❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Cova de Can Sadurní. Ajuda'ns a continuar 35 anys de recerca

Can Sadurní és un jaciment de referència per la prehistòria de Catalunya. Els estudiants i arqueòlegs que participen a les excavacions ho fan de forma voluntària. La situació actual limita els ajuts públics i obliga a buscar noves fórmules de finançament per continuar. Vols formar part del projecte?

0
segons
100
Aportacions
3.827€
De 3.500€
Aporta al projecte
Veure projecte en English, Castellano, Français i Italiano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

LA CAMPANYA HA ESTAT UN ÈXIT! Gràcies a tots per la vostra col·laboració!!

A partir d'ara,, en els 17 dies que resten encara per a recaptar fons, US PROPOSEM DE PERSEGUIR UN NOU OBJECTIU!!

La formulació d'aquest segon objectiu seria la següent:

Poder afrontar l'adquisició i instal·lació a la terrassa del jaciment d'un WC químic i d'una caseta de jardí de fusta per guardar-hi les eines. Això suposaria que caldria ARRIBAR ALS 5.000€!

Aquests són dos dels problemes domèstics més habituals en una excavació.

D'una banda, el fet que durant tot mes de juliol més de 30 persones estiguin treballant a la terrassa i a l'interior de la cova implica l'habilitació de diversos espais, a l'aire lliure, per tal de satisfer les seves necessitats fisiològiques amb el que això comporta a nivell higiènic. Però, també, en les cada cop més sovints visites de grups de públic, es constata la necessitat imperiosa d'un servei que solventi el problema i no crei zones prohibides o amagades en els voltants del jaciment.

Model del WC químic que es posaria a disposició del públic i dels excavadors a la terrassa del jaciment

D'altra banda, la instal·lació, ara fa un any, de la tanca al voltant del jaciment permet plantejar-se la instal·lació en el seu interior d'una caseta de fusta, una caseta de jardí, que permeti ubicar-hi eines i materials d'excavació que, ara, són a l'interior de la cova i que es van malmetent per motiu de la humitat de la cavitat. Aquesta caseta. a més, ajudaria també a mantindre neta la cova i amb una millor presència durant les visites de públic.

Model de caseta de fusta de jardí que es colocaria en la terrassa de la cova per a endreçar eines i mals endreços

Us encoratgem a tots vosaltres a que, en aquests 17 dies que manquen per a continuar aportant en el projecte, redobleu els esforços per donar-lo a conéixer i, altre cop entre tots, poguem arribar a aquest segon objectiu!

I com que no hi ha objectiu que no tingui recompensa, i menys en aquest tipus de campanyes us en proposem la següent:

Si entre tots arribem als 5.000€, tots els mecenes, els que varen aportar en el primer objectiu, els que repeteixin aportació i els que facin la primera aportació a partir d'ara seran recompensats, a més d'amb allò que els correspon segons l'aportació, amb un retallable per muntar una figura mòbil tridimensional amb la imatge panoràmica esfèrica de l'interior de la cova.

Aspecte del retallable abans del seu muntatge

La figura, que s'anomena rombicuboctaedre, un cop muntada amb la imatge panoràmica de l'interior de la cova

D'altra banda, estem experimentant en aconseguir fer reproduccions de la imatge de l'Encantat. Estem encara en la primera fase i la primera producció, en la que són visibles els vestits que duia la figura, encara es millorable, però té l'encant de l'Encantat i de ser la primera producció. Bé, tenim 35 figuretes.

Si arribem als 5.000€, els primers 35 mecenes que havent aportat en el primer objectiu més de 30€ i ara n'aportin com a mínim 10€ i aquells que a partir d'ara aportin un mínim de 51€, seran obsequiats amb una de les 35 figuretes sempre en el ben entès que es tracta de reproduccions en fase d'experimentació.

Reproducció experimental de l'Encantat de Begues amb assenyalament exprés de la vestimenta que duia que serà motiu de recompensa

Us animem, doncs, a tornar a mobilitzar a tots aquells que puguin estar interessats en una acció de solidaritat i als col·leccionistes i amants dels records a efectuar les vostres aportacions per a la consecució d'aquest OBJECTIU

OBJECTIU INICIAL. DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

L'any 1978 un grup d'investigadors encapçalats pels arqueòlegs Manel Edo, M. Josefa Villalba i Anna Blasco varen localitzar la cova de Can Sadurní a la serra del Montau, (Begues, Baix Llobregat).

Constituïts en germen del futur CIPAG (Col•lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia de Garraf-Ordal), des d’aquella data han anat realitzant un seguit de campanyes d’excavacions arqueològiques en base a una sèrie de Projectes d’Investigació, sempre amb l’aval de la Universitat de Barcelona, dels que l’actualment vigent (2005-2013) du per títol “La Prehistòria al sud-est del Llobregat, de la costa al massís de Garraf-Ordal”.

Aquestes campanyes han revelat un jaciment de característiques excepcionals tant per les seves dimensions i estratigrafia com per la qualitat i riquesa dels materials apareguts en cadascuna de les seves ocupacions.

Des de fa 4 anys i sota la direcció de Manel Edo i Ferran Antolín es coordinen una sèrie d'inversions tant per part d'administracions públiques (Ajuntament de Begues, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona) com per associacions ciutadanes (Centre d'estudis Beguetans i CIPAG) amb la idea d'adequar el jaciment per tal de poder dur a terme una experiència de coexistència de la tasca investigadora, que el projecte científic demana, amb la difusió i visita del jaciment per part del públic.

Vista de la vall de Begues des de la terrassa de la cova

LA COVA DE CAN SADURNÍ

La cova forma part del denominat pòlie de Begues, el qual se situa a l’extrem nord-occidental de Garraf i en constitueix la part més alta. La vall de Begues és una veritable cruïlla de camins usats ja des de l’antiguitat i és evident que la cova, la millor situada de la vall, es veié afectada per aquesta situació favorable.

Sector oest de la terrassa del jacimient. Detall dels despreniments de la cornisa.

Alhora,la cova participà de la seva posició estratègica, del seu domini d’una vall fèrtil i amb bona disponibilitat d’aigua, elements vàlids tant pel conreu i la ramaderia com per la cacera, la pesca i la recol•lecció; i disposà d’unes envejoses comunicacions naturals cap al Baix Llobregat, el Penedès, l’Anoia i l’actual comarca del Garraf.

El jaciment es presenta com un conjunt format per una terrassa exterior de dimensions considerables i un receptacle interior, natural, format per acció càrstico-tectònica que és el que es denomina Cova de Can Sadurní. L'entrada de la cova es troba orientada al sud i té més de 10 m de longitud, motiu pel qual ha oferit sempre unes magnífiques condicions d'hàbitat per a la vida de les comunitats prehistòriques.

Escala d'accés a la cavitat des de l'exterior i des de l'interior.

TRETS DIFERENCIALS DE LA COVA DE CAN SADURNÍ

• Amb 27 capes estratigràfiques i més de 4 metres de sediment excavats fins ara suposa l’estratigrafia arqueològica més completa de la prehistòria recent dels Països Catalans.

• En aquestes 27 capes s’hi desenvolupen 28 episodis històrics diferents que conformen el més acurat guió del pas de l’espècie humana per la vall de Begues i, per extensió, del massís de Garraf i l’actual Baix Llobregat durant els darrers 12.000 anys.

• Les 4 capes corresponents a l’Epipaleolític (10000 – 6000 aC), el període final del Paleolític Superior, que fins ara ens informen sobre tres moments d’aquesta etapa de transició entre el Paleolític i el Neolític, amb una potència estratigràfica superior a 1 metre i una extensió que ronda els 200 metres quadrats suposen, potencialment, la millor sèrie estratigràfica, per a aquest període de tot el Llevant peninsular.

• Les 13 capes diferenciades corresponents al període Neolític (5500 – 3000 aC), que ens documenten 9 episodis diferents, i en especial la sèrie estratigràfica corresponent al Neolític Antic, conformen la millor i mes completa estratigrafia arqueològica de tot l’Arc Mediterrani Occidental (Peninsula Ibèrica, França i Nord d’Itàlia).

Registre de les dades amb estació total durant els treballs d'excavació.

• No es coneix cap altre jaciment arqueològic en cova, en tot l’àmbit peninsular. amb 5 episodis sepulcrals diferents, 4 d’ells d’inhumació (Neolític Antic Cardial, Neolític Mitjà Postcardial, Neolític Final Veracià i Calcolític Campaniforme) i el darrer d’incineració (Bronze Final).

• L’episodi sepulcral d’inhumació corresponent al Neolític Antic Cardial (5400 aC) suposa la única necròpolis d’inhumació trobada fins ara en tot el Llevant peninsular per a aquest període.

• Les anàlisis d’ADN efectuades als 7 individus fins ara detectats corroboren la presència, en alguns d’ells, d’halotips procedents de Proper Orient i corroboren les teories difusionistes sobre tot el procés de neolitització a la Mediterrània Occidental.

• S’hi han trobat diverses evidències que demostren la pràctica del processat, elaboració i consum de cervesa durant els inicis del Neolític Mitjà, en una datació aproximada de 4300 aC , fet que la situa com la cervesa més antiga d’Europa.

• El darrer mes d’agost en el decurs de la campanya d’excavacions programades de 2012 hi aparegué, en la capa 11 corresponent a l’inici del Neolític Mitjà amb una datació aproximada de 4500 ANE, l’estatueta feta en ceràmica més antiga de la Península Ibèrica, que fou anomenada “L’encantat de Begues”.

L’Encantat de Begues. La figura humana de cerámica més antiga de la Península Ibèrica. La revista National Geographic l’ha considerat com un dels 12 descobriments més importants del l’any 2012.

• La troballa a la cova de totes les eines i elements de la cadena operativa d’explotació i de manufactura de la variscita en un període anterior al de la plena explotació de les Mines Neolítiques de Can Tintorer a Gavà (Neolític Mitjà Inicial (4500 aC)), confirma l’existència d’una corba d’experiència minera a la zona duta a terme per la població de la cova de Can Sadurní, que dona solució a la presència de productes procedents de les mines de Gavà en jaciments molt allunyats d’aquesta regió (Osca), alhora que confirma l’establiment de les primeres xarxes d’intercanvi en el Neolític franco-peninsular.

EL PROJECTE

La campanya d’excavació d’enguany està programada entre els dies 20 de juliol al 4 d’agost. L’objectiu serà l’excavació en extensió de la capa 11 de cronologia d’inicis del neolític mitjà postcardial.

En aquesta capa, datada entre 4600 i 4200 cal. ANE, trobem dos distints patrons d’assentament al jaciment. En la fase més antiga de la capa, l’interior de la cavitat denota la seva utilització per a l’estabulació del ramat i ofereix tot un seguit de restes arqueològiques corresponents a la vida quotidiana de la comunitat neolítica que ocupava la contrada.

Treball d'excavació en extensió en quadres de un metre de costat.

D’altra banda, a la fase més moderna d'aquesta capa 11, la cova adquireix un ús sepulcral, amb les inhumacions dels individus de la comunitat acompanyats del seus aixovars. Entre aquests hi figura la gerra en la que es varen trobar les restes de fermentació de la cervesa més antiga, a hores d'ara, del continent europeu.

Creiem que un altre element important i que podria formar part d’aquestes pràctiques funeràries és l’Encantat de Begues, que es tracta de la figureta humana elaborada en ceràmica més antiga de la Península Ibèrica. Durant aquesta campanya intentarem localitzar algun fragment més d’aquesta peça que va sortir incompleta l’anterior campanya de 2012.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

Tot i que, en principi, l’excavació compta amb l’ajut econòmic del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, la crua realitat és que, a hores d’ara, encara està per rebre’s el 80% de la subvenció de 2010, tota la de 2011 i el 80% de la de 2012 i el 100% de la de 2013. Això ha significat que hi ha hagut que efectuar avançaments econòmics per part dels membres del Col•lectiu i que, ara per ara, la situació s’ha tornat insostenible i el seu finançament impossible.

La quantitat precisa necessària per tirar endavant la campanya és de 3.500 €, que aniran destinats en la seva totalitat a pagar la manutenció dels quasi 30 arqueòlegs que participaran a la campanya (10 €/diaris per persona durant 16 dies) més les despeses que la pròpia campanya de micro-mecenatge suposa (despeses de les recompenses, bàsicament les trameses de llibres i CD).

Per aquest motiu demanem la vostra solidaritat i amb la suma de les vostres aportacions poder arribar a la quantitat mínima necessària per a no perdre el ritme de la investigació en el jaciment. Paral•lelament el projecte inclou la possibilitat d'obrir les portes del jaciment a tots aquells col•laboradors/es que s'impliquin en el seu mecenatge, segons els diferents graus de participació (veure recompenses).

Aquest projecte va dirigit a totes aquelles persones interessades en el món de la història i l'arqueologia, que vulguin participar d'una experiència única en un entorn excepcional que ofereix el jaciment arqueològic de la Cova de Can Sadurní.

Trobareu més informació a la web del Col•lectiu http://cipag.beguesentitats.cat i al blog de l’International Workcamp “Archaeology in Garraf” http://arqueogarraf.blogspot.com.es/.

CALENDARI D'EXECUCIÓ

Si aconseguim la financiació proposada, la campanya d’excavacions es realitzarà entre el 20 de Juliol i el 4 d’agost de 2013.

Algunes de les recompenses poden ser entregades en el mateix moment de formalitzar l’ajut. Altres, les que suposen participació i visita a la cova durant l’excavació hauran de ser realitzades entre el 20 de juliol i el 4 d’agost de 2013, mentre que aquelles que suposen rutes per les coves, visita final després de l’excavació i/o muntatges audiovisuals referits a la campanya es realitzaran durant el mes de setembre de 2013 en dates a acordar.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

8 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • No hi hauria cap problema. El meu correu és [email protected] . Si et plau et poses en contacte amb mí (Manuel Edo) al telefon 606 805 537.

    M'hauries d'indicar si sou una escola, un casal d'estiu...El preu es de 4 € per nen.

  • Lumi Corripio

    Lumi Corripio

    casi 10 años

    Es podria fer una visita guiada amb 20 nens de 10 anys el dia 1 de juliol? . Gràcies

  • Podeu venir dues persones, cap problema.

  • Jaume

    Jaume

    casi 11 años

    A la visita del mes de setembre, hi poden anar dues persones? O han de contribuir totes dues?

  • Hola, Lluís

    La veritat, no sé a que et refereixes quan parles del valor de les suposades tombes del paleolític mitjà. No ho conec ni en soc especialista. El que s´çi que et puc dir és que ens hem "currat" tota la imaginària neolítica del moment de l'Encantat a tota Europa i que l'Encantat respon perfectament al context europeu. Necessites que ens mullem? Bé, personalment creiem que hi ha suficients arguments, a nivell europeu, com per va pensar que l'Encantat és un més dels ídols neolítics que l'Europa Neolítia produeix.

    Podem buscar-li altres definicions alternatives (bàsicament la seva atribució com a joguina, un nino/a), però si és acceptat universalment que es tracta d'ídols, de representacions de la diviniotat, perquè el de Begues ha de ser diferent? Tampoc hi ha cap prova de que sigui diferent. No sé si sóc o no clar...

    El tema val la discusió...

  • Lluís Bermudo

    Lluís Bermudo

    casi 11 años

    Veureu al meu perfil que segueixo a en Rob Gargett, en la mesura en què discuteix el valor de les suposades tombes del paleo. mitjà. En aquesta línia us pregunto: teniu, o en téalgú, interpretacions alternatives a l'"encantat"? Salut i endavant!

  • Si entres a la pàgina web de verkami (http://www.verkami.com/projects/5913-cova-de-can-sadurni-ajuda-ns-a-continuar-35-anys-de-recerca) veuràs la manera d'aportar. En la carta que t'he enviat avui tens el link. Pots triar l'aportació, la tries. Un cop triada et demana que et registris i et demana el núm de targeta de credit. Sols ho cobra quan s'ha arribat a la xifra objectiu de la campanya. Si la teva cosina va dir-me que volia participar, però tu podries reenviar la meva carta a tota la teva família i amics...

  • Pilar Rispa

    Pilar Rispa

    casi 11 años

    Manel, Hola!! He rebut la info de els micromesenatges. Pèro no trovo una plataforma bancaria a on pugem fer la nostra aportació per Can Sadurní. T'enviaré la direcció de Mail de la meva cusina Nuria. segur que també hi participa. Molts petons Pilar

#06 / ¡Mil gracias de corazón!

Queridos amigos y amigas ¡Entre todos lo hemos conseguido!

¡Hemos alcanzado el objetivo de recaudar 3.500 € para sufragar los gastos mínimos de la excavación!

Cuando parece que nada sale como querías, que bajo el argumento de la crisis se pone freno a muchos proyectos y que no podemos hacer nada para impedirlo, que todo está hecho un desastre, que casi es mejor no abrir el periódico, que... ¡Se demuestra que en la unión está la fuerza! Nosotros, las personas que cada día nos levantamos bien temprano, estamos consiguiendo mantener con mucha dignidad la cultura de este país, y del otro y del de más allá. Somos nosotros los que tenemos en nuestras manos la cultura de este mundo. La desmesurada capacidad de reacción de las personas que se han interesado por este proyecto nos lo demuestra. Habéis puesto dinero, lo… seguir llegint

#05 / Mil gràcies de tot cor!

Estimats amics i amigues, entre tots ho hem aconseguit!

Hem assolit l'objectiu de recaptar 3.500 € per cobrir les despeses mínimes de l'excavació!

Quan sembla que res surt com volies, que sota l'argument de la crisi es posa fre a molts projectes i que no podem fer-hi res, que tot està fet un desastre, que quasi és millor no obrir el diari, que... Es demostra que en la unió està la força! Nosaltres, les persones que cada dia ens llevem ben d'hora, ben d'hora, estem aconseguint mantenir amb molta dignitat la cultura d'aquest país, i de l'altre i del de més enllà. Som nosaltres els qui tenim a les nostres mans la cultura d'aquest món. La desmesurada capacitat de reacció de les persones que s'han interessat per aquest projecte ens ho demostra. Heu posat diners, n'heu fet difusió, ens… seguir llegint

#04 / Estamos a punto de conseguir el OBJETIVO!! ... QUE PASARÁ A PARTIR DE AHORA?

A raiz del comentario que suscitó ayer nuestro mecenas Franz Bayer, nos hemos decidido a publicar estas entradas en el blog, cuando menos en dos idiomas catalán y castellano.

Estamos a punto de llegar a los 3.500€ que era el objetivo para poder, en las mínimas condiciones, llevar a término la campaña de excavaciones de 2013. Tal y como hemos ido explicando este dinero, junto a las pequeñas aportaciones del Ayuntamiento de Begues (1.200€) y del Centre d'Estudis Begfuetans (600€) y una vez deducidos los gastos que la propia campaña de micromecenazgo conlleva (aproximadamente unos 750 €) conforman una cifra aproximada a los 4.500€, que se destinarán directamente a cubrir la manutención de las 37 personas que intervendrán en la excavación de este año (la media diària es de 30 personas, con un gasto diario de 10€ por persona, que como se puede ver és un gasto ínfimo, ya que supone desayuno, comida i cena.

seguir llegint

#03 / Som a punt d'aconseguir l'OBJECTIU!!!... QUÈ PASSARÀ A PARTIR D'ARA?

Estem a punt d'arribar als 3.500€ que era l'objectiu fixat per a poder dur a terme, en les més mínimes condicions, la campanya d'excavacions de 2013. Tal i com hem anat explicant aquests diners, junt amb les petites aportacions de l'Ajuntament de Begues (1.200€) i del Centre d'estudis Beguetans (600€), tretes les despeses que la pròpia campanya de micromecenatge comporta (aproximadament 750 €) conformen una xifra aproximada a l'entorn dels 4.500 €, que aniran directament a cobrir la manutenció de les 37 persones que intervindran en l'excvació d'enguany (la mitjana diària és de 30 persones, amb una despesa de 10 € diaris per persona, que com veieu és una despesa ínfima ja que suposa esmorzar, dinar i sopar).

En el moment en el que arribem als 3.500€, es posarà en marxa tot el… seguir llegint

#02 / Nous Tipus d'Aportació per a Mecenes

Donat l'èxit que les aportacions de 50 i 100 € han obtingut entre els nostres mecenes i donat que les haviem limitat a un nombre concret de mecenes, i ja hem arribat a aquest nombre, hem obert dues noves possibilitats (51 i 101 €) amb les mateixes recompenses que les aportacions de 50 i 100 €. A l'espera que això permeti arribar el més ràpidament possible a l'Objectiu proposat repetim el nostre agraïment més sincer a tots vosaltres.

L'equip de CIPAG

#01 / IDENTIFICACIÓ DE MECENES

Bon dia a tots els nostres mecenes,

Buenos días a todos nuestros mecenas,

Ja que el nom d'usuari, que és el que ens arriba a CIPAG com a identificació del mecenes, no és prou clar, no coneixem exactament qui són els nostres mecenes i, conseqüentment, si no els identifiquem difícilment podrem fer entrega de les recompenses.

Per tant us proposem que després de fer l'aportació ens envieu un correu electrònic a l'adreça [email protected] identificant el vostre nom d'usuari amb la persona i el seu correu.

Ya que el nombre de usuario, que es lo que nos llega a CIPAG como identificación del mecenas, no es lo bastante claro, no conocemos vuestra identIdad y, en consecuencia, dificilmente podremos hacer entrega de las recompensas.

Por lo tanto os proponemos que después de hacer la aportación enviéis un correo a [email protected] identificando vuestro nombre de usuario con la persona y su correo.

Moltes gràcies a tothom!

Muchas gracias a todas y a todos!

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies