❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Un barri fet a cops de cooperació

Un barri fet a cops de cooperació és un llibre sobre cooperativisme 100% autogestionat i serà el segon volum dins la col·lecció Memòria Cooperativa de La Ciutat Invisible. Un llibre realitzat íntegrament per cooperatives en col·laboració amb l'Arxiu Històric del Poblenou.

La ciutat invisible

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
143
Aportaciones
4.641€
De 3.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Per fi, gràcies a la vostra col·laboració, aquest llibre és una realitat que ens ajuda a imaginar i concretar les passes per a construir un mercat social capaç de superar el capitalisme atacant-lo en les seves fonts. Conèixer el passat de la pràctica cooperativa ens dóna les claus per a fer possible una economia social i solidària on les persones estiguin al centre de la vida.

Precissament fixant-nos amb aquestes pràctiques La Ciutat invisible hem decidit atrevir-nos a fer realitat una nova línia del catàleg de roba que sigui 100% Producte Coop, reatiltzat per cooperatives en tot el seu procés. Alhora seran samarretes de cotó ecològic certificat i de comerç just de 160 grams.

Ens alegra molt poder oferir aquesta nova recompensa

en aquesta recta final del crowdfunding.

I per això us la oferim amb 4€ de descompte

respecte el preu just que tindrà a partir del 22 d'Abril.

Per a fer-ho realitat intercooperarem amb el taller de serigrafia de la cooperativa d'iniciativa social Gd'AI membres de la Xarxa Gedi i amb la cooperativa Ideas, especialistes en importació de productes ecològics i de comerç just.

Gd'AI, Gestió d’Activitats d’Integració, és una cooperativa de serveis i treball d’inserció amb l'objectiu principal de crear llocs de treball protegits en trànsit per a persones que es troben en situació o greu risc d’exclusió social, per tal de facilitar la seva incorporació en el mercat laboral.

IDEAS, Iniciatives d'Economia Alternativa i Solidària, és una organització de comerç just que té com a missió transformar l'entorn econòmic i social per construir un món més just i sostenible, desenvolupant iniciatives de Comerç Just, Economia Solidària i Consum Responsable, tant en l'àmbit local com internacional. Gràcies a Ideas podrem garantir que la producció tant de la samarreta com de la matèria prima, el cotó, s'han dut a terme contribuint a millorar les condicions de vida i de treball dels productors de cotó en països en desenvolupament alhora que promovem la protecció del medi.

Això vol dir que fins ara les nostres samarretes no eren socialment responsables?

No exactament, sempre hem volgut seguir uns criteris mínims de respecte amb el medi i les persones a l'hora de produïr utilitzant tintes ecològiques però optant per preus econòmics per a la samarreta bàsica per tal que no es disparés el preu de venda final però triant marques que garantien que no hi havia explotació infantil. Però per fi hem decidit fer poc a poc el salt per passar dels criteris mínims a uns màxims que suposaran una pujada en el preu però una major conseqüència. Que aquesta nova línia de producció sigui viable dependrà bàsicament de vosaltres, les persones que decidiu compartir els nostres criteris i optar per un consum 100% responsable social i mediambientalment.

Es tracta del segon volum dins la col·lecció Memòria Cooperativa de La Ciutat Invisible i l'editem en col·laboració amb l'Arxiu Històric del Poblenou. Després d'editar Les cooperatives obreres de Sants continuem la línia de recerca a través del barri del Poblenou i properament també ho farem amb la Barceloneta.

Si creus que és important mantenir la memòria popular dels barris; si ets del Poblenou i en vols conèixer la història; si simplement t'agraden les fotografies històriques -en trobaràs moltes d'inèdites-; si vols que prosseguim amb la nostra tasca d'espigoladors de la història social obrera per tots els barris de Barcelona; si vols contribuir a la tasca de recuperació del cooperativisme i de les arrels de l'economia solidària... Ara pots fer-ho i a més gaudint d'avantatges. Ajuda'ns a fer sostenible el llibre, dona'ns un cop de mà, un petit cop de cooperació i compra'l a un preu rebaixat abans de que s'imprimeixi.

Un llibre recercat, escrit, corregit, editat, dissenyat i maquetat per La Ciutat Invisible i imprès per Cevagraf. Realitzat íntegrament per cooperatives, i sustentat per les aportacions de l'Arxiu Històric del Poblenou.

Un barri fet a cops de cooperació és un relat que conjuga l'estudi de les formes associatives històriques dels habitants d'una zona amb l'articulació d'un territori en concret, en aquest cas, les cooperatives del barri del Poblenou de Barcelona. La cooperació social fou l’argamassa dels barris populars i aquesta es condensà en institucions com les cooperatives. El cooperativisme proporciona un exemple del que fou la potent institucionalitat obrera a Catalunya entre finals de segle XIX i el primer terç del XX. Un moviment socioeconòmic consubstancial a la idiosincràsia del territori i a la memòria social del país, articulat des de baix i que emanà de les necessitats concretes de la població com a resposta al règim d'explotació derivat de la industrialització a ultrança.


Aquest llibre vol ser un petit homenatge a tots aquells personatges anònims, treballadors i treballadores, que contribuïren a la formació d'entitats autogestionàries i a la creació d’una geografia proletària contrahegemònica a la formació de la metròpolis burgesa barcelonina, la barcelona dels barris.


La Flor de Maig, Pau i Justícia o L'Artesana són noms que encara ressonen amb força dins la memòria popular de tots els poblenovins i poblenovines, però el pas de les generacions ha difuminat el coneixement sobre la història, esperit i funcionament d'aquelles entitats.

Les cooperatives com a alternativa econòmica i cultural

Les cooperatives, més enllà de ser una alternativa econòmica i de consum, foren llocs de trobada i de sociabilitat fonamentals per la gent del barri, organismes culturals i educatius potentíssims i serviren per articular sistemes de mutualisme, defensa i autoprotecció pels més humils.

Autogestió de les cures per a construir comunitat

Les cooperatives assumiren el paper de cuidar-se de la pròpia gent, l'autogestió de la cura, de la comunitat per la comunitat, del barri pel propi barri. Un dels principals objectius del llibre és mantenir viva la memòria, recuperar aquelles experiències i contextualitzar-ne les pràctiques emancipatòries dins una lluita social més extensa, per rescabalar la importància del llegat cooperatiu i reivindicar-ne la seva vigència pel present.

Recuperar el passat per dissenyar una caixa d'eines òptima per impulsar la transformació social avui. Recordar el passat per imaginar el futur, un futur emancipat del capital.

Enguany celebrem el desè aniversari de la cooperativa i la millor forma de celebrar-ho és l'edició d'aquest llibre. La recerca, la maquetació i l'edició han comportat dos anys de feina i moltes hores de treball que esperem cobrir amb aquest micromecenatge.

Un crowdfunding fet a cops de cooperació

Els mecanismes de finançament de la recerca en general i de la històrica en concret són molt deficients. Per sort hem pogut comptar amb el suport econòmic de l'arxiu que ens ha cobert bona part de la recerca i l'edició. Tot i així encara és insuficient.

Per això tornem a confiar en la força de l'autogestió i la intercooperació de base entre iguals per tirar endavant un projecte com aquest. Confiem en la solidaritat col·lectiva i al mateix temps volem premiar d'alguna manera la confiança dipositada, baixant el preu abans de que estigui disponible a les llibreries.

Es tracta de l'edició de 1000 exemplars del llibre "Un barri fet a cops de cooperació. El cooperativisme obrer al Poblenou". Amb 244 pàgines plenes de fotografies i recursos gràfics, un total de 200.

*Format tancat: 21,5 x 21 cm.

Paper cobertes: folding de 300 gr

Paper interiors: estucat semimat de 115 g.

Impressió cobertes: 2 tintes

Impressió interiors: 1 tinta

Acabats: cobertes plastificades polipropilé mat 1/c.

Enquadernació: rústega cosida amb fendits de cortesia i 2 solapes.*

Impressió

El llibre ja és a impremta, sí o sí el tirem endavant malgrat el risc econòmic que ens suposa i el rebrem pocs dies abans que acabi el projecte a Verkami

Repartiment recompenses

A partir del 22 d'abril el llibre ja es podrà recollir a la nostra llibreria al carrer Riego 35 del barri de Sants (Barcelona).

Per tal que poguem tenir les llistes de mecenes preparades us agrairïem que tant bon punt feu la vostra aportació Ompliu aquest formulari amb el mateix compte de correu.

Alhora, si voleu aparèixer als agraïments del punt de llibre haurieu de dir-nos amb quin nom.

Enviament recompenses

Per les que hagueu triat rebre el llibre a casa començarem a fer els enviaments a partir del 4 de maig. Per a realitzar aquesta tasca apostem per la mítica cooperativa d'ecomissatgeria Trèvol. Per agilitzar-ho us recomanem que tan bon punt haugueu fet l'aportació ens envieu les vostres dades i amb quin nom voleu aparèixer als agraïments.
Ompliu aquest formulari amb el mateix compte de correu que hagueu fet l'aportació.

Distribució a llibreries i entitats

El llibre arriba justet per Sant Jordi per això us animem a participar d'aquest verkami per poder tenir-lo a les vostres botigues i paradetes.

El dia 22 d'abril realitzarem un servei de distribució propi per poder fer arribar els llibres a qualsevol punt de l'Àrea Metropolitana. Per a altres punts us demanem que us poseu en contacte amb nosaltres abans de fer l'aportació per valorar-ho.

Després realitzarem la distribució a través dels canals habituals amb Virus Editorial.

Amb aquest verkami esperem cobrir la meitat de la impressió del llibre, uns 2400€. La resta de diners aniran destinats a cobrir el 5% de la gestió de verkami, els enviaments, les comissions bancàries de les aportacions així com el cost associat a les recompenses que no són pròpiament el llibre.

Malgrat tot, el nostre objectiu fixat serien un mínim de 6000€ per acabar de cobrir una part de les infinites hores de recerca i disseny que hem necessitat per a fer possible un producte de bona qualitat gràfica i documental.

Properament actualitzarem aquest apartat i pujarem les imatges de les recompenses.

La samarreta

Podreu triar entre dos models de samarreta bàsica i entallada:

  • Un disseny que hem preparat especialment pel nostre desè aniversari i que està molt vinculat a la gràfica d'aquest llibre on basem la portada en un redisseny del logotip de La Flor de Maig, la més potent de les cooperatives de consum catalanes d'aleshores i que inicià els seus primers passos al poblenou.

  • I una reedició del logotip de la col·lecció memòria cooperativa

Alhora també podreu triar aquest altre disseny amb el logotip de la col·lecció Memòria Cooperativa que fa un homenatge a la nostra sòcia honorífica Micaela Chalmeta. Dona cooperativista, socialista i feminista del barri de Sants molt activa en el primer moviment cooperatiu i que amb altres companyes aconseguí que les cooperatives obreres fóssin un laboratori imprescindible d’apoderament col·lectiu per a les dones, un lloc on practicar quotidianament la llibertat i conquerir la igualtat de drets. Precisament La Flor de Maig va ser la primera a reconèixer les dones com a sòcies de ple dret. Abans, fins i tot, del sufragi universal durant la Segona República. Les dones trobaren en la cooperativa, en els grups de dones, un espai des d’on combatre i construir una societat lliure de puritanisme i misogínia, on poder desenvolupar i difondre les seves pròpies idees, i guanyar i lluitar els seus drets. Quina alegria descobrir que l’aliança entre economia cooperativa i feminisme ve de tant lluny!

Les rutes per la memòria cooperativa

Aquesta recompensa és un servei de La ciutat invisible que podreu realitzar al llarg de tot el 2015. Tan bon punt haguem acabat el projecte a verkami ens posarem en contacte amb vosaltres per a concretar una data.

Aquestes rutes les realitzem pels diferents barris de la ciutat i podreu triar entre tot el nostre catàleg que podeu consultar aquí. No inclouen la opció de realitzar-les en bicicleta, en cas de voler-ho consulteu-nos abans per informar-vos dels costos adicionals.

Punt de llibre d'agraïments

Donat que el llibre ja és a impremta no hi podrem posar els vostres noms, per tant realitzarem uns punts de llibre d'agraïment. Si voleu que aparegui el vostre nom tant bon punt feu la vostra aportació ompliu aquest formulari amb el mateix compte de correu. Alhora també apareixereu a la nostra web (si teniu web faciliteu-nos l'enllaç).

PACK LLIBRERIA O ENTITAT COOPERADORA

Si heu triat aquesta recompensa i voleu que el vostre logotip apareixi al nostre punt de llibre que repartirem des del dia de Sant Jordi i fins a finals del 2015 ompliu aquest formulari amb el mateix compte de correu i ens posarem en contacte perque ens pogueu facilitar els arxius amb el logotip.

Alhora també apareixereu a la nostra web (si teniu web faciliteu-nos l'enllaç).

La Ciutat Invisible és un projecte cooperatiu i autogestionari que té com a objectiu la construcció d’alternatives laborals al treball assalariat i precari que ens imposa el sistema econòmic capitalista.

La nostra activitat està dirigida a crear i difondre continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social. Bàsicament, en dues direccions:

  1. La potenciació i construcció de xarxes d’intercooperació vinculades amb l’economia solidària i feminista.

  2. L’extensió de pràctiques polítiques autoorganitzades i autònomes de reapropiació de la política a nivell local.

*web: www.laciutatinvisible.coop

twitter: @ciutatinvisible

facebook: La ciutat invisible

correu: [email protected]

telèfon botiga: 93 2989947

telèfon oficina: 93 5518654

Horari comercial: De dilluns a dissabte

de 10h a 14h i de 17h a 21h*

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#02 / Objectiu assolit: moltes gràcies a totes!

Per fi, gràcies a la vostra col·laboració, aquest llibre és una realitat que ens ajuda a imaginar i concretar les passes per a construir un mercat social capaç de superar el capitalisme atacant-lo en les seves fonts. Conèixer el passat de la pràctica cooperativa ens dóna les claus per a fer possible una economia social i solidària on les persones estiguin al centre de la vida.

Precissament fixant-nos amb aquestes pràctiques La Ciutat invisible hem decidit atrevir-nos a fer realitat una nova línia del catàleg de roba que sigui 100% Producte Coop, reatiltzat per cooperatives en tot el seu procés. Alhora seran samarretes de cotó ecològic certificat i de comerç just de 160 grams.

Ens alegra molt poder oferir aquesta nova recompensa en aquesta recta final del crowdfunding

I per això us la oferim amb 4€ de descompte respecte el preu just al qual es vendrà a partir del 22 d'Abril.

Per a fer-ho realitat intercooperarem amb el taller de serigrafia de la leer más

#01 / [PDF] Noves pàgines del llibre en obert

Primer de tot moltíssimes gràcies a totes pel suport que ens esteu donant.

El llibre ja està en marxa i cada cop queda menys per assolir el finançament però encara requerim d'una bona empenta que sense la vostra ajuda compartint i parlant-ne del projecte serà difícil d'assolir.

A banda us volem donar una mica de peixet.

Ara ja podeu degustar la primera part "Apunts per una història social del Poblenou".

Poc a poc us anirem desvetllant tot el llibre publicant regularment un capítol nou.

Esperem que us agradi.

Alhora us volem recordar a totes aquelles que no ho hagueu fet

Que si voleu recollir el llibre a partir del 22 d'Abril a la nostra botiga heu d'esciure'ns un correu amb aquest formulari indicant-nos-ho, així com facilitant-nos el nom que voleu que aparegui als agraïments.

De (poble)nou,

gràcies a vosaltres!

;-*

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies