❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Cinc dies de fúria

Un projecte de periodisme i podcast radiofònic per investigar què va passar durant les protestes contra la sentència de l'1-O

Crític

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
508
Aportaciones
23.020€
De 22.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Cinc dies de fúria: podcast + periodisme d'investigació

Cinc dies de fúria és un projecte de periodisme d’investigació impulsat per CRÍTIC, sobre les protestes que van sacsejar Catalunya després de la sentència de l’1 d’Octubre. Volem investigar tot el què va passar durant el el bloqueig del Tsunami Democràtic a l’aeroport i les protestes a la Via Laietana de Barcelona i en d’altres ciutats catalanes, amb l’objectiu de fiscalitzar l’actuació policial i els abusos de poder que s’hi van cometre, així com l’actuació de l’extrema dreta i les raons de fons de les mobilitzacions.

La recerca es plasmarà en cinc podcast radiofònics de quaranta minuts de duració, amb la participació de testimonis i protagonistes. Cada podcast anirà acompanyat d'un article d'investigació escrit, il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs, Ivan Giménez i Xavi Herrero. Investigarem a fons els fets que van succeir a Barcelona i arreu de Catalunya del 14 al 18 d’Octubre, mirant d’accedir a documentació inèdita dels fets.

Quins periodistes ho investigaran?

El projecte el dirigiran els periodistes Laura Aznar i Roger Palà. La Laura i el Roger coordinen l'equip d'investigació de CRÍTIC i s'han especialitzat en continguts de temàtica política, social i policial.

Roger Palà (Barcelona, 1978) és periodista i fundador de CRÍTIC i col·laborador de mitjans com RAC 1, BTV, El Periódico o TV3. Des de finals dels anys noranta ha cobert de forma habitual qüestions relacionades amb la repressió als moviments socials i polítics en publicacions com El Triangle, la Directa, l'Anuari Mèdia.cat i ara a CRÍTIC, on ha investigat, entre d'altres casos, la repressió policial al referèndum de l'1 d'Octubre.

Laura Aznar (Barcelona, 1990) és periodista i sociòloga, treballa a CRÍTIC des de 2016 i col·labora en mitjans com la Cadena SER, RAC 1, Catalunya Ràdio i TV3. Sobre els fets de posteriors a la sentència de l'1-O, ha publicat articles com aquest sobre el noi de la dessuadora taronja de Via Laietana, o aquest altre sobre els protocols policials durant les manifestacions.

Els diners recaptats a Verkami serviran per comptar amb els serveis d'un nou redactor que durant tres mesos, que reforçarà la recerca i s'encarregarà de l'elaboració dels guions. En aquests moments estem en procés de selecció d'aquest nou periodista.

Foto: Ivan Giménez
Foto: Ivan Giménez

Per què impulsem un Verkami per finançar aquest projecte?

Una investigació d’aquest volum no podem afrontar-la només amb els recursos estructurals de CRÍTIC. Per això és necessària una campanya de microfinançament que impliqui aconseguir més suport per fer-ho possible. Volem recaptar 22.000 euros a Verkami i volem implicar als subscriptors i la comunitat de CRÍTIC per fer-ho possible: el periodisme, o te'l fas o te'l fan. L'objectiu de finançament és ambiciós però és al mateix temps garanteix els recursos necessaris per poder treballar amb professionalitat i rigor.

Sobre les recompenses

Els mecenes que s'impliquin en el projecte accediran en primícia al resultat de la investigació: cinc podcast de 40 minuts acompanyats de 5 articles d'investigació. Amb posterioritat a això, els podcast es distribuiran entre els subscriptors i lectors de CRÍTIC. Els mecenes també tindran l'oportunitat de reservar una plaça a la presentació pública del projecte.

Les recompenses més elevades també inclouen:

  • Una subscripció a CRÍTIC durant un any

  • Bossa de tela, xapes i col·lecció completa de postals de CRÍTIC

  • Fotografia signada per Jordi Borràs, Ivan Giménez o Xavi Herrero

Per aquest ordre, d
Per aquest ordre, d'esquerra a dreta: fotografies de Jordi Borràs, Ivan Giménez i Xavi Herrero

  • La possibilitat d'organitzar una presentació pública del projecte

  • Donacions solidàries per fer més periodisme d'investigació

Xapes, bossa i col·lecció de postals de Crític.
Xapes, bossa i col·lecció de postals de Crític.

Amb quines fonts parlarem?

Per elaborar els podcast d’investigació parlarem amb tots els protagonistes dels fets: detinguts i represaliats per les protestes, advocats, col·lectius de drets humans, periodistes que van cobrir els fets…

També demanarem la versió dels cossos policials (Mossos d’Esquadra, CNP) i de les administracions que les dirigeixen.

L’objectiu és elaborar un contingut periodístic plural, que reculli el màxim de veus i contrastos.

Com difondrem la investigació i qui hi tindrà accés?

El projecte tindrà tres nivells de difusió. Els verkamistes que hi donin suport seran els primers en tenir accés als podcasts, a través d’una newsletter exclusiva.

Amb posterioritat a això, els podcast i articles d’investigació seran publicats en el suport de CRÍTIC i hi tindran accés prioritari els subscriptors i subscriptores del mitjà, que són els que garanteixen el finançament estructural del projecte.

En tercer lloc, els podcast es difondran entre el públic general com tots els continguts de CRÍTIC, amb l'objectiu d'arribar a quanta més gent millor.

Acte de cinquè aniversari de Crític. Foto: Ivan Giménez
Acte de cinquè aniversari de Crític. Foto: Ivan Giménez

Qui som?

CRÍTIC és un mitjà de comunicació especialitzat en periodisme d'investigació i anàlisi crítica de l'actualitat política i social catalana. Som una cooperativa de periodistes que va néixer fa cinc anys amb una campanya a Verkami.

Basem el nostre finançament en els subscriptors i subscriptores. En l'actualitat en tenim gairebé 1.800.

Hem rebut el Premi Nacional de Comunicació 2019 en mitjans d'arrel digital.

Aquí pots saber més del projecte i veure les persones que l'impulsem. Ens agrada la transparència i tenir els números clars: aquí pots consultar els nostres comptes de 2018.

Foto: Ivan Giménez
Foto: Ivan Giménez

A què destinarem les vostres aportacions?

La principal partida serà per a comptar amb un periodista i guionista per incorporar-se a CRÍTIC durant tres mesos i dedicar-se íntegrament al projecte (5.400 €). La tasca de l'equip d'investigació de CRÍTIC està valorada en 3.000 €. Hi haurà pressupost per la realització dels podcast (3.000 €) i per la seva locució (1.000 €). Reservarem una partida per a fotografies (1.000 €), per a drets de músiques (600 €) i per a l'acte de presentació (800 €). També dedicarem recursos a la comunicació del Verkami, la producció de recompenses i als enviaments (1.600 €). La resta del pressupost serà per al pagament d'impostos i comissions bancàries i de Verkami.

Calendari previst

L’equip d’investigació de CRÍTIC ja està treballant en aquest moment en la recerca i documentació dels fets. Si la campanya de crowdfunding té èxit, el periodista i guionista responsable del projecte s’incorporarà a l’equip el mes de febrer. La publicació del primer podcast està prevista pel mes de juny de 2020.

+ Info

Web – ElCritic.cat

TW – @SentitCritic

FB – SentitCritic

IG – @sentitcritic

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

16 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Enri

    Enri

    4 años

    Com vos sobren els calers i preferiu les aportacions menudes he reduït la meua, perquè jo sí que necessite els diners.

  • Elisenda

    Elisenda

    4 años

    Endavant, companys!

  • jordinebot

    jordinebot

    4 años

    Endavant amb la bona feina!

  • Roser Burillo Gómez

    Roser Burillo Gómez

    4 años

    Molt bona feina! Endavant!

  • Mercè

    Mercè

    más de 4 años

    el periodisme, o te'l fas o te'l fan.... ,

  • edorta

    edorta

    más de 4 años

    Esperem aconseguir.ho

  • eduardinglada

    eduardinglada

    más de 4 años

    La veritat no té preu

  • Rubén Cruz Sasal

    Rubén Cruz Sasal

    más de 4 años

    Espero i desitjo que la denúncia mediàtica serveixi més que la denúncia moral

  • aurora

    aurora

    más de 4 años

    Contra la foscor d 'un estat repressiu, volem saber la veritat!

  • aglacabe

    aglacabe

    más de 4 años

    Endavant i força!✊

Volver a todas las actualizaciones

#03 / Història d'un cop de porra, per Xavi Herrero

Hola, com esteu? Em dic Xavi Herrero, sóc fotoperiodista i col·laborador de CRÍTIC. Us escric per donar-vos les gràcies per haver invertit en el Verkami de #5diesdefúria, que estem impulsant per fiscalitzar l'actuació de la policia durant les protestes contra la sentència de l'1-O. Hem assolit el 50% del finançament del projecte en una setmana, però encara ens queda molt camí per recórrer!

Foto: Xavi Herrero
Foto: Xavi Herrero

Avui, però, també volia explicar-vos una altra cosa. Volia explicar-vos la història d'un cop de porra. En concret, el cop de porra que il·lustra aquesta fotografia que vaig fer el 14 d'octubre a la T-1, durant la mobilització convocada pel Tsunami Democràtic, i que podeu aconseguir si invertiu en la recompensa de fotoperiodisme del Verkami, conjuntament amb altres imatges de Jordi Borràs i Ivan Giménez. Crec que és una foto que resumeix en una imatge moltes coses que va passar durant aquelles jornades.

La foto la vaig fer la tarda del 14-O a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona. La T-1 estava ocupada per milers de manifestants, que van anar-hi en massa després que el Tribunal Suprem condemnés a 12 líders independentistes a llargues penes de presó. Les càrregues policials estaven sent dures. També cal dir que els manifestants feien front a la policia amb mànegues, extintors i vidres trencats. Tot plegat era bastant caòtic: hi havia corredisses per tot arreu, càrregues a dins del pàrquing, gent que cridava i que llençava aigua i escuma des de la primera planta i més càrregues a la planta principal on hi havia el gruix de la gent.

En el moment de la fotografia, jo m'havia quedat amb un grup reduït de manifestants, que observaven i no prenien part dels aldarulls. De manera sobtada va aparèixer del meu darrere un policia que va atacar al manifestant de la fotografia amb un cop de porra. El manifestant va intentar aturar el cop i en la seva mirada es pot veure una combinació de sorpresa i por, que vaig aconseguir capturar. Des de llavors penso que m'agradaria conèixer aquest noi per saber què va sentir en aquell moment... Potser podríem localitzar-lo a través de les xarxes aprofitant aquest Verkami?

Fotoperiodisme per documentar els abusos

No era la primera vegada que cobria enfrontaments amb la policia. Ho he fet en altres ocasions i solen ser moments de força tensió. A més, sovint els fotoperiodistes acabem sent objectiu de les actuacions policials, una situació que hem denunciat de forma reiterada. A Barcelona he cobert algunes vagues generals que han acabat amb aldarulls i fortes càrregues policials, sense oblidar les penoses càrregues del 27 de maig del 2011, en les mobilitzacions del 15M i les més recents com les de l' 1-O. Però hi ha una cosa que tenen en comú les actuacions policials del dia de l'aeroport i les dels dies posteriors a la sentència: un especial acarnissament policial amb les persones que van participar en les mobilitzacions que jo no havia vist en altres càrregues policials.

La meva feina m'ha portat sovint a viure situacions crítiques. El 2015, per exemple, vaig cobrir la coneguda com a crisi dels refugiats a les illes gregues, concretament a l'illa de Lesbos, quan centenars de persones arribaven cada dia en pasteres a la seva costa provinents de Turquia i escapant de guerres com la de Síria, als camps de refugiats d'Idomeni i Moria (Grècia), Macedònia i Sèrbia. Les fotografies que vaig fer han il·lustrat alguns reportatges de CRÍTIC. També he estat a la plaça Tahrir d'Egipte dins del marc de la Primavera Àrab, entre altres.

Com a fotoperiodista, no puc negar que davant d'algun tipus de violència, sigui de la forma que sigui i vingui d'on vingui, l'adrenalina és sempre present, els esdeveniments passen molt de pressa i mai pots abaixar la guàrdia. Per tot plegat, el fotoperiodisme pot ser una molt bona eina de denúncia. És important documentar què va passar en cada moment. I és per això que el projecte #5diesdefúria té en compte la necessitat d'acompanyar els articles d'investigació amb material gràfic que deixi constància del que va passar. Us animo que seguiu difonent el projecte entre els vostres coneguts i amics per acabar de fer-lo possible.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#08 / Gràcies per fer possible '5 dies de fúria'! I ara què?

Hola, com esteu?

Som la Laura Aznar i el Roger Palà de CRÍTIC. Avui, a més de desitjar-vos un bon any nou, volem donar les gràcies a tots els micromecenes que heu invertit en el projecte '5 dies de fúria'. Amb el suport de gairebé 500 persones hem assolit el repte d'arribar als 22.000 euros. La sèrie de podcast de periodisme d'investigació sobre els abusos policials durant les protestes contra la sentència de l'1-O serà finalment una realitat.

Hem arribat a l'objectiu sobretot en base a petites aportacions. La comunitat de subscriptors i subscriptores de CRÍTIC ha respost a la nostra proposta i han estat els primers en motivar-se. La gran majoria d’aportacions, gairebé 200, han estat de 25 euros. Això demostra l’arrelament popular que ha assolit el projecte. Per nosaltres és un símptoma que el tema que ens hem proposat investigar desperta interès i té sentit que CRÍTIC hi dediqui esforços.

leer más

#07 / Ara podeu regalar '5 dies de fúria' per Nadal!

Hola, com esteu?

Sóc el Roger Palà de Crític. Avui volia fer-vos una mica de balanç de la campanya de Verkami i, a més a més, explicar-vos una novetat: hem decidit habilitar una nova recompensa perquè aquest Nadal pogueu regalar '5 dies de fúria' als vostres amics i familiars.

Des de fa uns dies teniu la opció d'invertir en la recompensa de 25 € que du per títol 'Regala 5 dies de fúria per Nadal'. És la que hem destacat a dalt de tot del projecte: ja hi ha alguns mecenes que ho han fet! Tan bon punt feu la inversió, ens posarem en contacte amb vosaltres per enviar-vos un val regal de '5 dies de fúria', perquè el pogueu regalar durant aquestes festes. La persona a qui li regaleu rebrà els cinc podcast i els cinc articles d'investigació si finalment aconseguim els objectius de finançament del projecte. I si ho voleu, els dos podreu aparèixer en els agraïments. No cal dir que, si ja sou mecenes del projecte, també podeu tornar a invertir per un val regal! ;)

leer más

#06 / Història de tres punys alçats, per Jordi Borràs

Hola, com esteu? Sóc en Jordi Borràs, fotoperiodista i col·laborador de Crític. Us escric per fer-vos saber que el Verkami que està impulsant CRÍTIC per al seu projecte '5 dies de fúria' ha assolit gairebé el 80% del finançament requerit. Encara queda camí per recórrer però volia donar-vos les gràcies per haver-hi participat, i animar-vos a difondre el projecte per acabar d'aconseguir l'objectiu.

Avui, però, volia explicar-vos també una altra història. És la història de tres punys alçats, els que podeu veure en aquesta fotografia que forma part d'una de les recompenses que podeu aconseguir si invertiu al Verkami.

Foto: Jordi Borràs
Foto: Jordi Borràs

La foto la vaig fer el 15 d'Octubre, el primer dia en què a Barcelona va haver-hi barricades i foc. Aquella tarda, milers de persones s'havien concentrat davant la Delegació del Govern per protestar contra l'actuació policial del dia anterior a la T-1 durant l'acció del Tsunami Democràtic. Al vespre, la policia nacional i els Mossos van carregar duramentleer más

#05 / Article de Benet Salellas: periodisme per posar límits al poder

Hola, com esteu?

Avui hem assolit el 60% de l'objectiu del Verkami! Encara ens queda camí per recórrer, però confiem assolir l'èxit amb el suport. Avui us volem compartir una reflexió sobre perquè és important un projecte periodístic com '5 dies de fúria'. No la fa un periodista de CRÍTIC, sinó un jurista. Hem demanat a Benet Salellas, advocat bregat en moltes batalles judicials, que ens expliqui perquè creu què és important fer possible el projecte #5diesdeFúria. Esperem que l'article us agradi i el compartiu!

Benet Salellas. Foto: Joan Castro / Iconna
Benet Salellas. Foto: Joan Castro / Iconna

Periodisme per posar límits al poder

El 20 d’octubre de 2019, quan vaig prendre declaració al jutjat de Guàrdia de Girona als detinguts en el marc de les protestes contra la sentència de l’1-O, em va passar una cosa que no havia vist mai. La jutgessa va acceptar que els agents de la policia nacional declaressin encaputxats amb passamuntanyesleer más

#04 / Primer teaser de 'Cinc dies de fúria'

Hola, com esteu?

Som el Roger i la Laura de Crític. Com ja heu vist, el projecte de Verkami de '5 dies de fúria' segueix endavant. Estem a punt d'aconseguir el 60% del finançament i ja comptem amb més de 320 micromecenes que han donat suport a la investigació periodística per fiscalitzar l'actuació policial durant les protestes per la sentència de l'1-O. Gràcies per sumar-vos al projecte i ajudar-nos a fer possible aquesta sèrie de podcast d'investigació periodística.

Avui, però, us volem explicar que en paral·lel hem començat a treballar en la producció de '5 dies de fúria'. Ja tenim sobre la taula algunes idees, propostes de temes a tractar i conceptes generals que volem abordar. Avui us compartim un teaser sonor on la Laura planteja quines seran les principals preguntes què volem respondre amb la nostra investigació. Quines ordres van… leer más

#03 / Història d'un cop de porra, per Xavi Herrero

Hola, com esteu? Em dic Xavi Herrero, sóc fotoperiodista i col·laborador de CRÍTIC. Us escric per donar-vos les gràcies per haver invertit en el Verkami de #5diesdefúria, que estem impulsant per fiscalitzar l'actuació de la policia durant les protestes contra la sentència de l'1-O. Hem assolit el 50% del finançament del projecte en una setmana, però encara ens queda molt camí per recórrer!

Foto: Xavi Herrero
Foto: Xavi Herrero

Avui, però, també volia explicar-vos una altra cosa. Volia explicar-vos la història d'un cop de porra. En concret, el cop de porra que il·lustra aquesta fotografia que vaig fer el 14 d'octubre a la T-1, durant la mobilització convocada pel Tsunami Democràtic, i que podeu aconseguir si invertiu en la recompensa de fotoperiodisme del Verkami, conjuntament amb altres imatges de Jordi Borràs i Ivan Giménez. Crec que és una foto que resumeix en una imatge moltes coses que va passar durant aquelles jornades.

leer más

#02 / Història d'una dessuadora taronja, per Laura Aznar

Hola! Sóc la Laura Aznar, periodista de CRÍTIC i una de les coordinadores del projecte #5diesdefúria. Volia donar-vos les gràcies a tots i totes per haver invertit! Com ja sabeu, volem aconseguir recursos per fiscalitzar l’actuació de la policia durant les protestes contra la sentència de l’1-O, per seguir fent encara més reportatges com aquest que vam publicar ahir, sobre les contradiccions de la versió oficial sobre la detenció de la Xènia, la noia dels cabells blaus de Via Laietana. La campanya avança a bon ritme: encara som lluny de l'objectiu, però en sis dies hem assolit el 40% del finançament.

Però avui no només volia parlar-vos d'això. També volia explicar-vos una història que és a l’origen de tot aquest projecte. La història d’una dessuadora taronja.

La detenció d
leer más

#01 / Petita història d’un impossible, per Roger Palà

Hola, com esteu?

Sóc el Roger Palà, periodista i impulsor de CRÍTIC. Avui us faig aquest correu electrònic per agrair-vos el vostre suport al Verkami 'Cinc dies de fúria'. Però no només: també volia explicar-vos una història. La petita història d'un impossible.

Va passar en un consell de redacció. La Laura Aznar, la nostra periodista especialitzada en moviments socials i temes repressius, explicava que els articles que havíem publicat sobre el noi de la dessuadora taronja havia funcionat molt bé. 25.000 lectures, moltíssimes pels estàndards de CRÍTIC. Vam constatar de nou que tots aquells reportatges i investigacions relacionades amb les protestes per la sentència de l'1-O i la qüestionable actuació policial d'aquells "cinc dies de fúria" –així vam batejar internament i de forma improvisada aquelles jornades en aquesta redacció– despertaven gran interès en la nostra comunitat.

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies