❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Fes reviure el Ripoll! Que torni la fauna al riu.

Vols contribuir directament a fer reviure la fauna autòctona dels nostres rius? L'ADENC duu a terme un ambiciós projecte de recuperació ecològica d'un tram del riu Ripoll a Sabadell. Ara, per reintroduir la fauna autòctona, necessitem més col·laboradors i cobrir una part del pressupost global.

0
segundos
80
Aportaciones
2.275€
De 2.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

RESTAURACIÓ ECOLÒGICA D'UN TRAM DEL RIU RIPOLL A SABADELL

QUI SOM?

L’ADENC, Associació per l’Estudi i la Defensa de la Natura, és una associació ecologista i naturalista creada l’any 1982. És una entitat sense afany de lucre, declarada d’utilitat pública, que té com a objectiu defensar i estudiar la natura. El seu àmbit d'actuació és el Vallès, si bé es coordina amb entitats de tot Catalunya. L'ADENC té una àmplia experiència en intervenció tant en l'àmbit de l'educació i la sensibilització ambiental, com en el de la defensa del patrimoni natural. En els darrers anys ha treballat en el camp de la custòdia del territori, amb una elevada participació de voluntariat.

FES REVIURE EL RIPOLL!

Després d'anys d'intensa industrialització, les aigües de molts dels nostres rius, i també les del riu Ripoll, per fi baixen més netes. L'ADENC ha engegat l'ambiciós projecte “Fes reviure el Ripoll!” per donar un impuls al riu per tal d'ajudar-lo a recuperar tot el potencial natural de què és capaç. El tram d'actuació (500 metres de longitud, unes 4 hectàrees) se situa al pas del riu per la ciutat de Sabadell.

La primera fase del projecte s'ha desenvolupat entre el 2009 i juliol de 2011 i s'han realitzat actuacions de foment i de diversificació de la vegetació. Concretament s'han eliminat les plantes al·lòctones, s'ha desviat la pastura d'un ramat, s'han eliminat residus i s'han plantat uns 15.000 peus d'espècies autòctones.

Ha estat un gran exercici d'educació i actuació ambiental in situ duta a terme per voluntaris ambientals, sota la direcció d'un grup tècnic de l'ADENC. A més de les diverses actuacions al riu programades, el projecte ha emmarcat les Jornades de Recuperació dels Espais Fluvials de la Conca del Besòs, un curs de bioenginyeria i la realització i itinerància de l'exposició "Fes reviure el Ripoll! Un projecte de recuperació ecològica del riu, un projecte de ciutat".

En aquesta primera fase han donat suport l'Agència Catalana de l’Aigua, l'Obra Social d'Unnim, la Fundación Biodiversidad, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Cassa, la Fundació Jaume Bofill, Henkel Ibérica S.A. i l'Ajuntament de Sabadell i han col·laborat una trentena d'entitats Sabadell així com més de 60 padrins i han participat més de 2500 persones voluntàries.

Ara engeguem la segona fase del projecte, “Foment de la fauna al riu”, que es desenvolupa entre la tardor del 2011 i la del 2012. Consisteix prioritàriament en la millora i diversificació dels hàbitats per afavorir la fauna del riu: amfibis, rèptils, peixos i ocells.

QUÈ VOLEM FER?

Les accions de foment de la fauna van encaminades per una banda a la recuperació de basses temporals per la cria d'amfibis, un grup d'elevada importància ecològica i que ha vist reduïdes les seves poblacions a la majoria d'espais fluvials de tot el món. Per una altra, a la creació d'un gorg per la cria de peixos i rèptils. I també a la instal·lació de caixes niu per ocells i ratpenats.

Paral·lelament, es durà a terme un estudi de diagnosi i demogràfic de la fauna al riu. S'avaluarà la situació d'amfibis, rèptils, de peixos i de les aus.

A més es realitzarà un control d'abocaments, la vigilància sobre al moratòria de pastura i el manteniment i consolidació de les actuacions realitzades en la primera fase (desbrossament de canyes, control de males herbes, regs estivals, plantació de nous arbres...).

L'educació ambiental és un eix fonamental de l'actuació: s'implicaran centres d'educació especial, s'elaboraran itineraris guiats, es realitzarà el curs "Coneguem la fauna dels nostres rius" i es preveu l'edició d'un llibre divulgatiu de la fauna del Ripoll.

PER QUÈ NECESSITEM COL·LABORADORS?

El voluntariat ambiental continuarà sent el gran protagonista d'aquestes actuacions. Sense els voluntaris no serà possible abastar els ambiciosos objectius plantejats en el projecte.

Els participants al projecte coneixeran l'espai fluvial i els elements que el conformen, aprendran a reconèixer les espècies autòctones i al·lòctones, i executaran gran part de les actuacions previstes en aquesta segona fase de foment de la fauna al riu, com:

  • participar en la plantació a les basses i gorgs,

  • participar en la neteja dels espais fluvials,

  • fer el seguiment d'amfibis i peixos, així com de l'estat ecològic del riu,

  • i participar a la Festa del riu, per celebrar l'èxit d'aquest projecte col·lectiu!

PER QUÈ NECESSITEM ELS DINERS?

El projecte té un caràcter eminentment voluntari, si bé per a fer-lo realitat també requereix d'una organització i d'un suport que no és voluntari. Els costos directes del projecte inclouen la direcció del mateix, les obres i infraestructures (excavació d'algunes basses per als amfibis i del gorg...), els materials, la direcció d'estudis, adquisició de plantes i l'edició de materials.

El global del projecte té uns costos de 65.000 euros, dels quals fins ara s'ha obtingut el finançament de 45.000 euros de l'Obra Social d'Unnim Caixa. Els 20.000 euros restants s'han d'aconseguir amb micromecenatge (apadrinament de parcel·les, donatius...).

En aquesta línia, s'ha plantejat sol·licitar a través de la plataforma Verkami, 2.000 euros que, en cas d'aconseguir-se, es destinaran específicament a la darrera etapa del projecte: les actuacions per permetre a la fauna colonitzar aquest tram de riu.

PER QUÈ RECOLZAR AQUEST PROJECTE?

Col·laborar en aquesta fase de “Foment de la fauna al riu” del projecte “Fes reviure el Ripoll” a través de Verkami serveix:

  • Per contribuir directament a fer reviure la fauna autòctona als nostres rius i per tant millorar de forma substantiva la qualitat ecològica d'aquests.

  • Per comprovar el poder i les repercussions que petites accions individuals sumades poden obtenir.

  • Per reforçar el valor dels actes de responsabilitat col·lectiva dels quals ens fem partícips.

  • Per demostrar que aquest projecte ambiciós no hauria estat possible sense la col·laboració desinteressada de molta gent.

Atès que l'ADENC és una entitat declarada d'utilitat pública, els donatius de persones físiques desgraven un 40% del seu import de la declaració d'IRPF i els de les persones jurídiques un 35% a l'Impost de Societats.

Aquest suport econòmic és necessari, però no més que la participació com a voluntari o voluntària en les diferents convocatòries d'accions al riu que tindran lloc durant el primer semestre del 2012.

MÉS INFORMACIÓ

Al web de l'ADENC i a la pàgina del projecte.

Segueix-nos al Facebook de Fes reviure el Ripoll

Consulta les dates de les properes actuacions.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

4 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Moltes gràcies a tothom. Aquest és un projecte col·lectiu i ens fa molta il·lusió que tingui tant bona acollida.

    És cert que els granets de sorra poden fer decantar balances i fer possibles altres realitats.

    Endavant amb altres projectes!

  • Manel Cunill

    Manel Cunill

    12 años

    El primer projecte de crowdfunding promogut per una entitat ambiental que aconsegueix la fita proposada. Un primer pas i no el darrer de les entitats ambientals catalanes

  • Hola Montserrat,

    Les aportacions que es fan al web no es faran efectives fins que arribem a la xifra buscada.

    Avui, dia 27, ja hem arribat a aquesta xifra!! Gracies

  • montserrat

    montserrat

    12 años

    Hola,

    Voldria saber si ha arribat la meva aportació. Gràcies

#16 / Festa del Riu i agraïments a col·laboradors

Benvolgut/benvolguda

1.- Aquest diumenge vàrem celebrar la Festa del Riu. Podeu accedir a la nota de premsa que hem elaborat i a algunes fotografies visitant

http://www.adenc.cat/actualitat/nota-de-premsa/exit-de-participacio-la-tercera-festa-del-riu

2.- Algunes de les recompenses que rebreu els mecenes són col·laboracions que han fet entitats que també participen del projecte "Fes reviure el Ripoll!".

L'associació Amics del Ripoll ha contribuït amb 21 jocs de memòria del Ripoll. A més d'aquests jocs, aquest diumenge a la Festa del Riu van realitzar l'itinerari històric sobre els molins del Ripoll.

L'escola d'educació especial Xaloc ha contribuït amb el muntatge de 2 caixes niu. A més d'aquests dues caixes niu, n'han construïdes 18 més: aquestes són per instal·lar al riu i fomentar la presència de fauna. Una part de l'alumnat participa també en tasuqes d'eliminació de vegetació al·lòctona (fonamentalment canya i nyàmera).

leer más

#15 / I si aconseguim 2500?

Hola a tothom,

En menys d'un mes hem aconseguit superar els 2000€. Qui pot negar ara que entre tots es pot fer tot!! I que amb una mica de cadascun es poden fer coses molt grans?

I encara queda una setmaneta per poder aportar donatius. A veure si arribem als 2500!!!

#13 / El Ripoll a TV3

Hola a tots els nostres mecenes,

Us informem que el proper dijous 5/4 a les 14.20 h sortirem per la TV3, dins de l'espai del Medi Ambient. Passaran el reportatge de l'actuació al Ripoll que van estar enregistrant a finals de febrer.

Esperem que el pogueu veure, i si no és així, a partir del dia 6 estarà disponible a la xarxa.

#12 / Ja queda menys per la Festa del Riu!

Benvolguts amics i amigues,

Ja queda menys per la Festa del Riu, tenim preparades activitats molt interessants:

Farem el primer concurs d'extracció de rizoma de canya americana

Itineraris per conèixer els diferents aspectes del riu, la vegetació, els ocells, la geologia o la història de la seva ocupació.

La diversió estarà assegurada pels nens amb jocs i l'actuació del Pallasso Pau Pèrrim Pèssim

I molt més!

No hi podeu faltar

Podeu veure tot el programa d'activitats a aquí

#11 / GRACIES A TOTS!!!

Hola a tots els mecenes, que heu aportat el vostra gra de sorra per aconseguir que aquest projecte pugui ser efectiu.

Avui dia 27, ja hem arribat a la xifra límit, però això no vol dir que sigui el final, encara queden dies per poder fer aportacions.

La vostra recompensa us espera a la Festa del Riu, us hi esperem a tots!!!!!!

#10 / **SORTIDA AMFIBIS**

El passat divendres, dia 23 de març, vam realitzar la segona sortida per observar els amfibis del riu.

Va anar molt bé, per les basses de la depuradora s'escoltaven moltes reinetes, després vam veure una granota verda, prop del riu, a una de les basses del marge esquerre. A les basses no vam veure cap capgros, però sí que vam veure una bagra al gorg.

Després, al costat de l'aparcament, vam descobrir una petitra bassa que s'havia creat amb les pluges de la setmana passada i vam comptar fins a 8 gripaus corredors amb les seves postes, a més de dos gripaus més que caminaven pels voltants de l'aparcament.

Aquí teniu un recull de fotos
fotos sortida d'amfibis

#09 / LA PRIMERA CAIXA NIU

Hola mecenes,

Tot i que encara queden dies perquè finalitzi el termini, nosaltres ja estem fent feina. Aquí teniu la foto de la primera caixa niu que hi ha de recompensa. Són caixes niu especialment dissenyades perquè puguin fer niu ocells com les mallerengues.

link amb la imatge de la 1a caixa niu per les recompenses dels nostres donants

A més també podeu veure el video que hem estat fent durant aquests dies.

Video Fes reviure el Ripoll

Entre tots podem fer reviure el Ripoll !!

#07 / La plantada d'ahir

Benvolguts, benvolgudes,

Ahir vam continuar amb la nostra feina al riu, voluntaris i voluntàries de totes les edats vam estar plantant al voltant de les basses per amfibis, vam regar i vam continuar amb l'eliminació de canya americana. Si continuem així podrem arribar a tenir un riu ben maco i ben conservat!

Podeu llegir la nota de premsa de la jornada en el següent enllaç

http://www.adenc.cat/actualitat/nota-de-premsa/%E2%80%9Cfes-reviure-el-ripoll%E2%80%9D-tercera-millora-la-fauna-del-riu-ripoll

#06 / Aquest diumenge plantada!

Aquest diumenge anirem al riu a continuar plantant diferents espècies de plantes i arbustos per adequar les basses per amfibis que vam excavar fa unes setmanes. Esperem comptar com sempre amb la participació de molts voluntaris i voluntàries

#05 / Curs de fauna: mamífers

Benvolguts amics i amigues,

Ahir vam fer l'última classe del curs "La fauna dels nostres rius", vam conèixer una mica les 11 espècies de mamífers relacionats amb ambients aquàtics que viuen a Catalunya, entre elles la llúdriga, el ratpenat d'aigua o el pobre turó gairebé extingit

#03 / SORTIDA ORNITOLOGIA PEL RIPOLL

El dissabte passat vam fer la sortida d’ornitologia del curs “Coneguem la fauna dels nostres rius”. A la sortida vam poder observar moltes espècies d’ocells diferents.

Vam començar veient ànecs, polles d’aigua i cabussets a la bassa de la depuradora terciària, i després tot caminant riu avall, vam poder observar martinet blanc, cueretes, mosquiters, pinsans i un blauet, entre moltes d’altres espècies. I un bernat pescaire pescant!!!

Per les zones més forestals fora de la ribera vam poder observar un aligot, un xoriguer i cap al migdia un esparver es va deixar veure.

#02 / Els primers mecenes!!!

Ja hem aconseguit els primers mecenes, i no volem deixar passar l'oportunitat d'agrair aquestes primeres aportacions. Els mecenes que aposteu per aquest projecte de "Fes reviure el Ripoll", sou una part important en el procés que de ven segur farà que millori l'ecosistema del riu Ripoll.

Aprofitem també per recordar que un cop passats els 40 dies que hi ha per aconseguir l'import objectiu, es farà efectiva l'aportació que hageu fet. I en el cas improbable que no s'assoleixi l'import objectiu no suposarà cap càrrec per vosaltres.

Entre tots aconseguirem Fer reviure el Ripoll!!!

#01 / L'ADENC i el Ripoll ja són a Verkami!!

Fa molts mesos que estem treballant il·lusionats per impulsar el projecte del Ripoll a la plataforma Verkami, i per fi surt a la llum!

Per aquells que no el coneixeu, el projecte Fes reviure el Ripoll! ha engrescat ja a més de 2.500 persones des del 2009. Ara hem iniciat la segona fase del projecte: Que torni la fauna al riu! i per això impulsem aquest projecte a Verkami. Us animem a col·laborar-hi!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies