2015 — VERKAMI: 5 years of crowdfunding
×
Project in CatalàCastellano

Project description

Projecte NINAM porta vuit anys estudiant els cetacis que viuen entre el Cap de Creus i les Illes Medes: rorquals comuns, catxalots, caps d’olla, zifis i dofins, tant els llistats com les comuns i els mulars . (veure Dossier Projecte NINAM al blog del projecte)
Ells dofins mulars han centrat l’interès de les darreres 3 campanyes d’estudi. Hem pogut comprovar que any rere any la seva presencia minva i els grups que fa tres anys eren de fins a seixanta individus, ara no passen de 30 o 40 exemplars, i cada cop són menys les vegades que veiem els grups grans.

ELS DOFINS MULARS
El dofí mular viu molt a prop de la costa i per tant acusa molt la pressió humana. Vaixells d’esbarjo, tràfic mercant, pesca i contaminació de tota mena, formen part del seu actual paisatge. Aquests canvis s’han produït en molt poc temps, i a voltes els organismes no tenen temps d’adaptar-s’hi (veure vídeo sencer al blog del projecte).
La presència de dofins mulars a les costes és un magnífic indicador de la salut de les mateixes, és el que en biologia es coneix com un bioindicador. És com un paraigua. Sota seu podem garantir que hi ha una bona cadena tròfica, en poques paraules, menjar. Un mar sa és aquell que hi conté la màxima quantitat de biodiversitat. De fet, és per això que els turistes venen de països llunyans, per a veure una costa encara verge, i sana.
Si permetem que els dofins mulars se’n vagin, trencarem la cadena tròfica pel cim, i darrere seu marxaran, no només els turistes, sinó una immensitat d’espècies que formen part del nostre patrimoni biològic.

COM FAREM LA NOSTRA RECERCA
Usant la foto identificació, que és una tècnica que no els molesta en absolut, i que consisteix en fotografiar les aletes dorsals, podem conèixer cadascun dels individus, ja que les petites ferides que presenten les fan diferents, unes de les altres. Seria l’equivalent a la nostra empremta dactilar. Així podem estudiar dos aspectes fonamentals: saber quants n’hi ha i conèixer la seva estructura social (veure La Foto-Identificació en el dofí mular, al blog del projecte)
Tanmateix, sabrem quins són els llocs de major freqüentació i podrem ajudar a dissenyar àrees de protecció per a ells. Formar als usuaris del mar: esbarjo, mercant i pesca, de quines són les millors conductes per a preservar-los i les àrees més transitades.
Dissortadament, cada cop veiem més aletes amputades o malmeses, per causa de l’acció humana, sobretot per motores a gran velocitat o arts de pesca d’esbarjo, com ara les línies d’acer per a pescar tonyina, que posades a l’aigua i en tensió són com un ganivet.

EN QUIN ESTAT ES TROBA EL PROJECTE
En aquests moments portem gairebé un centenar d’individus identificats, però encara ens queda molt camí per a conèixer-los a tots.

Amb el teu ajut, podrem acabar el catàleg i per tant, d’alguna manera també els ajudaràs a ells.
En temps difícils, cal mirar cap a tots costats. Si deixem de banda el patrimoni biològic i el medi ambient, matem la terra i el mar i acabarem amb allò que ens dóna la vida. Hem de parar compte i recordar les paraules d’un vell cabdill de la nació Sioux: Quan haguem enverinat el darrer riu, talat el darrer arbre i mort el darrer animal salvatge, ens n’adonarem que els diners no es poden menjar.

A QUÈ DESTINAREM ELS FONS?
Els fons recaptats serviran per a finançar en part la propera campanya d’expedicions que començarà el primer d’abril de 2013. La resta del suport econòmic, Projecte NINAM el rep de les persones que decideixen apuntar-se a una de les expedicions, ja que no rep cap tipus de subvenció o ajut econòmic per part de les administracions públiques, malgrat Projecte NINAM ha participat tant amb la Generalitat de Catalunya com amb Ajuntaments de la zona, en el control i estudi de la biodiversitat de la Costa Brava Nord (veure dossier de Projecte NINAM).

COL·LABORA I COMPARTEIX LA NOSTRA RECERCA
Depenent del tipus d’aportació que facis, rebràs una recompensa en forma de sortida a mar obert per a participar, tu també, en una de les expedicions d’estudi dels dofins mulars. Tu tries la data de sortida. Posa't en contacte amb nosaltres
Altres tipus d'aportació, et permetran poder apadrinar un dofí, això vol dir que li en podràs posar el nom, si és que encara no el té.

 

Share the project with your friends

Publish the project widget
Select the best widget for your website. Simply copy and paste!


Q&A(7)

 • Moltes Felicitats!!!!!!!!!! Heu assolit l'objectiu , en Roc i jo acabem d'apadrinar un dofí i tenim moltes ganes de posar-li nom !!!!!!!!! Molts petonets

  Made by Bel

  Moltes gràcies Bel i Roc, per les vostres paraules i pel vostre suport. en quant acabi tot i m'entreguin la llista de mecenes, comencem la feina...... aneu triant nom!!!!!!! ptons albert

 • Moltes felicitats per la fita assolida! De tot cor, espero que pugueu continuar amb la meravellosa tasca que realitzeu, no només la científica, ans la d'educació i sensibilització ambiental que comporta. Ja tinc el nom pensat del meu dofí apadrinat!

  Made by Joaquim Ball-llosera

  Moltes gràcies Joaquim de totes formes, ja veus que han retirat una aportació important i tornem a estar a 9880...... guai, pel nom del dofí... ara a final de més començarem amb els tràmits ens veiem i moltes gràcies per tot salut albert

 • Moltes felicitats!!!! Heu assolit l'objectiu però a veure si en 22 dies podeu incrementar encara una mica més!!! Ànims!!!

  Made by Laia

  Hola Laia si, moltes gràcies ara a veure que es facin efectives les donacions i que tot tiri endavant això no ha fet més que començar un petó a

 • Hola, us he apadrinat un dofí... ja em direu quan podré posar-li nom, si puc... si es noia Tosca, si es mascle Gnocchi (és el nom dels meus gossos...) A finals de maig, principi de juny fareu sortides, que podria ser que m'hi apunti? Roser

  Made by cibersario

  Hola Roser moltíssimes gràcies ara quant acabi el VERKAMI, em passaran la llista complerta de tots els mecenes i començarem a fer feina..... estarem en contacte salut aLbert

 • Som una familia amb dos nens petits i ens agradaría fer una aportació per fer una sortida familiar però l'aportació de 300 euros surt del nostre pressupost, podriem amb la de 200 fer la sortida tots, tenim en compte que son nens petits.

  Made by Joana Muñoz

  sisplau, escriu-me un mail a albert@projecteninam.org gràcies albert

 • Hola. Com a Sponsor m'agradaria apadrinar un Dofí amb nom DIADA que és DIgiscoping ADApters.es, Gràcies Pere Cortinas

  Moltes gràcies Pere, ets un crack..... si, ara ets SPONSOR OFICIAL per tant tens dret a posar nom a un dofí, però fins que no acabem el projecte, falten 33 dies, que em passaran el llistat de tots els mecenes, que llavors farem lo del nom i tot plegat salut i moltes gràcies Albert

 • estic estalviant per fer una petita aportació... no penso fer cap més birra aquest any i tot el que arreplegi va per vosaltres. però vull que em reserveu una dofineta per apadrinar, is possible? ;)

  Made by Cesc

  moltes gràcies Cesc.... sobre lo de la dofineta....... buf.... és dificil coneixer el sexe de la majoria, tot i que les femelles són les més fàcils ja que porten una cria al costat.... però si són joves (dofineta) no la porten i a més els joves no tenen les aletes masegades, per tant no es poden identificar.... si vols, podem veure si trobem una femella te sembla bé? salut i bon solstici albert

If you want to know more, Ask a question.

Foto Identificació dels Dofins Mulars de la Costa Brava Nord

Foto Identificació dels Dofins Mulars de la Costa Brava Nord

Foto Identificación de los Delfines Mulares de la Costa Brava Norte

Raised €0
of €10,000
0% funded
Funding unsuccessful
Protegir els dofins mulars que viuen a les nostres costes, a traves de catalogar-los tots, usant la foto-identificació de l'aleta dorsal, equivalent a les nostres empremtes dactilars. Així podrem acabar una feina iniciada el 2005 i que no ha rebut ajuts públics. Ajuda'ns i Ajuda'ls.
Protegir els dofins mulars que viuen a les nostres costes, a traves de catalogar-los tots, usant la foto-identificació de l'aleta dorsal, equivalent a les nostres empremtes dactilars. Així podrem acabar una feina iniciada el 2005 i que no ha rebut ajuts públics. Ajuda'ns i Ajuda'ls.
Proteger los delfines mulares que viven en nuestras costas, a través de catalogarlos todos, usando la foto-identificación de la aleta dorsal, equivalente a nuestras huellas dactilares. Así podremos acabar un trabajo iniciado en 2005 y que no ha recibido ayudas públicas. Ayúdanos i Ayúdales.
Created in: Barcelona

Thanks! This crowdfunding campaign ended on January 28, 2013.

 
 • Pledging €5
  0 PATRONS

  AJUDANT
  Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori.

 • Pledging €10
  0 PATRONS

  COOPERADOR
  Rebrà un vídeo del catàleg d'aletes, al finalitzar la campanya + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a fons d'escriptori.

 • Pledging €25
  0 PATRONS

  VALEDOR
  Convidat a la Xocolatada que es farà en motiu de la presentació de resultats i del vídeo del catàleg d'aletes, al final de la campanya + una còpia del vídeo + una foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a fons d'escriptori.

 • Pledging €30
  THERE ARE 40 REWARDS LEFT (OF 40)

  COL·LABORADOR
  1 exemplar de la Guia de Cetacis de Projecte NINAM (queden 40 guies) + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori.

 • Pledging €60
  THERE ARE 200 REWARDS LEFT (OF 200)

  PADRÍ
  Apadrinar un dofí i posar-li nom (si no en té) + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori.

 • Pledging €85
  0 PATRONS

  SPONSOR 1 dia
  Una sortida per a una persona d’un dia per a participar en la recerca + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori

 • Pledging €130
  0 PATRONS

  SPONSOR + PADRÍ:
  Una sortida per a una persona d’un dia per a participar en la recerca + Apadrinar un dofí i posar-li nom + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori

 • Pledging €160
  0 PATRONS

  SPONSOR PARELLES:
  Sortida d'un dia per a una PARELLA, per participar en la recerca + Foto de cetacis (de Pojecte NINAM) per a fons d'escriptori.

 • Pledging €195
  0 PATRONS

  SPONSOR Cap de setmana:
  Una sortida de cap de setmana per a una persona, per a participar en la recerca + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori

 • Pledging €200
  0 PATRONS

  FAMÍLIA 3:
  Sortida d'un dia per a una FAMÍLIA DE 3 COMPONENTS, per participar en la recerca + Foto de cetacis (de Pojecte NINAM) per a fons d'escriptori.

 • Pledging €300
  0 PATRONS

  FAMÍLIA 4:
  Sortida d'un dia per a una FAMÍLIA DE 4 COMPONENTS, per participar en la recerca + Foto de cetacis (de Pojecte NINAM) per a fons d'escriptori.

 • Pledging €500
  0 PATRONS

  SPONSOR OFICIAL:
  Et converteixes en SPONSOR OFICIAL de Projecte NINAM. El teu nom figurarà a totes les publicacions sota la frase: “amb el suport de:” + Una sortida de dia per a dues (2) persones + 1 exemplar de la Guia de Cetacis de Projecte NINAM (fins a fi d’existències) + Apadrinar un dofí i posar-li nom + Foto de cetacis (de Projecte NINAM) per a Fons d’escriptori

 • Pledging €850
  0 PATRONS

  INSTITUCIONAL:
  Sortida d’un dia per a 10 persones per a participar en la recerca. Si ets una persona individual o una institució, et converteixes en SPONSOR OFICIAL

Thanks! This crowdfunding campaign ended on January 28, 2013.

 

Project blog (5)

5 more updates, See all

Project creator

Foto de Projecte NINAM
Projecte NINAM
Som la plataforma d'estudi dels cetacis de Catalunya, sobretot la Costa brava Nord, entre Cap de Creus i Illes Medes. Obrim a tothom que vulgui la possibilitat de participar en la recerca a mar obert, en 1ª pers... Read more
Projecte NINAM has 0 other projects in Verkami. You can find more information at http://projecteninam.wordpress.com