Para poder interactuar correctamente y obtener el mejor funcionamiento posible de nuestro sitio web, te recomendamos que actualices tu navegador a una versión más reciente o utilices otro como Chrome o Firefox.

Crític, periodisme d'investigació

Crític és un mitjà de comunicació especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb la participació i suport d'una xarxa de col·laboradors. Fem possible el periodisme amb #SentitCrític.

Crític

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
1.062
Mecenas
45.420€
De 25.000€
Aporta al proyecto
Volver a todas las actualizaciones

#01 / El gran moment de fer un nou periodisme

Per Roger Palà

Sense informació no hi ha llibertat. Sense sentit crític no hi ha democràcia. És el gran moment de fer un nou periodisme”. Ho diuen Joan Manuel Tresserras, Najat el Hachmi i Antonio Baños en el vídeo de la campanya #SentitCrític, que durant la darrera setmana hem fet circular per les xarxes socials. Tres frases que resumeixen la filosofia dels periodistes que impulsem CRÍTIC, el projecte que avui presentem en societat. Què és CRÍTIC? De moment, un anhel. CRÍTIC, de fet, no és. Serà, sempre i quan aconseguim connectar amb una comunitat que el cregui necessari i vulgui fer-lo possible. Periodisme cooperatiu des del minut zero.

La informació bàsica: CRÍTIC serà un mitjà digital especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L’impulsem una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb el suport i participació d’una xarxa de periodistes i col·laboradors. Tots tres hem pres part els últims anys de l’experiència de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Ara fem un pas més, amb l’objectiu d’elaborar un producte que ens permeti dedicar-nos al periodisme que ens agrada 24/7 i 365 dies a l’any. Des de la base i amb professionalitat.

CRÍTIC no serà un altre diari digital. No tindria cap sentit: n’hi ha molts i alguns ho fan molt bé. No jugarem a la lliga de l’últim minut i la notícia urgent. Creiem que cal parar més atenció als corrents de fons de la informació que no a l’escuma de la notícia. Sense renunciar a l’actualitat, però aportant context, dades i veus i anàlisi crític. Editarem cada setmana un reportatge en profunditat sobre un tema d’actualitat política, econòmica i social. També publicarem continguts diaris d’opinió i anàlisi i una entrevista setmanal. Puntualment editarem revistes monogràfiques en paper sobre temes de gran interès social. Menjar poc, païr bé.

CRÍTIC es finançarà principalment mitjançant la subscripció. Creiem que el periodisme té sentit si hi ha algú a l’altra banda que se’n fa responsable en tots els sentits. I és millor que aquest algú no sigui ni un gran anunciant ni un gran empresari. Ha de ser la gent. D’entrada, ens marquem el repte d’assolir 25.000 euros en petites aportacions a Verkami. Els micromecenes seran els primers subscriptors de CRÍTIC. A més, per dotar de solvència l’arrencada del projecte, comptem amb el suport d’una cinquantena de socis col·laboradors que invertiran en total uns 50.000 euros, mitjançant aportacions que rondaran els mil euros per persona. Sempre i quan, això sí, el Verkami sigui un èxit.

Tot plegat ho anirem explicant en aquest blog, Sentit Crític, embrió del que acabarà sent el nou mitjà. Hi trobareu tota la informació sobre el projecte, tan la periodística com l’econòmica. Avui comencen 40 dies en què volem demostrar que és possible construir des de la base un periodisme diferent. Periodisme ­–clar!– d’investigació. Perquè si no és d’investigació pot ser moltes coses, però mai serà periodisme. Fem-ho possible.

7 comentarios

iniciar sesión o Registrarse para comentar esta entrada.

 • Carles Barba

  Carles Barba

  más de 3 años

  Està molt bé. Menjar poc, bo i païr bé. Un contrapunt imprescindible en temps d'excessos, malnutrients que indigesten. Tota la força i encert!

 • Josep Pimentel

  Josep Pimentel

  más de 3 años

  D'entrada es veu un projecte interessant. Us desitjo les millors intencions. Ànims i salut!

 • Jaume Esteve

  Jaume Esteve

  más de 3 años

  M'agradaria pensar que aquesta publicació es farà des del pluralisme informatiu i social. Altrament la investigació s'acaba esbiaxant.

 • Crític

  Crític
  Autor/a

  más de 3 años

  Núria, ara tot just estem arrancant! Envian's propostes a info@sentitcritic.cat. Salut!

 • Núria Vallverdú Vilaginés

  Núria Vallverdú Vilaginés

  más de 3 años

  Em sembla un projecte tan interessant com necessari. Us podria anar bé tenir una col.laboradora periodista i arquitecta? Gràcies (faré la donació des de l'ordinador, ara sóc al mòbil ;-))

 • Crític

  Crític
  Autor/a

  más de 3 años

  Moltes gràcies Joan! Endavant!

 • Joan Solé Camardons

  Joan Solé Camardons

  más de 3 años

  És molt necessari i comença a ser urgent disposar d'un mitjà com aquest. Hem de passar de la informació al coneixement, després a la consciència i finalment a l'acció. Per a tot això el periodisme CRÍTIC pot fer una bona feina. Fem-ho possible. Salut i (auto)crítica

#06 / #SentitCrític: últims set dies a Verkami!

Estimats micromecenes,

Encetem els últims set dies de la campanya de micromecenatge de CRÍTIC. No cal dir que estem molt feliços del desenvolupament de tot plegat. Tot i això, volem fer un últim esforç per assolir la xifra dels 1.000 verkamistes. Sabeu que si hi arribem l'estabilitat del projecte serà molt més aprop, i a més, realitzarem un d'aquests tres objectius extra. El repte a executar el decidireu vosaltres mitjançant una votació popular. Alguns ja heu dit la vostra: hi haurà temps per fer-ho fins diumenge vinent. Els micromecenes més recents rebreu aviat un formulari web per participar-hi.
Demà farem públic el darrer vídeo de la campanya #SentitCrític, que creiem que ens ajudarà a complir l'objectiu. Us el farem arribar per tal que el compartiu a les xarxes socials i ens ajudeu a fer aquesta darrera empenta.… leer más

#05 / #SentitCrític: ja som 817 micromecenes!

Apreciats micromecenes,

Aquesta setmana hem superat l'equador de la campanya de micromecenatge de CRÍTIC. Ens fa especialment contents constatar que el marcador de micromecenes no només no s'ha aturat, sinó que segueix pujant, sense pressa però tampoc sense pausa. A data d'avui ja som 817 els micromecenes que han invertit en una subscripció a CRÍTIC. Més de la meitat (434) ho han fet aportant 40 euros, el que dóna dret a una subscripció anual als continguts digitals més la revista en paper EL PROCÉS. El repte ja el sabeu: arribar fins als 1.000, la xifra de subscriptors en què hem calculat que CRÍTIC seria un projecte estable.


Enquesta sobre els nous reptes de CRÍTIC. Gairebé 400 micormecenes han votat a l'enquesta sobre els nous reptes de CRÍTIC. I ja us podem avançar que sembla que s'acabarà imposant el primer dels tres… leer más

#04 / Quinze dies a Verkami: seguim cap als mil!

Seguim endavant amb la campanya de micromecenatge de CRÍTIC. Durant els 25 dies que ens resten per endavant a Verkami començarem a dur a la pràctica el periodisme que volem practicar. Publicarem al blog de Sentit Crític aticles d’anàlisi i opinió dels impulsors i col·laboradors del projecte. De moment hem anat desgranant algunes entrevistes, com aquestes a Ramon Besa o Montse Santolino. Tot el que edote, durant la campanya de microfinançament serà obert a tota la comunitat, per tal que els potencials micormecenes-subscriptors puguin tenir un tast del tipus de periodisme que farà CRÍTIC.

Els darrers quinze dies han estat tan frenètics com grafiticants. Superada la barrera dels 25.000 euros, vam plantejar-nos un nou repte: arribar als 1.000 subscriptors durant els dies que ens resten a Verkami, amb independència de quina sigui… leer más

#03 / Posem-nos a mil

La setmana passada vam viure 78 hores que recordarem durant molts anys. Quan dimarts a les 9:30 vam engegar la campanya de micromecenatge de CRÍTIC poc podíem imaginar-nos que assoliriem el repte tan ràpidament. Aquells 25.000 euros que durant la preparació del Verkami ens semblaven una xifra inabastable s'havien materialitzat en tan sols quatre dies. El mèrit no és nostre. És col·lectiu i comunitari. Una nova demostració que el periodisme -si és crític, rigorós, d'investigació: en resum, si és periodisme– interessa.

Normalment, les campanyes de micromecenatge que superen el seu objectiu amb rapidesa es plantegen objectius extra per sumar més diners. Des de divendres molta gent ens ha preguntat quin repte ens volíem marcar. 30.000 euros? 35.000? 40.000? Hi hem estat donant voltes. Al final, hem arribat a la conclusió que el millor és no fixar cap quantitat concreta de dinersleer más

#02 / El periodisme, o te'l fas o te'l fan

Per Sergi Picazo i Roger Palà

Gràcies, Crítics!

Però #Seguim!

Crític necessita, per garantir la seva independència dels poders econòmics o polítics, comptar amb el suport ferm d’una àmplia comunitat de subscriptors. El periodisme, o te’l fas o te’l fan. Els grans mitjans de comunicació a Catalunya depenen d’un crèdit bancari o d’empresaris multimilionaris. Nosaltres no podrem ser independents, però, almenys, preferim dependre de la ciutadania.

Vam llançar una campanya de micromecenatge al portal Verkami per aconseguir 25.000 euros necessaris per donar una primera empenta al projecte. Buscàvem petites aportacions però de molts lectors. De moment, el balanç és molt positiu. Vam sumar 15.000 euros en 24 hores amb uns 370 micromecenes. Queden 39 dies.

Tot i això, no és suficient. El projecte, per ser viable econòmicament i independent… leer más

#01 / El gran moment de fer un nou periodisme

Per Roger Palà

Sense informació no hi ha llibertat. Sense sentit crític no hi ha democràcia. És el gran moment de fer un nou periodisme”. Ho diuen Joan Manuel Tresserras, Najat el Hachmi i Antonio Baños en el vídeo de la campanya #SentitCrític, que durant la darrera setmana hem fet circular per les xarxes socials. Tres frases que resumeixen la filosofia dels periodistes que impulsem CRÍTIC, el projecte que avui presentem en societat. Què és CRÍTIC? De moment, un anhel. CRÍTIC, de fet, no és. Serà, sempre i quan aconseguim connectar amb una comunitat que el cregui necessari i vulgui fer-lo possible. Periodisme cooperatiu des del minut zero.

La informació bàsica: CRÍTIC serà un mitjà digital especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L’impulsem una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi… leer más

10€
100 Mecenas

Un mes de subscripció a CRÍTIC
+ Agraïments

25€
196 Mecenas

Sis mesos de subscripció a CRÍTIC
+ Agraïments

40€
578 Mecenas

Un any de subscripció a CRÍTIC
+ Revista monogràfica en paper EL PROCÉS
+ Agraïments

60€
135 Mecenas

Un any de subscripció a CRÍTIC
+ Revista monogràfica en paper EL PROCÉS
+ Agraïments
+ Una invitació per a dues persones a la festa de presentació de CRÍTIC (mes de setembre)

100€
39 Mecenas

Un any de subscripció a CRÍTIC
+ Dos exemplars de la revista EL PROCÉS (un per tu i l'altre l'enviarem a la biblioteca o adreça que ens indiquis)
+ Agraïments
+ Un cupó amb sis mesos de subscripció gratuïta a CRÍTIC per regalar a qui vulguis
+ Invitació per a quatre persones per a la festa de presentació de CRÍTIC per a micromecenes (mes de setembre)

200€
5 Mecenas

Dos anys de subscripció a CRÍTIC
+ Quatre exemplars de la revista EL PROCÉS (un per tu i els altres els enviarem a les biblioteques o domicilis que ens indiquis)
+ Agraïments
+ 2 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per compartir amb qui vulguis
+ Invitació per a quatre persones per a la festa de presentació de CRÍTIC (mes de setembre)
+ Selecció Crític de llibres sobre periodisme (4 volums) gentilesa de les editorials de Contrabandos.

250€
3 Mecenas

Dos anys de subscripció a CRÍTIC
+ Quatre exemplars de la revista EL PROCÉS (un per tu i els altres els enviarem a les biblioteques o domicilis que ens indiquis)
+ Agraïments
+ 4 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per compartir amb qui vulguis
+ Invitació per a quatre persones per a la festa de presentació de CRÍTIC (mes de setembre)
+ Selecció Crític de llibres sobre periodisme (4 volums) gentilesa de les editorials de Contrabandos.

250€
3 Mecenas

RECOMPENSA PER ENTITATS

35 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per a socis de l'entitat
+ Taller de periodisme crític per a socis amb participació dels membres de la cooperativa CRÍTIC + Bàner promocional durant tres mesos a la web de CRÍTIC
+ Agraïments.

400€
1 Mecenas

RECOMPENSA PER A ENTITATS

100 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte per als socis de l'entitat
+ Taller de periodisme CRÍTIC per a socis
+ Bàner durant sis mesos a la web de CRÍTIC
+ Mòdul de publicitat gratuït a la revista EL PROCÉS
+ Agraïments.

500€
1 Mecenas

Subscripció a CRÍTIC durant cinc anys
+ 5 exemplars de la revista EL PROCÉS (un per a tu i la resta els enviarem on ens indiquis)
+ Agraïments
+ 4 cupons amb una subscripció anual als continguts de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per regalar a qui vulguis
+ Invitació per a 5 persones a la festa de presentació de CRÍTIC
+ Pack de llibres sobre periodisme gentilesa de les editorials de Contrabandos (5 volums)

1.000€
1 Mecenas

Subscripció a CRÍTIC a perpetuïtat
+ 8 exemplars de la revista EL PROCÉS (un per a tu i la resta els enviarem on ens indiquis)
+ Agraïments
+ 8 cupons amb una subscripció anual amb un 50% de descompte el primer any per compartir amb qui vulguis
+ Invitació per 10 persones de presentació de CRÍTIC
+ Pack de llibres sobre periodisme gentilesa de les editorials de Contrabandos (8 volums)
+ Participació en les reunions periòdiques del consell editorial de CRÍTIC

Las cookies nos ayudan a ofrecer nuestros servicios. Al continuar navegando aceptas su uso.