❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

El Roure, una escola viva

És possible una escola diferent a la d’aules grises, notes en el llibre d’escolaritat i nocions apreses de memòria tal i com la majoria de nosaltres l’ha experimentat? I, és possible imaginar una societat diferent a l’actual sense reexaminar el model educatiu sobre el que s’assenta?

Antonio Laforgia

Un projecte de

Creat a

Roma, Itàlia
0
segons
84
Aportacions
3.665€
De 2.500€
Aporta al projecte
Veure projecte en English, Castellano i Italiano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

**Ja s'ha assolit l'objectiu mínim,però cada aportacion addicional es fonamental

per donar-li encara més qualitat al resultat final!**


És possible una escola diferent a la d’aules grises, disciplina, notes en el llibre d’escolaritat i nocions apreses de memòria tal i com la majoria de nosaltres l’ha experimentat? I, és possible imaginar una societat diferent a l’actual sense reexaminar el model educatiu sobre el que s’assenta? La recerca de respostes a aquestes qüestions em va dur, fa tres anys, fins els suaus turons i boscos de l’Alt Penedès, a Catalunya, per fer un truc a la porta de l’escola El Roure.

Rere aquella porta se'm va obrir un món nou, desconegut, i dins meu es va encendre, tot seguit, un desig molt fort de conèixer-ho i d'intentar explicar-ho. Va ser així com em vaig trobar immers en la quotidianitat d'una escola molt diferent a la convencional, basada en l'educació lliure o pedagogia activa, però sobretot, capaç de superar qualsevol definició que se li intenti donar alhora que sacseja moltes de les conviccions que tenim sobre l'educació.Una escola on no hi ha ni cadires en les quals asseure's fixament ni llibres d'escolaritat on posar reprensions i notes. L'espai que acull als nens està estructurat de forma oberta, sense barreres ni subdivisions per classes d'edat, i facilita el desenvolupament de tot tipus d'activitat, des de les cognitives fins a les manuals i psicomotrius. Les jornades no segueixen un curs i un programa preestablert, sinó que s’esdevenen entreteixint-se en el que Paco, un dels educadors, li agrada dir la dansa de la realitat.

Amb tot, al mateix temps que anava avançant en el meu projecte i en el descobriment d'un món tan únic, m'adonava que mai hagués pogut explicar-ho d'una forma improvisada i que solament acudint any rere any i seguint un recorregut paral·lel entre el creixement dels nens i el meu creixement personal hagués tingut alguna possibilitat. I així, al llarg d'aquests tres anys, he tornat diverses vegades a recórrer el camí que puja fins a El Roure, i més que respostes cada vegada he trobat noves preguntes per fer-me i fer-nos. Però sobretot he trobat el meu lloc en una comunitat que en redissenyar la manera de concebre l'educació en realitat es troba involucrada en un recorregut més ampli, que porta a reexaminar i a redescobrir el sentit mateix de la vida i de l'estar al món.

I ara que aquí em sento com a casa m'agradaria convidar-vos a conèixer-la des de prop.

A què es destinaran les vostres aportacions?

Les filmacions van finalitzar l'estiu passat i al projecte solament li manca la darrera empenta. Després d'haver pagat personalment totes les despeses relatives a aquests tres anys de treball ara necessito un suport econòmic que possibiliti la meva dedicació exclusiva al muntatge del documental i que faci front a les altres despeses relatives a la post-producció i a les traduccions.

Perquè recolzar aquest projecte?

El Roure va sorgir sota iniciativa de l'actual coordinadora i d'un grup de famílies que desitjava oferir-li als seus fills una educació diferent. Però va ser gràcies a la voluntat d'una misteriosa mecenes que va comprar la finca i va cedir-ne l’ús, que l’escola va començar a caminar. M'agradaria també que aquest documental pogués caminar gràcies a la contribució dels qui creuen en el valor de recolzar als projectes nascuts més enllà de les barreres imposades per la ideologia dominant i per les lògiques de negoci!.

Qui sóc?

Em dic Antonio Laforgia i després d'una llicenciatura en Sociologia i diverses experiències al món de la cooperació i del periodisme, en 2011 vaig decidir emprendre el fascinant i ardu camí del documental.

El meu primer treball, Inshallah. El viatge de Mohamed Alì és el relat a quatre mans del viatge fet al costat d'un emigrant tunisià a la recerca de la seva llibertat.

El meu següent treball, Pomodoro Nero, és el fruit d'un mes de vida en el Gueto de Rignano, un suburbi de jornalers africans en els camps de Foggia. Successivament he realitzat el curt documental Piccole Scelte, retrat d'una noia de 28 anys que treballa amb els cavalls i viu immersa en la naturalesa, La vita è tutta rose, documental sobre la musicoteràpia en un centre per a persones amb Alzheimer, i Botteghe Didattiche , relat de la trobada entre vells mestres artesans i joves en edat escolar.

Sobre les recompenses

  • Tots els que apoyaràan al projecte tindran el seu nom en els crèdits

  • Els treballs anteriors de l'autor dels quals es podrà escollir són els indicats en la secciò dalt.

  • L'estrena de la pel·lícula es tindrà en Sant Joan de Mediona (Barcelona)

Calendari previst

  • Desembre i gener: postproducció i subtitulació.

  • Finals de gener: realització dels DVD i enviament de les recompenses

  • Febrer: estrena en Sant Joan de Mediona, el poble proper a l’escola.

+ Info

Facebook Antonio Laforgia

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

4 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Clara

    Clara

    más de 8 años

    Salve.In un corso di educazione viva a Madrid,Begoña González,ci ha mostrato il documentario. Gli ho chiesto se si poteva guardare su Internet e mi ha risposto che pensava che fra poco sarà disponibile. Mi potrebbe dire quando,per favore?

  • Leyre

    Leyre

    9 años

    Me gustaría trasmitir las ideas de este documental a una asociación Scout de Madrid, cómo podría hacerme con él si no participé en la campaña de crowdfunding ?

    Muchas gracias!!

  • Antonio Laforgia

    Antonio Laforgia
    Autor/a

    9 años

    Siendo grabado en Cataluña el documental será tanto en Catalá como en Castellano,según la forma más espontanea que cada persona ha elegido para expresarse.

    Salutacions

  • catxirulo

    catxirulo

    más de 9 años

    El vídeo promocional és en castellà, el documental serà en català? Gràcies.

#02 / Lo que habéis hecho - Quel che avete fatto

Faltan pocas horas a la conclusión de esta increíble campaña de financiación. Han sido 40 días extraordinarios,en los que habéis hecho crecer este proyecto hasta convertirlo en realidad,y en los que me habéis dado una fuerza indescriptible que me permitirá seguir haciendo este trabajo a pesar de todas las dificultades.

Vuestro apoyo vale mucho más de lo que habéis donado,mucho más de cualquier premio recibido,mucho más de lo que mis palabras puedan expresar..

Gracias a todos,uno por uno y todos juntos!

Antonio

Mancano poche ore alla conclusione di questa incredibile campagna di finanziamento. Sono stati 40 giorni straordinari,in cui avete fatto crescere questo progetto fino a trasformarlo in realtá,e in cui mi avete una forza indescrivibile che mi permetterá di continuare a fare questo lavoro al di lá di tutte le difficoltá.

seguir llegint

#01 / Graciés a tots,gracias a todos,grazie a tutti!!!

Increíble! En tan sólo diez días el proyecto ha alcanzado el objetivo mínimo de financiación!! Estoy inmensamente agradecido y emocionado por todo el apoyo recibido,59 veces gracias! La campaña de financiación continúa, y toda aportación es fundamental para permitir al proyecto de volar aún más alto..

Adelante pués!

Incredibile! In soli dieci giorni il progetto ha raggiunto l'obiettivo minimo di finanziamento!! Sono immensamente grato e commosso per tutto il sostegno ricevuto, 59 volte grazie! La campagna di finanziamento continua, ed ogni contributo può essere fondamentale per permettere al progetto di volare ancora più in alto..

Perciò avanti!

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies