràcies a totes les persones que heu fet aportacions a la Casa de la Jota i també a les que us esteu esforçant en donar difusó al projecte. Fa només quatre dies que hem activat això i realment emociona veure com la gent es mou. Si finalment podem tirar-ho endavant, serà una satisfacció molt gran recordar que tot va començar gràcies a uns centenars d'amics que ho van fer possible posant el seu granet d'arena.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies