❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

La Pemba torna a Goli

Pemba, un xerpa de l'Himàlaia, que fa 9 anys que viu a Catalunya, torna al seu poble natal, Goli, a la vall de l'Everest, per ensenyar-nos a través de deu persones que hi resideixen; el granger, el monjo, el bruixot, el guia de muntanya ... com es viu en un dels llocs més remots del planeta.

Josep Pérez

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
95
Aportacions
5.760€
De 5.750€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i English

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

La Pemba torna a Goli

Des de Jopergon estem preparant la pel·lícula documental La Pemba torna a Goli en coproducció amb TV3.

El film, narra la peripècia d'una xerpa de l'Himàlaia, la Pemba, que fa nou anys es va instal·lar a Taradell, Osona, a la recerca d'un futur millor per a la seva família.

Amb la Pemba viatjarem des de Taradell fins a Goli, el seu poble natal, situat a la falda de l'Everest, a tres dies a peu de la carretera més pròxima i desconnectat de tot allò que nosaltres anomenem "progrés", perquè ens ensenyi a través de 10 persones que viuen allà (el mestre, el bruixot, la professora, el monjo, el guia de muntanya, etc.) com és la vida en un dels llocs més remots i ferèstecs del planeta.

Cada un dels personatges del film és metàfora d'un àmbit de la vida dels xerpes en els seus diferents nivells: la dependència de l'agricultura, la influència de la religió, les lucratives expedicions d'alpinistes, el paper de la dona, el repte de l'educació, la salut, la política, els maoistes, etc. Conjugant les seves vivències, compondrem un mosaic visual que expliqui com és la vida d'aquesta ètnia lluny del tòpic de les expedicions de muntanya.

Intencions

La pel·lícula vol presentar a la Pemba com a exemple d'integració i superació per a tantes altres persones sense recursos que un dia van arribar a Europa a la recerca d'un futur millor. I alhora, fer un retrat d'un dels últims pobles que viuen al marge de l'anomenada civilització; així com del canvi que aguaita als seus habitants, a causa de l'arribada imparable del progrés, les conseqüències del canvi climàtic i la presència de turistes. Un rousseaunià parlaria de la fi del romanticisme, un home més pragmàtic, dels beneficis que el progrés els portarà...

A què destinarem les vostres aportacions

La pel·lícula compta amb la coproducció de TV3 i petites aportacions públiques i privades, però encara no hem completat el nostre pla financer. La quantitat que sol·licitem servirà per pagar totes les despeses de viatge de les tres persones (director, càmera i protagonista) que es desplaçaran al Nepal durant cinc setmanes per rodar la pel·lícula; el lloguer de portadors a les muntanyes, els menjars, l'allotjament, els transports locals, els refugis a l'Himàlaia, el lloguer de guies, etc.

On està Goli

Al Nepal, molt a prop del Tibet, a la província del Solu Khumbu. És la regió amb la major concentració de pics de vuit mil metres de la Terra i "el país" dels xerpes. Des de Katmandú cal agafar un autobús per una espectacular carretera de muntanya fins a Jiri i des d'allà, viatjar tres dies a peu per ponts penjants i congostos.

Com és Goli

A Goli habiten unes quaranta famílies. Goli ha estat desconnectat del progrés occidental durant segles. A Goli no hi ha electricitat ni clavegueram, el riu més proper es troba a 45 minuts a peu, l'escola més pròxima a tres hores caminant, i en els boscos adjacents, els óssos i els lleopards de les neus aguaiten al vespre per cruspir-se les collites. A Goli es pot prendre la fresca veient pics de sis mil metres alçar-se davant teu. A Goli, a les nits, com fa segles, la vida dels seus habitants passa davant del foc, cuinant els vegetals que produeixen i explicant rondalles tots junts. A Goli tothom té un paper que ha de complir: uns conreen en els costeruts parterres de terrassa; altres tenen cura del bestiar, i altres, carreguen desenes de quilos a l'esquena per portar-hi tot el que necessiten per complementar la seva economia de subsistència i que no són capaços d'autoproduir; sal, sucre, unes sabates, una llibreta, una medicina...

Personatges

De la mà de la Pemba podrem conèixer, entre d'altres, a:

  • Ang Maya, una grangera que ens explicarà el sistema de collites en les grans altures.

  • Ngwang Jigme, el monjo, que oficia casaments, defuncions i naixements seguint la tradició budista la qual congrega gent de tota la regió.

  • Dawa Chhriri, el bruixot, que té el deure, amb els seus intricats rituals, tant de curar els malalts com a les collites.

  • Chhrinig Dolma, la mestra, que té la important missió de portar l'educació fins a aquestes terres.

  • Pasang, un jove guia d'alta muntanya que treballa al lucratiu però perillós negoci de les expedicions...

Amb ells, podrem veure com s'organitza la senzilla però dura vida de tota una comunitat seguint la sortida i la posta del sol. O els esforços que cal fer per estalviar els diners d'un telèfon mòbil, una de les eines més preuades avui en dia a l'Himàlaia. O com treballen tots junts per construir la casa d'aquells que després del terratrèmol ho van perdre tot ...

Calendari previst

Rodarem a l'octubre i farem la postproducció (muntatge d'imatge i barreja de so) al novembre i desembre, per tant, la pel·lícula estarà a punt a principis de 2017.

Sobre les recompenses

Les recompenses referents a entrades per assistir a una projecció del documental, així com les de projeccions personalitzades per a empreses o grups d'amics, estaran llestes a partir de 2017, que és quan començarem a exhibir la pel·lícula.

Les recompenses que inclouen abonaments per al Cineclub Diòptria estaran llestes a partir de setembre de 2016, que és quan comença la seva temporada de projeccions.

I si has decidit venir amb nosaltres a l'Himàlaia, ves preparant les botes i la càmera de fotos per que marxem a finals de setembre...

Qui som

El productor i director del projecte és Josep Pérez, que té una experiència en l'audiovisual de 20 anys havent produït i dirigit una desena de curtmetratges, i un llargmetratge; sent realitzador de cinc sèries de TV i guionista d'encàrrec per a diverses productores a Madrid i Barcelona. També treballa com a periodista per a diversos mitjans a la província de Girona.

Roger Lleixà és el director de fotografia. Nodreix de continguts el Canal de Vídeo de La Vanguardia; ha dirigit el documental Reinventant el periodisme; és un fotoperiodista habitual en mitjans com National Geographic, La Vanguardia, Diario de Mallorca, Marca, Diari de Girona o Setmanari de l'Alt Empordà, i treballa en publicitat per a empreses com la Fundació La Caixa o el Museu del Disseny de Barcelona.

José Luis Molero serà l'enginyer de postproducció. Ha treballat en desenes de produccions nacionals i internacionals amb artistes de primera línia des dels Estudios Music Lan; entre les seves múltiples mencions, destaca un premi Grammy pel seu treball amb Jarabe de Palo.

Santi Escura serà l'autor de la banda sonora. Compositor, orquestrador i pianista, ha participat durant els últims 20 anys en nombrosos projectes de música clàssica o de jazz, ja sigui en format estrictament musical o vinculats a altres arts com el teatre, el cinema o les instal·lacions museístiques.

Padrins

Dues llegendes del himalaisme i amb gran experiència al Nepal com Ferran Latorre i Conrad Blanch han gravat aquest vídeo explicant les raons per les que volen que es faci la pel·lícula.

Ferran Latorre és l'alpinista més en forma del país, actualment està embrancat en el seu repte de coronar els 14 vuit mils del planeta. Acaba d'arribar del Nepal on ha pujat el Makalu.

Conrad Blanch és tota una llegenda del muntanyisme; cap de la primera expedició catalana a l'Everest; antic President del Centre Excursionista de Catalunya, i actual director general de Gran Valira (Andorra)

+ Info

Facebook
Grupo Facebook película
Twitter
Vimeo
LinkedIn
Web

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

0 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

#06 / RODATGE FINALITZAT

Hola Gent!

Ara fa dos dies vam tornar del Nepal i ja hem acabat practicament (només ens queda 1 dia de rodatge Catalunya) aquesta part del projecte. En les properes setmanes i mesos farem el muntatge, la mescla de so i etalonatge. Si res falla, a final del 16 o principis del 17 tindrem la peli llesta.

Disculpeu no haver pogut actualitzar el blog, però a les muntanyes del Nepal la connexió a Internet era molt feble i amb prou feines podia mirar Facebook o enviar algun email.

Hem passat un mes al Nepal i tot ha anat molt bé, segons el previst. Tenim un molt bon material (crec) i ara toca fer un bon muntatge. A grans trets us expliquem que vam aterrar a Katmandú el dia 23 de setembre i que després de 2 dies a la ciutat vam posar rumb a les muntanyes; vam fer un dia de Land Rover fins al poble de Jiri, i tres dies de trekking amb 8 portejadors per carregar… seguir llegint

#05 / 1er DIA RODATGE // FIRST SHOOTING DAY

Hola gent!

Avui hem dut a terme el primer dia de rodaje del documental. Es tracta d'unes seqüències al poble de la Pemba que retraten la seva vida quotidiana aquí a Catalunya. I sí, això és gràcies a vosaltres! Aquí teniu unes imatges.

Hola amigos!

Hoy hemos llevado a término el primer día de rodaje del documental. Se trata de las secuencias en el pueblo de la Pemba que retratan su vida cotidiana. Y sí, esto es gracias a vosotros! Aquí tenéis unas fotos.

Hi fellows!

Today we have shooted the first scenes of the doc. Today we have portrayed her daily life at Catalonia. And yes, this is thanks to you! Here you have some pics.

#04 / FINAL DE LA CAMPANYA

Benvolguts,

Avui hem acabat la campanya de micromecenetage del documental 'La Pemba tora a Goli' amb èxit. Al darrer minut, he aconseguit la xifra que ens haviem marcat i per tant estem molt contents. Per tant no em queda més que AGRAIR-VOS (again and again) la vostra participació.

Com ja us he explicat el algun email, aquest projecte que va néixer com a cosa personal, amb la vostra col·laboració, s'ha convertit en una aventura col·lectiva amb una dimensió molt gratificant.

A partir d'ara ens posem mans a l'obra per fer realitat el film i per entregar-vos les vostres recompenses.

Respecte a la pel·lícula, com ja sabeu, marxem a rodar a la tardor i la data d'estrena serà, possiblement (s'ha de parlar amb TV3) a finals del 2016 o principis del 2017. Dependrà del que s'endarrereixi la postproducció (edició de so i imatge més paparassa legal)

I pel que… seguir llegint

#03 / 3a setmana de Verkami

Benvolguts,

Encetem la tercera setmana de la campanya de micromecenatge amb el fre de mà posat. El cert es que aquests darrers set dies el ritme de recaptacions s'ha frenat respecte als anteriors. Tot i que cal remarcar que hi ha hagut tres dies de festa (en que tothom, com és llògic, està per altres coses) i que el bombardeig mediàtic amb el Brexit i les eleccions de diumenge han eclipasat qualsevol altra cosa a les Xarxes Socials. Perfectament comprensible també.

Dit això, no defallim i continuem a tota màquina per aconseguir el nostre repte.

Aquesta setmana hem fet incís en el fet que el documental reivindica l'emporderament de les dones. I que el cinema pot ser una de les millors eines per fer arribar aquest missatge a la gent. La peripècia vital de la Pemba pot ser de gran inspiració per a moltes/molts altres.

També hem explicat detalladament… seguir llegint

#02 / Segona setmana de campanya

Hola!

Avui fa dues setmanes que vam iniciar la campanya, i la veritat és que seguim amb un ritme similar al dels primers dies. Podriem dir que la vel·locitat de creuer és molt estable. A hores d'ara (dilluns 15:49) portem 1.435 euros, lo qual, més enllà de lo a prop o lluny que segueixi el repte, considero una molt bona noticia.

Als darrers set dies hem fet incís a través de les Xarxes Socials en temes com la relació catalano-nepalesa del film, la qual va més enllà de la història de la Pemba. Ja que ella no és la única xerpa que viu a Taradell, al poble hi ha una vintena de persones d'aquesta ètnia totalment integrats en el món local. De la mateixa manera, també explicàvem que a Goli, el poble de la Pemba, estudiants de la Universitat de Vic han fet estades regularment. Sense oblidar que la primera expedició catalana que va coronar l'Everest va sortir de Taradell. Tot un seguit de de coincidències que donen una dimensió més amplia a la pel·lícula.

seguir llegint

#01 / A una setamana del llençament del nostre Verkami

Hola companys,

Avui fa una setmana que vaig llençar aquesta campanya través de Verkami per recabar fons per al documental que estem preparant i toca fer balanç. La veritat és que és la primera vegada que muntava un micromecentage i per a mi era tota una incòginta com aniria. A hores d'ara, diria que em sento molt satisfet, tot i que si fem números i calculo el promig, l'estadística d'entrades em diu que arribarem molt justos, d'altra banda penso que encara queda un mes de temps i que la satisfacció de les aportacions personals és molt més gran que la que et donen les aportacions públiques o empresarials per significatives que siguin.

El dia del llençament, la resposta dels mitjans va ser fantàstica i vam aparèixer a tots els diaris i teles de Girona. Això va ser molt bó d'una banda (impacte) però també col·locava el llistò de les espectatives ben alt...

seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies