❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Papilio

Un joc per conèixer les papallones del nostre entorn. Un joc de simulació per saber com viuen. Un joc divertit per crear l'hàbitat més ric possible.

jordi martí fitó

Un projecte de

Creat a

0
segons
162
Aportacions
3.554€
De 2.500€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

15/11 NOVES RECOMPENSES

Hem introduït dues noves recompenses en la línia de la col·laboració que vam anunciar amb Ayudar jugando i Aldeas infantiles.

  • Donació d'1 joc (12 €)

  • 1 joc + Donació d'1 joc (24 €)


11/11 ENS PROPOSEM UNA NOVA FITA

Seguint amb el propòsit de divulgació del coneixement, a partir d'avui per cada 75 euros que aconseguim donarem un joc a entitats que treballin amb infants o que se serveixin del joc com a eina educativa. Col·laborem amb Ayudar jugando i Aldeas infantiles.


PAPILIO, un joc de cartes sobre la vida de les papallones

Papilio és un joc de cartes que recrea de manera divertida i didàctica la vida de les papallones. La nostra intenció és, d’una banda, oferir un joc entretingut i,de l’altra, donar a conèixer el món de les papallones i algunes de les espècies més comunes del país.

En què consisteix?

L’objectiu del joc, diversió a banda, és construir l’hàbitat més ric, i això s’aconsegueix sumant el màxim de punts: completant papallones, atraient-les amb les plantes, procurant que es reprodueixin, o caçant-les (amb penalització final). Això sí, també s’ha de vigilar que ni els depredadors ni els canvis en la meteorologia ni la intervenció humana no incideixin de manera negativa en l’estratègia de cada jugador.

Què hi trobareu?

En total el joc té 66 cartes, 40 de les quals representen papallones, 17 són accions dels jugadors i 9 fan referència a la meteorologia.Les papallones seleccionades representen més o menys la varietat d’espècies diürnes del país (al joc n’hi ha 20 però en realitat n’hi ha moltes més) i la majoria estan agrupades per colors, una aproximació a les diferents famílies que podem trobar al camp.

D'on han sortit les imatges de les cartes?

Les imatges de les cartes són fotografies fetes per nosaltres o per persones del nostre entorn, en particular participants del CBMS al rodal de Sabadell o membres de l'ADENC.

Algunes papallones del prototip del joc

Hi podem jugar tots?

El joc està pensat per a 2-5 jugadors de totes les edats, i especialment des dels 6 anys fins al públic adult. Hem pensat tres nivells de dificultat perquè l’aprenentatge sigui gradual fins a dominar tots els aspectes del joc.

La capsa del prototip

Papilio és un joc de simulació i a la vegada de competició. Això vol dir que la dinàmica del joc és àgil, d’anades i vingudes, i al final s’estableix una puntuació que d’alguna manera va lligada al concepte de biodiversitat i els cicles biològics d’aquests insectes.

Així doncs, es premien més les papallones en llibertat que les capturades amb caçapapallones. També es premia la diversitat de papallones i la quantitat d’espècies d’un mateix grup. Finalment, també sumen punts la combinació de plantes i cartes de reproducció (erugues). A més, atesa la vulnerabilitat d’aquests insectes, el joc incorpora tres espècies de papallones protegides, rares o en perill d’extinció, espècies que en el joc no es poden capturar amb caçapapallones.

Algunes imatges més del prototip

L’EQUIP

Darrere de Papilio hi ha un grup de naturalistes que recentment ha iniciat el camí de la divulgació del món de les papallones i del patrimoni natural en general sota el nom de PllD. A Papilio conflueixen la voluntat didàctica, la inquietud naturalista, l’afició per la fotografia de natura i un cert desfici pels jocs de taula.

L’equip de PllD éstà format per Mireia Calvet Navarro, química amb vocació per la didàctica i l’educació ambiental; Marta Garcia Avellaneda, sociòloga, assessora lingüística especialitzada en recursos educatius i aficionada a la macrofotografia, i Jordi Martí Fitó, traductor amb inquietuds pel naturalisme, la fotografia i els jocs de taula.

Des de finals de 2012 PllD ha obert un blog de divulgació i ha iniciat una col•lecció d’imants de nevera. Papilio és doncs una nova proposta, més ambiciosa, en aquest camí encetat.

FILOSOFIA

L’objectiu de fons d’aquest joc és donar a conèixer el patrimoni natural del nostre país i, més en concret, el de les papallones. Actualment l’oferta de jocs centrada en el medi natural de Catalunya o la península Ibèrica és molt minsa, i creiem que Papilio pot ser un bon acostament a una part del nostre patrimoni. A les botigues podem trobar puzles i jocs amb girafes, lleons i elefants com a protagonistes, però poques vegades trobarem jocs amb fauna autòctona. Aquesta és una de les raons que ens motiven, perquè conèixer i saber valorar la natura que tenim a casa és el primer pas per defensar-la i protegir-la.

També en aquesta línia hem volgut afegir el nom popular de les papallones. De fet, n’hi ha ben poques que tinguin un nom àmpliament reconegut, i volem aprofitar l’avinentesa per donar a conèixer la llista de noms populars que han confegit el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia en col•laboració amb el Termcat.

A més, dins d'aquesta mateixa iniciativa, farem també una petita tirada en castellà, ja que algunes botigues especialitzades en joc didàctic s'hi han interessat. Esperem, si els elements ens acompanyen, poder-lo oferir en altres llengües més endavant.

LES VOSTRES APORTACIONS

Què en farem?

Els diners que recollim serviran per cobrir aproximadament la meitat de la impressió del joc i la distribució per la xarxa que estem creant. Això descomptant els impostos, les comissions i les despeses d’enviament.

Seguint amb la idea de difusió del patrimoni natural, volem oferir el joc a escoles, instituts, grups d’esplai, ludoteques i altres centres que treballin aquesta temàtica. També mirarem de distribuir-lo a través de botigues que tinguin interès pels jocs didàctics.

Els beneficis d’aquesta petita aventura els invertirem en altres projectes de divulgació, com ara una guia en paper i una aplicació per a mòbils, que encara estan en una fase preliminar.

CALENDARI I RECOMPENSES

Com ho farem?

Un cop acabada la campanya, ens posarem en contacte amb els mecenes per concretar les recompenses i la manera de contactar-los. Comptem tenir-ho tot a punt cap a mitjans de desembre.

Què rebreu?

No sempre és fàcil demostrar l'agraïment regalant coses materials. Per això, a banda d'oferir-vos el joc mateix, hem triat uns presents que puguin ser d'utilitat, d'acord amb la filosofia del projecte, i que també us puguin quedar de record.

Imants de nevera

Hi ha tres espècies per triar: apol•lo, papallona tigre i blanca de l’arç.

Calendari de sobretaula 2015

Recull de 12 fotografies, una per a cada mes de l’any.

Papallona de cartró-pedra

Aportació de l’artesana Elisenda Avellaneda, amb tres models: cleòpatra, apol•lo, reina zebrada i blaveta lluent

Samarreta papallonaire

Què voleu dur al pit: la donzella violeta, la turquesa europea o l’escac ibèric?

Bandolera Papilio

Per transportar el joc i també per lluir.

Dossier didàctic (pack escolar)

Recull de propostes i activitats per a centres educatius. Per treure el màxim partit del joc i de les cartes.

Sortida familiar o en grups reduïts (4-5 persones)

Excursió de mig dia a convenir per observar i comentar les diferents papallones d’un espai natural concret.

Taller naturalista (10 persones)

Oferim un pack de xerrada introductòria i sortida matinal per saber més coses sobre les papallones i per observar-les en el seu medi.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

14 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • jordi martí fitó

    jordi martí fitó
    Autor/a

    más de 9 años

    De momento se puede comprar en Bateaulune y Oryx, en Barcelona, y pronto en la tienda online de ¿Jugamos una? Otra tienda que ha adquirido juegos es La Carpa de Girona pero no sé si los tiene ya a al venta.

    Tenemos previsto también habilitar un espacio en el web para compras directas pero nos hemos retrasado, o sea que de momento solo atendemos pedidos por correo electrónico.

  • Alex

    Alex

    más de 9 años

    ¿Cómo puedo conseguir el juego una vez terminada la campaña de crowdfunding?

  • jordi martí fitó

    jordi martí fitó
    Autor/a

    más de 9 años

    Sí, por supuesto. Tenemos previsto colgarlas en el web pero te las mando de todos modos.

  • voignar

    voignar

    más de 9 años

    Ya me ha llegado el juego. ¿Tenéis las instrucciones en castellano?

  • jordi martí fitó

    jordi martí fitó
    Autor/a

    más de 9 años

    Lo enviamos durante estas fiestas. Deberías recibirlo en los próximos días.

  • voignar

    voignar

    más de 9 años

    ¿Cuándo vais a enviar el juego?

  • jordi martí fitó

    jordi martí fitó
    Autor/a

    más de 9 años

    Gràcies, Montserrat. La veritat és que estem contents de la resposta de la gent. L'opció del micromecenatge trobo que és molt càlida perquè veus molt clarament quin interès hi ha pel que proposes i per la causa que defenses. És tota una experiència.

  • Montserrat

    Montserrat

    más de 9 años

    Hola Jordi i companyia,

    això no és cap pregunta si no una FELICITACIÓ!!! molt guapo el projecte! Se us felicita des de Torrebendarra!

    Montserrat i família

  • jordi martí fitó

    jordi martí fitó
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola, Bea. La resposta és sí. En parlem a l'apartat de calendari. La previsió és per a mitjans de desembre.

    Pel que fa a les adreces, quan tanquem el projecte a verkami (falten 18 dies) ens posarem en contacte amb tots els mecenes perquè ens faciliteu les vostres dades.

  • Soc LaBea

    Soc LaBea

    más de 9 años

    Pot ser ho diu algún lloc i no ho he sapigut veure... jo ja he fet la meva aportació, la tindrem abans de reis!? en cap lloc m'han demanat cap adreça ni res...

    com funciona!?

#05 / Fi de campanya

El projecte Papilio fa un pas més per fer-se realitat. Moltes gràcies a tots els mecenes que hi han col·laborat i també a tots els que n'heu fet difusió i l'heu recomanat amb tant d'entusiasme. Aviat ens posarem en contacte amb tots vosaltres per fer-vos arribar les recompenses.

Mentrestant, us convidem a entrar al blog de PllD i a participar en la votació de les papallones del calendari 2015. Encara us queden uns dies.

Fins aviat!

#04 / Calendari dels últims dies i de l'any que ve

Encarem els últims dies de la campanya i us volem convidar a participar en una enquesta en el nostre blog. Es tracta de decidir quines seran les papallones que apareixeran en el calendari 2015. Teniu de temps fins al 27 de novembre a les 23.59. Animeu-vos-hi i ja sabeu què diuen del Bernat i una taula...

A més, també recollim una presentació de Papilio a Ràdio Sabadell per part d'una col·laboradora de Verkami.

#03 / Nous objectius, belles causes

Encara falten 13 dies per tancar aquesta campanya de micromecenatge i ara ens proposem animar la recta final del projecte. Amb l'objectiu inicial assolit els primers 15 dies de la campanya, ens vam plantejar un objectiu secundari. Com que la finalitat última que ens mou és la de la difusió del coneixement, vam valorar que podíem col·laborar amb entitats que treballin amb infants o que se serveixin del joc com a eina educativa. Així, doncs, ens vam posar en contacte amb Ayudar jugando i Aldeas infantiles , que han estat encantats amb la proposta que els hem fet.

A partir d'avui, donarem 1 joc per cada 75 euros que aconseguim.

Per la banda ambientalista, aquests dies hem sabut que els companys de la revista Quercus han dedicat un petit espai a la nostra campanya.

I, per acabar, compartim amb vosaltres una nova entrada al blog sobre curiositats de les papallones.

#02 / Celebracions i ressons, en web, en paper i en cartró pedra

Han passat poc més de dues setmanes des de la publicació de Papilio a Verkami i ja hem assolit l'objectiu que ens havíem marcat. La veritat és que aquest èxit tan ràpid ens ha agafat per sorpresa. Per això, abans que res, volem agrair als mecenes la confiança que ens han fet.

A partir d'aquí encara ens queden uns quants passos per fer fins a la publicació final del joc, que cada dia és més a prop. Ens queden més de 20 dies a Verkami, i encara ens podem plantejar algun altre objectiu. Però, si ens ho permeteu, primer celebrarem una mica l'assoliment de la fita entre castanyes i panellets i d'aquí uns dies ens marcarem algun objectiu secundari per continuar rebent aportacions i, ara més que mai, continuar fomentant el joc de temàtica ambiental, i l'estudi i el reconeixement de les papallones i del medi que les envolta.

Mentre pensem com encarar aquests nous reptes, us fem cinc cèntims del ressò de Papilio durant els darrers dies i també enriquim el projecte amb algunes actualitzacions.

#01 / Curiositats i notícies

Encara no portem deu dies des del llançament de Papilio i ja hem aconseguit una part important de la recaptació. Volem agrair-vos el suport i l'entusiasme que heu demostrat durant aquests primers dies.

Però encara ens queda un tros de camí. De moment, compartirem el ressò que ha tingut el projecte amb tres enllaços:

El primer, una menció per al Julián i ¿Jugamos Una?, la seva botiga online. Per qui no ho sàpiga, en Julián és un sevillano encantador i molt agut que vam conèixer a la fira JugarXJugar de Granollers. Nosaltres ensenyàvem per primer cop el Papilio, ell hi concursava amb un joc de daus, l'SkyDice.

En segon lloc, una entrevista que ens ha fet Ràdio Terrassa al programa El Submarí. Tot va anar una mica precipitat i no vem poder avisar però hem de dir que s'havien preparat molt bé l'entrevista i coneixien molt bé tots els detalls del projecte. Un punt per al Submarí.

I finalment, tot i que no menys important, el blog de Jocs i joguines en català ens ha dedicat una entradaseguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies