❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Negre

Documental que intenta comprendre per què permetem i practiquem l’economia submergida d’una forma natural i quotidiana; i que pretén conscienciar la societat sobre els seus perjudicis. Sense economia submergida no hi hauria retallades ni dèficit públic. Solucionar-ho depèn de nosaltres.

E2S Productora

A project of

Created in

0
seconds
42
Pledges
1.450€
From 3.500€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project because you simply want to help make it happen:

Un de cada quatre euros és negre. A Catalunya, més del 22% de l’economia és submergida, escapa al control d’Hisenda i de la Seguretat Social. Sense economia submergida no hi hauria retallades ni dèficit públic. Solucionar-ho depèn de nosaltres. Vet aquí el problema: sobren les excuses, o els motius, per no fer-ho.

EL DOCUMENTAL

NEGRE és un documental que intenta comprendre per què permetem, i practiquem, l’economia submergida d’una forma natural, quotidiana i escandalosament pública.

Reparacions on ens estalviem l’IVA. Hores extra que cobrem en un sobre. Classes particulars sense declarar. Feines domèstiques sense contracte. Botiguers jubilats. Aturats que treballen. Autònoms que no ho són. Aquí comença una roda que no s’atura fins a convertir-se en una de les amenaces més greus per a l’estat del benestar.

NEGRE pretén conscienciar la societat sobre els perjudicis de l’anomenat treball en negre, que representa gairebé una quarta part de l’economia catalana i espanyola. Provoca greuges, desigualtats socials, competència deslleial i violació de drets laborals. Molts experts diuen que, avui, garanteix la pau social. Però, si no existís, tampoc no existiria la crisi.

ENTREVISTES A EXPERTS I TESTIMONIS

El documental compta amb diversos testimonis que, de forma encoberta, ens han explicat per què amaguen una part o la totalitat de la seva activitat a Hisenda i la Seguretat Social. Alguns no tenen més remei: ho fan per exigència de qui els contracta o perquè s’han de buscar la vida com poden; altres, simplement, no volen pagar l’IVA de les reparacions domèstiques o prefereixen amagar una part de la seva facturació per pagar menys impostos; alguns prefereixen cobrar el subsidi d’atur i treballar de forma irregular per guanyar més diners; i la majoria ho justifiquen dient que els que manen no fan un bon ús dels seus impostos.

NEGRE compta amb les aportacions d’experts reconeguts: els economistes Xavier Sala Martín (Universitat de Columbia), Arcadi Oliveres (Universitat Autònoma de Barcelona), Oriol Amat (Universitat Pompeu Fabra) i Friedrich Schneider (Universitat de Linz, màxim expert mundial en economia submergida); els peridistes Ramon Roca (director de L’Econòmic) i Alejandro Vesga (director d’Emprendedores); el sociòleg Fausto Miguélez (Universitat Autònoma de Barcelona), l’empresari Josep González (president de PIMEC), els sindicalistes Joan Carles Gallego (secretari general de CCOO a Catalunya) i Carlos Cruzado (secretari general de Gestha, sindicat d’inspectors d’Hisenda), a més de representants dels governs català i espanyol.

PER QUÈ ENS INTERESSA AQUESTA HISTÒRIA?

A tots ens afecta l’economia submergida, partint de la base, per exemple, que els que deixen de contribuir amb impostos a l’estat, també es beneficien de la sanitat i educació que paguem entre tots. És vital ser-ne conscients, i deixar-ho de veure com un fet natural. Volem explicar aquesta problemàtica perquè és cosa nostra, de tots, sortir-ne. És vital per a l’estat del benestar ser conscients dels seus efectes per, com a mínim, deixi de ser ben vist. Però el retrat de l’economia submergida que pretenem aconseguir també és un símptoma que alguna cosa no funciona. La gestió dels diners que paguem religiosament no ha estat, precisament, exemplar.

PER QUÈ NECESSITEM VERKAMI?

Els ajustos i retallades han arribat amb força a la televisió pública, i això fa que molts reportatges o documentals no acabin veient la llum tot i el l’interès de la cadena. El nostre tema ha interessat moltíssim a TV3, però només pot assumir-ne els drets d’emissió. Això no ens permet cobrir, ni de bon tros, el cost del material que farem servir. Hem decidit tirar-lo endavant sense cobrar res, i l’únic que n’esperem és tenir els recursos necessaris per cobrir-ne els costos dels desplaçaments.

Entre tota la comunitat verkami, ens podeu ajudar a acabar de fer un pas endavant per conscienciar les persones del perill de l’economia submergida (i dels motius que ens hi han portat) a través d’aquest reportatge.

QUE FAREM AMB LES APORTACIONS ACONSEGUIDES A VERKAMI?

Bàsicament, intentarem:

  • Organitzar la preestrena de l’obra, que inclourà una xerrada-tertúlia sobre l’economia submergida.

  • Cobrir els costos dels desplaçaments i viatges (per diferents punts de Catalunya, a Madrid i a Àustria).

  • Fer les còpies de DVD per als mecenes (partir de 25€).

NOTA IMPORTANT SOBRE LES RECOMPENSES QUE INCLOUEN RUTES GUIADES

Aclariments sobre les rutes guiades:

RUTA DEL SETGE DE CARDONA

Una ruta guiada per E2S Productora, autora del documental sobre el setge borbònic que va resistir Cardona la tardor de 1711, i que va allargar la Guerra de Successió fins el 1714. Inclou tota l’explicació històrica.

Vàlid per a 4 persones.

Es programaran dues sessions d’aquesta activitat, d’acord amb les preferències d’absolutament tothom.
Veure el documental

EXCURSIÓ REFUGI DELS EMBOSCATS

Una excursió per un dels refugis descoberts per E2S Productora, autora del documental sobre els emboscats, els joves que no van voler lluitar durant la Guerra Civil i es van amagar al bosc durant mesos o fins i tot anys. Inclou tota l’explicació històrica.

Vàlid per a 4 persones.

Es programaran dues sessions d’aquesta activitat, d’acord amb les preferències d’absolutament tothom.
Veure el documental

Les dues rutes són properes (comarques veïnes), per tant, els mecenes que tinguin les 2 rutes les podran fer, si volen, el mateix dia.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

2 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • E2S Productora

    E2S Productora
    Author

    over 11 years

    Hola, Ferran! No entenem què vols dir, et pots explicar? Evidentment, els autònoms no tenen a l'estat espanyol el mateix tracte que en altres països d'Europa (França, sense anar més lluny), el tracte frega la discriminació en comptes de ser reconeguts per la seva emprenedoria. Però no sabem si va per aquí el teu comentari. Gràcies per participar!

  • Ferran

    Ferran

    over 11 years

    Amb tots els abussos que es cometen amb els "autònoms" (alguns estrictament obligats per llei), no crec que sigui la mateixa mena d'abús que el diner negre.

#08 / El gestor, testimoni o còmplice?

Els gestors són els que tenen més contacte amb les empreses petites i amb els autònoms, i en certa manera participen (fent la vista grossa o fins i tot col·laborant) en les pràctiques d'economia submergida de molts clients.

El nostre testimoni, un gestor del Baix Llobregat, ens explica com en alguns casos ha de recomanar a alguns clients que facin més factures de les que tenien pensat fer perquè, si no, Hisenda no es creuria la relació entre ingressos i despeses. En altres paraules, si algú declara haver comprat molta matèria primera i haver fet molt poques vendes, el més probable és que hagi ingressat molt diner negre.

El gestor que hem entrevistat per a NEGRE ha explicat que un gruix cada vegada més important d'economia submergida el capitalitzen empreses en una situació complicada, abocades al tancament, que sobreviuen treballant al marge de la fiscalitat conscients que tenen molt poc a perdre.

#07 / Música negra

No canta 'soul', sinó versions de música de ball. Però en negre. Aquesta testimoni treballa com a monitora en un gimnàs del Vallès Oriental, i dedica els caps de setmana a fer 'bolos' sense declarar. Bé, d'unes 50 actuacions l'any, el seu grup fa 5 factures, i la resta és com si no s'haguessin celebrat.

Així funciona, en una bona part, el món de la música en aquests nivells, al límit entre l'amateurisme i la professionalització. La música representa per a l'entrevistada el 40% dels seus ingressos anuals, una quantitat gens despreciable.

Cap membre del seu grup no paga autònoms, ni la banda està constituïda com a societat. Formen part d'una cooperativa de músics d'abast català que, quan necessiten fer factura, els fa un contracte de tres dies i factura per ells. Lògicament, la majoria de clients prefereixen fer-ho en negre.

#06 / L'economista Oriol Amat (UPF) recorda que els països amb més benestar tenen menys economia submergida

El reconegut economista Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i autor de nombrosos articles i llibres, ha volgut fer la seva aportació al documental NEGRE, i ho ha fet des d'un punt de vista reflexiu. En aquest sentit, ha criticat que l'habitualitat amb què es practica el treball en negre s'utilitzi com a excusa per practicar-la, ja que això perjudica greument els que actuen correctament.

Oriol Amat ha recordat que els països amb els nivells de benestar més alt són, indiscutiblement, els que registren índex d'economia submergida més baixos. Per a l'economista barceloní, és una eqüació ben senzilla: el diner negre no contribueix a l'estat del benestar, i això acaba provocant retallades en sanitat, educació i polítiques socials i d'igualtat.

La… read more

#05 / Joan Carles Gallego aporta autocrítica des del sindicat CCOO

El secretari general del sindicat Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya, Joan Carles Gallego, ofereix a NEGRE el punt de vista sindical al voltant de l'economia submergida, un posicionament diferent però no contrari a les reflexions de la resta dels experts que ja hem entrevistat.
Òbviament, no podem avançar massa arguments abans de l'estrena del documental, però sí que podem dir que Gallego va mostrar-se autocrític amb els treballadors assalariats que, pel fet d'estar assegurats per una empresa, treballen a temps parcial pel seu compte com a 'falsos autònoms', amb la competència deslleial que això comporta davant d'aquells que paguen religiosament els seus impostos i cotitzacions. En aquest sentit, pensa que els sindicats encara han de fer més per combatre aquest fenomen.

De tota manera, el responsable sindicat ha insistit en què la… read more

#04 / L'aturat que no s'atura

Un dels nostres testimonis més representatius de la situació social que vivim és el d'un fals aturat: efectivament, un home en situació d'atur que continua treballant, evidentment, en negre. Després de treballar ininterrompudament (sense estar a l'atur) des dels 15 anys fins als 59, la seva empresa va fer fallida i ha quedat al carrer. Ara, cobra la prestació per desocupació i al mateix temps fa reformes interiors a cases de particulars, gràcies a les quals acaba de complementar la renda familiar.

El cas d'aquest fals aturat de Calaf (Anoia) no és, ni de bon tros, un fenomen aïllat. És impossible pensar que a hores d'ara hi ha gairebé un milió d'aturats a Catalunya i més de 5 milions en el conjunt de l'Estat, perquè, de ser així, la pau social no existiria. Es calcula que entre 2 i 4 milions de persones en el conjunt d'Espanya treballen, com a mínim parcialment, en l'economia submergida.

#03 / La botiguera que no existeix

Un dels testimonis de NEGRE és el d'una botiguera d'un barri de Barcelona que no està donada d'alta com a autònoma ni tan sols ha donat d'alta l'establiment. Treballa completament a l'ombra, però a plena llum de dia, i considera que la seva situació no és il·legal, sinó que es considera expulsada pel sistema.

Aquest és un dels diferents casos que volem retratar a NEGRE, el documental sobre l'economia submergida que ja compta amb l'interès de TV3 i busca el mecenatge privat per, com a mínim, acaba de cobrir els costos dels viatges (per Europa i l'Estat espanyol).

#02 / Xavier Sala i Martín ofereix els seus coneixements i l'experiència americana

El prestigiós economista barceloní Xavier Sala i Martín (Universitat de Columbia, Nova York) ha volgut participar en el documental NEGRE, amb molt bones aportacions sobre l'economia submergida basant-se, sobretot, en el contrast entre el que passa a l'Estat espanyol en contrast amb els Estats Units. El país nord-americà és el que registra una economia submergida més baixa al món, al voltant del 7% del Producte Interior Brut, fruit del control governamental però també de la cultura fiscal instaurada entre la societat.

Evidentment, no us podem avançar el contingut del discurs de Xavier Sala i Martín, però sí que podem dir que s'ha mostrat especialment crític amb la permissivitat per part de les autoritats, lluny de la responsabilitat que hi pugui tenir cada ciutadà.

#01 / L'austríac Friederich Schneider, el gran expert europeu

A finals de novembre vam viatjar a Àustria per trobar-nos amb el gran expert europeu en economia submergida, Friedrich Schneider, catedràtic de la Universitat Johannes Kepler de Linz. Schneider ha fet nombrosos estudis sobre el gruix de l’economia submergida a Europa, amb comparatives entre països, i ha estudiat els volums de l’economia que queda fora de la legalitat a partir de la conjunció de diferents paràmetres i variants (és molt complicat definir els volums d’economia submergida, precisament, perquè no està declarada). Aquests estudis han permès fer una radiografia global de la situació de l’economia a nivell europeu.

Voldríem exposar-vos una dada prou significativa d’aquest país del centre d’Europa, Àustria, amb una població d’uns 8 milions d’habitants. És l'estat de la zona euro amb un nivell més baix d’economia submergida, el 7,9%… read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy