Para poder interactuar correctamente y obtener el mejor funcionamiento posible de nuestro sitio web, te recomendamos que actualices tu navegador a una versión más reciente o utilices otro como Chrome o Firefox.

Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull

La idea és finançar l'autoedició d'un llibre d'unes 150 pàgines, en format diccionari, amb pròleg, introducció, cos del diccionari, índexs idiomàtics finals i bibliografia utilitzada sobre dites i frases fetes sobre l'ull. N'hi ha centenars, de parèmies que contenen la paraula "ull".

vpamies

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
201
Mecenas
4.800€
De 4.000€
Aporta al proyecto
Volver a todas las actualizaciones

#02 / Viure amb set pams d'ulls


És una frase feta de sentit figurat sinònima de Fer l'ull viu, amb el sentit de vigilar. Es diu al País Valencià.

Altres expressions sinònimes podrien ser Anar ulls espolsats, Anar amb set ulls i set orelles o Obrir els ulls. En castellà en dirien Avivar (o despabilar) el ojo (o los ojos).

Aquesta és de les últimes entrades del diccionari.

2 comentarios

iniciar sesión o Registrarse para comentar esta entrada.

 • vpamies

  vpamies
  Autor/a

  8 años

  Que consti que a mi m'hi emboliquen, que jo ja tenia teca per a temps amb el Top ten de refranys catalans. però em costa dir que no, au, vés!

  Estic segur que molts dels qui esteu passant per aquí sabreu entendre el que significa Verkami i hi podreu contribuir no només com a mecenes, sinó també com a promotors de projectes.

 • David Gálvez

  David Gálvez

  8 años

  Bona iniciativa. Ja he fet la meva contribució, Víctor. Enhorabona. Com sempre, innovant i "fent rota", com es diu a Andorra. Suposo que algun de nosaltres podria veure en la teva manera de fer una idea per materialitzar algun dels nostres projectes en un futur. Standing ovation.

#08 / Tinc un germanet!Acabo d'obrir la campanya per presentar el germà petit d'aquest llibre. En cap cap cap. Dites i refranys sobre el cap és un recull de parèmies sobre el cap. Vora 1.500.

El mateix sistema, el mateix rigor, el mateix preu, les mateixes garanties de qualitat.

Si us va agradar el primer llibre, no us podeu deixar perdre aquest segon!

Comença el compte enrere. Quaranta dies per a fer realitat un somni!

#07 / Amb cara i ulls: darrers serrells

Finalment tenim coberta definitiva i s'ha tancat el termini a Verkami amb un total de 201 mecenes i 259 llibres encarregats.


El recompte final de les votacions de la coberta, amb 126 vots, són:


- Coberta 1 - 22 (17%)

- Coberta 2 - 59 (46%)

- Coberta 3 - 45 (35%)


Per tant, amb gairebé el 50% dels vots, la coberta núm. 2 és la que obrirà el diccionari de dites i refranys de l'ull.


I ara què?


Doncs jo estic acabant de tancar els temes logístics de l'edició i la impressió del llibre (petició del núm. d'ISBN, saber els exemplars que encarregaré a la impremta i organització logística d'avís als mecenes i de repartiment dels exemplars un cop signats i dedicats).


Des de Verkami m'avisen que hi ha hagut problema de cobrament amb 20 mecenes. Aquests mecenes rebreu en els pròxims dies un avís de Verkami perquè feu el pagament directament a través d'un enllaç de Catalunya Caixa.


#06 / Mostra del llibre imprès

Això s'acaba! Poc més de 24 hores i s'acabarà el termini de recaptació de fons a través de Verkami. El projecte ja està garantit des de fa dies i ara només manca saber quants mecenes hi haurà finalment per al projecte i quants llibres hauré d'encarregar.

A hores d'ara sou 191 mecenes i he de fer 249 llibres. Arribarem als 200 mecenes? No us quedeu sense el vostre llibre!, que ara és el moment d'encarregar-lo. Mai serà tan fàcil com a través del mecenatge de Verkami.

Avui us porto en primícia el contingut del llibre. Com quedarà un cop imprès. Són només 14 pàgines perquè us feu una idea del contingut final del llibre. L'extracte en PDF que us faré arribar a través del correu electrònic serà força més extens: una trentena de les 150 pàgines del llibre.

Extracte Amb Cara i Ulls                                                                    


leer más

#05 / Amb cara i ulls: la coberta


Jordi Pallí, de palli:disseny, que a més aquest any celebra els 25 anys de professió, m'ha fet arribar tres propostes per al llibre Amb cara i ulls: diccionari de dites i refranys sobre l'ull, el llibre que presento a micromecenatge a través de Verkami.

Si us he de ser sincer, m'agraden les tres i em costaria molt decidir-me per una d'elles.

Per això he decidit que sigueu els mecenes o els lectors habituals d'aquest blog els qui pugueu votar per triar-ne una de les tres. Penso que és la manera més honesta i coherent d'acabar tot aquest projecte: el llibre és en part vostre i sortirà a la llum gràcies a vosaltres.

I us vull donar l'opció que sigueu vosaltres mateixos qui trieu la portada. Què us sembla?

I com ho farem?

Doncs obriré una enquesta a la banda dreta del meu blog, Raons que rimen i tindreu fins al divendres 18 de febrer de 2011, data que s'exhaureix el meu temps per recollir fons a Verkami, per votar-hi.

leer más

#04 / Amb cara i ulls: Ull del cul

Sovint s'ha acusat als paremiòlegs i folkloristes d'escapçar la nostra tradició, censurant expressions grolleres, amagant lèxic barroer o tradicions vinculades amb el sexe o les expressions grolleres.

Jo sempre he defensat que  cal no extrapolar la tasca d'aquests recopiladors del moment i de la societat que els va tocar de viure, amb una religiositat omnipresent i poderosa arreu.

Sense caure en el barroerisme, que tampoc és el sentit d'aquest recull, i tenint present el públic al qual va adreçat aquesta obra, penso que hi caben un seguit d'expressions existents sobre l'ull, com veureu en l'exemple que us ofereixo tot seguit.

De la mateixa manera que, al seu moment, apareixerà dins la col·lecció de l'Enciclopèdia paremiològica del cos humà, l'exemplar corresponent al cul.

Ull del cul


Significat - Loc. nom. vulg. L'anus.

Sinònims: Ull negre | Ull que no s'hi veu | Ull de les quaranta arrugues.

Equivalents: Ojete | Ojo del culo.

#03 / Ull per ull, dent per dent


L'expressió Ull per ull, dent per dent és una de les més de 600 expressions sobre l'ull recollides a Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull, una recopilació temàtica que recull de manera exhaustiva fraseologia en català sobre l'ull, amb equivalents en castellà (i també altres llengües tot sovint), l'explicació del significat, sinònims i altres informacions d'interès sobre l'ús i origen d'aquestes expressions. 

En concret, per aquesta expressió, que forma part del cabal de la paremiologia sàvia, la que recull aquelles expressions de les quals en sabem l'autor, la informació que conté és la següent: 

Ull per ull, dent per dent 

Significat - El que em facis et faré. Cita la llei del Talió que castigava les ofenses o mals amb el mateix mal rebut per la víctima. 

Equivalent castellàOjo por ojo, diente por diente | Pagar con la misma moneda.

Sinònims A paga de deute | Pagar amb la mateixa moneda. 

Nota leer más

#02 / Viure amb set pams d'ulls


És una frase feta de sentit figurat sinònima de Fer l'ull viu, amb el sentit de vigilar. Es diu al País Valencià.

Altres expressions sinònimes podrien ser Anar ulls espolsats, Anar amb set ulls i set orelles o Obrir els ulls. En castellà en dirien Avivar (o despabilar) el ojo (o los ojos).

Aquesta és de les últimes entrades del diccionari.

#01 / A Albatera, qui té un ull és l'amoÉs una dita tòpica, un refrany referit als pobles. És l'aplicació tòpica, en un territori concret, de la dita En la terra dels cecs, qui té un ull és rei. Ho diuen al País Valencià.

També diuen En Albatera al que té un ull el fan alcalde

Albatera és un municipi del partit judicial de Dolores, a Alacant. Aquest refrany el deien en els pobles veïns perquè a Albatera eren molt usuals les oftalmies i cegueses, segons sembla a causa de la construcció defectuosa de les cases.


Aquesta és la primera entrada de Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull. Darrere d'aquesta, més de 600 entrades més, índexs finals, bibliografia utilitzada... Un diccionari complet sobre fraseologia del català amb molts equivalents castellans i en altres llengües.
5€
Quedan 994 (de 1000)

Tramesa punt de llibre en PDF del llibre

10€
Quedan 995 (de 1000)

Tramesa punt de llibre en PDF + Llibret digital PDF (doc en PDF amb portada + Introducció + Primeres 50 dites)

20€
Quedan 1834 (de 2000)

Lliurament en mà d'un llibre dedicat + Punt de llibre PDF + Llibret digital PDF

50€
Quedan 480 (de 500)

Lliurament en mà de tres llibres dedicats + Punt de llibre PDF + llibret digital PDF

100€
Quedan 246 (de 250)

Lliurament en mà de vuit llibres dedicats + Punt de llibre PDF + Llibret digital PDF

Las cookies nos ayudan a ofrecer nuestros servicios. Al continuar navegando aceptas su uso.