2015 — VERKAMI: 5 años haciendo historia del crowdfunding
×

Descripción del proyecto


NOU REPTE: 9.800 EUROS PER PRODUIR CONTINGUTS AUDIOVISUALS

Com hem assolit els 7.000 euros que faran possible l'Anuari Mèdia.cat 2013 en tan sols set dies, hem decidit marcar-nos un nou repte. Volem reforçar el projecte amb una vessant audiovisual. Ens hem proposat produïr quatre minireportatges sobre quatre dels silencis mediàtics que veuran la llum en l'edició de 2013 de l'Anuari. Aquests vídeos es difondran a través de les xarxes socials i tindran com a objectiu donar més visibilitat als silencis mediàtics. Per fer-ho possible, ens hem marcat la fita d'assolir 9.800 euros, és a dir, 2.800 euros més dels que havíem previst inicialment. Ho fem possible?

QUÈ ÉS L'ANUARI MÈDIA.CAT?
L'Anuari Mèdia.cat és un projecte de periodisme d'investigació per aportar llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. Presenta quinze reportatges en profunditat sobre quize temàtiques que durant l'any 2012 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L'objectiu de l'Anuari Mèdia.cat és aconseguir situar aquests temes en l'agenda dels mitjans.

PER QUÈ UN ANUARI AMB ELS TEMES SILENCIATS?
Que als Països Catalans no existeixi la censura oficial no vol dir que la llibertat d'informació estigui garantida. La forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunciació de masses aborden determinades informacions incòmodes per l'statu quo. Per això pensem que és de vital importància assenyalar els temes que haurien d'haver estat notícia i no ho van ser.

QUI IMPULSA EL PROJECTE?
L'Anuari és una iniciativa de l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundacció Escacc. Com l'any passat, l'Anuari té el suport econòmic i humà del màster La Comunicació dels Conflictes Socials de la UAB, dirigit pel professor de periodisme Xavier Giró. A més a més, aquest any se sumen al projecte de l'Anuari tres universitats: la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Vic i la Universitat de València. Un estudiant de Periodisme de cadascun d'aquests centres realitzarà un dels reportatges de l'Anuari sota la supervisió del centre i dels coordinadors de l'Anuari.

COM S'ELABORA I COM ES TRIEN ELS TEMES?
Els coordinadors de l'Anuari han treballat amb un llistat de més de 150 candidats a "tema silenciat". Per elaborar el llistat hem fet un buidatge de diversos mitjans durant tot l'any 2012. També hem fet una sèrie d'entrevistes amb diversos col•lectius socials per esbrinar quines han estat les matèries que, al seu parer, han gaudit de menys espai als mèdia. Així mateix, hem realitzat una ronda d'entrevistes amb periodistes de diversos mitjans que ens han aportat les seves impressions. Els quinze temes finalment seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una quinzena de periodistes especialitzats estan treballant-los i investigant-los.

QUINA DIFUSIÓ FAREU DE L'ANUARI?
La difusió és la part més important del projecte: l'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum. La versió impresa de l'Anuari es podrà trobar a les llibreries. Quan l'Anuari sigui al carrer en publicarem el llistat. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta en una web específica a Mèdia.cat. També elaborarem una petita capsula audiovisual sobre el tema més silenciat del nou Anuari per difondre a través de YouTube i xarxes socials. L'Anuari es presentarà en societat la setmana del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió.

PER QUÈ PENGEU EL PROJECTE A VERKAMI?
El periodisme, o te'l fas o te'l fan. Nosaltres creiem estar ben informat és un dret, però també un deure social. Per això creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents diferents que treballen per fer-lo realitat. L'experiència de micromecenatge per a l'Anuari 2012 va anar molt bé i enguany volem aprofundir en aquesta via, marcant-nos nous reptes. Les aportacions serviran per garantir uns reportatges de qualitat, assegurar una remuneració òptima pels redactors i editors del projecte, incrementar la difusió del producte (i, per tant, la difusió dels temes silenciats), garantir les presentacions de València i Palma i consolidar l'Anuari i l'observatori Mèdia.cat.

QUI COORDINA L'ANUARI?
Com l'any passat, els coordinadors de l'Anuari són Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà (@rogerpala) és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col•labora a Nació Digital. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ja va coordinar l'Anuari del 2011 i 2012, i enguany repeteix l'experiència. Ho farà en companyia del periodista Sergi Picazo (@sergipicazo). En Sergi treballa a la secció de política d'El Punt Avui. També té un blog, El perseguidor, i col•labora en publicacions com la Directa. És membre del col•lectiu Contrast. De la promoció, difusió i comunicació de l'Anuari se n'encarregarà la Laia Soldevila (@Laia_Soldevila), que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils.

AQUEST ANY DEMANEU MÉS DINERS. QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA AMB L'ANUARI DE 2012?
El pressupost de l'any passat estava pensat per a 12 temes i per a una difusió limitada de l'Anuari en paper. Enguany els objectius són més ambiciosos: hi haurà quinze temes, es distribuirà a més lliberies, tindrà una web específica per facilitar la compartició i difusió dels reportatges a les xarxes socials i a més a més volem garantir la realització de les presentacions a Barcelona, València i Palma. El principal objectiu de l'Anuari és que els temes que tracta tinguin la difusió que es mereixen, per tant, el projecte d'enguany també inclou una partida destinada a comunicació i promoció. I una novetat important: l'Anuari tindrà versió audiovisual. El tema més destacat anirà acompanyat d'una capsula documental que es podrà visionar lliurement a YouTube i difondre xarxes socials, amb l'objectiu d'arribar a més audiència.

VAIG SER MECENES DE L'ANUARI 2012, VULL TORNAR A INVERTIR 30 EUROS O MÉS PERÒ JA TINC L'ANUARI DE L'ANY PASSAT... EM PODEU DONAR ALGUNA ALTRA RECOMPENSA? Els mecenes que van invertir l'any passat, enlloc de l'Anuari de 2012 poden triar entre un altre Anuari de 2013 o el primer exemplar de la col•lecció Periodistes, que impulsa el Grup Barnils amb Edicions Saldonar. Hem previst que el primer volum d'aquesta nova col•lecció surti per Sant Jordi. El llibre, encara sense títol, tractarà sobre les facetes menys conegudes del jutge Baltasar Garzón. L'autora serà la periodista Sònia Bagudanch (@sbagudanch).

D'ON SURT LA IDEA DE FER UN ANUARI DE TEMES SILENCIATS?
L'Anuari Mèdia.cat pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored. Des de fa gairebé quaranta anys, aquesta iniciativa de la universitat de Sonoma (San Francisco) s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants. Fins ara s'han publicat dues edicions de l'Anuari Mèdia.cat, corresponents als anys 2011 i 2012. Podeu llegir-los els dos en aquest enllaç.

QUÈ ÉS MÈDIA.CAT? QUÈ ÉS EL GRUP BARNILS?
Mèdia.cat és un observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc amb l'objectiu de treballar en la difusió i la defensa d'un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Ho fem a través de la publicació regular d'informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, i de l'actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que compartíem una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans.

ESPECIFICACIONS SOBRE LES RECOMPENSES:
Què és el DVD Una mirada crítica? Una mirada crítica és un documental sobre anàlisi crítica dels mitjans produït per Aulamèdia. En podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Com serà l'acte 'Música contra els silencis'? L'acte consistirà en una presentació en petit format només per a mecenes, prèvia al llançament públic de l'Anuari. Es realitzarà els darrers dies d'abril al Centre Cultural la Farinera del Clot, que se suma d'aquesta manera al projecte de l'Anuari. Serà una trobada informal i distesa que servirà per comentar l'Anuari amb els seus autors i prendre una copa per celebrar que ho hem fet possible. També hi haurà una actuació musical de petit format. Durant el transcurs del Verkami en donarem més detalls.

Com serà el llibre i DVD documental inèdits sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils? El Grup Barnils i Edicions Dau estem preparant un llibre i un DVD sobre la figura de Ramon Barnils, a partir d'una vintena d'entrevistes persones de diferents àmbits que el van conèixer i tractar. Serà el primer treball que analitzarà en profunditat la figura de Barnils. L'està dirigint i escrivint la periodista Laia Altarriba (@laiaaltarriba). El documental va a càrrec d'@albertlloreta (realització) i @laia_soldevila (guió).

Com serà la col•lecció Periodistes? Edicions Saldonar i el Grup Barnils impulsen aquest 2013 una col•lecció de llibres centrats en el periodisme d'investigació. La col•lecció Periodistes publicarà nous autors, tots ells members del Grup Barnils, i tocant sempre temàtiques poc habituals als grans mitjans. El pirmer llibre l'està elaborant la periodista Sònia Bagudanch i versa sobre les aspectes més controvertits del jutge Garzón.

Quins llibres de l'editorial A Contravent oferiu amb les recompenses de 200 i 300 euros? Oferim els següents volums: Just Cabot. El periodisme silenciat, de Valentí Soler, Quatre sagetes roges, d'Emili Vigo, Defensa de l'avantguardisme, de LLuís Montanyà, Salt a la foscor, d'Augusto Assía i traduït per Enric Vila, i Últimes notícies, d'Evelyn Waugh.

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(4)

 • Bona tarda, Per què a les aportaciones a unes posa que queden recompenses i a altres no posa re?

  hecha por DARIO

  Hola Dario,

  T'expliquem: per cada aportació oferim diverses coses com a recompensa. D'algunes d'aquestes coses, però, en disposem d'un nombre limitat. Quan és així, s'expressa el nombre total del què disposem entre parèntesi. Les que no tenen res especificat, vol dir que són il·limitades.

  Salut!

 • Si em faig mecenes de 20 euros? Com i quan arribarà l´exemplar al meu domicili?Tindria que pagar despeses d' enviu? Moltes gràcies pel vostre treball, salut i força al canut!

  hecha por Rafael Atez

  Hola Tipiko,

  Si tot va bé, l'Anuari Mèdia.cat estarà en versió paper cap a finals d'abril. A partir de llavors, escriurem un correu als mecenes perquè ens feu arribar les vostres adreces postals per enviar-vos les recompenses. El cost dels enviaments ja està inclòs en la mateixa recompensa i no caldrà pagar res extra.

  Salut!

 • manera de fer arribar els diners? No tinc visa ni hòsties

  hecha por lluís

  Hola Lluís,

  Es pot fer un ingrés al compte del Grup Barnils, si vols. Si ens escrius a info@grupbarnils.cat t'ho expliquem.

  Gràcies!

 • ¿En que idioma estará el anuario?

  hecha por Suso Precedo

  Hola Suso,

  Les tres edicions de l'Anuari són en català. En la versió digital que trobaràs a www.media.cat/anuari hi haurà un modest traductor a diversos idiomes que et podran ajudar.

Si quieres saber más pregúntale al autor

Anuari Mèdia.cat: </br>Els silencis </br>mediàtics de 2012

Anuari Mèdia.cat: </br>Els silencis </br>mediàtics de 2012

Conseguidos9.865€
de7.000€
100% conseguidos Conseguido!
L'Anuari Mèdia.cat 2013 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum 15 temes silenciats pels mitjans de comunicació catalans durant l'any 2012. Creiem en el periodisme d'investigació crític i rigorós. Volem dur-lo a la pràctica de forma col•laborativa. Fem-ho possible.
L'Anuari Mèdia.cat 2013 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum 15 temes silenciats pels mitjans de comunicació catalans durant l'any 2012. Creiem en el periodisme d'investigació crític i rigorós. Volem dur-lo a la pràctica de forma col•laborativa. Fem-ho possible.
Creado en: Barcelona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 2 de Marzo de 2013.

 
 • Aportando 5€
  27 Mecenas

  Aparició als crèdits de l'Anuari Mèdia.cat en qualitat de mecenes.

 • Aportando 10€
  80 Mecenas

  Aparició als crèdits + Edició digital de l'Anuari en primícia prèvia a la publicació en paper.

 • Aportando 20€
  239 Mecenas

  Aparició als crèdits + Edició digital de l'Anuari en primícia + Exemplar imprès de l'Anuari 2013.

 • Aportando 30€
  45 Mecenas

  Aparició als crèdits + Edició digital de l'Anuari en primícia + Exemplar imprès de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 (limitat als 30 primers mecenes. Si l'Anuari 2012 s'acaba, en el seu lloc donarem 2 exemplars de l'Anuari 2013)

 • Aportando 50€
  QUEDAN 16 RECOMPENSAS (DE 50)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia + Exemplar imprès de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + DVD amb el documental Una mirada crítica, amb producció d'Aulamèdia + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis', prèvi a la presentació oficial de l'Anuari.

 • Aportando 75€
  QUEDAN 23 RECOMPENSAS (DE 25)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia + Exemplar imprès de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + DVD amb el documental Una mirada crítica + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis' + Llibre i DVD documental inèdits sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils, coordinat per la periodista Laia Altarriba.

 • Aportando 100€
  QUEDAN 10 RECOMPENSAS (DE 15)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia + Exemplar imprès de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + DVD amb el documental Una mirada crítica + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis' + Llibre i DVD documental sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils + Assistència als Esmorzars-tertúlia del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2013/2014

 • Aportando 150€
  QUEDAN 15 RECOMPENSAS (DE 15)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia + Dos exemplars de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + DVD amb el documental Una mirada crítica + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis' + Llibre i DVD sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils + Assistència als Esmorzars-tertúlia del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2013/2014 + Subscripció als tres primers llibres de la col•lecció Periodistes, impulsada pel Grup Barnils i Edicions Saldonar (data de publicació: 2013/2014).

 • Aportando 150€
  QUEDAN 9 RECOMPENSAS (DE 10)

  ESPECIAL ENTITATS i COL•LECTIUS: Aparició als crèdits com a entitat col•laboradora + Edició digital en primícia per a tots els socis + 4 exemplars de l'edició en paper Anuari 2013 + DVD D'Aulamèdia Una mirada crítica + Presentació-debat de l'Anuari Mèdia.cat 2013 amb la presència dels autors (fora del Principat s'afegiran despeses de desplaçament).

 • Aportando 200€
  QUEDAN 10 RECOMPENSAS (DE 10)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia + Tres exemplars de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + DVD amb el documental Una mirada crítica + Entrada per a 4 persones a l'acte 'Música contra els silencis' + Llibre i DVD sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils + Assistència als Esmorzars-tertúlia del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2013/2014 + Subscripció als tres pirmers llibres de la col•lecció Periodistes + Col•lecció de 5 llibres de l'editorial A Contravent.

 • Aportando 300€
  QUEDAN 9 RECOMPENSAS (DE 10)

  Aparició als crèdits + Edició digital en primícia + Quatre exemplars de l'Anuari 2013 + Exemplar imprès de l'Anuari 2012 + DVD amb el documental Una mirada crítica + Entrada per a 6 persones a l'acte 'Música contra els silencis', + Llibre i DVD sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils + Assistència als Esmorzars-tertúlia del Grup de Periodistes Ramon Barnils durant el curs 2013/2014 + Subscripció als tres pirmers llibres de la col•lecció Periodistes + Col•lecció de 5 llibres de l'ecditorial A Contravent + Assistència com a oient a cinc sessions del màster La comunicació dels conflictes internacionals armats i dels socials, dirigit pel periodista Xavier Giró.

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 2 de Marzo de 2013.

 

Proyecto destacado por Pol·len Edicions

Blog del proyecto (11)

11 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de Mèdia.cat
Mèdia.cat
Mèdia.cat, Observatori Crític dels Mitjans, és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que respon a uns dels seus objectius fundacionals: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un ... Leer más
Mèdia.cat tiene 4 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://www.media.cat