❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Recuperem el fons ADLAN

L’Arxiu Històric del COAC recull, custodia, organitza, conserva i difon la documentació que voluntàriament li ha sigut cedida. Digitalitzar el fons ADLAN permetrà posar a l'abast de la societat un clar exemple de comunió entre art i arquitectura d'avantguarda a Catalunya.

Categoria

Creat a

0
segons
59
Aportacions
2.125€
De 5.149€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

QUÈ ÉS ADLAN

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes ha trobat, entre les carpetes del fons de l'arquitecte Sixte Illescas, prop de 600 documents d'ADLAN (Amics de l'Art Nou), un grup avantguardista nascut el 1932 a Barcelona que en molt poc temps va remoure amb les seves propostes les consciències artístiques i culturals del moment.

Les principals ànimes d'ADLAN van ser l'arquitecte Josep Lluís Sert, l'empresari i fotògraf Joaquim Gomis i el sombrerer i promotor de les arts Joan Prats, però també van ser membres actius arquitectes del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), com Sixte Illescas. Fou precisament Illescas qui, els darrers dies de la guerra civil, va rescatar urgentment la documentació d'ADLAN i la va conservar al seu despatx professional.

ADLAN es va nodrir de membres de la societat civil catalana, professionals liberals, comerciants i empresaris amb un evident interès per les noves tendències i estils artístics. El 1933 ADLAN fa públic el seu manifest-ideari amb la proclama ADLAN us interessa/ADLAN us crida, en el qual es definia com un grup d'amics obert a totes les noves inquietuds espirituals.

La documentació recuperada permet veure l'activitat intensa d'aquest grup que, en tan sols tres anys, va realitzar audicions musicals, exposicions d'art, projeccions cinematogràfiques, conferències, lectures de poemes. Els artistes convidats van ser Àngel Ferrant, Calder, Man Ray, Hans Arp, els joves Ramon Marinel·lo, Jaume Sans i Eudald Serra.

Tanmateix, sobresurten dues activitats. La primera exposició monogràfica de l’obra de Picasso a Espanya, que es va poder veure a Barcelona, Bilbao i Madrid, i la coordinació del número extraordinari de Nadal del 1934 de la revista D’ací D’allà sobre l’art del segle XX, veritable compilació de les avantguardes del moment.

AJUDA'NS A DIGITALITZAR EL FONS

Considerem que el fons ADLAN, malgrat ser petit, és molt ric i intens. En la documentació recuperada, a més de Josep Lluís Sert, hi apareixen sovint Joan Prats, Joaquim Gomis, Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Alexander Calder, J.V. Foix, Carles Maristany, Robert Gerhard, Man Ray, Varese... És, doncs, la demostració més clara de comunió entre art i arquitectura d'avantguarda a Catalunya.

Es tracta, a més, d'un fons inèdit, que ni tan sols es va prestar per a l'única exposició realitzada sobre ADLAN, l'any 1970

Per tot això, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya vol posar a l'abast de la societat aquesta troballa.

Per aconseguir-ho és necessari catalogar el fons a nivell d'Unitat Documental Simple (peça a peça), digitalitzar tota la documentació i, posteriorment, difondre-la a través de l'entrada a bases de dades públiques i publicar-lo on line o en paper. Ens cal la col·laboració de tots per fer-ho possible.

Calculem que la catalogació i digitalització podrien estar fetes en un termini màxim de sis mesos.

RECOMPENSES PER LA TEVA COL·LABORACIÓ

En agraïment a la vostra col·laboració, el Col·legi d'Arquitectes us oferirà un punt de llibre dissenyat a partir del manifest històric d'ADLAN.

Per a aportacions superiors, també s'oferiran fins a un màxim de 4 làmines que il·lustren documents del fons GATCPAC conservat a l'Arxiu Històric del COAC en format DIN A3 i en paper especial de 170 gr. Les làmines es donaran segons aquest ordre:

Làmina 1
'La ciutat de repòs i de vacances. La necessitat de les zones de repòs en grans ciutats', 1934.

110 x 208 cm

Làmina 2

UH10 GATCPAC 'Urbanisme i Habitació. Bloc de 210 habitatges mínims amb serveis comuns', 1936.

100 x 100 cm

Làmina 3
'Casa mínima. Perspectives del tipus C', 1933

30,5 x 87,1cm

Làmina 4

Le Corbusier - GATCPAC. 'Diorama del Pla Macià per a Barcelona', 1934.

148 x 647 cm

En cas de superar-se la quantitat establerta per a la digitalització del fons ADLAN, els diners es revertiran en accions per al mateix projecte: exposicions, publicacions, entre d'altres.

AGRAÏMENTS

Volem donar les gràcies a la Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell per la seva col·laboració en el projecte cedint el material per a la producció de les làmines i a Mar Pérez per la traducció a l'anglès de les recompenses del projecte

MÉS INFORMACIÓ
ADLAN reneix de la mà de l'Arxiu Històric del COAC / Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

0 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies