❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Sol(s). Diari d'un jove tancat en un orfenat (1931-1945)

Sol(s) és un document singular i excepcional, el diari d'un jove, Joan Campmany, que resta tancat entre 1931 i 1945 en un orfenat. Ara volem editar aquest treball per difondre coneixements històrics i antropològics que trenquen amb una realitat silenciada, fent créixer la nostra memòria col·lectiva.

Rosa Campmany Font

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
70
Aportaciones
2.854€
De 2.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Sol(s) és un document singular i excepcional, el diari d'un jove, en Joan Campmany, que resta tancat durant tretze anys (1931-1945) en un orfenat de Barcelona, el Orfenat Ribas. Un diari que ens descriu amb detall la vida en la institució durant la República, la Guerra i la Dictadura franquista, i com aquests canvis sociopolítics van repercutir en la quotidianitat dels orfes. Sol(s) és també un testimoni que denuncia, en primera persona, els abusos de poder i els maltractaments físics i psíquics que patien els infants per part de la institució.

Un diari aterridor i ferotge, però també tendre i sublim, que va elaborar en Joan pàgina a pàgina, entre els disset i els divuit anys, just després d'abandonar per sempre l'orfenat Ribas. La seva narrativa té, a més d'un valor literari, una vàlua antropològica i històrica.

El manuscrit original va ser escrit per donar compte d'allò que ell mai podria ni voldria explicar de viva veu, escrit per curar les ferides d'una història particular però també col·lectiva. Paraules que tenen un valor afegit, ja que són també el regal d'amor que en Joan va oferir a la seva enamorada, la dona que hauria de ser la mare dels seus fills i la seva companya.

El manuscrit va ser transcrit amb molta cura per la filla d'en Joan Campmany, la Rosa Campmany, mantenint la frescor de l'escriptura del jove.

Sol(s) serà publicat per l’editorial Pol·len Edicions, en format tapa dura i un disseny, de Maite Carbonell, inspirat en el diaris de postguerra. El llibre inclou fotografies del centre i un pròleg del antropòleg Josep Maria Comelles

Actualment estem treballant en el disseny de coberta, aquí podeu veure unes primeres proves

Sobre les recompenses

Fent una aportació en aquesta campanya de micromecenatge fareu una pre-compra del llibre, que ens ajudarà a fer possible la seva publicació.

Donant suport a aquest projecte ens ajudeu a treure a la llum un document inèdit i difondre coneixements històrics i antropològics que trenquen amb una realitat silenciada, fent créixer la nostra memòria col·lectiva.

A què destinarem les vostres aportacions

El cost de producció del llibre inclou la feina d’edició i correcció, maquetació i disseny, impressió i promoció. Amb les vostres aportacions cobrirem part de la producció del llibre, en concret la impressió del llibre.

Calendari previst

Campanya de financiació: febrer-març

Maquetació, disseny: febrer-març

Impressió: març

Presentació del llibre i entrega de recompenses: Abril

+ Info

Pol·len Edicions
Facebook de Pol·len Edicions

Twitter de Pol·len Edicions @pol_lenedicions

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#07 / Dissabte 22, presentació i entrega de recompenses

Estimades mecenes,

Ens complau informar-vos que ja tenim el llibre Sol(s), diari d'un jove tancat en un orfenat (1931-9145) de Joan Campmany....acabat de sortir del forn!

Volem celebrar-ho amb tots i totes vosaltres aquest dissabte 22, vigília de Sant Jordi, a les 12 h a l'Espai Contrabandos, on també us entregarem les vostres recompenses.

A la presentació participarà la Rosa Campmany, filla de Joan Campmany, i autora de la transcripció del llibre, i també comptarem amb l'especial presència de l'Amèlia i la Leonor Font, viuda i cunyada de Joan Campmany, unes de les protagonistes del llibre.

Us hi esperem!

#06 / Gràcies per la vostra col·laboració

Estimades mecenes,

La campanya Verkami ha finalitzat amb èxit gràcies a cada una de les vostres aportacions.

Ara el llibre ja pot ser realitat. Us anirem informant del procés de producció i de la data de la festa que farem per entregar-vos les vostres recompenses i presentar el llibre, que serà al mes d'abril.

Agraïment especial de la Rosa Campany:

"Avui vull agrair a tothom que ha col·laborat en que aquest bonic projecte s'hagi fet realitat. Alguns de vosaltres vàreu tenir la sort de conèixer en Joan, i recordareu que la seva tendresa i el seu càlid somriure il·luminaven l’entorn on es trobava. Els qui no ho vàreu poder gaudir, ho trobareu en les pàgines d’aquest llibre inoblidable. Desitjo que tothom en frueixi tant d’ell com jo ho vaig fer -i ho segueixo fent- cada cop que el trobo en les paraules que… leer más

#05 / Llibre objecte

Estimades mecenes,

Estem treballant en la coberta del llibre. A Pol·len edicions apostem per l'edició impresa, entenent que la forma també es contigut. Tenim molta cura del formats del llibres, que sempre fem amb criteris de ecoedició, és a dir, minimitzant l'impacte ambiental dels processos involucrats en l'edició del llibre.

Aquí teniu unes imatges amb les quals us podreu fer una idea de com serà el llibre, en format tapa dura i un disseny de Maite Carbonell, inspirat en els diaris de postguerra.

#04 / La dictadura

Seguint amb el fil històric del diari de Joan Campmany, avui us oferim un fragment del llibre que fa referència a la dictadura.

"Quan va començar la guerra i vam sortir de l’Orfenat, es va despertar en nosaltres un instint de vida, llibertat i perill. Poder respirar a ple pulmó d’allò que nosaltres

consideràvem llibertat, que en el fons era llibertinatge, i gaudir d’aquella franquesa amb tothom, sense que ningú ens embotís el cervell amb històries de sants ni penes d’església, donava pas a la veritable naturalesa dels nostres instints. Aquell canvi de vida ens havia obert un horitzó nou, radiant i esplendorós, en que havíem estat tractats com a persones,sense l’amenaça del bastó com si fóssim bèsties"

Ara, després de tres anys d’una vida en llibertat, tornàvem a caure sota l’enreixat del temor, l’amenaça i la rancúnia, que renaixien… leer más

#03 / Sobre en Joan Campmany

Barcelona any 1931. En Romeu, aconsellat per la seva família, tanca al seu fill Joan de quatre anys en un Orfenat. Allà dins el noi descobreix totes les baixeses de que és capaç l’ésser humà quan ostenta el poder. La guerra, afegida a la mort dels companys més propers, endureix el seu cor d’infant i el prepara per una vida sense esperança.

Expulsat del col·legi, tornat a readmetre a la mort del pare, menyspreat per la Superiora del centre i rebutjat per la família paterna, en Joan va madurant amb l’únic consol dels companys que li són com germans i la tendresa d’una àvia que, tot i la seva dedicació plena, mai podrà curar-lo del enyorament vers la mare que ell no ha conegut. Aquesta figura idealitzada serà una de les obsessions principals durant la seva adolescència, fins que l'enamorament per una noia el fa retrobar allò que ell creia inexistent dins seu i una fe en un futur que no imaginava que pogués ser al seu abast

En Joan abandona l’orfenat Ribas als 17 anysleer más

#02 / La Guerra Civil

Una de les parts més impressionants del manuscrit, concretament la segona en el llibre de Sol(s), és la que fa referència als tres anys de la Guerra Civil espanyola. En ella es narren, gairebé dia a dia, els trasllats constants que pateixen els nois del orfenat, als que s’hi sumen la fam, els bombardeixos, i el patiment per la mort dels companys. Aquí en teniu un resum:

Al Novembre de 1936, l’orfenat Ribas és destinat a Hospital de guerra, motiu pel qual una cinquantena de nois orfes són enviats a una casa de colònies a Sant Hilari de Sacalm. Al cap de cinc mesos de ser allà es declara una epidèmia de tifus i els orfes són retornats a Barcelona. Se’ls insta-la en una torre requisada a la Bonanova. Allà, en Joan i tres amics més formen una banda i juren ajudar-se sempre i no abandonar-se mai. La manca d’aliments els fa buscar-se la… leer más

#01 / Tancat a l'Orfenat Ribas

Barcelona any 1931. En Romeu, aconsellat per la seva família, tanca al seu fill Joan de quatre anys en un Orfenat. Allà dins el noi descobreix totes les baixeses de que és capaç l’ésser humà quan ostenta el poder. La guerra, afegida a la mort dels companys més propers, endureix el seu cor d’infant i el prepara per una vida sense esperança.

Avui us avancem un fragment del diari de Joan Campmany en referència a l'Orfenat, amb algunes imatges de l'època i actuals.

"L'Orfenat Ribas era una construcció superba amb quatre magnífics pavellons separats al mig per una capella. Les escales interiors eren totes de marbre, vorejades per baranes de fusta molt polida.

L'altra part de l'edifici era exactament igual a aquesta. La idea del fundador havia estat la de posar-hi cent nois en una ala i cent noies a l'altre, però les monges van trobar la cosa un xic immoral pel desenvolupament dels infants, de manera que van canviar el programa" (extracte del diari de Campmany)



Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies