❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Què ens passa, valencians!?

L'Alina torna! Aquesta és la 2a part del documentari "són bojos, aquests catalans!?". Després de voltar per Catalunya, Catalunya del Nord, Andorra i la Franja, ara l'Alina, la protagonista, se'n va cap al sud, al País Valencià. Com se'n sortirà només en català?

Tallers per la Llengua

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
409
Aportaciones
14.515€
De 13.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

(Summary in English below)

EL PROJECTE

El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades de les 6000 i escaig que hi ha al món. Per tant, en qüestió de nombres, és sens dubte una de les llengües més parlades del món. És una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc.

Tot i aquests fets objectius, què passa amb la nostra llengua que no passa amb aquestes altres? Per què el valencià no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es prenen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del valencià? Quines dificultats hi trobem?

Rodatge de la primera part: "són bojos, aquests catalans!?"

L'Alina, una noia alemanya que no parla castellà, vol comprovar-ho sobre el terreny. Ella ja ha viatjat per tot Catalunya, la Franja i Andorra fent la prova i ara vol anar cap al sud.

És per això que volem anar a fer un tomb pel país, però no un tomb qualsevol, sinó que serà un viatge afegint-hi un element transgressor dels costums lingüístics establerts i heretats, encara ara, del temps de la repressió.

Com reaccionarà la societat valenciana davant d’aquest element? Què pot passar quan tenim un element que va en contra d’allò establert? Es pot viure en valencià al País Valencià? Es compleixen les lleis que tenim en favor del valencià, si és que n’hi ha? Hi ha o no hi ha conflicte lingüístic? Al País Valencià hi ha una societat realment bilingüe?

Totes aquestes preguntes i moltes més, obtindran resposta al documentari de “Què ens passa, valencians!?”

L'Alina a la recerca de llocs on es parla el català

Disseny provisional de la samarreta. Pot ser que es modifiqui.

QUI SOM?

David Valls, diplomat en producció de cinema i televisió, graduat en lingüística i autor de la idea original, així com autor de "són bojos, aquests catalans!?". Amb la realització de Zeba Produccions.

El projecte és apadrinat per Tallers per la Llengua.

A més, el documentari compta amb l’assessorament científic del del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona.

També comptem amb el suport actiu d'Acció Cultural del País Valencià, El Tempir, Escola Valenciana, el Micalet, La Veu del País Valencià i el programa "Estira la llengua" de Ràdio iTelevisió d'Andorra.

PER QUÈ HO VOLEM FER?

L’objectiu d’aquest documentari és respondre totes aquestes preguntes i saber quin és l’estat dels comportaments i usos lingüístics al País Valencià.

Sabem el que ens diuen els informes, les notícies o les enquestes, però volem saber les respostes en primera persona, volem viure en valencià i volem saber fins a quin punt és possible.

Volem respostes directes dels agents implicats, i, sobretot, volem transmetre totes aquestes respostes al màxim de gent i d’espectadors possibles.

Volem demostrar que el català és una llengua útil amb una gran vitalitat, però que al mateix temps hi ha un sèrie de greus contradiccions, com també hi ha una sèrie d’elements (entre els quals hi ha el govern espanyol i el valencià), que imposen una gran pressió per minorar el valencià. Per tot això i més volem fer aquest documentari.

CAL UN DOCUMENTARI?

Sí, sí que cal. Si bé qualsevol estudi és necessari per copsar la realitat lingüística nacional per tal de poder-la analitzar i així poder respondre i actuar amb conseqüència, el format del documentari ens permet obtenir resultats diferents.

D’entrada cal no obviar que gràcies a Internet i a les xarxes socials s’ha democratitzat la distribució de la informació. Això, amb la combinació de l’elaboració d’un producte de consum massiu, com és l’audiovisual, permetrà que el missatge arribi a moltíssimes persones; gent interessada, gent compromesa, però també gent que ni tant sols es plantegen aquestes qüestions o que tenen una idea esbiaixada o errònia de la situació.

Un documentari és un format atractiu, que a més de dades, gràfics o conclusions d’estudi ens permet copsar la realitat tal i com és: gravarem situacions per tal de poder veure in situ l’estat de la llengua a certs sectors, parlarem amb els responsables i els exigirem explicacions… tot amb l’objectiu de respondre totes les preguntes anteriors.

COM HO FAREM?

Seguirem el format de la primera part, del "són bojos, aquests catalans!?", amb un format entre roadmovie, documentari d’investigació i el punt crític propi dels documentaris de Michael Moore.

Trepitjarem part del país per conèixer en primera persona totes aquestes situacions, buscant els possibles conflictes, problemes, dubtes… i l'Alina es preguntarà si tot plegat és normal o no, bo i comparant-ho amb Alemanya.

Per poder aconseguir informació, elaborar el guió, o gestionar situacions quotidianes, comptem amb l’assessorament de totes les entitats que ja hem anomenat més amunt.

QUINA PART DEL PAÍS FAREM?

Ja hem fet Catalunya, Catalunya del Nord, Andorra i la Franja de Ponent, ara farem tot el País Valencià. Hi haurà una 3a part amb les Illes Balears i l'Alguer.

CINE FÒRUM

Un cop estigui fet, hi haurà una presentació i projecció oficial del documentari en una sala del País Valencià ,encara per concretar. La projecció serà oberta als mecenes. En acabat de la projecció hi haurà un debat amb el director i membres de les entitats participants en el projecte. El públic hi podrà intervenir.

COM I EN QUÈ INVESTIREM ELS DINERS?

El pressupost per fer aquest documentari està comptabilitzat en 13.500 euros, que és la xifra que demanem i que volem assolir. Aquesta xifra comporta tot el procés per la gestació i realització del documentari:

  • Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.

  • Treball en equip amb totes les parts implicades ja esmentades.

  • Enregistrament del documentari, amb equipament audiovisual d’alta definició.

  • Refer el guió i edició del vídeo.

  • Postproducció tant d’àudio com de vídeo.

  • Equip personal necessari: un director, un realitzador, un presentador, quatre operadors de càmeres i dos auxiliars, dos tècnics de so, un productor.

  • Desplaçaments i dietes.

ENLLAÇOS DIRECTES DELS COL·LABORADORS I CREADORS
David Valls;
Zeba Produccions;
Tallers per la Llengua;
Servei de Política Lingüística de la Universitat de València;

Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona GELA;
Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la UB;
El Tempir;
El Micalet;
Acció Cultural del País Valencià;
Escola Valenciana
La Veu del País Valencià;

Projecte de "són bojos, aquests catalans!?"
Estira la llengua de Ràdio i Televisió d'Andorra

CALENDARI

L'estrena està prevista el 2014 i les recompenses es començaran a lliurar un cop s'hagi estrenat.

Summary in English

THE PROJECT

Catalan is spoken by about 10 million people. This makes it the fourteenth most spoken language in the European Union and within the 100 most widely spoken of the 6000 or so in the world. So, in a matter of numbers, it is certainly one of the most spoken languages ​​in the world. It is a medium language comparable in number of speakers to languages ​​such as Czech, Swedish, Bulgarian, and has more speakers than Danish, Estonian, etc.

Despite these objective facts, what happens to the Catalan language that does not happen with these others languages? Why is Catalan not in a situation similar to other comparable languages ​​widely spoken in democratic countries? Why its use is not normal? Why do they take as normal behaviors that are not? Why often people give up the language? What are the real uses of Catalan? What difficulties are there?

Alina, a German woman who speaks Catalan, but no Spanish, wants to check it out on the ground. She has traveled all over Catalonia, North Catalonia, Andorra and the Franja de Ponent (West Side), and now she wants to go south, to the old Kingdom of Valencia.

That's why we go for a walk over the country, but not just a simple walk, but a trip with an element of transgression to the established customs and the linguistic legacy still inherited by Franco’s era.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

47 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Tallers per la Llengua

    Tallers per la Llengua
    Autor/a

    9 años

    Hola,

    Quan tinguem els diners i va per llarg... les entitats de les IB no es mostren gaire entusiasmades, algunes ni responen...

    Agraït,

  • James

    James

    9 años

    Hola, m'han agradat molt "que ens passa, valencians". Quan es realitzarà l'episodi que té lloc en les Illes Balears?

  • Tallers per la Llengua

    Tallers per la Llengua
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola,

    A tothom ja se li han enviat fa temps les recompenses. A més, s'han enviat diversos correus per corroborar-ho. Si encara no ho has rebut escriu-nos a [email protected] amb el teu nom i mirarem que ha passat.

  • Jerukiti

    Jerukiti

    más de 9 años

    Hola, han passat 4 mesos des de que em vau dir que anàveu a fer-me entrega del CD i encara no se res!! Hi ha hagut algun error???

  • Tallers per la Llengua

    Tallers per la Llengua
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola,

    Sí, hem fet una remesa de paquets i ara n'hem començat a fer una altra que és el gruix dels mecenes on segurament hi ets tu. Gràcies per la paciència ;-)

  • kalws

    kalws

    casi 10 años

    Vos vaig emplenar la fulla per a rebre el que em pertoca, i com vau dir fa temps que ja estàveu enviant les coses, era per saber si tardarà molt en arribar.

  • Tallers per la Llengua

    Tallers per la Llengua
    Autor/a

    casi 10 años

    Hola! doncs aquesta setmana ja hem començat a sortir els paquets. Fins ara no ho teníem tot complet.

    Gràcies!

  • pakalin

    pakalin

    casi 10 años

    Hola.

    Quan rebrem els mecenes per l'aportació realitzada? Tinc moltes ganes ja que te molt bona pinta.

  • Tallers per la Llengua

    Tallers per la Llengua
    Autor/a

    casi 10 años

    Hola!

    pots comprar el DVD a [email protected] i te l'enviem. Sobre el youtube, d'aquí un temps potser li posarem.

    Gràcies!

  • James

    James

    casi 10 años

    Hola, sóc d'Anglaterra. La meua pregunta és: El segon capítol serà disponible en youtube també, com la primera? O cal comprar el DVD? (en aquest cas, on es pot comprar el DVD des d'Anglaterra?) Moltes gràcies!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies