❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

elCugatenc.cat, el mitjà cooperatiu de Sant Cugat

elCugatenc és una de les eines que la cooperativa de treballadors i col·laboradors L'Avenir, SCCL usarà per defensar el dret a la informació a Sant Cugat. Un mitjà cooperatiu local, multimèdia, que vol fer periodisme reposat, contrastat i crític. També farem promoció d'aquest dret i formació.

El Cugatenc

Un proyecto de

Categoría

0
segundos
158
Aportaciones
6.290€
De 5.900€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Per què impulsem elCugatenc i la cooperativa L'Avenir?

Un grup de professionals, lligats al món de la comunicació de Sant Cugat i al teixit associatiu, volem promoure la defensa d'un dels drets bàsics de la ciutadania: el dret a la informació. Per aconseguir-ho constituïm una cooperativa, L'Avenir, SCCL, que promourà aquest dret a partir de tres eixos: la difusió –amb conferències, debats i presentacions de periodistes, acadèmics i mitjans alternatius, que provaran que una altra informació és possible i necessària–, la formació –mitjançant un seguit d'eines que posarem a l'abast de totes les edats per gestionar la informació en tots els àmbits, des de internet, les xarxes socials, els mitjans clàssics i els moderns, essent així un servei públic i alhora una font de finançament de la cooperativa– i, finalment, un mitjà de comunicació: elCugatenc (elCugatenc.cat).

Aquest mitjà anirà més enllà del que es un diari en línia doncs pretén ser una plataforma multimèdia, amb un canal de TV per internet i un de ràdio (en col·laboració amb Ràdio Floresta).

Com funcionarà elCugatenc i la cooperativa que el promou?

elCugatenc.cat és el nom del mitjà de comunicació que editarà la cooperativa L'Avenir, SCCL. La cooperativa serà de socis i sòcies treballadors i col·laboradors amb veu i vot a l'assemblea. Tant els uns com els altres formaran part del Consell Rector, òrgan executiu de l'empresa cooperativa i, tractant-se d'un mitjà de comunicació, els socis col·laboradors tindran presència també al Consell editorial, on es farà un seguiment dels continguts editorials i es preservarà la línia editorial decidida en l'assemblea general. El mitjà tindrà també un consell de redacció on només hi seran presents els treballadors. En aquests moments ja podeu fer-vos socis i sòcies de la cooperativa. L'aportació de capital és de 500€, que es poden ingressar de diverses formes: poseu-vos en contacte amb nosaltres al correu [email protected].

elCugatenc, com a mitjà, posarà èmfasi en la informació com a forma d'empoderament popular. Per això comptarà amb un equip de treballadors/es i diferents col·laboracions (fixes i dels lectors de forma puntual). Volem defugir de la infoxicació (excés informatiu) per crear continguts treballats i contrastats, amb els quals arribar al moll de l’os de cadascun dels temes tractats. Pretenem fer un tipus de periodisme slow, reposat, reforçant veus crítiques en els articles d'opinió i en l'anàlisi de l'actualitat local.

Vol ser el nostre/vostre mitjà un espai de col•laboració amb altres experiències que ja existeixen a la ciutat per tal de cercar sinergies i alhora promoure des de l'activitat audiovisual l'enfortiment de l'activitat cultural, esportiva i cívica de les entitats ciutadanes. També volem posar en marxa programes fixes de debat ciutadà d'actualitat, impulsant la veu i la participació de tots els col·lectius de Sant Cugat. Des dels moviments socials més petits a l’administració.

Alhora, reivindicarà un treball digne. Per evitar la precarització, elCugatenc tindrà continguts en format tancat durant unes hores. La informació té un cost, que ara molta gent desconeix. El treball realitzat per tot l’equip ha de ser remunerat per poder viure de manera digna. I les col·laboracions volem recompensar-les quan no siguin voluntàries. Per poder consultar aquests continguts caldrà subscriure's –hi haurà diferents modalitats–.

A més, la publicitat també tindrà un paper important per a la viabilitat econòmica del mitjà però amb uns valors ètics. elCugatenc no acceptarà publicitat d'empreses o entitats que hagin afectat de forma negativa a la societat amb treballs precaris, acomiadaments massius, desnonaments... Alhora, afavorirà l'economia social, el comerç de proximitat i les Pimes, essencials en el teixit social de qualsevol poble.

Volem seguir el model de mitjans com La Marea o Crític però adaptant-nos al nivell local i a les peculiaritats de la nostra ciutat.

Qui hi ha darrere del projecte?

El Xavier Boix, el Jordi Pascual, el Miquel Margalef i la Patrícia Cirera som l'equip impulsor de L'Avenir i elCugatenc i els socis fundadors de la cooperativa de treball. Tots quatre tenim experiència en tasques de comunicació.

Però, de què ens ve ara aquest mitjà?

elCugatenc no neix del no res. Els seus promotors treballàrem plegats mig any al Sant Cugat Informa, que va començar a caminar el desembre del 2013 com a franquícia de la xarxa Inform@. Sota el règim d'autònom, en Xavier Boix va iniciar aquell projecte que aspirava a ser una baula d'una cadena de mitjans locals però que va acabar sent una web més d'un grapat d'aparadors publicitaris, el que va comportar el trencament amb els promotors inicials de l'anomenada xarxa.

Aquest fet però, sobretot, l'èxit editorial i les expectatives creades, ens va fer plantejar-nos esdevenir un nou mitjà de comunicació plantejat des d'una nova perspectiva: una cooperativa de socis/es treballadors/es i socis/es col·laboradors/es. Abans, però, vam crear la campanya Tornarem a informar mitjançant la qual vam començar a canalitzar les ganes de constituir un nou mitjà. elCugatenc serà el resultat d'aquest procés.

I la cooperativa? D'on surt el nom de la cooperativa?

Il·lustració del blog Història de Sant Cugat del Vallès de José F.Mota

Us fem un apunt perquè marca molt el caràcter de tot plegat. "Coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la República, naixia a Sant Cugat la publicació L'Avenir, publicació mensual que sorgí com a resposta a l'existència de Garba, crítica amb el govern municipal de federals i rabassaires. Aquesta darrera publicació l'editava l'Agrupació Local d'Acció Catalana. Durant 3 anys, fins el maig del 34, L'Avenir es va publicar des de l'entitat centenària la Unió Santcugatenca i era promoguda pel Centre Republicà Federal, adherit a ERC, la Unió de Rabassaires i les seccions musicals, dramàtica, d'escacs, coral, cinema i esperanto d'aquesta entitat que, com a tal, es mantenia al marge per la seva pluralitat política. El seu propietari va ser en Magí Bartralot, alcalde republicà i fou dirigit per en Ramon Mas".

83 anys després, a la mateixa ciutat, un equip de professionals, volem recuperar la visió crítica de qui escrivien en aquella publicació mensual "portaveu de les aspiracions del nostre poble", que s'adreçava "al poble treballador i humil, ple d'afanys d'emancipació i d'esperances vers una nova vida" i que afirmava que "sempre estarem al costat del desvalgut". I ho volem fer des d'una cooperativa que pren aquell nom per fer-li un homenatge i per promoure allò que recull l'article 52 de l'actual Estatut d'Autonomia de Catalunya i, en general, tants tractats internacionals, que és "el dret a la informació" i que aquesta no és una mercaderia sinó un dret com la salut o l'educació.

Informació històrica extreta de "L'Avenir (1932-1934)", Historia d'una publicació republicana, **José Fernando Mota Muñoz, publicat a *Gausac (GEL) el juny del 2000.

Per què fem un Verkami?

Amb aquest Verkami volem recollir diners per crear aquest nou mitjà de comunicació cooperatiu a Sant Cugat. En aquest Verkami demanem un mínim de 5.900€ per poder reeixir el projecte. Segons la quantitat rebuda podrem desenvolupar més continguts:

• Amb 5.900€: desenvoluparem la web de elCugatenc.cat (3.500€ aprox.) i pagarem les despeses necessàries per constituir-nos com a cooperativa (gestoria + despeses de constitució: 1.000€ aprox.). A més pagarem les despeses associades a aquest mecenatge (impostos i comissions).
• Amb 7.000€: introduirem una secció a la web per facilitar l'intercanvi de feines, habitatges i objectes de 2a mà. Seria una plataforma en què l'usuari pot posar un anunci de forma gratuïta i que anirà adreçada només a persones físiques.
• Amb més de 7.000€: podrem començar el projecte amb més seguretat i així afrontar amb menys dificultat els primers mesos de treball.

En quin moment estem ara i com plantegem el calendari?

La web ja està en construcció i el procés de constitució de la cooperativa ja ha començat. Això significa que tant bon punt acabi aquest micromecenatge podrem enllestir els últims detalls de la web i tràmits legals per començar a treballar. Comptem doncs que a principis de juny posem en marxa el diari en format definitiu, el que no vol dir que abans puguem informar ja per les xarxes socials d'esdeveniments que considerem importants i transcendents.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#06 / Hem guanyat el concurs de cooperatives de l'Ajuntament de Sant Cugat

Benvolguts mecenes,

Esperem que durant aquests mesos en els que fa que hem començat a funcionar de forma regular i diària no haguem fallat a les vostres expectatives. De forma més o menys regular hem anat posant-nos en contacte amb vosaltres per diferents motius – per actes públics, per enviar-vos el butlletí, per recordar-vos que sou subscriptors (recordeu d’activar la subscripció), per diferents motius– però aquesta setmana ha passat un fet extraordinari que volem que transcendeixi més enllà i que arribi d’una forma oficial a qui primer va confiar en nosaltres.

Tal i com vam dir-vos fa uns mesos, el nostre compromís era constituir-nos com a cooperativa de treballadors i socis col•laboradors i si no ho fèiem de seguida va ser perquè volíem provar d’aconseguir el premi d’emprenedoria… leer más

#05 / Comencem a caminar

Catorze dies després d'acabada la campanya de Verkami i un cop feta tota la facturació de les vostres donacions com a mecenes, ens disposem a posar-nos en contacte amb vosaltres de forma personalitzada per tal de complir amb la nostra paraula i recompensar-vos amb els diferents "premis" anunciats. Esteu a l'aguait doncs per fer-nos fàcil aquesta gestió.

De ben segur però que el millor premi que tothom estem esperant és que l'embranzida que ha significat aquest micromecenatge es converteixi en una realitat i és per això que estem en disposició d'avançar-vos, com a mecenes que sou del nostre projecte, una exclusiva: divendres 12 de juny, activem la plana web d'elCugatenc! Ens fa molta il•lusió començar el dia abans que es constitueixin els nous ajuntaments i dues setmanes abans de la nostra festa gran, la Festa Major. I esperem que no tinguem cap contratemps.

leer más

#04 / Una nova cooperativa, de serveis soci - ambientals, neix a Sant Cugat

Aquest dimecres, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, es va presentar una nova iniciativa cooperativa per lluitar en aquest cas contra el canvi climàtic. Liderada per l'ex-alcalde Àngel Casas, la Gestora de serveis soci-ambientals, SCCL pretén amb la seva activitat assessorar a tothom que vulgui instal•lar plaques solars en els seus edificis, ja siguin habitatges o instal•lacions comercials o industrials.

L'acte, al que van assistir un bon grapat de gent, interessada per la presentació, va ésser presentat per Antoni Civis - conseller delegat de cooperació i formació -, Josep Lluís Salazar - conseller delegat de finances - i el propi Àngel Casas - Conseller president -. A l'acte els va acompanyar el diputat del PSC Xavier Sabaté que, al marge dels seus actes individuals - porta un… leer más

#03 / Per què L'Avenir?

Aquest projecte, pel que estem recollint aportacions de tanta gent, té diferents vessants, com expliquem en la plana principal. Però n'hi ha una que ens fa una il·lusió especial. La recuperació per la ciutat del nom de la capçalera d'un mitjà que durant un curt espai de temps va defensar les aspiracions del nostre poble, com expressava el subtítol de la revista L'Avenir.

I és que la cooperativa que volem constituir de treballadors i treballadores i de socis col•·aboradors portarà per nom aquest, com a homenatge a aquelles organitzacions i seccions que defensant els valors de la República van veure ultratjats els seus avenços en tants i tants espais per la victòria de les tropes feixistes l'any 39.

Com explica en Jose Fernando Mota a "Història de Sant Cugat del Vallès", aquesta revista va néixer en el primer aniversari de la proclamació de la República - també nosaltres hem volgut que el nostre micromecenatge coincidís amb el seu 83è aniversari - impulsada pel leer más

#02 / El Enterao, recuperem humor i sàtira

El Enterao va ser una publicació satírica que es publicava a La Floresta als anys 70. Aquesta era una revista col·lectiva on els veïns escrivien tot allò que els venia de gust i, per tant, es trobaven articles molt variats a nivell ideològic.

Capçalera del primer exemplar de la reedició d'El Enterao

Ara fa dos anys, un veí de La Floresta, que ens ha demanat que el deixem en l'anominat per poder fer crítica sense que l'assenyalin, va reengegar aquesta publicació. S'han publicat quatre números des de llavors, sense tenir una periodicitat fixada.

Ara elCugatenc ha parlat amb aquest veí florestà per recuperar l'essència d'El Enterao. L'acord ha estat una col·laboració setmanal amb una vinyeta i una notícia satírica, recuperant l'esperit dels primers números i seguint l'intent de recuperar aquesta publicació emblemàtica.

leer más

#01 / Els nostres referents... perquè no som uns al•lienígenes!

Us ho expliquem en la presentació del nostre projecte a Verkami. Els nostres principals referents són La Marea i Crític. Ho són perquè el seu model com a empresa i com mitjà de comunicació és un far en el que ens fixarem cada dia. Els dos són cooperatives de treball i de sòcies i socis col•laboradors - encara que el format final és diferent -, us convidem a fer una ullada a ambdós projectes.

No són els únics projectes comunicatius que funcionen amb independència d'accionistes majoritaris i sense el predomini de grans anunciants que és, bàsicament, el que diferencia un mitjà independent d'un que no ho és. També trobem en el panorama estatal i nacional altres opcions que, no seguint el model cooperatiu, sí compten amb el suport dels seus treballadors i, sobretot, amb l'acompanyament majoritari del públic lector. Podem parlar de eldiario.es - o el seu referent català Catalunya Plural -, infolibre o Directaleer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies