❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Aripuanã Expedition

Explorarem un sector de l’Amazones pràcticament desconegut des del punt de vista biològic. Volem documentar la fauna de la zona, fent especial esforç en ocells i mamífers, així com aquelles espècies de les quals encara hi ha poquíssima informació.

Albert Burgas

Un projecte de

Creat a

0
segons
36
Aportacions
2.465€
De 2.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Ja hem arribat al mínim establert per aconseguir el finançament! Moltes gràcies a tots els que hi heu contribuït! De totes maneres, aquesta és només una petita part del que costarà l’expedició i totes les aportacions que es vagin sumant a partir d’ara continuaran sent de gran ajuda.


Explorarem un sector de la selva Amazònica on encara es desconeix bona part de la fauna que hi habita i que té importància a nivell de conservació.

Es tracta de la conca del riu Aripuanã, un afluent del riu Madeira, al marge dret del riu Amazones. Un territori amb prou feines visitat per biòlegs especialistes en alguns dels grups de fauna més característics, com són les aus i els mamífers. De fet, les poques prospeccions que s’han fet en aquest riu i en zones properes han permés descobrir nombroses espècies que eren totalment desconegudes per la ciència. Entre aquestes hi ha ocells, primats i fins i tot un manatí pigmeu, quedant encara moltíssima feina per fer.

Un ecosistema en perill

Tot i que la densitat de població en aquesta part de la selva amazònica actualment és molt baixa, aquesta situació pot canviar aviat. Recentment s’ha detectat una major incidència de l’explotació forestal i d’àrids al llarg del riu. Però potser el més preocupant és que s’ha construït una pista al marge dret, que connecta amb la carretera Transamazònica i que podria facilitar l’explotació d’una gran part de l’àrea, substituint els ambients naturals per plantacions de soja i incrementant la cacera. Per altra banda, s’ha plantejat la construcció de diverses instal·lacions hidroelèctriques al tram mig i alt que modificarien la dinàmica natural del riu.

Quin és el nostre objectiu?

Volem documentar la fauna d'aquesta regió, fent especial èmfasi en els ocells i els mamífers. Realitzarem una cerca més intensiva d’aquelles espècies menys conegudes per la ciència o de les quals amb prou feines se'n coneix la seva distribució, la seva ecologia i el seu estat de conservació. Volem afavorir, d’aquesta manera, l’ampliació del coneixement dels ecosistemes amazònics i contribuir a la seva conservació.

Què farem?

Recorrerem el tram mig i baix del riu, establint estacions d’estudi al llarg de tot el recorregut amb l’objectiu de prospectar els diferents hàbitats que s’hi troben, els quals són molt diversos (bosc inundable, varzea, illes fluvials, diferents tipus de bosc de terra ferma, sabanes de sorres blanques, aiguamolls...). En aquestes estacions classificarem les espècies que detectem mitjançant cerques intensives. La major part del treball de camp consistirà en l’observació directa i la identificació dels ocells, tant visualment com mitjançant els seus cants. Simultàniament instal·larem una xarxa de càmeres-trampa per poder fotografiar i detectar mamífers nocturns i altres espècies més discretes.

Portarem dos equips de gravació de cants amb els que registrarem els diferents sons dels ocells, molts dels quals encara no estan documentats. El posterior anàlisis d’aquestes gravacions també permetrà determinar possibles noves espècies i subespècies presents a la zona. Cal remarcar que l’anàlisi dels sons és un dels sistemes més útils, i no invasius, per a diferenciar espècies similars.


Les condicions de vida durant l’expedició seran austeres. El nostre mitjà de transport principal serà una canoa motoritzada que conduirà un habitant local i bon coneixedor del riu. Establirem campaments temporals amb un impacte sobre el medi pràcticament nul; tan sols una lona per a protegir-nos de la pluja i unes hamaques. Al començament de l’expedició comprarem provisions bàsiques que complementarem amb peix. Depenent de les possibilitats comprarem algunes provisions fresques a habitants de la zona.

Per garantir que l’expedició sigui un èxit, comptem amb l’assessorament d’experts. Per exemple, comptem amb la col·laboració de Bret Whitney, de la LSU.

Qui som?

Els expedicionaris serem en Bret Whitney, en Micah Riegner i l’Albert Burgas, a més del patró de l’embarcació.

En Bret Whitney és un dels experts en l’avifauna amazònica de més renom. La seva habilitat identificant cants d’ocells li ha permès a descobrir moltes espècies noves, algunes de les quals de la regió de Aripuanã. És investigador associat a la Louisiana State University.

En Micah Riegner és d’Arizona (EUA). Està estudiant ecologia a la Prescott College, on es graduarà l’any vinent. La seva especialitat és l’ornitologia, amb molta experiència en aus de l’Amazònia. També és un talentós artista i il·lustrador de natura.

L’Albert Burgas és de Catalunya. És biòleg especialista en fauna vertebrada, principalment ocells i mamífers. Porta molts anys treballant en aquest camp, tant en diferents països europeus com de Llatinoamèrica. També és fotògraf de natura.

Tots tenim molta experiència en treball de camp a les selves de Centre i Sud Amèrica, incloent Costa Rica i l’Amazones peruà i brasiler.

A què destinarem les vostres aportacions

Per ara tenim petites ajudes econòmiques de diferents institucions com el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Prescott College, que ens permetran pagar els bitllets d’avió fins a Manaus i comprar una petita part de material (unes poques càmeres trampa).

Encara ens queden despeses importants per cobrir. Entre les més importants hi ha les següents:

Combustible per un valor estimat de 1500$
Lloguer embarcació i sou del patró, 1500$
Queviures, 800$
Càmeres trampa, 1000$
Altre material, 400$

Cada Euro és important per ajudar-nos a cobrir la major part possible d’aquestes despeses.

Nosaltres aportarem material propi, com és una altra gravadora, GPS i equipament òptic i fotogràfic, a més de cobrir altres despeses que es poden derivar de l’expedició.

Sobre les recompenses

Il·lustracions

En Micah és un molt bon dibuixant i fa unes il·lustracions de gran qualitat, com podeu veure a les imatges que hi ha a continuació.

Làmina original amb màscle i femella de *Clytoctantes atrogularis*
Làmina original amb màscle i femella de *Clytoctantes atrogularis*

Làmina original amb màscle i femella de Clytoctantes atrogularis

Il·lustració de *Rhegmatorhina gymnops* impresa sobre paper de dibuix
Il·lustració de *Rhegmatorhina gymnops* impresa sobre paper de dibuix

Il·lustració de Rhegmatorhina gymnops impresa sobre paper de dibuix

Trobades amb els expedicionaris

A la tornada dels expedicionaris es convocaran dues trobades, obertes als mecenes que ho desitgin (una a Catalunya i una altra a Arizona), on s’explicarà com ha anat l’expedició i quins resultats preliminars s’han obtingut. Es pot aprofitar aquesta trobada per a entregar algunes de les recompenses.

Visita guiada

Per fer la visita guiada, acompanyats per l’Albert o en Micah, a Catalunya o Arizona respectivament, es concretarà el lloc i la data de la visita entre el guia i els mecenes. S’aconsellen sortides d’entre 2 i 6 persones. Les sortides seran d’una durada d’entre mig dia i un dia, amb l’objectiu de descobrir la fauna i la naturalesa de les localitats d’on són originaris els expedicionaris i de la qual en són coneixedors experts. Per l’aportació de 800€ la visita pot ser de 2 dies, amb possibilitat de veure més zones i més allunyades. Les despeses de desplaçaments, pernocta i menjar no s’inclouen.

Calendari previst

L’expedició la farem entre juny i juliol del 2015. Preveiem estar almenys 4 setmanes al riu Aripuanã. Arribarem uns dies abans per a preparar tot el material, comprar combustible i queviures. A l’agost es recolliran les càmeres trampa que hagin quedat instal·lades.

Les recompenses les podríem començar a entregar a partir del setembre de 2015.

+ Info

Pàgina de Facebook - Arpuanã Expedition
Twiter - Arpuanã Expedition

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

2 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Albert Burgas

    Albert Burgas
    Autor/a

    casi 9 años

    Hola Lluís,

    doncs crec que seria interessantíssim poder recollir mostres d’insectes i de fet ja era una de les nostres intencions en un primer moment. Volíem posar trampes tipus “Malaise” per recollir dípters i himenópters, però per ara cap institució hi ha posat els recursos suficients per a fer-ho possible. Si tens cap proposta o idea estarem encantats d’escoltar-la. Em pots escriure a l’adreça següent: [email protected]

    Salut!

  • Lluís Auroux

    Lluís Auroux

    casi 9 años

    També teniu prevista la recollida de material entomològic?

    Es podria aprofitar l'expedició. per a fer més tasques.

    Salutacions

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies